εννοω κι απο αυτην την οπτικη γωνια
Moνο μοντελα κανεις Rage η και compositing
compositing εννοεις διοραματα?
Αν καταλαβα σωστα…μονο ενα εχω κανει…2 χρονια ασχολουμε
Αποτι καταλαβα ασχολεισαι με 3D , κανεις μονο μοντελα η και compositing se video.
με βιντεο δεν εχω ασχοληθει καθολου. Καποια στιγμη αν χρειαστει, ισως.
Στα αλλα εισαι μεσα.
Απίστευτο Έχω βγάλει ακριβώς την ίδια φωτογραφία!
Το είχα ποστάρει και στης tulip το thread αλλά παρτε το και εδώ…
Βόλος, regatta 2010
Καλησπέρα !!! Τώρα πρόσφατα έγινα κάτοχος της Nikon D5000 με φακό VR 18-105…Έχω ξεκινήσει να διαβάζω το εγχειρίδιο και ψάχνω και κάποια sites για καλύτερες λήψεις φωτογραφιών (κινούμαι καθαρά σε ερασιτεχνικό επίπεδο)…Επειδή έχω χάσει λίγο την μπάλα θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα :
- Διάφραγμα : Αλλάζοντας ταχύτητα επηρεάζεται το τοπίο ή μόνο η υπάρχουσα κίνηση??
- Κλείστρο : Αλλάζοντας ταχύτητα επηρεάζεται το φόντο και αυτό που είναι σε πρώτο πλάνο ??
- ISO : Εξαρτάται από το φωτισμό για το τι ρύθμιση θα πάρει…σωστά ??
- Έχω δοκιμάσει να βγάλω εξωτερικές ασπρόμαυρες αλλά μου βγαίνουν πολύ σκούρες…(έχω τη μηχανή στην επιλογή “πορτραίτα” ή “τοπία” και δεν έχω πειράξει κάτι άλλο…
- Τι διαφορά έχει η ποιότητα raw από την fine στην Nikon ???
- Σε δωμάτιο για να βγάλω χωρίς flash πρέπει να έχω τρίποδο ?? Γιατί έχω δοκιμάσει 3-4 και μου βγήκαν λίγο θαμπές ( ρύθμιση ήταν για “indoor”, το iso για κλειστό χώρο και όλα τα άλλα όπως τα έχει η κάμερα).
Αυτά τα ολίγα…
1.Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με ταχύτητα διαφραγματος οπότε θεωρώ ότι εννοεις την διάμετρο του διαφράγματος(aperture size,f-stops κτλ). Βασικά υπάρχει ένα θέμα με τις μεταφρασεις σε αυτά. Το διάφραγμα είναι ένας τρόπος να καθορίσεις πόσο φως θα περάσει μεσα στον αισθητήρα. Οσο μεγαλύτερο το διάφραγμα τοσο πιο πολυ φως. Το διάφραγμα επηρεάζει επίσης το βαθος πεδίου. Δηλαδή πόσο κομμάτι του πλάνου σου εμπρός και πίσω απο το σημείο που έχεις εστιάσει θα είναι καθαρό. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του διαφράγματος τόσο μεγαλύτερο το βάθος πεδίου. Ο γενικός κανόνας είναι ότι χρησιμοποιείς μικρό διάφραγμα για τα τοπία πχ ώστε να έχεις όσο γίνεται πιο καθαρό πλάνο και μεγάλο διάφραγμα πχ για πορτραίτα για να τονίσεις τις λεπτομέριες του προσώπου και να θολώσεις δυνητικά το φόντο. Γενικά εξαρτάται από το τι θες να πετύχεις.
2.Η ταχύτητα κλείστρου είναι ο άλλος τρόπος για να επηρεάσεις το φώς που φτάνει στον αισθητήρα και είναι χρόνος που είναι ανοικτός ο φακός για να περάσει φως στον αισθητήρα. Όσο μεγαλύτερη ταχήτητα τόσο λιγότερο φώς. Επίσης ένα από τα πράγματα που επηρεάζει η ταχύτητα είναι η απεικονηση κινούμενων αντικειμένων. Χαμηλή ταχυτητα σημάινει πιθανότατα ότι το αντικειμενο θα έχει motion blur.Εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα κινείται.
- Το ISO είναι η ευαισθησία του αισθητήρα. Οσο χαμηλότερο το φώς τόσο μεγαλύτερο ISO χρειάζεσαι.Αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το ISO τοσο μεγαλύτερο θόρυβο έχεις(στην ουσία κόκο στην φωτογραφία και αλείωση κάποιες φορές των χρωμάτων). Γενικά ανάλογα με τον φωτισμό που έχεις διαλέγεις έναν συνδιασμό ISO, διαφράγματος και ταχύτητας κλείστρου που σύμφωνα με το φωτόμετρο θα σου βγάλει την φωτογραφία σωστά. Υπάρχουν πολύ τέτοιοι συνδιασμοί σε κάθε περίπτωση. Εσυ διαλεγεις αυτόν που θεωρέις καλύτερο για αυτό που θέλεις να καταφέρεις.
4.Στις αυτόματες ρυθμίσεις στην ουσία διαλέγει η μηχανή μόνη της τους συνδιασμούς. Οπότε όσο καλό και τα είναι το λογισμικό δεν θα καταφέρνει πάντα να βγάζει σωστές φωτογραφίες. Οπότε καλό είναι έστω καποιες παραμέτρους να τις καθορίζεις εσύ ώστε να το αποφύγεις.
-
Το fine είναι στην ουσία μεγάλο αρχείο jpeg.Οπότε παρόλο που έχει εξαιρετική ποιότητα είναι συμπιεσμένο αρχειο και έχει χάσει καποια πληροφορία από την αρχική φωτογραφία. Το raw απο την άλλη περιέχει όλη την πληροφορία που έχει πιάσει ο φακος οπότε είναι χρησιμο για όταν θες να επεξεργαστείς την φωτό μετά σε υπολογιστή (ειδικά χρήσιμο για να διορθώνεις λαθη στην έθκεση).
-
Αν η ταχύτητα ειναι κάτω από 1/30 δεν γίνεται να τραβήξεις καθαρή φωτογραφία με το χέρι( εκτός αν η μηχανη έχει καποιο σύστημα stabilization). Στο 1/30 θελει πολύ σταθερο χέρι και από εκεί και πάνω δεν έχει πρόβλημα. Αλλά σε χαμηλές ταχύτητες θες τρίποδα ή να στηριξεις τουλαχιστον κάπου την μηχανή. Αλλιως πρέπει να ανεβάσεις τα ISO.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Turin για την απάντηση… Ήσουν κατατοπιστικότατος !!!
Στο ντουλάπι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Nikon D40X μια D80 και 2 φακοί. Ένας Nikon 18-135 και ένας 18-55. Σχέδια για το μέλλον…
[SPOILER]
Μαζί με έναν φακό που δεν ξέρω ποιος θα είναι αυτή τη στιγμή για full frame καταστάσεις.[/SPOILER]
δεν με εκπλησει τιποτα απο αυτα
το tattoo σου θα το δουμε ποτε;
Ούτε κι εμένα
Edit: Τσεκάρετε το TotallyCoolPix, αυτό το site είναι σαν να παραδίδει μαθήματα φωτογραφίας. Εντυπωσιακό υλικό.
πράγματι, πολύ ωραίο site!!! thanks!!
2 αρκετά πρόσφατες φωτογραφίες τραβηγμένες απο τον βράχο στο θησείο… ξημερώματα… η πρώτη 4.35, και η δεύτερη μία ώρα μετά 5.37…
κι η τρίτη φωτογραφία τραβηγμένη χρονικά ανάμεσα στις 2 προηγούμενες: πως φαίνεται η αθήνα απο κει πάνω στις 5.19. Στο βάθος ο Λυκαβητός.
Στην 2η φαντάστηκα ν’ακούω και τα πουλάκια την ώρα της ανατολής. Ωραία τα ξενύχτια στον βράχο.
Όποιος θέλει ας τσεκάρει το profil μου στο Flickr.
Ναι εγώ είμαι από αυτούς τους ενοχλητικούς τύπους στα live με τις μηχανές στο χέρι!
Πολύ ωραίες όλες!
Ξεχώρισα 2 όμως που μου άρεσαν ιδιαίτερα!
αυτήν:
http://www.flickr.com/photos/pavlosmavridis/5984381215/in/set-72157627177117081/
κι αυτήν:
http://www.flickr.com/photos/pavlosmavridis/5989745525/in/photostream
Σε ευχαριστώ πολύ!