Portishead

Ρε είστε σοβαροί; Δεν έχει δικό της thread αυτή η υπερτιτανοτεράστια groupάρα; Λοιπόν, δεν τα λέτε, δεν τα γράφετε κι όσα δεν γράφετε θα τ’ακούτε από μένα. Άντε να πούμε.

Ξεκινάμε:

To αγαπητό μας trip-hop trio αποτελείται από τους: Beth Gibbons στα φωνητικά, Geoff Barrow και Adrian Utley στα beats/σκρατσάκια/λοιπά όργανα/μουσική και παραγωγές τέλος πάντων. Προέρχονται από το Bristol, που έχει βγάλει πάμπολλες μπάντες του είδους, μεταξύ των οποίων και οι τεράστιοι Massive Attack.

Το 1994 πιάνουν τους πάντες απροετοίμαστους όταν, όντας ακόμα “άγνωστοι”, κυκλοφορούν το Dummy, τον δίσκο που έμελλε να τους φτιάξει το όνομα και να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των φίλων της σκηνής (και της μουσικής γενικότερα) ως δισκάρα ολκής. Η πρωτη τους επιτυχία ήταν γεγονός.

Το 1997 κυκλοφορούν το ομώνυμο δεύτερο αριστούργημά τους, καταφέρνοντας να ανταποκριθούν με μεγάλη επιτυχία στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το Dummy ενώ παράλληλα πετυχαίνουν να αλλάξουν τον ήχο τους σε ένα σημαντικό βαθμό, ώστε ο διάδοχος να μην ακούγεται τόσο ίδιος με το ντεμπούτο τους.

Tο '98 κυκλοφορούν live album στο οποίο παίζουν με την φιλαρμονική ορχήστρα της Νέας Υόρκης στο Roseland ballroom (στο ίδιο σημείο το 2000 ηχογράφησαν οι Dream Theater το Live Scenes From New York - ο fanboyισμός δεν κρύβεται πουθενά όμως).

Ακολουθεί μία περίοδος"διαλείμματος" για την μπάντα κατά την οποία ο καθένας αφοσιώθηκε σε διάφορα solo projects. Ανάμεσα σ’αυτά ξεχωρίζει το Out of Seasons που κυκλοφόρησε το 2002 η Gibbons με τον Rustin Man (ψευδώνυμο του Paul Webb).

H μπάντα θα επαναδραστηριοποιηθεί το 2005, αρχίζοντας να γράφει το τρίτο της album το οποίο τελικά κυκλοφορεί το 2008 με τον τίτλο Third και καταφέρνει για μία ακόμα φορά να ταράξει τα νερά δημιουργώντας ενθουσιασμό για την επιστροφή τους. Σ’αυτό το album κάνουν για άλλη μία φορά στροφή στον ήχο τους, δημιουργώντας “άρρωστη” ατμόσφαιρα στο τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα και ο Thom Yorke, frontman των Radiohead, το εκθειάζει, λέγοντας πως πρόκειται για την καλύτερή τους κυκλοφορία μέχρι τώρα. Με αυτό το album οι Portishead κάνουν άλλο ένα μεγάλο βήμα μπροστά τόσο ποιοτικά, όσο και εμπορικά.

Μετά από αυτή την mini-αναδρομή, πρέπει σαν οπαδός κι εγώ να γράψω την εμπειρία μου με το υλικό της μπάντας.
Λοιπόν δεν έχω και πολλά πράγματα να γράψω. Πιστεύω ότι πρόκειται για love it or hate it μπάντα καθώς έχουν να προσφέρουν κάτι πολύ συγκεκριμένο αλλά και ιδιαίτερο. Η φωνή της Gibbons είναι το κάτι άλλο και σε συνδυασμό το “χαλί” που δημιουργούν τα beats και τα λοιπά ηχητικά “παιχνιδάκια” δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που είτε θα τη λατρέψεις και θα την αφήσεις να παίξει με την διάθεσή σου είτε θα την απορρίψεις γιατί απλά δε σου μιλάει.
Επίσης, καταπληκτικοί στίχοι.
Άψογο groove σε μερικά κομμάτια.
Σε όσα videos έχω δει όπου παίζουν live, είναι το ίδιο καταπληκτικοί.

Πραγματικά δεν έχω κάτι άλλο να πω, πέραν του να προτείνω σε όποιον δεν τους έχει δοκιμάσει ποτέ να βρει το Dummy (για να είμαστε δίκαιοι, αν και όλα τα albums τους είναι ισάξια σε ποιότητα - χωρίς καμιά υπερβολή - είναι το καταλληλότερο για να ξεκινήσει κανείς), να περιμένει να έρθει ένα βράδυ όπου θα είναι σπίτι του χώμα και να το βάλει να παίξει.

Αν βαριέται κάποιος να κατεβάσει ή να αγοράσει (αν λατρεύετε τους Portishead είναι έγκλημα να μην αγοράσετε δίσκο, 3 έχουν όλους κι όλους και είναι όλοι τους κλασσικοί), το κατάστημα προσφέρει έξτρα τρόπο για να μάθετε μπαλίτσα (τουλάχιστον κοντρόλ και πάσες ξέρω’γω):

All Mine (Live @ New York)
Glory Box
The Rip

Ένα από κάθε studio album τους (καλά το live σχεδόν ίδιο με το studio είναι).

Προχθές που πήγα σ’ένα βιβλιοπωλείο εδώ που έχει κι από δίσκους άκουγα το Third. Με το που μπαίνω στο τμήμα με τους δίσκους κι ενώ έπαιζε το We Carry On στο iPod, το μάτι μου πέφτει πάνω στο Third. 13 δολλάρια. Σε ευρώ πες 9. Ψάχνω τις τσέπες μου. 15 δολλάρια και 17 cents. Ε δεν πάει στο διάολο. Ηταν το μόνο που μου έλειπε και μπάντες σαν αυτές αξίζουν τα λεφτά που σκας.

Αποθεώστε ή, αν θέλετε να φάτε ban εν ριπή οφθαλμού, θάψτε. :stuck_out_tongue:

Mπραβο ρε ξενιτεμενε,απορω και γω πως δεν υπηρχε τοπικ για αυτη την λατρεμενη γκρουπαρα ακομα…τι να λεμε τωρα,μεγαλη αγαπη dummy,portishead και πριν 2-3 χρονακια που πηρα το Third,μπηκε και το κερασακι στη τουρτα,τεραστιος δισκος,ακαταλληλος για ατομα με τασεις αυτοκτονιας…δεν εχω να πω κατι,τα ειπες ολα βσκ,θα ψαξω λαιβ να ακουσω τωρα που δυστυχως δεν εκατσε ποτε να τσεκαρω…προσωπικα,το third Μου κολλησε σαν το αποκορυφωμα τους και συνεπως ο αγαπημενος μου δισκος τους,αλλα κλαιν,καθε μερικους μηνες αλλαζω γνωμη,πραγματικα και οι 3 δισκοι εξαιρετικοι…

δεν μπορώ να πω πως τους έχω μελετήσει ιδιαίτερα, αλλά θυμάμαι το ΧΑΜΟ που είχε προκαλέσει το dummy όταν βγήκε.

Τι δισκαρα που ειναι το dummy!

Νταξει το οτι τους εχουν διασκευασει οι Bride, τα λεει ολα :stuck_out_tongue:

Ντάξει, το Dummy είναι από τους πιο διαχρονικούς δίσκους της εποχής του, ενώ με το live κυρίως και το ομώνυμο οι Portishead έπαιζαν παντού. Ακόμα και οι Bride διασκεύασαν το “Roads”. Το “Third” πολύ όμορφο comeback και το “The Rip” αριστουργηματικό κομμάτι.

edit: Radiohead - The Rip

To Dummy για μένα είναι σα τη λάκτα σοκολάτα. Η πρώτη σας αγάπη, και παντοτινή.


βασικά διαφήμιση ήθελα να κανω για τη λάκτα, παίρνω ποσοστά, δε ξέρω αν το καταλάβατε.

Ήταν η πρώτη μου επαφή με αυτό που ονομάζουμε “τριπ χοπ” και παραμένει ο αγαπημένος μου δίσκος τους. Τεράστιο άλμπουμ, διαχρονικό όσο ελάχιστα.

Μόνο το Dummy έχω και έχω ακούσει ολόκληρο και το ΑΓΑΠΑΩ. Από κει και πέρα διάφορα κομμάτια. Φοβερό group πραγματικά.
Με ψήσατε για το Third.

lupin from the future

Ρε συ Leviathan με τέτοια εισαγωγικά ποστ τι να πουμε και οι υπόλοιποι, τα είπες όλα.
Τεράστιο σχήμα, απίστευτα άλμπουμ, συγκλονιστικοί τότε στον Πειραιά:bow::bow::bow::bow2::bow2::bow2:
Μια ερώτηση μόνο, αν δεχθούμε ότι ναι διαμόρφωσαν αυτό που λέμε τριπ χοπ, μπορεί να μου πει κάποιος μια και δεν τα πάω και πολύ καλά με τις ταμπέλες, τι σόι είδος είναι αυτό που ακούσαμε στο Third?

Το σχήμα είναι καταδικασμένο να κυκλοφορεί έναν απο τους δίσκους της χρονιάς, κάθε φορά που το θυμάται…

:bow:

Εεε, βεβαια φιλε μου (εσυ που ανοιξες το thread) που να εχει ανοιξει κανενας εδω μεσα, κανενα παρομοιο θεμα;; Αφου ολοι εδω ακουνε Metallica, Maiden κι Ac/Dc… περα απο αυτα το ΤΙΠΟΤΑ! :lol:

Anyway, τους Portishead τους θεωρω μια απο τις καλυτερες μπαντες!
Μπραβο για το thead.

Φοβερο live album, ειδικα το dvd που εχει και πιο πολλα τραγουδια. Οι φιλοι της μπαντας θα το εχετε ηδη, οι αλλοι σπευσατε8)

Έχω ακούσει μόνο το “Portishead” και το “Third” αλλά προσκυνώ και τα δύο!

Δώσε μια αυτιά και στο Dummy, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου αρέσει …

Άντε να βρουν και δισκογραφική γιατί με το Third μας άνοιξαν πάλι την όρεξη …

λουπέν για πες μας καλή η επόμενη δουλειά τους; :p:p

Μετά από εκθειαστικά σχόλια που διάβαζα/άκουγα από δω κι από κει αγόρασα πριν κάμποσα χρόνια το Dummy, το οποίο μου άρεσε αρκετά αλλά δεν μπορώ να πω ότι με συγκλόνισε κιόλας. Μάλιστα το είχα πάρει μαζί με το Mezzanine των Massive Attack το οποίο το βρήκα μια κλάση πάνω. Στην ουσία, το Dummy μου προκάλεσε τα ίδια συναισθήματα με το OK Computer, πολύ καλοί και φρέσκοι δίσκοι αλλά με δυσανάλογα εγκωμιαστικά σχόλια.

Κάποια κομμάτια που άκουσα από το ομώνυμο δεν μου άλλαξαν την (καλή αλλά όχι αποθεωτική) γνώμη μου γι αυτούς και αποφάσισα να ασχοληθώ με το Third αφενός γιατί δίαβαζα για πιο σκοτεινό ήχο, αφετέρου γιατί το βρήκα 8 ευρώ στο Amazon μόλις είχε κυκλοφορήσει. Και ομολογώ ότι έπαθα ένα μικρο σοκ, ο δίσκος ήταν φανταστικός, όντως σκοτεινός και σε απορροφούσε για τα καλά. Το θεωρώ την καλύτερη δουλειά τους.

:oops:ουπς,EPIC FAIL,ξεχαστηκα-ημουν αλλου…:p:p μολις βγει το τεταρτο θα σας το στειλω ραπινσεαρ κανα χρονο πριν:p…

Εγώ πρόσφατα μπήκα για τα καλά στο κόσμο των Portishead! Τι να πω? Μεγάλο συγκρότημα με τρομερά albums στο ενεργητικό του. Αριστουργηματικό το Dummy, απίστευτο το Portishead, μεγαλοφυές το Third. Τραγούδια γεμάτο συναίσθημα με τρομερό ρυθμό και στίχους!

Το Roads είναι φοβερό κομμάτι. Γεμάτο θλίψη που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Το πιο αγαπημένο από Portishead.

Ohh, can’t anybody see
We’ve got a war to fight
Never found our way
Regardless of what they say
How can it feel, this wrong
From this moment
How can it feel, this wrong

To Third einai apo ta top albums tis dekaetias, sigoura ena apo ta pio protoporiaka pou exo akousei pote apla den mporeis na to akous kai poly giati tha salepseis. Ksereis oti einai ekei opote baretheis tin mousiki, ta idia kai ta idia, gia na pas na akouseis kati pou tha akougetai kai meta apo 50 xronia.

:thumbup:

Μολις ακουσα 1η φορα το third ημουν ετσι :expressionless: θα ηθελα πολυ να ημουν μπροστα οταν το εγραφαν να δω σε τι κατασταση ηταν :slight_smile: