Progressive Rock

Λοιπόν μπορείς να ακούσεις για αρχή από νέες μπαντες τους Wobbler και πιο συγκεκριμένα τον δίσκο From Silence to Somewhere, που είναι αδιανόητα καλός (αγαπημένος μου prog rock δίσκος της προηγούμενης δεκαετίας).

Επίσης άκου από Phideaux το Doomsday Afternoon, που είναι και αυτός ένας υπέροχος, μελωδικός και σε σημεία σκοτεινός δίσκος.

Επιπλέον:

• Big big train : English Electric (Part One, Two)
  • Anglagard : Hybris
  • Discipline : To Shatter All Accord

Τέλος μπορείς να ψαχτείς και με τις λίστες στο site progarchives.com, O παράδεισος του progster.

Καλές ακροάσεις !

7 Likes

Gaspacho -που έχουν και πολλούς φίλους στο φόρουμ αυτό- είναι μια προφανής πρόταση. Θα πρότεινα να ρίξεις καμιά αυτιά και στις προσωπικές δουλειές του Steve Hackett μιας και αναφέρεις τους Genesis.

2 Likes

Μηπως να δοκιμαζες και τους dredg, που δεν ειναι ακριβως σε αυτο το στυλ, αλλα θεωρω αρκετα πιθανο να σου αρεσουν.

2 Likes

Για μερικές obscurίλες

Il Giardino Onirico - Apofenia (2019): μελωδικό ιταλοπρογκ, σκοτεινό και με αρκετά σύνθια, πλήκτρα και κιθάρες

Interpose+ - Interpose+ (2005): αν θες σίγουρη μελωδικότητα, αλλά με αρκετές περιέργειες για να σε κρατήσουν σε εγρήγορση, θα πρότεινα τους Interpose+. Τα φωνητικά είναι ενδεχομένως acquired taste, καθώς γιαπωνέζικοι στίχοι/νοοτροπία

Regal Worm - Pig Views (2018): απενοχοποιημένο tribute στο μελωδικό prog των '70s. Ο Jarrod Gosling, o τύπος πίσω από αυτό το σχήμα συνέχισε κυκλοφορώντας πιο weird/krautrock μονοπάτια, ενδεικτικό το περσινό του.

Pendragon - Love over Fear (2020): κλασικοί νεο-προγκ μάστορες

Αν σ’ αρέσει το πολύ συμφωνικό/μελωδικό, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ άκου Onsegen Ensemble, οποιοδήποτε άλμπουμ είναι αριστούργημα. Γενικώς το Σκανδιναβικό prog είναι πάντα μελωδικό, και το Ιταλικό επίσης (πολύ συμφωνικό/λυρικό, για πιο παλιά ψάξε Premiata Forneria Marconi). Προτείνεται ο Pekka Pohjola (χρόνια μουσικός, μπασίστας), οι Jordsjo (νέοπρογκ συγκρότημα), Anglagard που λέει κι ο Illuvatar από πάνω.

Έλληνες πολύ μελωδικοί οι Ciccada, και το ΙΙ από Mother Turle.

Αφού αναφέρεις Rennaissance, είναι απαράδεκτο αν δεν έχεις ακούσει τα πρώτα 3-4 άλμπουμ των Curved Air, που ήταν στο ίδιο ύφος με γυναικεία φωνητικά.

O ορισμός του λυρικού, στα όρια του folk ήταν και οι Καναδοί Harmonium, μπαντάρα των '70ς.

Και φυσικά Asia Minor, για τους οποίους είχε γραφτεί κι αυτό εδώ το ενδιαφέρον αρθράκι:

Να χωθείς Progarchives να γίνεις μάγκας

Edit καθώς μου έρχονται: είχα ενθουσιαστεί με το “Raingods and Zippos” του Fish όταν τον άκουσα, αν δεν έχεις πάει πιο μπροστά στη δισκογραφία του.

5 Likes

Αυτούς δεν τους έχω ακούσει, ευχαριστώ.

Έχω τα 2 πρώτα.

Τους ξέρω σαν όνομα όταν είχε κυκλοφορήσει το The Pariah, The Parrot, The Delusion αλλά δεν άκουσα ποτέ. Θα το τσεκάρω όμως. Ευχαριστώ.

Ευχαριστώ πολύ, θα τα ψάξω.

3 Likes

Πολύ πράμα ρε!!! Ωραία, αρχίζει ψαχτική. Ευχαριστώ.

1 Like

Προσυπογράφω για Anglagard, άκου τα και τα 3.

Προσθέτω στις πολλές καλές προτάσεις επειδή το άκουγα πρόσφατα. Για prog, γυναικεία φωνητικά, τόνους συναίσθημα και μελωδική τελειότητα, τσέκαρε το ομώνυμο των Γερμανών, Carol of Harvest του '78.

Κι επειδή έχω και κόλλημα, άκου το Sommerabend των Novalis, επίσης Γερμανών και ψάξου παραπάνω αν σ’ αρέσει. Κυρίως ορχηστρικό (λίγοι στίχοι στα γερμανικά που δεν ενοχλούν), απίθανες κιθάρες όποτε πρωταγωνιστούν αλλά με τα πλήκτρα κυρίαρχα.

5 Likes

Το πρώτο το έχω ήδη στην wantlist μου, θα τσεκάρω το δεύτερο όμως. :blush:

Αν έχεις σποτιφαη και θες τραγούδια σε γενικό μελωδικό, ζεστό prog ύφος με μια κάποια έμφαση στις (ας πούμε) μπαλάντες τσεκαρε και την παρακάτω λίστα

Λέω τραγούδια γιατί κάποια από αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικα απαραίτητα των συγκροτημάτων (κάποια συγκροτήματα δεν είναι καν prog, απλά έχουν progιζοντα τραγούδια). Αν σε πιάσουν κάποια ψαχνεσαι παραπάνω

3 Likes

Πω ρε ναι, She Said από Barclay James Harvest, αριστούργημα.

3 Likes

Δεν ξέρω αν ψάχνεις για νεώτερα σχήματα αλλά στην περιγραφή σου ταιριάζει “γάντι” το ιταλικό progressive rock των seventies, συγκροτήματα όπως οι Premiata Forneria Marconi (άκου τα τρια πρώτα τους - τα ιταλόφωνα εννοείται - αν θες τσεκάρεις και το “με λίγα λόγια”, είχα γράψει κάτι και για αυτούς), οι Banco Del Mutuo Soccorso (πιο συμφωνικοί αυτοί, επίσης ξεκινάμε με τα τρια πρώτα τους) οι Le Orme κλπ!
Enjoy!

3 Likes

έφαγα σκάλωμα με αυτό συν με τους Emerson, Lake and Palmer που πάντα νόμιζα ότι είναι πολύ prog για τα γούστα μου. Τουλάχιστον, το Still…you turn me on είναι φοβερό κομμάτι, δεν ξέρω τι παίζει γενικά παρόλο που ξέρω την μπάντα σαν όνομα.

4 Likes

Όταν πρωτοάκουσα το collage παίζει να το είχα στο repeat ένα μήνα.

Τσεκαρε και το inferno από metamorfosi αν σου αρέσουν όσα γράφει ο Ιαν

2 Likes

Νέο δίσκο κυκλοφόρησαν οι Jordsjo και δεν το είχα πάρει καν χαμπάρι

3 Likes

Κι ειναι και πολυ καλος.

1 Like

Δεν ξέρω τι σκτ ρίχνουν στα νερά τους εκεί στα βόρεια, αλλά το prog rock τους είναι πάντα on point, είτε το πειραματικό είτε το ορθόδοξο. Κι οι Jordsjo είναι μαστόρια καλά στο παλιακό στυλ.

3 Likes

Και να πούμε και ηια όσους ακούνε Jordso , τι ωραίοι που είναι και οι Elds Mark (δικό τους side project). Όμορφες, χειμερινές μουσικές. Να ναι καλά ο Kvohst από Hexvessel που μας τους έμαθε, χεχε.

3 Likes

To 2015 ανακάλυψα τους Beardfish και λίγο μετά το διέλυσαν, με τον mainman να δημιουργεί τους Gungfly. Από τα ωραιότερα prog rock συγκροτήματα, που ενώ έπαιζαν πάνω σε γνώριμες φόρμες, δεν μπορούσες να το μπερδέψεις ως ρετρό. Έχεις το πιο ορθόδοξο Mammoth, το πιο βαρύ The Void, και τα δύο επικά Destined Solitaire και +4626-COMFORTZONE όπου έκαναν ό,τι γούσταραν και ταυτόχρονα έγραφαν ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΕΣ. Μιλάμε για μπάντα που δεν λάθευε (και δεν έχω ακόμη πει για τα Sleeping In Traffic που θεωρούνται για πολλούς άλμπουμ-σταθμοί - αν κι εμένα με τράβηξαν τα μετέπειτα, όπως φαίνεται).

Ε λοιπόν, αυτοί οι τύποι φαίνεται να επαναδραστηριοποιούνται, σίγουρα θα κάνουν μία συναυλία, δεν ξέρω αν θα έχουμε άλμπουμ σύντομα, αν και θα ήταν πραγματικά ευτυχές γεγονός για το 2024 μία τέτοια ανακοίνωση

8 Likes

Τι πανικός κυκλοφοριών είναι αυτός φέτος το φθινόπωρο/χειμώνα στο είδος;

Νέο Arabs in Aspic βλέπω, κυκλοφόρησε πριν μια βδομάδα.

Δεν έχω ακούσει νότα ακόμα.

3 Likes

Moon safari : Himlabacken vol.2

Στα τελειωματα της χρονιας ενα αριστουργημα
Prog/art/pomp rock μου επεσε στο κεφαλι σαν κεραμιδα.
Αδυνατο να περιγραψω ολα τα ηχοτοπια που καλυπτουν (ακουω απο υστερους yes ως styx,πρωιμους journey,queen και ναι van halen :astonished:)αυτοι οι τρελοσουηδοι, αλλα στο ειδος(οποιο κι αν ειναι αυτο) σιγουρα οτι καλυτερο εχω ακουσει εδω και πολλα χρονια

7 Likes