Ψεκασμένοι, συνομωσιολόγοι, αρνητές, Qanon

Μαζί με τον Covid έχουν βρει εύφορο έδαφος και όλες αυτές οι ομάδες.
Σίγουρα έχουμε συναντήσει όλοι μας στην δουλειά μας στο φιλικό μας περιβάλλον στην οικογένεια μας στους συγγενείς μας ή σε κάποιο γνωστό μας να έχει αυτές τις ιδέες.
Εύλογα δημιουργούνται κάποια ερωτήματα.

  1. Τι άτομα και από ποιες κοινωνικές τάξεις προσελκυονται σε αυτές τις θεωρίες?
  2. Μπορούν αυτά τα άτομα να συνυπάρχουν ομαλά σε μια παρέα, σχέση, στο κοινωνικό σύνολο?
  3. Είναι επικίνδυνα για τους υπόλοιπους?
  4. Μπορούν να αλλάξουν και να ξαναγίνουν όπως ήταν πριν?
  5. Μήπως μια στο εκατομμύριο έχουν βάση αυτά που πιστεύουν και τελικά εμείς είμαστε τα πρόβατα και αυτοί οι αφυπνισμένοι?

Αφού άνοιξα το νήμα να παραθέσω την δικιά μου εμπειρία.
Φίλος ο οποίος λόγω καραντίνας είναι σε διαρκή αναστολή από τον Νοέμβριο και με μπόλικο χρόνο για ίντερνετ εκεί που δεν ήξερε ποιος ήταν πρωθυπουργός στην Ελλάδα είχε να ψηφίσει κάμποσα χρόνια, τώρα ξέρει τι γίνεται σε όλο τον κόσμο πάνω απ την γη κάτω απ την γη στο διάστημα για τους εξωγήινους ποιοι πολιτικοί είναι παιδεραστές ποιος είναι ο πραγματικός πρόεδρος στην Αμερική και ότι ο Τραμπ είναι ο μεσσίας.

Δε νομίζω ότι είναι συνεπακόλουθο του covid, απλώς ίσως λόγω του covid η συνωμοσιολογία έχει επεκταθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα πιστεύω πως είναι οι φανατικοί θρησκόληπτοι, που μάλλον είναι η πιο κοινή κατηγορία που όλοι μας έχουμε συναντήσει.

  1. Μπορεί να είναι από οπουδήποτε, αλλά όχι με την ίδια ευκολία. Σίγουρα η μόρφωση παίζει ρόλο, όπως πιστεύω ότι παίζει ρόλο και η ευημερία. Όταν δεν υπάρχει, μπορεί κάποιος να ψάχνει αιτίες γι’ αυτό και να καταλήγει σε θεωρίες συνωμοσίας. Όταν υπάρχει σε τεράστιο βαθμό και κάποιος έχει λυμένα όλα του τα προβλήματα, μπορεί να μην έχει με τι να ασχοληθεί και να καταλήγει πάλι εκεί :stuck_out_tongue:.
  2. Όσο μπορεί να συνυπάρξει κάποιος φανατικός. Πιστεύω ότι οι ακραίες περιπτώσεις δεν μπορούν να συνυπάρξουν και να λειτουργήσουν (π.χ. οι γελοίοι αντιεμβολιαστές, που ουσιαστικά απορρίπτουν αυτό που μαζί με τα αντιβιοτικά είναι μάλλον υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη διάσωση ανθρώπινων ζωών στην ιστορία).
  3. Εν δυνάμει, ναι. Για φαντάσου ας πούμε να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τέτοιες πεποιθήσεις. Άντε να γυρίσει το μυαλό κάποιου που του το έχουν πιπιλήσει από μικρή ηλικία.
  4. Εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο έχουν μπει σε αυτό το τούνελ, αλλά συνήθως αυτό που λες μπορεί να γίνει μόνο με κάποιο ισχυρό σοκ. Αλλιώς είναι λίγο πεταμένα λεφτά.
  5. Ούτε μία στο δισεκατομμύριο :stuck_out_tongue:
7 Likes

Παντελή Συμφωνώ σε αυτά που λες.
Πως μπορεί όμως αυτές οι θεωρίες να βρίσκουν οπαδούς και μορφωμένους όπως λες και να μην καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά είναι παπαριες αφού τίποτα από αυτά δεν βγαίνει?
Πως μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να βλέπει το άσπρο μαύρο?

1 Like

Νομίζω ότι αυτό που ανέκαθεν υπήρξε ήταν η τάση μιας ευάριθμης ομάδας ανθρώπων, να νιώθουν άνετα/ευχάριστα έχοντας τον ρόλο του “θύματος” ή του “ήρωα που αντιστέκεται”, υιοθετώντας την θεωρία συνωμοσίας που ταιριάζει κατά περίπτωση! Μια τάση που, με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις εν γένει πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, εκδηλώνεται πλέον ανοιχτά, με όλη την υπερβολή και χωρίς αναστολές.

Στο επίκαιρο πεδίο του covid λοιπόν, πέρα από τους αρνητές που έχουν ατονήσει κάπως σαν ρεύμα (τουλάχιστον στη χώρα μας), βλέπουμε κι άλλα… ευτράπελα φαινόμενα, όπως π.χ. να υποστηρίζεται, πολλές φορές κι από τους ίδιους ανθρώπους, ότι η κυβέρνηση κρύβει κρούσματα ή/και θανάτους για να μην φανεί ότι απέτυχε, αλλά και ότι “φουσκώνει” αυτούς τους αριθμούς γιατί θέλει “να μας κλείσει μέσα”!

Δεν χρειάζεται κάποια βαθιά ανάλυση για να διαπιστώσει κάποιος ότι τέτοιες νοοτροπίες δεν είναι προνόμιο αποκλειστικά των φανατικών θρησκόληπτων, ούτε συγκεκριμένης πολιτικής απόχρωσης.
Κοινό όμως χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι η οργισμένη αντίδραση στον παραμικρό αντίλογο και, βέβαια, ότι περιγελούν την θεωρία συνωμοσίας των άλλων χαρακτηρίζοντας την φαντασιοπληξία, την ίδια στιγμή που διατρανώνουν την πίστη τους σε κάτι εξίσου ή και περισσότερο εξωφρενικό!

3 Likes

Ειναι απλως ενα ακομα εξελικτικο σταδιο σε αυτο το ελαττωματικο κατασκευασμα που λεγεται ανθρωπος.

Με καλυψε ο Παντελης.

  1. Σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο, ατομα με φτωχη εκπαιδευση και παιδεια, για ευνοητους λογους.
  2. Ειναι παντου γυρω μας δυστυχως.
  3. Ναι.
  4. Δυσκολα, θαρρω.
  5. Οχι.
3 Likes

Μέχρι το Δεκέμβριο ο δείκτης θετικότητας υπολογιζόταν απ’τον τύπο: Θετικά PCR/πλήθος τεστ PCR, για κάθε μέρα. Μετά το Δεκέμβριο ο ίδιος δείκτης υπολογίζεται με τον τύπο Θετικά PRC/(Πλήθος τεστ PCR + Πλήθος rapid test), για κάθε ημέρα. Επιπλέον υπάρχουν και περιπτώσεις που κρούσματα δηλώνονται διαφορετικές μέρες, ενώ ακόμα πιο συχνά σε διαφορετικά μέρη με βάση το που μένεις.

Άρα το ότι η κυβέρνηση κάνει manipulate τα νούμερα είναι σίγουρο. Το να κρύψεις νούμερα προκύπτει με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με τον προφανή. Οι μεγαλύτεροι ψεκασμένοι και αρνητές του ιού είναι στην κυβέρνηση, δεν αρκεί να κοιτάς το πόσο τρελό είναι αυτό που λες, αλλά και μέχρι και που μπορεί να ακουστεί.

5 Likes

Ευαίσθητο θέμα έπιασες. Σε αυτά που λες:

1} Ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε τέτοιες θεωρίες. Ξέρω άτομο που σπούδασε ιατρική στο ΑΠΘ ο οποίος πιστεύει πως μας ψεκάζουν {απ τα κλασικά}. Σίγουρα οι ταλαιπωρημένοι και οι κακά μορφωμένοι είναι πιο επιρρεπείς αλλά νομίζω όλοι μπορούν να την πατήσουν

2}Φουλ ψεκασμένους δεν έχω στον κύκλο μου αλλά πολλοί γνωστοί κ συγγενείς πιστεύουν σε μια τέτοια θεωρία παθιασμένα θα έλεγα. Σε αυτή την περίπτωση όσο δεν πάει η κουβέντα εκεί μια χαρά. Για τους ξεροκέφαλους που όλο το ενδιαφέρον τους είναι σε τέτοιες θεωρίες δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν έχω αλληλοεπιδράσει με κανέναν

3}Υπάρχουν οι τρόλερς αρχικά. Αυτοί που λένε για flat earth, σαυράνθρωπους κλπ. Αυτοί ούτε οι ίδιοι καλά καλα δεν πιστεύουν αυτά που λένε και οι περισσότεροι τους παίρνουν στην πλάκα. Επικίνδυνοι είναι οι άνθρωποι εξουσίας που αφήνουν να αιωρείται μια θεωρία για να στραφεί το βλέμμα της μάζας αλλού ή για να υπάρχει φόβος. Επικίνδυνοι είναι και κάτι τελειωμένοι γιατροί που κάνουν τζέρτζελο με τα εμβόλια πχ και επηρεάζουν τους γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους κλπ κλπ

4}Οι περισσότεροι νομίζω πως ναι σιγά σιγά χάνουν το ενδιαφέρον τους στην τάδε θεωρεία. Σίγουρα υπάρχουν και μερικοί που δεν αλλάζουν βέβαια

5}Αυτή τη στιγμή στο ίντερνετ κυκλοφορούν πάαααααααααααααααααρα πολλές τέτοιες θεωρίες. Στατιστικά και μόνο 3-4 βγαίνουν αληθινές τελικά. Μιλάμε για μικρό ποσοστό.

Αυτό που δεν μπορώ σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η περιφρόνηση που σε κοιτάνε σε φάση τι πρόβατο είσαι και εγώ το κατάλαβα κατευθείαν. Προσωπικά με έχει κουράσει η τάση να ψάχνουμε στο κάθε τι να βρούμε συνομωσίες κλπ. Είναι επίσης απίστευτο το πόσο εύκολα αποκτούν έκταση τέτοια πράγματα μέσω ίντερνετ. Ο καθένας μπορεί να αποπλανήσει κόσμο μεταφέροντας ψευδή γεγονότα ή μέρος της είδησης και όχι ολόκληρη. Άλλοι το πάνε και σε άλλο επίπεδο και πειράζουν βίντεο κ εικόνες. Αυτό που μου την δίνει όμως κυρίως στους δικούς μου ανθρώπους ειναι πως ενώ είναι λογικοί και με αρκετά καλή μόρφωσή ξαφνικά η αντίληψη τους πέφτει 70% σε τέτοια θέματα.

ΥΓ Το κορυφαίο είναι πως μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει μια συνομωσία μέσω ιντερνετ. Γράφω μια ασυναρτησία στο reddit {ότι μου κατέβει} και αν το πιστέψουν 5-10 άτομα τελείωσε …

ΥΓ2 Και μια συμβουλή εκ πείρας: Βρίσκεις ένα τέτοιο άτομο και η συζήτηση πάει εκεί. Για να μην χάσεις χρόνο απ την ζωή σου ρώτα τον εξαρχής: “Δέχεσαι έστω την παραμικρή πιθανότητα να είσαι λάθος;” αν σου πει όχι κάντην με ελαφρά

6 Likes

Δεν υπάρχει το παραμικρό όριο στην βλακεία τους.

3 Likes

Μήπως απλώς τρολάρουν;

1 Like

Θα πιστευα οτιδηποτε απο τα δυο (τρολλαρισμα, να λεγεται σοβαρα).

2 Likes

κάτι σαν την φτερνα του αχιλέα ένα πράγμα …
Γαμώ τα παιδιά αυτός που το έγραψε

2 Likes

Μου φαίνεται αδιανόητο τέτοιες απόψεις σαν την αποπάνω να εκφράζονται σοβαρά.

1 Like

Με την κοινή λογική φαίνεται για τρολάρισμα.

Επειδή όμως εδώ μιλάμε για παντελή έλλειψη αυτής, όλα είναι πιθανά και καθόλου περίεργο να το εννοούν.

1 Like

Και τρολαρισμα να είναι πιστεύω πως άνετα κάποιοι θα το έγραφαν στα σοβαρά. Και απ’ ότι κατάλαβα πολλοι συμφωνείτε.

Προκαλεί ανησυχία όσο να ναι που κάποια άτομα έχουν μείνει στο 1204

Λοιπον απο εδω και περα ολα τα εμβολια στον κ@λ@

4 Likes

Φχιου, πρόλαβα.

1 Like

Φχιου, ευτυχως που δεν εκανα ακομα.

3 Likes

Ποιό εμβόλιο σου βγάζει η πλατφόρμα, εμένα μόνο Pfizer μου έβγαλε στην Α κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Εγω ειμαι στην δευτερη, μου ηρθε astra και το αλλαξα με pfizer επειτα απο συμβουλη γιατρου. Ευτυχως βρηκα μεσα στον απριλη.

1 Like