Reclaim your face

Χθες ξεκίνησε η καμπάνια Reclaim Your Face από ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (από την Ελλάδα η Homo Digitalis).

Η καμπάνια έχει τη μορφή Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών της ΕΕ έως τις 16/2/2022.

Το κείμενο:

Reclaim Your Face:Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ρυθμίσει αυστηρά τη χρήση βιομετρικών τεχνολογιών για την αποφυγή αδικαιολόγητων παρεμβάσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ειδικότερα, ζητούμε από την Επιτροπή να απαγορεύσει, στη νομοθεσία και στην πράξη, τις αδιάκριτες ή αυθαίρετα στοχευμένες χρήσεις βιομετρικών στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε παράνομη μαζική παρακολούθηση. Αυτά τα παρεμβατικά συστήματα δεν πρέπει να αναπτύσσονται, να εφαρμόζονται (ακόμα και δοκιμαστικά) ή να χρησιμοποιούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς εφόσον μπορούν να οδηγήσουν σε περιττή ή δυσανάλογη παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι χρήσεις της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης στα κράτη μέλη και από οργανισμούς της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και έχουν περιορίσει αδικαιολόγητα τα δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων της ιδιωτικής τους ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου, του δικαιώματος διαμαρτυρίας και της ίσης μεταχείρισης. Η ευρεία χρήση της βιομετρικής παρακολούθησης, κατάρτισης προφίλ και πρόβλεψης αποτελεί απειλή για το κράτος δικαίου και τις πλέον βασικές μας ελευθερίες.

Ως εκ τούτου, με την παρούσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών καλούμε την Επιτροπή να προτείνει νομική πράξη η οποία θα βασίζεται στις γενικές απαγορεύσεις που προβλέπονται στον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) και στην οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου, και θα τις σέβεται πλήρως, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δίκαιο της ΕΕ απαγορεύει ρητά και συγκεκριμένα τη μαζική βιομετρική παρακολούθηση.

Spread the word, κι απ’τον καναπέ μας μπορούμε να κάνουμε πραγματάκια

7 Likes