μετά τη συναυλία σκέφτηκα πως κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνει κανείς στα 23 του, τότε που και οι δεινόσαυροι (“τελειωμένοι”, δεν το συζητώ) RHCP ήταν 25!
είχε μια ή δυο μαγικές στιγμές, αλλά και πολλές ανιαρές “ασκήσεις χωρίς κιθάρα”,
είχε καλο ήχο (αρένα μέση), αλλά από εικόνα ούτε πηδώντας!
Είχε κατί πιτσιρίκια που πηγαιναν κι έρχονταν… απορώ πού σκτ πήγαιναν κι έρχονταν?
είχε κατι άλλα που χαζολογούσαν στο κινητό … έχασα τι είπε ο Flea κι ενα τραγούδι!
γενικά όμως καλά ηταν…
ή μήπως όχι?
Να πω και γω τα δικα μου για το θεμα περι τζαμπατζηδων.
Ειμαι 100% υπερ του να μπεις τζαμπε αμα μπορεις,αμα σε παιρνει να το κανεις.Και εχω δωσει πολλα λεφτα και σε φεστιβαλ και σε λαιβ σε αλλη πολη που δινεις αλλα τοσα για μεταφορικα.
Τωρα γι αυτους που κραζουν,ειναι πιστευω καθαρα γιατι θα θελαν να μπουν κι αυτοι τζαμπα και ξενερωσαν που ο τζαμπατζης το περιφανευεται κιολας.οκ εδω μαλακια,αλλα νταξει λιγοι θα πουλησουν τρελα.ολα καλα.Αλλα μια χαρα φιλε μου θα σου καθοταν το 50αρι στην τσεπη.
Τα περι υποστηριξης του συγκροτηματος και ολα αυτα ειναι καθαρα ΣΑΛΙΑ.Καμια μπαντα τετοιου βεληνεκους δεν χανει φραγκο ουτε θα πεινασει,το ιδιο ισχυει και με τους διοργανωτες.Δηλαδη αντε στις 70.000 λαου,να υπηρχαν και 3.000 λεμε τωρα,τζαμπατζηδες.Πω πω ζημιαααα…
Τζαμπα να μην μπεις σε μικρα λαιβ μπαντων που τα εχουν αναγκη πραγματικα για να συνεχισουν.οι τσιλι πεπερς και καθε τετοια μπαντα θα βγαζει λεφτα και 20 χρονια μετα το θανατο τους…
Μήπως η τοποθέτηση σου είναι ΣΑΛΙΑ για τους τσαμπατζήδες;;; Και στο κάτω κάτω ας μπαίνουμε όλοι τσάμπα! Τι πληρωνουμε και μ@λ@κιες! Αλλωστε δε πρόκειται να ξαναερθουν με τη χασουρα !
Μηπως να μας πληρωναν κιολας που πηγαμε και γεμισε το γηπεδο;;;
Να πω και εγώ την άποψη μου, χωρίς να είμαι οπαδός της μπάντας.
Η όλη συναυλία μου φάνηκε κάπως υποτονική. Καλή/πιστή απόδοση των τραγουδιών, λίγο όμως το μίνι τζαμάρισμα ανάμεσα στα τραγούδια “έκοβε” το ρυθμό, λίγο το κοινό, που ήταν κοινό ανάλογο μεγάλων γεγονότων (όχι μόνο μουσικών, ακόμα και στο ποδόσφαιρο πχ άλλος κόσμος -πιό πιστός- πάει σε ένα μικρό ματς και άλλος όταν παίζει η ομάδα του με τη Μίλαν πχ), οπότε αυτό είχε και τα συνεπακόλουθα του.
Αυτό που πραγματικά με ξενέρωσε ήταν (για άλλη μία φορά) η διοργάνωση.
Ούτε καν οι τζαμπατζήδες (που δεν είναι δικό μου θέμα αν θα χάσει λεφτά η Didi), απλά και αυτό το γεγονός έδειξε ακόμα πιό ξεκάθαρα τη γύμνια της διοργάνωσης.
Αφενώς τα F.O.S. εισιτήρια. Όταν χωρίζεις το στάδιο και δεν έχεις γενική είσοδο, πρέπει σαν διοργανώτρια, να σέβεσαι λίγο παραπάνω αυτούς που σου ακουμπάνε 75 ευρώ. Μια μπάρα χώριζε τα F.O.S. από την αρένα, η οποία χωρίς φύλαξη έγινε μπάτε σκύλοι με αποτέλεσμα ο χώρος που προορίζονταν για F.O.S να είναι σκασμένος από κόσμο και πολλοί με βραχιολάκια να φεύγουν.
Και είμαι κατά μεγάλο ποσοστό βέβαιος πως και τα εισιτήρια ηταν υπαράριθμα για το συγκεκριμένο χώρο.
Στο εξωτερικό, όσες φορές έτυχε να βρεθώ σε τέτοιο χώρο, τα διαθέσιμα εισιτήρια ήταν σε ένα ποσοστό 75% της χωρητικότητας και ο χώρος χωρίζονταν από την αρένα με 2 μπάρες, ανάμεσα στις οποίες υπήρχε προσωπικό ασφαλείας (και πρώτες βοήθειες, άλλη κουβέντα αυτή).
Το ίδιο συνέβαινε και στις κερκίδες που φυσικά ένας steward δε μπορεί να εμποδίσει κανένα να βρεθεί όπου θέλει.
Ας αποφασίσουν να βάζουν γενική είσοδο και να μην κλέβουν τον κόσμο που πληρώνει και θέλει να έχει (με ανθρώπινες συνθήκες) τις υπηρεσίες για τις οποίες πλήρωσε.
Γενικά το ΟΑΚΑ το θεωρώ ακατάλληλο για συναυλίες, πόσο μάλλον όταν διαργανωτής είναι η αφερέγγυα Didi.
Δεν πήγα τελικά, αλλά απ ότι ακούω από φίλους που εμπιστεύομαι σε τέτοια θέμα ήταν γενικώς πολύ καλά μόνο για φαν τους, και απλά υποφερτά για τους υπόλοιπους.
Πάντα λέω ότι τέτοια ονόματα, όσο χάλια και να λες ότι είναι ο ήχος, όσο αδιάφορους να τους λες σκηνικά, πάντα θα αξίζουν να πας να τα δεις - ειδικά όταν έρχονται 1η φορά στην χώρα σου.
Όσο αναφορά τους τζαμπατζήδες, αν θέλει μια οργανώτρια εταιρία να το λύσει, μπορεί να το λύσει… Απλά με στεναχωρεί πραγματικά που υπάρχουν πιτσιρικάδες που πιστεύουν ότι το “τζαμπατζης=μαγκιά” και “γροθιά στο κατεστημένο”… Είναι απλά λάθος ως νοοτροπία και τέλος εκεί. Όσο για την μαγκιά “οι τζαμπατζηδες σας γλεντάνε”, πάτε σε συναυλία στο εξωτερικό. κάντε μαγκιές για να δείτε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος - εκεί που το κράξιμο θα στο ρίξουν οι υπόλοιποι θεατές αν δεν προλάβουν να σου ρίξουν το ξύλο της αρκούδας οι security…
ΥΓ: στου Τζόβηδες πάντως, ημουν μπροστά στο Cosmote Circle και απ ότι θυμάμαι, δεν έμπαινες μέσα ουτε με σφαίρες…αν θέλουν το πετυχαίνουν
Μαλιστα. Ποσο εχουν τα μπλουζακια σε συναυλιες αναλογου βεληνεκους; Εγω δε θυμαμαι ποτε να εχω δει με 20. Η λογικη σου εχει βαση, ομως με βαση αυτη πρεπει να αγοραζουμε μπλουζακια μονο απο πανκ συναυλιες οπου τα δινουν με 10 ευρω συνηθως.
Τζαμπατζηδες σε γηπεδα και συναυλιες παντα θα υπαρχουν.
Προσωπικα δεν εχω μπει ποτε τζαμπα αλλα σιγα μη πεσει εξω η ντιντι και οι ρεντ χοτ επειδη 500-1000-1500 μπηκαν μεσα χωρις λεφτα.
Απο κει και περα, δεν πηγα διοτι εχω μια αντιπαθεια απεναντι σε τετοιου ειδους συγκροτηματα, οχι λογω αυτων αλλα του κοσμου που πηγαινει σε τετοια λαιβ.
Δηλαδη με χαλαει παρα πολυ να ειμαι στο ιδιο ηβεντ με ατομα που πηγαν εκει επειδη εβλεπαν 15 διαφημισεις κοσμοτε τη μερα για το λαιβ και απο τη μπαντα ξερανε τα γνωστα 6-7 κομματια και στα υπολοιπα κοβουν βολτες και προσπαθουν να πιασουν 3G για να ποσταρουν στο φεησμπουκ ποσο τελεια περνανε στο ηβεντ της χρονιας. Η ακομα χειροτερα, δεν ασχολουνται με το λαιβ αλλα με το ποιοι βλαχοσελεμπριτυ ειναι εκει.
Μια και μοναδικη φορα ειχα παει σε ενα τετοιου τυπου λαιβ, εδω στη Θεσσαλονικη οταν επαιζε ο μομπυ (οκ αλλα μεγεθη αλλα παρομοιες περιπτωσεις κοσμου) οπου η συναυλια ειχε αρχισει και κατι τσολια διπλα μου ειχαν πλατη στη σκηνη και βλεπανε τον Κανακη ξερω γω… Φεηλ.
Μπορει οσα λεω να χαρακτηριζονται απο εμπαθεια ή και ελιτισμο αλλα πραγματικα δεν περναω καλα σε κατι τετοια.
Η όλη φάση-αδρεναλίνη του τζαμπατζή είναι να βρει τρόπο να μπει στη συναυλία.Πολλοί δεν ενδιαφέρονται τόσο για τη μπάντα ή τη συναυλία αλλά ‘‘φτιάχνονται’’ με την ιδέα του κατάφερα και μπήκα χωρίς να πληρώσω.
Πηδώντας κάγκελα,σερνόμενοι σε τούνελ,κόβοντας φράχτες με αλυσοπρίονο,λαδώνοντας σεκούριτυ,δίνοντας τηλέφωνα ή με κουνήματα,2 με ένα εισιτήριο,παρακαλώντας για προσκλήσεις,κάνοντας ντου όλα αυτά είναι ιστορίες που συνηθίζονται σε κάθε συναυλία.Τίποτα δε συκρίνεται με αυτά τα 5-10 δευτερόλεπτα που ο τζαμπατζής θα αντικρύσει τη σκηνή…
Και έρχεται τώρα η άθλια ντιντι και στερεί την όλη χαρά του τζαμπατζή αφήνοντας 8-10.000 άτομα να μπουν από την αρχή χωρίς σασπένς.
Μόλις βρηκα internet! Γραφω και εγω τα συμπερασματα μου!
ΠΟΣΟ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΓΑΜΑΕΙ Ο FLEA! ΠΟΣΟ;
Κάθε φορα που παρατηρουσα το παιξιμό του έμενα ΜΑΛΑΚΑΣ! Άνετα απο τους πιο χαρισματικούς μπασίστες!
Φάνηκε και η μάπα μου στις μεγάλες οθονες στο τέλος!
Γαμάτος ήχος και πολυ ωραία σκηνικη παρουσία απο την πλευρα της μπάντας!
Άξιο το 2ο σαπόρτ! Ωραίο ήχο είχαν!
Την “Λιλα” την αδικησε ο ήχος πιστευω! Έιχε ομως μια δυναμικότητα!
Πολύς κόσμος και οι περισσοτεροι οτι να’ναι! Αρκετο κέφι! Καλά περάσαμε!
Α, ψόφος στο χοντρουλη μαυραγορίτη με το μπλε πουκαμισο και τα rayban που με ενα ηλιθιο χαμόγελο προσπαθουσε να μοσχοπουλησει τα εισητηρια του!
Ερώτηση; Μπαγλαρώσανε κανεναν επειδη έσκασε μπάφο ή ιδέα μου ειναι; Γιατι κάτι τέτοιο είδα!
α)Πολύ χαμηλά η σκηνή για τέτοιους είδους συναυλίες !
β)Τραγικά χαμηλός ο ήχος της κιθάρας… Για τα επίπεδα της συναυλίας είναι για να γελάς που δεν το διορθώσανε
γ)Ο Αnthony αντιεποικοινωνιακός και για κοινό 60 000+ είναι κρίμα να μην ξεσηκωθεί κτλ
δ)Οργάνωση εντός και εκτός σταδίου για χώρες τριτοκοσμικές
ε)Ευτυχώς ο τεράστιος Flea μας εξαργύρωσε το ταξίδι για Αθήνα και την όλη ταλαιπωρία
ίσως εγώ φταίω γιατί πήγα με μεγάλες προσδοκίες…
Mην μπερδεύετε τα cd και τα mp3 με τα λάηβ βασικά.Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα.Το ένα είναι προϊόν προς πώληση,το άλλο εμπίπτει στην κατηγορία “παροχή υπηρεσιών” και όσο και να βαράς τον κώλο σου,τον Flea δεν τον κατεβάζεις παράνομα,εκτός αν τον απαγάγεις.Επίσης οι τζαμπατζήδες των live ελπίζω να είναι και τζαμπατζήδες και με άλλους παρόχους υπηρεσιών,πχ με τον υδραυλικό τους ή τον γιατρό τους και παρακαλώ να πουν και τον τρόπο,για να γλιτώσουμε και κανα φράγκο και μεις και επίσης να μην είναι τζαμπατζήδες μόνο με τους μουσικούς.Προσωπικά πιο πολύ αυτό με ενοχλεί ως νοοτροπία(τα μαύρα 50ρικα που σκορπάνε από δω κι από κει για “γρηγορόσημα” τα κάνουμε γαργάρα),δλδ η υποτίμηση αυτού που προσφέρει ο μουσικός και η υποτίμηση της μουσικής τέχνης γενικότερα ως μια δεδομένη μορφή διασκέδασης που λες και στη χρωστάει κανείς.
Το live και το cd είναι είδη πολυτελείας(ειδικά πλέον).Μπορεί κανείς κάλλιστα να επιβιώσει και χωρίς αυτά.Μερικοί καλλιτέχνες τα παρέχουν δωρεάν και φυσικά ορθά ο καταναλωτής θα επιλέξει να δει ή να κατεβάσει το προϊόν τους χωρίς επιβάρυνση.Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως ο καλλιτέχνης κοστολογεί αυτό που παράγει με ένα χ ποσό και ειδικά την ζωντανή του εμφάνιση και το σόου που παρέχει,άρα μετά είναι απλά τα πράγματα.Είτε το αγοράζεις(κάνοντας οικονομίες απ αλλού αν δεν έχεις) είτε δεν το αγοράζεις(και συνεχίζεις τη ζωή σου ανενόχλητος,χωρίς να σου έχουν φάει το μπιφτέκι.)
Αν το σιντι των 15-18 ευρώ είναι είδος πολυτελείας, η παροχή υπηρεσιών που λέγεται συναυλία με μέσο όρο εισιτηρίου τα 50-60 τι είναι;
Επίσης στη συναυλία ο καλλιτέχνης έχει εξασφαλισμένη εκ των προτέρων με συμβόλαιο την αμοιβή του, ενώ όταν παράγει το προϊόν μουσική και κάποιος λικάρει τις ηχογραφήσεις πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος τότε ξαφνικά το προϊόν που θα ήταν αρχικά προς πώληση διαδίδεται δωρεάν και ο καλλιτέχνης χάνει τα κέρδη από την πιθανή πώληση.
Τζαμπατζής ο κατεβαστής, τζαμπατζής και ο μαντραπήδας. Ίδια νοοτροπία ακολουθούν.
Είναι το ίδιο ν’ αγοράσεις κάποια στιγμή το CD που έχεις ήδη σε mp3 με το να μη μπορείς να γυρίσεις το χρόνο πίσω για να πληρώσεις το εισιτήριο για τη συναυλία που κάποτε είχες μπει τσάμπα;
Μα αυτό είπα και παραπάνω μαν,ότι αμφότερα είναι είδη πολυτελείας.
Επειδή δεν είναι όλοι RHCP και U2,αυτό περί προσυμφωνημένης αμοιβής δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.Πολλές μπάντες ακόμα και μεσαίου βεληνεκούς μπορεί να φάνε τόγκες από τοπικούς διοργανωτές,επειδή δεν είχαν όσα εισιτήρια ήθελαν κτλ κτλ.Πχ στο rockumentary των Anvil μπορεί κανείς να δει τέτοιου είδους σκηνικά.Και γενικά επειδή αυτή η νοοτροπία του τζάμπα έχει ποτίσει το ταμπεραμέντο του Έλληνα,γι αυτό και στην ελλάδα έχουμε γεμίσει κακοπληρωμένους ή απλήρωτους μουσικούς και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε σαν χώρα απ την πολιτιστική μας μιζέρια.Εκεί το πάω,αυτό με ενοχλεί και όχι αν οι RHCP ή ο Λώρης έχασαν κανα φανταστικομύριο.Couldn’t care less…
Πάντως εκτός Ελλάδος μια χαρά γινόμαστε γατάκια όλοι.Δεν είδα κανέναν να διαμαρτύρεται που σκάει 200άρια για τα μεγάλα φεστιβάλ έξω και να πηδάει φράχτες…
Το θέμα είναι ότι δεν είναι ακριβώς τα ίδια αυτά τα δύο, τι να κάνουμε τώρα.
Και τέλος πάντων, το να πάει κάποιος σε μια συναυλία επειδή βαριέται εκείνο το απόγευμα και δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει και να προσπαθεί να μπει τσαμπέ και να θεωρεί ότι έχει και το δίκιο με το μέρος του, ε αυτό είναι αχαρακτήριστο.
Ένα πράγμα εγω λέω για τους τζαμπατζηδες που έχουν να πληρωσουν και απλα δεν το κανουν! Τους άλλους μέχρι και τους καταννοω!
Αναφέρομαι κυριώς στο metal κοινο μιας και με αυτο έχω καλύτερη επαφη!
Όταν βλέπω καμια 20αρια άτομα να γκρινιάζουν οτι δέν έχουν λεφτά για να πάνε “Sepultura ή Exodus ή OverKill ή Guardian” και την ακριβως επόμενη στιγμη σκάνε ενα 10αρικο για μπυρες, πράγμα το οποιο επαναλαμβανεται για 2 μέρες δεν μπορω να καταλάβω γιατι γκρινιάζουνε οτι δεν έρχονται μπάντες και την μέρα της συναυλίας να παρακαλάνε δουλοπρεπώς τον σεκιουριτα να τους βάλει![B] Αν γουστάρεις να δείς μια μπάντα που αγαπάς , θα δώσεις τα λεφτά σου και θα μπεις σαν [U]ΚΥΡΙΟΣ[/U]! [/B]
Τα πράγματα ειναι πολυ απλα! Ευτυχώς ή δυστυχως η συναυλίες τζάμπα δεν ειναι! Για να έρθει ενας καλλιτέχνης θέλει λεφτά! Για να τον φέρει ο διοργανωτης πρέπει με κάποιο τρόπο να μαζέψει τα λεφτα! Ελα όμως που αυτα τα λεφτα θα τα δώσει το κοινο και πρέπει και ΕΣΥ να δώσεις λεφτα! Αν δεν το κάνεις ή μαλλον καλυτερα αν κανεις μας δεν το κάνει δεν πρόκειται να ξαναδουμε σοβαρό λάηβ!
Και προς θεου ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ για τους ντιντίδες! Η συγκεκριμμένη εταιρια δεν πρόκειται ποτε να ζημιωθει απο λάηβ! ΚΛΕΦΤΕ ΤΟΥΣ! Πάντα θα υπάρχουν τα κοροίδα απο τα οποια θα βγάλουν το φρέσκο χρήμα! Αν όμως το τζαμπατζιλίκι συνεχιστει και σε μικροτερα λάηβ 1000-1500 ατόμων ας μην απορούμε γιατι την επόμενη 3ετία θα βλέπουμε μόνο Opeth, Arch Enemy άντε και WASP!
Αυτα απο εμένα! Μπορει να βγηκα και λιιιιγο οφτοπικ!