Rocking - Top 30 - 2019

Δεν βρίσκω πάντως τις μουσικές του δίσκου όμορφες. Τις βρίσκω επιβλητικές, φουριόζες, ενώ ταυτόχρονα έχουν μια δρομίσια αισθητική και πανκ ορμή. Είναι προσιτές, για μένα έχει διαφορά αυτό. Δηλαδή αισθητικά ο δίσκος αποπνέει πολλά. Αλλά κουβέντα να γίνεται χαχα!

Γενικά διαφωνώ σε αρκετά σημεία της ανάλυσης αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό υποθέτω.

Τώρα για τα περί συμβόλων/σημείων αναφοράς, που είναι οφ τόπικ όμως, δεν πιστεύω πως αυτά επιλέγονται από την απ’ έξω ας πούμε. Αν, αυτή η δεκαετία, κρατήσει δίσκους, διαφορετικούς ανάλογα τα γούστα και τις οπτικές του καθενός (δεν βλέπουμε όλοι το black metal το ίδιο πιστεύω στην διαχρονική του εξέλιξη), και σε αυτούς περιλαμβάνονται και τέτοιοι δίσκοι, τότε, de facto, ανάγεται ως σημείο αναφοράς της πορείας ενός ιδιώματος που, όπως και σε κάθε μουσικό ιδίωμα, δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

Κοινώς, όπως οι DsO κάνανε σχολή, και οι εξελίξεις ήρθαν οργανικά, δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι αντίκτυπο θα έχουν κάποιες δισκάρες σε μελλοντικούς καλλιτέχνες και ακροατές σε διαφορετικές εποχές και με διαφορετικούς σκοπούς και μέσα. Μένουμε απλά να δούμε και να παρατηρούμε.

3 Likes

Προφανώς κ δεν θα επενεργούν οι μουσικές του δίσκου με παρόμοιο τρόπο σε δυο ακροατές που τον αντιλαμβάνονται εξαρχής αρκετά διαφορετικά- είναι ενα απο τα ωραία των μουσικών συζητήσεων αυτό ( κ συχνά πιο ενδιαφέρον απο μια απλή ομοφωνία αποψεων).
Πάντως, έτσι, για χαρη της συζήτησης, την επιβλητικότητα και τη φουρια μπορώ να τις δω.
Τη δρομισια αισθητική, ωστόσο, με τίποτα. But that’s just me.
Συμφωνώ ομως πως ο δίσκος έχει αισθητική πολυσημία ( γι αυτό κ δύναται να γεννήσει τέτοιες διαφωνίες).
Σχετικά με τα σημεία αναφοράς που ανέφερα, οφ τοπικ δε νομίζω ότι είναι από τη στιγμή που αποτελεί κ ενα απο τα points του Plunderer στην ανάλυσή του ( εκτός κι αν κατανόησα κάτι λανθασμένα),με το οποίο τυχαίνει να συμφωνώ.
Η τοποθέτησή μου δεν αποσκοπούσε στο να προδικασω κάτι ως προς το τί θα γράψει η ιστορία του black για τα 20s.
Ηταν καθαρά προσωπική με γνώμονα την δική μου αισθητική κ αντίληψη ως προς τα εκφραστικά μεσα που ταιριάζουν σε συγκεκριμένες κοσμοαντιληψεις ( είτε συμφωνώ μ αυτές ιδεολογικα είτε οχι).
Κ,ναι, οι Deathspell που παραθέτεις ως παράδειγμα, λειτουργούν ενισχυτικα για τους ισχυρισμούς κ των δυο μας.
Ασφαλώς και γεννησαν εξελίξεις με οργανικό τροπο, ταυτόχρονα ομως,δε νομίζω ότι θα ήταν παράλογο ή " επιλογη απ’την απ’ εξω" το να ισχυριστεί κανείς ότι απ’ολες τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει το είδος,αυτη που θα χρησιμοποιησει τα δικά τους δομικά υλικά ίσως να μην τον αντιπροσωπεύει προσωπικα.
Οι Antaeus πχ αποτέλεσαν επίσης ενα σημείο αναφοράς για το black των 00s, αλλά στο δικο μου μουσικο σύμπαν με αφορούν περισσότερο απο τους Deathspell. Αυτό δεν μειώνει την αξία/ βαρύτητα των τελευταίων για το ιδίωμα. Ανεξάρτητα απ’το αν συμφωνώ/διαφωνώ με όρους προσωπικης αισθητικής. Αυτο δεν αναιρεί την ιστορία.
Οπως είπες κ συ, δεν βλέπουμε όλοι το black ( και οποιοδήποτε καλλιτεχνικο ρευμα for that matter) με τον ίδιο τρόπο ως προς την εξέλιξή του.
Το να αναγνωρίσουμε όλες τις μορφές που ενδέχεται να ακολουθήσει είναι ένα θέμα.
Το να τις αποδεχτούμε η να ταυτιστούμε μαζι τους σε προσωπικό επίπεδο είναι άλλο.

Ίσως να μην ήμουν αρκετά σαφης αρχικά. Ελπίζω να το καταφέρα λιγο καλύτερα τώρα.

1 Like

Ναι ίσως κατάλαβα στην αρχή πως μιλούσες γενικά για το ιδίωμα πως ο δίσκος θα γίνει τοτέμ όπως και να έχει. Τώρα, καταλαβαίνω καλύτερα και συμφωνώ με την οπτική σου αν και στα δικά μου μέτρα το ζυγίζω απλά λίγο διαφορετικά. Δεν απέχουμε πολύ πάντως.

Οφ τόπικ το είπα καθώς το τόπικ είναι για την 30δα, χωρίς να θέλω να διακόψω την συζήτηση. Ως προς τον διάλογο μας με αφορμή το ποστ, προφανώς και δεν κατάλαβες λάθος. Μάλλον δεν το διατύπωσα ξεκάθαρα.

Ως προς την απέξω που έγραψα, το εννοούσα με βάση την αντίληψη μου περί γενικών τοτέμ των '10ς. Αν ο καθένας μας επιλέγει με διαφορετικά επιχειρήματα διαφορετικά σημεία αναφοράς προφανώς και είναι θεμιτό. Αυτό είναι το οργανικό της υπόθεσης, το τι θα δείξουν οι πλειοψηφίες των προτιμήσεων/αντιλήψεων/εξελίξεων.

Θα ήταν το ανάποδο, αν με το έτσι θέλω επέβαλλε κάποιος τα καλύτερα. Δεν πιστεύω πως γίνεται αυτό όμως.Η ταύτιση επαφίεται της αισθητικής του καθενός.

1 Like