Same title,different song

Εδώ οι Opeth στις (πολύ καλές) αρχές τους, με έναν κόμματο τεχνικά αρτιότατο, που κλασικά ακουμπάει πολύ στο prog rock (αλλά και με μερικά περάσματα από Perfect Symmetry θα μπορούσε να πει κάποιος;), υπέροχα σκοτεινό και αρκούντως ατμοσφαιρικό χωρίς να προλαβαίνει να κουράσει.

Από την άλλοι, οι θεοί Dead Can Dance ήδη έχουν αρχίσει να αποκτούν μια ιδέα του πώς θέλουν να κινηθούν, και ο Brendan ήδη έχει ξεκινήσει τις μαχαιριές του στις καρδιές μας (για να τις αναστήσει μετά η ιέρεια Lisa Gerrard). Απόκοσμοι.

Για μένα εύκολα DCD.

  • Opeth
  • Dead Can Dance

0 voters

1 Like

Βρε καλώς τα παιδιά τα δικά μας :star_struck:

1 Like

Μωρ’ τι μας λες…

2 Likes
1 Like

δύο ζέυγη μπαντών κλασσικά στο είδος που έπαιξαν.

για μένα η πιο epic punk μπάντα(οκ όχι τόσο αυτό αλλά κομμάτια σαν το cold iron death,black eyes of revenge ,the day the idols fell)

και το αγαπημένο μου συκρότημα εβερ

3 Likes

Καιρό έχουμε να γράψουμε κάτι σε αυτό το θέμα, ευκαιρία λοιπόν να διορθώσουμε μια… προφανή παράλειψη!

Το Masque of the Red Death είναι ένα από τα δημοφιλέστερα διηγήματα του άρχοντα της ρομαντικής λογοτεχνίας και του γοτθικού τρόμου, E.A. Poe. Δεν συνιστά επομένως καμία έκπληξη πως αρκετά συγκροτήματα από τον χώρο του metal άντλησαν έμπνευση από αυτό.

Οι Crimson Glory για αρχή, έχουν το δικό τους “Masque…”, που περιέχεται στο δίσκο - ορόσημο για το μελωδικό power, το “Transcendence”, μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 1988 - κάτι που λέει πολλά, αν όχι τα περισσότερα!
Η μπάντα διανύει την καλύτερη της περίοδο κι ο Midnight ερμηνεύει για άλλη μια φορά σαν να μην υπάρχει αύριο (όσο κι αν κάποιοι κακεντρεχείς τον χαρακτήρισαν επιφανή εκπρόσωπο της… “Duffy Duck σχολής” φωνητικών!)

Η ιστορία του πρίγκηπα Prospero δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο βέβαια κάποιον σαν τον Mark Shelton. Έτσι, στο “Mystification”, όπου οι Manilla Road μπαίνουν πλέον και στα thrash χωράφια με επιτυχία, βρίσκουμε άλλο ένα “Masque of the Red Death” που μάλιστα “καταλαμβάνει” και το εξώφυλλο!

Οι αμερικανοί thrashers Hades ήταν ένα πολύ αξιόλογο σχήμα έχοντας μάλιστα στις τάξεις τους τον Alan Tecchio μετέπειτα τραγουδιστή των Τεξανών Watchtower. Στο πρώτη τους μόλις δισκογραφική απόπειρα, δεν διστάζουν να κλείσουν τον δίσκο με ένα εννιάλεπτο Masque of the Red Death χωρισμένο σε τρία μέρη κερδίζοντας τις εντυπώσεις!

Πριν από όλους αυτούς πάντως, ήταν οι γερμανοί Stormwitch που είχαν τραγούδι με αυτόν τον τίτλο, στο δεύτερο LP τους “Tales of Terror” από το 1985. Ίσως να ακούγεται κάπως τυπικό το υλικό τους όταν το ανακαλύπτεις εκ των υστέρων, όμως δεν παύει να είναι μια δυνατή προσπάθεια!

8 Likes

Για το πιο πάνω post:

His Hero is Gone: υπάρχουν πολλά άλλα συγκροτήματα που να έχουν πετύχει πιο heavy παραγωγές στους δίσκους τους; Που να έχουν γράψει τόσο σκοτεινά/heavy κομμάτια που σχεδόν να απαγορεύουν στον ακροατή να νιώθει χαρά όταν τα ακούει; Που να έχουν τόσο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ και εστιασμένο concept στο artwork, στους στίχους (ακόμα και βιβλιογραφίες πρότειναν οι άτιμοι!), στη μουσική τους κατεύθυνση; Και, τέλος, που τα μέλη τους να έφτιαξαν άλλη μία μπάντα μετά και να σε δυσκολεύουν κάθε φορά ν’ αποφασίσεις ποια από τις δύο προτιμάς;

Dystopa: είτε το πιστεύετε είτε όχι, πρώτη φορά ακούω κομμάτι τους. Τι ΣΑΠΙΛΑ και κακό είναι αυτό;

Doomsword προτιμούμε τους Ιταλούς, και “Wicker man” των Maiden, παρ’ όλο που συνολικά οι Estranged είναι πιο αγαπημένοι.

Κάποια άλλα που θυμήθηκα εγώ:

ΟΚ, για το πρώτο δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι να γράψω, κι ούτε μπορούν να συγκριθούν αυτά τα δύο από άποψη ιστορικότητας, επιδραστικότητας κλπ. Το χέρι πάει μόνο του στην ψήφο, και δεν είναι το δικό σου, αλλά του 10χρονου εαυτού σου που πρώτη φορά άκουγε δίκαση και δεν καταλάβαινε γιατί αυτόματα έπρεπε να κουνήσει το κεφάλι του (και μετά ν’ αφήσει μαλλί γιατί έτσι το ένιωθε ακόμα πιο ωραίο). Παρ’ όλα αυτά, πόσο ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ και το “One” των Fates Warning; Από τις πιο αγαπημένες μου ας-πούμε-εμπορικές στιγμές τους, με το refrain να σου καρφώνεται στο μυαλό για πάντα. Και συνολικά το “Disconnected” από τα καλύτερα albums που βγήκαν την περασμένη δεκαετία.

  • Metallica
  • Fates Warning

0 voters

Δεν το θυμόμουνα ότι κυκλοφόρησαν ίδια χρονια. Οι Paradise Lost στον πιο «ξεπουλημένο» δίσκο τους, οι Anathema αμέσως μετά την αποχώρηση ενός από τους βασικότερους συνθέτες τους. Παραδόξως το “Deep” των Paradise Lost δε μνημονεύεται από κανέναν (ίσως ούτε οι ίδιοι δεν το θυμούνται), αλλά εμένα είναι το αγαπημένο μου κομμάτι του δίσκου -κυρίως για το συγκλονιστικό refrain του. Εξοργίζομαι όταν βλέπω να το χαρακτηρίζουν ως filler. Για τους Anathema δεν έχω να πω και πολλά, κλασικό κομμάτι, κλασικός δίσκος, ξεφεύγουν λίγο από τη μαυρίλα των προηγούμενων, αυξάνουν τις πιο rock/Floyd επιρροές τους και συνεχίζουν ένα τρομερό σερί όπως πολλές άλλες 90’s μπάντες που αγαπήσαμε. Ψηφίζω Lost.

  • Anathema
  • Paradise Lost

0 voters

Όπως έχω ξαναπεί, οι Beatles είναι ένα συγκρότημα που τώρα ανακαλύπτω. Το “I’m so tired” είναι ένα από τα κομμάτια που αμέσως ξεχώρισα από το “White album”, όπως και τα περισσότερα του Lennon, σ’ αντίθεση με τα πιο ανάλαφρα (για τα γούστα μου -και δεν ισχύει για όλα) του McCartney. Ήταν, λοιπόν, βλάσφημοι οι Fugazi (ναι, φίλε μου, είναι το καλύτερο συγκρότημα που δεν έχεις ακούσει ακόμα εσύ που δεν τους ξέρεις) που τόλμησαν να βαφτίσουν ένα κομμάτι τους με τον ίδιο τίτλο; Η απάντηση είναι ένα ξερό ΟΧΙ, γιατί το δικό τους “I’m so tired” είναι απλά καλύτερο: είναι η πιο φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή ενός τρομερά πρωτοπόρου συγκροτήματος (σε όλα του: μουσική, attitude κλπ.), ένα τραγούδι τόσο ξεχωριστό στη δισκογραφία τους που φυσικά δεν ταίριαζε να μπει σε κανένα studio album τους. Η εύθραστη φωνή του MacCaye, οι τρομερά καταθλιπτικοί στίχοι που προφανώς καταγράφουν τις τελευταίες σκέψεις ενός αυτόχειρα, το όσο-ξεκούρδιστο-πρέπει πιάνο, συνθέτουν ένα ολιγόλεπτο αριστούργημα που είμαι σίγουρος ότι θα γοητεύσει οποιονδήποτε δεν το έχει ακούσει μέχρι τώρα.

  • The Beatles
  • Fugazi

0 voters

2 Likes

το αγαπημενο μου των Pearl Jam

OXI δεν υπάρχουν. HHIG ακόμα και τώρα τους μαθαίνω ακριβώς για αυτό δηλαδή tragedy μπορεί να έμπαινε και δέκα φορές ο δίσκος επανάληψη και σου έδινε τρελή παντοδυναμία ενώ αυτοί στα διαλύουν όλα.

και ένα τελευταίο.

1 Like

Λοιπόν, σήμερα λέω να κινηθούμε σε… πολεμική ατμόσφαιρα!

Battle Cry

Το Battle Cry είναι ένα από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν από το Redeemer of Souls των Priest, σε έναν δίσκο που, χωρίς να είναι κακός, δεν είχε να επιδείξει πολλές ανάλογες στιγμές.

Ο ομώνυμος ύμνος των Omen από το πρώτο τους album είναι βέβαια παρασάγγας ανώτερος, και δικαιολογεί απόλυτα την θεματολογία των στίχων και τον τίτλο του, μεταφέροντας τον ακροατή στο πεδίο της μάχης, κάνοντας χρήση όλων των αρετών του σπουδαίου αυτού συγκροτήματος

Battle Hymn

Αν έχουν γραφτεί τραγούδια για την “κραυγή της μάχης”, μοιραία πρέπει να υπάρχει και ο ύμνος της!
Ξανά οι Judas Priest, έχουν στο Painkiller ένα σύντομο instrumental που χρησιμεύει σαν εισαγωγή στο One Shot At Glory για να κλείσει θριαμβευτικά ο δίσκος, όπως ξεκίνησε και όπως εκτυλίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του!

Από ένα τέτοιο κάλεσμα στα όπλα δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείψουν οι Manowar που έχουν να επιδείξουν το δικό τους μεγαλειώδες Βattle Hymn από το… περίπου ομώνυμο ντεμπούτο τους!

Traitors Gate

Πρόκειται για την πύλη απ’ όπου έμπαιναν στον Πύργο του Λονδίνου οι κρατούμενοι και ενέπνευσε αρκετούς απ’ ότι φαίνεται.
Για παράδειγμα τους Judas Priest (πάλι!), που στο τελευταίο τους πόνημα έχουν ένα τραγούδι με αυτό τον τίτλο, όπως και οι Visigoth στο “Conqueror’s Oath” που μάλιστα κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά.
Πολύ καλά κομμάτια και τα δύο, δεν αντέχουν όμως στην σύγκριση με το συντριπτικά φορτισμένο Traitors Gate των Primordial από το υπέροχο To The Nameless Dead!

Εδώ ας σημειώσουμε ότι υπήρξε και συγκρότημα με το ίδιο όνομα, το πολύ αξιόλογο υπερ-cult σχήμα από το δεύτερο κύμα του NWOBHM!

6 Likes

Πολυ αγαπημενα μου τραγουδια

4 Likes

87-88, ματια στο πως θα ειναι στο μελλον ο κοσμος…

2 Likes

17

Sex Pistols – Από τα λιγότερο προφανή διαμαντάκια του Never Mind The Bollocks. Λιτό απέριττο παιχτεπάνκ. Ποτέ δε θα μπορέσω να πω με σιγουριά ποιο είναι καλύτερο, το we like noise / it’s our choice ή το επαναλαμβανόμενο I’m a lazy sod.

Sharon Van Etten – Τραγουδάρα ολκής. Από εκείνες που όσες φορές κι αν επιστρέψεις, χτυπάει όπως η πρώτη. Απλή μελωδία, απλή ενορχήστρωση, απλή φωνάρα. Κάθε στίχος μία καταραμένη ομορφιά. Εκδοχή από Glastonbury 2019 * σκίζει πτυχία *.

1 Like

Με αφορμή την δισκάρα το “Juju” που λιώνω αυτές τις μέρες:

Siouxsie & The Banshees

Το κομμάτι πάει όπως όλος ο δίσκος, δηλαδή σε υψηλότατα επίπεδα. Για τη φωνάρα και την ερμηνεία τα λόγια είναι περιττά. Κλασικό, απλά και λιτά.

Dead Kennedys

Ο μύθος λέει πως υπάρχει τραγούδι των DK με αδιάφορο μπάσο. Η γκρούβα.

The Misfits

Αυτή η σκονισμένη μουντάδα και το hc γκάζι στις κιθάρες πάντα με τραβούσε στους Misfits και ας μην ήταν από τις πολύ αγαπημένες μου μπάντες. Φωνητικάρες προφανώς.

Helloween

Ε, καααλό τραγούδι θα πω :stuck_out_tongue: Όχι από τα αγαπημένα μου από δαύτους. Βάζω λάιβ εκδοχή για το γαμώτο. Δεν έχει ενδιαφέρον που όλα τα τραγούδια έχουν ένα δυσοίωνο riff κάπου, έστω και σε ένα γύρισμα; Υποσυνείδητη θεματική θεατρικότητα.

King Diamond

“Scream…I command you to scream”. Μια κατηγορία μόνο του. Φυσικά και λάιβ εκτέλεση απλά για το κόψιμο στην μέση.

Duh.

5 Likes

Τέτοια πεντάδα ούτε η ορίτζιναλ ντριμ τιμ. (Του Κάρπεντερ παίζει μόνο του.)

Αλλά. Σημαντικότατη παράλειψη.

1 Like

Προσχεδιασμένο ήταν να λείπει η Φοίβη για να δω αν θα την αναφέρει κανείς :stuck_out_tongue:

Άσε που για να τη βάλω θα έπρεπε να το έχω ακούσει κιόλας και να μην ξέρω απλά το κομμάτι χαχ!

edit: Φλασιά:

4 Likes

ενα ακομα halloween αλλα αυτη τη φορα σε τελειο us power

2 Likes

λιτό απέριττο βρώμικο και αλήτικο ατόφιο ροκ vs από τα κορυφαία (και λιγότερο αναγνωρισμένα) prog rock αριστουργήματα της χρυσής εποχής του είδους
H επιτομή του rock n roll vs μια από τις σπουδαιότερες κορυφώσεις ever σε τραγούδι κατ’ εμέ

χινάρι

3 Likes

Πάμε και κάτι προφανές, απορώ δηλαδή πως μας ξέφευγε τόσον καιρό!

Killers

Ένα από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν στο, ούτως ή άλλως εξαιρετικό, “Inferno” των Motörhead είναι το Killers…

…όταν λέμε για Killers όμως το μυαλό πάει, εντελώς δικαιολογημένα, κατ’ ευθείαν στον ύμνο των Maiden από το ομώνυμο δεύτερο LΡ τους.
Καταιγιστικός ρυθμός, αντάξιος της θεματολογίας των στίχων (απ’ ότι φαίνεται βέβαια, πρέπει να τους άλλαζε μέχρι την τελευταία στιγμή ο Di Anno!), ένα από τα καλύτερο solos του Murray, και ο Παυλάρας της καρδιάς μας επιβλητικός και “επικίνδυνος” όπως ακριβώς ταιριάζει στην περίσταση, τόσο που η εκφορά των στίχων και η φωνητική μελωδία του “I can see…” ενέπνευσε καθοριστικά τον Araya για τα κουπλέ του Crionics (“Eyes upon me…” κλπ), που είναι άλλωστε το πιο Maiden κομμάτι των Slayer!

Killer

Οι πολλοί Killers συνιστούν τεράστιο πρόβλημα αλλά και ένας μόνο είναι μεγάλος μπελάς! Μοιραία λοιπόν, ο metal/rock κόσμος, “αιμοχαρής αιμοδιψής και αιμοβόρος”, ασχολήθηκε εκτενώς με το ζήτημα, με τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα!

Το Killer των Saviour Machine έχει αυτή την μυστηριακή υπερβατικότητα (sic) για τη οποία τους αγαπήσαμε. Εννοείται βέβαια ότι ο King Diamond δεν ήταν δυνατόν να μην έχει τραγούδι με αυτό τον τίτλο, έστω κι αν χρειάστηκε να φτάσει μέχρι το έκτο LΡ του (“The Spider’s Lullaby”) για να μας το παρουσιάσει! Για το αντίστοιχο του Alice Cooper αρκεί να πούμε ότι βρίσκεται στην “στρατηγική” τελευταία θέση σε έναν από τους κορυφαίους δίσκους του (τον δεύτερο που κυκλοφόρησε μέσα στο 1971, αλλά είπαμε, έτσι γινόταν τα πράγματα στα seventies!)
Τέλος, oι Kiss στην επιστροφή τους στα hard rock “χωράφια” με το Creatures of the Night θεώρησαν σκόπιμο να ονομάσουν Killer ένα από τα κομμάτια του, ενώ και οι Night Demon του πολυπράγμονα Jarvis Leatherby έχουν κι αυτοί το δικό τους!

7 Likes