Πρόσφατος ο δίσκος των Mastodon, οπότε πάω κατευθείαν στο άλλο κομμάτι που ίσως είναι και λίγο άγνωστο. To 2005 η Roadrunner γιόρταζε τα 25 χρόνια λειτουργίας της, οπότε τι έκανε: μάζεψε 4 συνθέτες (Robb Flynn, Dino Cazares, Joey Jordison και Matt Heafy), τους είπε να γράψουν από 4-5 κομμάτια ο καθένας και να φωνάξουν όποιον μουσικό της Roadrunner ήθελαν για να τα ηχογραφήσουν, κι έβγαλε μία all-star album-άρα που, δεν ξέρω αν φταίει ότι το άκουσα έφηβος (οπότε και τα πιο πολλά CD σου φαίνονται ούτως ή άλλως δισκάρες), αλλά νομίζω ότι είναι μία πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια με κάποια πάρα πολύ καλά κομμάτια μέσα! Το “The dagger”, ΟΚ, δεν είναι από τα αγαπημένα μου, μιας κι ανήκει σ’ αυτό το N.W.O.A.H.M. στυλ που τότε ήταν στα πάνω του και δε μου κάνει τόση εντύπωση. Για την ιστορία να πούμε, όμως, ότι είναι το εναρκτήριο κομμάτι του album και σ’ αυτό παίζουν (μεταξύ άλλων) και οι Flynn, Waters (των Pink Floyd, όχι των Annihilator, κοίτα να δεις κάτι πράγματα), Howard Jones και Christian Olde-Wolbers. Για όποιον δε γνωρίζει την όλη φάση να πούμε ότι υπήρχε και συνοδευτικό DVD στο CD στο οποίο μπορούσες να δεις πάααρα πολλά άτομα να βγάζουν μάτια με τις ικανότητες τους σε κιθάρα, μπάσο, drums κλπ. και πραγματικά τότε πρέπει να το είχα δει δεκάδες φορές.
Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση Mastodon.
Άσχημο ντέρμπι. Απ’ την άποψη ότι Savatage και Coroner αποτελούνε από τα λίγα συγκροτήματα για τα οποία δε θ’ ακούσεις ποτέ άσχημη κουβέντα από κανέναν, απολαμβάνουν αυτό που λέμε «καθολικής αποδοχής». Θα ψηφίσω Coroner απλά και μόνο γιατί το συγκεκριμένο κομμάτι είναι πιο κοντά στο στυλ μου -παρ’ όλο που και το “Sirens” ακολουθεί τον απαράβατο κανόνα του «έχει καμπάνες; Είναι τραγουδάρα». Αλλά όλο το “Mental vortex”, ρε γαμώτο, είναι ένα κομψοτέχνημα, ο ήχος, το πόσο αρμονικά δένουν οι κιθάρες, τα τύμπανα και το μπάσο, τα sol-ίδια του Vetterli, οι ρυθμοί στα drums, το ένα riff μετά το άλλο, πραγματικός οργασμός από riffs.
Εντάξει, όχι ακριβώς ο ίδιος τίτλος, αλλά περνάει. Των Purple μου είναι εντελώς αδιάφορο, πάμε παρακάτω. Δεν ξέρω τι αντίκτυπο έχει το “Nobody home” στους Floyd fans ή και γενικότερα. Νομίζω ότι στέκεται στη σκιά πολλών κομματιών του “The wall” -δεν το ακούω να μνημονεύεται και πολύ. Κι όμως για ‘μένα αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά, έντονα και θλιμμένα κομμάτια του album -όπως και των Floyd γενικότερα. Ίσως πρόκειται και την πιο καταθλιπτική, μοναχική στιγμή του πρωταγωνιστή του concept. Δεν ξέρω αν κανείς μπορεί να συνδεθεί πραγματικά ακούγοντάς το έτσι μεμονωμένα, κι αυτό είναι ίσως ένα μείον του κομματιού. Θέλει, μάλλον, να περάσεις από το πρώτο CD του (διπλού) album πρώτα, να μάθεις για όλα τ’ αδιέξοδα με την οικογένεια, το σχολείο, τα γκομενικά κλπ., ώστε να καταλάβεις γιατί βγάζει τόση μοναξιά και ένταση ένα πιάνο και μία φωνή που ραγίζει στο «ooooh baaaaabe» και σε κάνει να δακρύζεις όταν απλά λέει ότι «κανένας δεν είναι σπίτι». Α, και ο μεγαλύτερος στίχους του album, ε: I ‘ve got a grand piano to prop up my mortal remains .