Saxon

Μιας και έγινε μια άτυπη κατάταξη, δεν θα κατατάξω τα άλμπουμ σε συγκεκριμένη σειρά καθώς, σε κάθε άλμπουμ υπάρχουν τραγούδια τα οποία μ’ αρέσουν επομένως, εκείνα ακούω όποτε είμαι σε φάση.

Προφανώς οι πρώτοι δίσκοι μέχρι το Power And The Glory δικαίως θεωρούνται αριστουργηματικοί, υπάρχουν κάποιες πάρα πολύ γουστόζικες συνθέσεις, απίστευτες ιδέες, απίστευτες μουσικές και σε αυτούς τους δίσκους, είναι εμφανής η επιρροή από τους Motorhead.

Μετά είναι η πιο εμπορική φάση, το Power And The Glory έχει τις στιγμές του, ΦΥΣΙΚΑ και το Eagle Has Landed είναι επικό, στα καλύτερα κομμάτια τους, δεν το συζητάμε. Το Crusader ως δίσκος, με εξαίρεση το ομώνυμο, δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο.

Το Innocence Is No Excuse είναι προσωπικό αγαπημένο καθώς, έχει πάρα πολύ δυνατά κομμάτια μέσα και τα οποία είναι στα αγαπημένα μου και επίσης, χάρη στο σκάλωμα που έφαγα με το Call Of The Wild αποφάσισα να ψαχτώ περαιτέρω με Saxon, γενικά έχει πολύ δυνατές στιγμές αυτός ο δίσκος, ίσως είναι παραγνωρισμένος επειδή είναι πιο εμπορικός και λόγω παραγωγής που φωνάζει 80s, έχει όμως πολύ καλό υλικό.

Rock The Nations, δικαίως δεν θεωρείται καλός δίσκος, έχει κάποια καλά κομμάτια, καταλαβαίνω όμως γιατί δεν είναι αρεστός σε πολλούς.

Το Destiny, αν έλειπαν 2-3 κομμάτια, θα το είχα πιο ψηλά στην υπόληψη μου, το Ride Like The Wind όμως, με κάνει να τα αναθεωρώ όλα αυτά. I Can’t Wait Anymore είναι το πρώτο κομμάτι που έχω ακούσει από Saxon και γενικά, είναι ωραίο κομμάτι. Προσωπικά αγαπημένα τα Song For Emma & S.O.S

Solid Ball Of Rock. Για όσους είχαν κριτικάρει τους Saxon με τους προηγούμενους δίσκους, το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, τους αρπάζει από τα μούτρα και τους κάνει να αναθεωρήσουν, επιστροφή στη γνώριμη και τσαμπουκαλεμένη φόρμα τους. Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα για το I’m On Fire, έχουν πλάκα τα κέφια του αρχηγού στην αρχή και προς το φινάλε του κομματιού, ορχηστρικά γίνεται της τρελής το πανηγύρι, απίστευτη κορύφωση αν ακούσετε προσεκτικά.

Το Forever Free έχει το ομώνυμο που είναι κομματάρα, το Iron Wheels ανατριχιλα σκέτη. Από κει μετά, από τους επόμενους δίσκους, μέχρι το Unleash The Beast έχω επαφή και με μεμονωμένα κομμάτια, από κει μετά, δεν έχω ασχοληθεί με το τι έχουν κάνει δισκογραφικά οι Saxon.

Σίγουρα πάντως είναι ενδιαφέρον το ότι την πολύπαθη για πολλούς δεκαετία του 90, οι Saxon έδωσαν δυναμικό παρόν στο μουσικό γίγνεσθαι, απίστευτο υλικό, χωρίς διάθεση να επαναπαυτουν, συνέχισαν ορμητικά.

5 Likes

Προσωπικά θα έδινα την 1η θέση εξ ημισείας σε Denim and Leather και Unleash the Beast, για το πρώτο δεν χρειάζεται εξήγηση φυσικά, για το δεύτερο …διάολε ούτε γι’ αυτό χρειάζεται! Είπαμε, το Painkiller των Saxon.

Στο δεύτερο “tier” θα έβαζα φυσικά τα Wheels of Steel και Strong Arm of the Law, λίγο πιο κάτω δε το Power and the Glory, ίσως και το ντεμπούτο που του έχω μεγάλη αδυναμία κι ας είναι ο Saxon δίσκος που μοιάζει να ξεχνιέται περισσότερο συχνά απ’ όλους όταν μιλάμε για τα καλύτερά τους.

Μετά μάλλον Lionheart που δίκαια θεωρείται το αποκορύφωμά τους από την περίοδο της “δεύτερης νιότης”, και λογικά θα έκλεινα τη δεκάδα με Killing Ground, Inner Sanctum και Into the Labyrinth, αν και το τελευταίο ενδεχομένως άλλη μέρα θα το άλλαζα με κάποιο άλλο από τα άλμπουμ τους της τελευταίας δεκαπενταετίας, ακόμα και με αρκετά πιο πρόσφατα, π.χ. Carpe Diem.

Όπως γίνεται φανερό εγώ είμαι πολύ περισσότερο φαν της πιο “γερμανοπρεπούς” μερίδας της δισκογραφίας τους απ’ ό,τι π.χ. ο @hopeto (βασικά θεωρώ ότι δεν έχουν βγάλει ούτε έναν έστω μέτριο δίσκο την εν λόγω περίοδο), όσο δε γι’ αυτά που έβγαλαν στις αρχές προς μέσα των 90s, σίγουρα τα εκτιμώ κι εγώ πολύ, εξαιρετικά άλμπουμ, απλά μάλλον δεν τα έχω τόσο ψηλά όσο αυτός, ίσως επειδή θεωρώ ότι έχουν και κάποιες ας πούμε παραφωνίες, ενδιαφέροντες πειραματισμοί μεν αλλά όχι 100% επιτυχημένοι. Anyway.

Το βέβαιο είναι ότι ακριβές ranking απλά δεν μπορώ να κάνω, ο συνδυασμός ποιότητας - ποσότητας είναι εντυπωσιακός στους Saxon, πού να βγάλεις άκρη με τόσα καλά - έως πολύ καλά - έως τρομερά άλμπουμ.

6 Likes

Βρηκες.

3 Likes