Η δική μου ψήφος, με μεγάλη δυσκολία πάντως, πάει στους Fields. Γουστάρω τόσο τους Sisters οσο και τους Mission, και απο κάποιες απόψεις τους προτιμώ κιόλας. Ωστόσο λατρεύω σαν δίσκο το The Nephilim, απο την αρχή μέχρι το τέλος του, είναι ο αγαπημένος μου δίσκος απο όλα αυτά τα συγκροτήματα μαζί. Endemoniada, Moonchild, Love Under Will, Last Exit For The Lost… απίστευτα τραγούδια και επιβλητική, ερεβώδης ατμόσφαιρα, σε μεταφέρει αλλού πραγματικά.
Τώρα, όσο αφορά τους δίσκους των Fields, ανάμεσα σε Dawnrazor, The Nephilim και το Elizium, ο πρώτος είναι πιο “παραδοσιακά γοτθικός” κοντά στο στυλ των Sisters, και ο τρίτος περισσότερο “progressive”, ένα πάντρεμα gothic & pink floyd, ωστόσο η πιο βαθιά γοτθίλα, κατάνυξη αλλά και σκληράδα βρίσκεται στο nephilim, γι’ αυτό και το προτιμώ.
Απο Sisters προσκυνώ τόσο το First and Last and Always (ίσως ο δίσκος-ορισμός του γοτθικού ροκ) όσο και το Floodland (η αδυναμία μου), το οποίο και πιστεύω έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του gothic σε ευρύτερα στρώματα. To Vision Thing ξεφεύγει αρκετά απο αυτό που λέμε “gothic”, πλησιάζει περισσότερο hard rock/metal μονοπάτια (ούτε καν κιθαριστικό goth δε θα το λεγες), ωστόσο είναι αξιόλογος σαν δίσκος… Θυμάμαι τότε (έτος 1991-92, κάπου εκεί) το Metal Hammer είχε κάνει αφιέρωμα στους Sisters, νομίζω για πρώτη φορά, και πολλοί καφρομεταλλάδες είχαν κράξει τους συντάκτες του, που έκαναν αφιερώματα σε “gothic συγκροτήματα”… (Τα ίδια έλεγαν και για μπάντες τύπου Nirvana, Faith No More κλπ βέβαια…)
Οι Mission ασφαλώς και αποτελούν πρωτοπόρους μαζί με τους Sisters, όντας ένα μαζί τους στην αρχή, ωστόσο το First and Last and Always έμελε να έχει το όνομα των Sisters of Mercy και με αυτό έμεινε στην ιστορία… Πιστεύω πως η μουσική των Mission είναι περισσότερο μελωδική και προσιτή στο μέσο αυτί, ίσως και το συναίσθημα που βγάζει είναι πιο άμεσο σε σχέση με εκείνο των υπολοίπων. Ποιός δίσκος απο Mission πιστεύετε οτι είναι ο καλύτερος τους? Το λέω γιατί δεν τους έχω ψάξει ενδελεχώς.
Φυσικά αν έβαζα και τέταρτο συγκρότημα στο poll, αυτοί θα ήταν φυσικά οι Clan of Xymox, όπως ανέφερε και ο Παναγιώτης.