Σόρι αλλά είμαι 25 χρονών κι πιστεύω κι εγώ ότι οι θρησκείες είναι μίσος, φόβος, πόλεμοι κτλ.
Δεν χρειάζεται να γράψει κάποιος ολόκληρο λογοτεχνικό δοκίμιο για το διατυπώσει αυτό.
Γενικά υπάρχει μια αντίληψη ότι αν οι στίχοι δεν είναι επιπέδου Rush η Buddy Lackey τότε είναι παιδικοι και είναι εντελώς λανθασμένη αντίληψη κατά τη γνώμη μου.
Καλά δεν είναι παιδιάστικοί, νταξ αυτό ειναι υπερβολή, αλλα όπως σου είχα πει και για Ministry, σημασία δεν έχει πάντα το τι λες, όσο το πως το λες.
Η μουσική είναι θεμα αισθητικής. Το ίδιο και οι στίχοι που ειναι μερος της μουσικής. Μπορείς να πεις το ίδιο πράγμα αφελως και το ίδιο πράγμα πανέμορφα.
Τώρα αν πεις, fuck bush, fuck the church 5 φορές στο ρεφραίν, εμένα προσωπικά δε μου λέει απολύτως τίποτα.
Και το ίδιο ισχύει και για το τελευταίο ματσιν χεντζ
Ναι εντάξει δεν θα σχολιάσω την γνώμη τους.
Σχολιάζω 1 πράμα.
Είναι 45 χρονών και κάθονται και γράφουν στίχους (γράφει πάλι καλύτερα) για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.
Οκ , αλλά παλιότερα το κάνανε με ειρωνία (Read Between The Lies) , με πιο σοφιστικέ στυλ τέλος πάντων.
Στίχοι όπως
God hates us all (4x) και οι προηγούμενοι μου ακούγονται γραφικοί και περίμενα να τους άκουγα από μια καινούργια μπάντα 20χρονων και όχι από τους Slayer.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτά που ισχυρίζονται (πάλι βάζω την κατάληξη -ται).
Μίλησα για αισθητική, όχι για πολυπλοκότητα. Και οι στίχοι μπορούν να ειναι απλοί και όμορφοι. Επίσης μπορούν να ειναι απλοϊκοί και για να πουλάς σε 15χρονα
Έχεις το τελευταίο Ulver, ρίξε μια ματιά. Όχι ότι ταιριαζουν τετοιο στιχοι στους σλευερ, αλλα να δεις ότι δν χρειαζεται και να εχεις τελειωσει πανεπιστήμιο για να τους γραψεις
Δεν έχουν καμία ανάγκη.
Τώρα όσο για το 1ο , ανέφερα το Read Between The Lies που μαρέσουν οι στίχοι του και είναι αρκετά απλοικοί.
Τέλος πάντων , ο καθένας ανέφερε τις θέσεις του δεν νομίζω ότι αξίζει να δώσουμε συνέχεια.
Ας το πω ωμά.
Στίχοι σαν τους προηγούμενους τους θεωρώ χάλια , όχι επειδή συμφωνώ - διαφωνώ μαζί τους , ότι και να κάνω , αλλά επειδή είναι πολύ κλισέ.
Πως να το πω? Πολλοί το λένε.
Είναι πρόχειρα γραμμένοι.
edit
θυμήθηκα (απορώ πως το ξέχασα) και τους καλογραμένους στίχους του Jesus Saves.
Ε, τώρα μου κάνεις πλάκα με τους στίχους του Jesus Saves.
Αν το ψάξεις βασικά στο μέταλ υπάρχουν άπειρα κλισέ και σε στίχους και σε μουσική (τα ξεκούρδιστα σόλος των Slayer πχ. είνια αφόρητα κλισέ). Δεν μπορεί να είναι όλα πρωτότυπα.
Ρε συ ΚρισΠ το να μου λες όπως είπα φακ δε τσερτσ, για μένα είναι το ίδιο με το να μου λέει ένας 16χρονος “ειμαι κνιτης” (ο δατς εξαιρείται). Μαμω τον φασισμό. Δλδ, χαίρω πολύ, κάτι μου είπες τώρα -όχι εσύ ο 16χρονος! Ή σαν να βγει ένας πολιτικός αρχηγός και να πει, πχ το ΠΑΣΟΚ ειναι κακό, ειναι λαμογια, θέλουν μόνο την καρέκλα (αυτό που κάνουν δλδ).
Αν θες να κάνεις political statement μέσω της μουσικής σου, και αυτό το political statement είναι κάτι που πιστεύεις βαθύτατα, τότε μπορείς να γράψεις τους ανάλογους στίχους. Απλοί ναι, ίσως να μη γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση, αλλά μου έρχονται ένα σωρό άλλα συγκροτήματα που κατηγορούν τη θρησκεια κτλ με φοβερούς στίχους.
Τι συμπεραίνω εγώ; Ότι ή τα λένε για να τα λένε, ή μπορεί τα άτομα να το πιστεύουν βαθύτατα, αλλά να θεωρούν ότι οι απλοϊκοί στίχοι ειναι οι κατάλληλοι. Αυτοί που θα βάλουν οι μαθητές στην κατάληψη έτσι για να γουστάρουν και να βρίζουν το κατεστημένο -και συνεπώς αυτοί που θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Αν θες να έχεις κοινωνικο-πολιτική γνώμη, εγώ δε δέχομαι να γράφεις τέτοιους στίχους. Αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύεις.
Και αυτό το ότι οι σλέυερ δε χρειάζεται πια να κάνουν κάτι για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, ειναι απλά κάτι που δεν ισχύει. Και θέλουν όσα περισσότερα λεφτά μπορούν και έχουν και μια δισκογραφική από πίσω που θέλει το ίδιο (το δεύτερο όμως αν έχουν @@ το αγνοούν)
Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλά κλισέ παντού.
Το Jesus Saves το ανέφερα γιατί οι στίχοι του είναι πιο έμμεσοι από το Cult (εννοώ ότι αυτό που ήθελαν να γράψουν το κάνανε πιο όμορφα από το Cult. Όχι ότι είναι και γαμώ τους στίχους ,σιγά , απλά δεν πρόκειται για προχειρότητα).
Τέλος πάντων ,ας το πω πολύ χοντροκομένα.
Εγώ ,αν άρχιζα συγκρότημα , ότι και να έπαιζα , αν ήθελα να γράψω κάτι εναντίον της θρησκείας δεν θα έλεγα ποτέ
Religion is…(όλο το απόσπασμα) γιατί απλά δεν μαρέσει , δεν γράφω κάτι σπουδαίο.
Και συμφωνώ με το προηγούμενο ποστ σου ότι διαφωνείς με αυτούς που λένε ότι για να είναι καλός ένας στίχος πρέπει…(δεν θυμάμαι πως συνεχίζει και βαριέμαι να κοιτάω πίσω , το πιασα το νόημα πάντως).
Καταρχάς με το fuck the church (που το Christ Illusion δεν το περιέχει νομίζω, αλλά τεσπά) απομονώνεις ένα στίχο ή ένα ρεφραίν από εναν ολόκληρο δίσκο.
Κι έμενα ενας δίσκος γεμάτος στίχους που να λένε fuck Christ, burn the church κτλ., προφανώς δεν μου λέει κάτι.
Η δήλωση όμως…
Religion is hate
Religion is fear
Religion is war
Religion is rape
Religion is obscene
Religion is a whore
…θεωρώ ότι μέσα σε 6 στίχους αντικατοπτρίζει όλα τα δεινά των οργανωμένων θρησκειών και συνεπώς είναι είναι ένα γαμάτο 6στιχο που το προτιμώ απείρως από οποιαδήποτε διανοουμενίστικη προσέγγιση που τελικά καταλήγει στο να λέει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
Προφανώς το φακ τσερτσ ήταν ένα τυχαίο φανταστικό παράδειγμα. Δε θα κατσω να αναλύσω τους στίχους του τραγουδιωβ έναν-έναν.
Τεσπα εγώ θα προτιμήσω τους διανοουμενίστικους, ακόμα και αυτούς που δε λένε τίποτα. Για σκέψου ένα συγκρότημα να έβγαινε και να έλεγε Communism is rape, communism is stupidity, communism is lame, communism is brainwashing, communism is past, communism is fear. Γιατί η στιχουργική αξία αυτού του που έγραψα ειναι ίδια με αυτή του 6στιχου των Slayer
Και στο christ illusion τα πράγματα στιχουργικά δεν έιναι τόσο χάλια όσο πχ στο blackening.
Τέσπα, ας μην το συνεχίσουμε γιατί είμαστε οφφ τόπικ. Όποιος θελει ας φτιαξει θρεντ
Είμαστε οφ-τόπικ όταν στο τόπικ ενός δίσκου συζητάμε για τους στίχους του? :-k
Τεσπά, εγώ θεωρώ ότι οι στίχοι του Christ Illusion (και του Blackening και των Ministry) απλά γαμάνε γιατί λένε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, εσύ όχι. No harm done. 8)
Slayer: Next Album To Be Ready By The End Of 2008?
Slayer guitarist Kerry King gave writer Joel Mciver (Total Guitar, Metal Hammer) an update about the next Slayer album and the band’s future in general. Excerpts from the chat follow.
“WeΆre supposed to have [a new album] ready at the end of the year! ThereΆs been talk of all kinds of odd things, because the record industry changes every day. WeΆve talked about maybe putting out a couple of songs from an upcoming record through iTunes, so we can play something new on the Unholy Alliance III tour. You know, thatΆs not so far outside the realm of possibility. As far as how much weΆre gonna get done by the end of the year? I have no idea.