N.W.O.S.D.M. ήταν σαφώς πιο επιδραστικό και έφερε πολλούς νεους ακροατές στον χώρο του extreme metal. Πολλοί έμειναν στα πιο μελωδικά και φύγαν απο τον χώρο όπως έκαναν και οι μπάντες που αγαπάνε, άλλοι μειναν και μαθαν τι είναι αυτό το Old School τέλος πάντων. Ιn Flames, Dark Tranquillity, Αt the gates (το slaughter of the soul βασικά) είναι οι ηγετες μεν αλλα είχαν στην ουσία μικρη δισκογραφική συνεισφορά στον χώρο το N.W.O.S.D.M. αφού οι 2 πρωτοι κάποια στιγμή έφυγαν απο αυτόν, άλλοι απλα διαλυθηκαν.
Οι In Flames για τα δικά μου γούστα συνεχίζουν μέχρι σήμερα να είναι ένα πολύ καλό συγκρότημα, αλλά την τελευταιά φορά που ο όρος death θα μπορούσε να περιγράψει την μουσική τους ήταν στο Whoracle άντε και στο Colony. Βασικά μονο οι Dark Tranquillity συνεχίζουν με κάποια άλμπουμ τους και μπορούν να κρατησουν το χαρακτηρισμό death στην μουσικη τους (character κυριως, damage done, fiction).
Αν λοιπόν κρατήσουμε απο αυτά τα συγκροτήματα μόνο τα άλμπουμ τους που είναι κοντά στο death και τα συγκρίνουμε με το old school των Dismember (η πρώτη μου επαφή με Σουηδία γενικότερα) Entombed, Grave, Unleashed τότε η πλάστιγγα θα γύρει προς τους δεύτερους σίγουρα, όπως και να το κάνουμε και μεγαλύτερη συνεισφορά είχαν και περισσότερες δισκάρες έβγαλαν.
Αν και γουστάρω τις μπαντες του N.W.O.S.D.M. ακόμα και όταν αυτές έφυγαν απο τον χώρο θα ψηφίσω old school αφού μιλαμε μόνο για death, το οποίο πάντως δεν ειναι μόνο σαπίλα, αν ήταν θα το λέγαμε rotten metal όχι death metal. Μην ξεχνάμε παρακαλώ πως ο πρώτος που έβαλε την μελωδία στο death ήταν ο κυριος Chuck Shuldiner
@Worst Enemy
Μα γιατί να υποστηρίζει κάποιος γενικότερα ότι είναι deathάς!? Είναι κάποια ελίτ, κάποιος τίτλος τιμής, που άμα δεν τον έχεις είσαι στιγματισμένος? ΡΕ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!!!
Επειδή παίζει και (εν αγνοία σου) να εννοείς εμένα, δεν προσβλήθηκα για κάτι τέτοιο. Απλά δε γίνεται να αγνοήσει κανείς τους πρώιμους death δίσκους των In Flames επειδή δεν είναι αρκετά σάπιοι για το γούστο του.
Nαι ρε δεν σου λεω οχι…Απλα ειναι φυση του ετσι(σαπιλα-καφριλα) που δεν ακουγεται ουτε εκτιμαται τοσο ευκολα…Εμενα ας πουμε που δεν ακουω ντεθ εκτος απο λιγα πραγματα δεν με ελκυει οσο τα επομενα αλμπουμς τους.
Το καταλαβαίνω αλλά αν δεν μπορείς να εκτιμήσεις αυτόν τον δίσκο, είναι σαν να βλέπεις ταινία από την μέση. Χάνεις την ρίζα του πράγματος. Για να μην μιλήσω για τα demo tapes των Nihilist που είναι η πραγματική αρχή και με πείτε υπερβολικό.
Ναι, ΟΚ, καλά όλα αυτά που λέτε αλλά ποιος στο καλό είπε ότι δεν χωράει μελωδία στο death metal? Παντού χωράει, άρα γιατί όχι και εκεί?
Το ζήτημα είναι όμως η μουσική έστω και με τις μελωδίες να παραμένει death metal (τρανταχτό παράδειγμα οι At The Gates). Και στο δικό μου ελληνοαγγλικό λεξικό death = θάνατος.
Απλά κάποιες εταιρείες είδαν την πέραση των ATG και είπαν “ας το κάνουμε λίγο πιο εύπεπτο (πιασάρικα σλεηερικά ριφάκια + πιασάρικα μεηντενικά leads + εναλλαγή ψευδο-μπρούταλ/καθαρών φωνητικών) και ας το ονομάσουμε μελωδικό death ώστε να πιάσουμε και τον μεταλλά που θέλει νάχει την ψευδαίσθηση ότι ακούει κάτι ακραίο”.
To Βlessed Be που πόσταρε ο Nihilist βγάζει μια κάβλα που δεν έχουν οι In Flames σε όσα τραγούδια έχω ακούσει. Μιλάμε για το συναίσθημα του “να σκέφτεσαι το ξύλο που τρως/έφαγες την ώρα που το παίζουν και να μη σε νοιάζει”. Τέτοια κάβλα. Ο καθένας επιλέγει αυτό που γουστάρει
Edit : ίδια κάβλα που υπάρχει και στο Left To Die (ειδικά στο ρεφραιν του).
E ok, αν υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που θέλουν να έχουν την (ψευδ-)αίσθηση ότι ακούνε κάτι ακραίο (ή ψαγμένο ή σοφιστικέ), είναι άξια της μοίρας τους. Χάνουν το νόημα της μουσικής.
@Epitaph
Κατάλαβες τι έγραψα? Πού ακριβώς χάνεται το νόημα? Δε διαφώνησα με κανέναν. Μια γενική παρατήρηση έκανα.
To φορουμ μας ειναι τιμιο φιλος 8)
Και δεν νομιζω οτι πολλα ατομα πανω απο τα 24-25 γουσταρουν πιο πολυ IF & DT
απο Entombed,ειδικα αν αρεσκονται σε πιο ακραια ακουσματα.
Υ.Γ. Επειδη δεν ηξερα και εγω τι να κανω εκανα ενα merge τα threads για να τα λεμε ολα
σε αυτο και να μην ειναι καποιο απο τα δυο κλειδωμενα.
Οι Tranquillity παίζουν progressive/τεχνικό μέταλ με αρκετές επιρροές και από αλλά είδη. Μόνο οι δηλώσεις λατρείας του Staane για τους Rush τους κάνουν μεγάλη μπάντα.
Οι In flames δεν έχουν ούτε καλή αίσθηση της μελωδίας ούτε και βαρβάτους τους λες. Και το χειρότερο είναι ότι την πήραν γραμμή τη δουλεία και στο Αμέρικα και έγιναν “μπαντάρες” κάτι τυχαρπαστίδηδες τύπου Shadows fall και Chimaira ξέρωγω.
Wat?Το συγκεκριμενο στο Black Ash Inheritance ειναι στο οποιο ο Anders εκανε φωνητικα.Οπως και σε ολα δηλαδη απο Jester και μετα,no?
Για το “melodic” τωρα το κουραζουμε.Δε με νοιαζει να το πω melodic,swedish,new wave of ο,τι να ναι αλλα ξερω οτι οι πχ CC κι At The Gates δε παιζουν το ιδιο πραμα… εχουν ξεχαρβαλωθει οροι για ηχους που διαφερουν πολυ λιγοτερο απο αυτο το παραδειγμα που εφερα και επισης υπαρχουν οροι που ειναι πολυ πιο κοντρα στην ουσια του genre(βλεπε power/doom)κι εχουν εχουν υιοθετηθεί χωρις γκρινιες.Εγω προσωπικα οταν θελω να περιγραψω DT(Κρισπ επειδη αναφερθηκες σε αυτη,πως θα περιεγραφες τη μετα-Skydancer εποχη τους ηχητικα?) και λοιπους τους λεω σουηδικο ντεθ(soundwise παντα το “σουηδικο”)και Entombed και λοιπους τους λεω απλα Death.
Ψηφισα αδερφατο btw:p (για τους γνωστους ομως.Μπαντες τυπου Insomnium και τα λοιπα στον καδο,ελπιζω να ειναι αυτονοητο οτι δε μπλεκουμε και τετοιες πιπες μεσα σε ολο αυτο)
Deckard εσυ σε καποιον που δεν εχει ξανακουσει ποτε DT στη ζωη του θα τους περιεγραφες ως prog/τεχνικο μεταλ?Ο.ο
κοίτα Gallery και Mind’s eye αυτό μου βγάζουν. Μετά όντως το μαλάκωσαν λίγο, έβαλαν και συναίσθημα, φόρεσε και πουκαμισάκι ο Stanne. Τώρα να κοτσάρω δίπλα στο prog ή στο ατμοσφαιρικό την λέξη death ή ακραίο επείδη γρυλίζει? οκ το κάνω…
Ούτε prοg, ούτε τεχνικό, ούτε death όμως. Βασικά οι DT ακριβώς επειδή είναι πόλύ καλή μπάντα (και παρότι προσωπικά δεν τρελαίνομαι με αυτόν τον ήχο, τους το αναγνωρίζω) δεν κατηγοριοποιούνται εύκολα κάτω από την τάδε υπάρχουσα ταμπέλα. Για μένα όμως το στοιχείο που κυριαρχεί στη μουσική τους είναι ένα μοντέρνας προσέγγισης heavy metal, είτε με ατμοσφαιρικές είτε με death προεκτάσεις. Και το 2ο κυρίως έχει να κάνει με τα φωνητικά, τα οποία είναι και το κύριο χαρακτηριστικό που με χαλάει γενικότερα στο επονομαζόμενο NWOSDM (πλάκα πλάκα αν έβγαινε το D από εδώ, μια χαρά ορισμός θα ήταν).