Αν θες να παίζεις σε διαφορετικά κουρδίσματα (χαμηλότερα) χωρίς να χρειάζεται να ξεκουρδίζεις το μπάσο σου διαρκώς, το 5χορδο είναι προτιμότερο. Αν θες να πάρεις σε πρώτη φάση 4άρι για να μάθεις να κινείσαι στην ταστιέρα κτλ. αλλά στο μέλλον έχεις στο μυαλό σου το 5χορδο, εγώ θα σου συνιστούσα πάλι να πάρεις από την αρχή το 5χορδο.
Αν προτιμάς να slapάρεις και γενικά να παίζεις funkιές και τέτοια πράγματα, ίσως να είναι καλύτερο να πάρεις ένα καλό 4άρι με τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνες ένα μέτριο προς καλό 5άρι.
Αφού βέβαια ο θείος σου είναι επαγγελματίας όπως λες, μπορείς να δοκιμάσεις και 4άρι και 5άρι και να δεις μόνος σου. Όταν είσαι αρχάριος η διαφορά είναι αμελητέα. Αφού δεν έχεις “συνηθίσει” την ταστιέρα 4χορδου μπορείς να πας από την αρχή σε 5χορδο χωρίς να νιώσεις κάποια διαφορά.
Εσύ διαλέγεις, ανάλογα και με το budget που έχεις στη διάθεσή σου.
Ναι κι εκεινος το ιδιο μου ειπε και το εψαξα τελικα για 5χορδο. Μου συστησε για αρχη ενα φτηνο (για να μαθω και μετα βλεπουμε) που ειχε δει να ειναι πολυ καλο για τα λεφτα του και τελικα το παρηγγηλα σημερα :D. Ενα Harley Benton HBB500TBK. Για να δουμε τι λεει…
Ευχαριστω παντως για την απανηση φιλε
Εγω παντως λεω οτι αμα ξεκινας να παιζεις πρεπει οπωσδηποτε 4 γιατι πιστευω οτ αμα παρεις με 5 θα σου φαινεται και τεραστια η ταστιερα και πολυ δυσκολο να παιζεις με τα δαχτυλα τα οποια δν εχουν εξασκηθει και δν εχουν μαθει ακομα, στην b.
Αυτο το σκεφτομουν κι εγω, γιατι και στην κιθαρα (δεν εμαθα τελικα ποτε να παιζω) οταν πρωτοπροσπαθουσα, με δυσκολευε λιγο η ταστιερα και επρεπε να συνηθισω να κανω μπαρέ κλπ.
Αλλα απ’την αλλη, αμα το συνηθισω μετα δε θα εχω προβλημα με το 4χορδο.
Ναι φυσικα,αλλα περισσοτερο χρονο θα σου παρει να το συνηθισεις απο οσο θα συνηθιζες ενα τετραχορδο.
Btw οι χαορδες ειναι σχετικα κοντα η μακρια πο την ταστιερα?Ξερετε τι εννοω.
Εγω θα σου λεγα για αρχη καλο ειναι ο ιχορδες να ειναι μακρια,γιατι αν και θα σε δυσκολευειστο παιξιμο τα χερια σου θα γινουν πολυ δυνατα και ετσι μετα μπορεις να παρεις ενα πολυ καλο μπασσο που θα εχει χορδες κοντα στη νταστιερα(#-o)και θα μπορεις να παιζεις πολυ ευκολα.
Παίδες πρώτος χρόνος μου ως μπασίστας και ήδη δεν μετανιώνω την επιλογή μου. Το όργανο είναι υπέροχο, δεν είναι βαρετό -όπως συχνά ακούγεται- εάν γουστάρεις session plays και έχεις ρυθμό μέσα σου.
΄
Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για να μιλάω πολύ. Οπότε σταματώ εδώ και αφήνω τους έμπειρους να εξαντλήσουν το θέμα.
Φιλε Pano και γω μια απο τα ιδια, ειναι υπεροχο το οργανο, εδικα αν εχεις ρυθμο, οπως και εσυ ειπες. Εγω 1 χρονο περιπου παιζω, ακομα μαθηματα δεν ξεκινησα (περιμενω να δω σε ποια πολη θα περασω πρωτα), αλλα με υποδειξεις ενος φιλου που παιζει πιο πολυ καιο απο μενα, εχω ηδη μαθει νοτες κτλ κτλ και μπορω να βαζω αξιοπρεπη γεμισματα κτλ σε διαφορα κομματια :D.
Εγω εχω μια βδομαδα που το εχω παρει το μπασο και ηδη εχω πατησει pause στην προπονηση απο τους καλους που εχω βγαλει με τις χορδες Ειναι πολυ πορωση το οργανο λεμε
Οχι, δεν ειχα ακουμπησει χορδες ξανα.2 φορες απο εναν φιλο μου επαιξα για 1-2 ωρες, κι μετα πηρα δικο μου μπασσο. αλλα κάλλους στα δαχτυλα ποτε δεν εβγαλα.δοκιμασε βαλε κατι προστατευτικο στα δαχτυλα ^^
Alucard μην αγχώνεσαι. Θα συνηθίσεις - κι εγώ την πρώτη βδομάδα είχα γίνει σαν να γύρισα από οικοδομικό μαραθώνιο. Και θα συνέχιζα να το παθαίνω αν ένας καλός φίλος και -εξαιρετικός- στο μπουζούκι δεν μου έδειχνε πως να κινούμαι στην ταστιέρα. Αν έχεις παρόμοιο γνωστό ρώτα. Αλλιώς, υπομονή.
Χαίρετε, μόλις σήμερα ξεκίνησα να γράφω στο forum, και μόλις είδα το thread μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
Λοιπόν, πριν από 2 εβδομάδες, αγόρασα το πρώτο μου μπάσο. ένα Yamaha RBX-170, και ξεκίνησα σιγά σιγά να παίζω μόνος μου βλέποντας ασκήσεις από το net.
Είμαι αριστερόχειρας, αλλά με το που δοκίμασα με βόλεψε καλύτερα το κλασικό μπάσο για δεξιόχειρες, κι έτσι αγόρασα αυτό.
Το θέμα είναι ότι μετά από 2 εβδομάδες ασκήσεων, μου φαίνεται άρχισα να πατάω πολύ καλά στην ταστιέρα, και το θέμα είναι μήπως είναι ψιλομούφα αυτή η εντύπωσή μου, ή απλά βοήθησε το γεγονός ότι είμαι αριστερόχειρας.
Οπότε τώρα είμαι στο εξής δίλημμα:
Να αρχίσω να βγάζω σιγά σιγά τπτ πολύ εύκολα τραγούδια από το Guitar Pro, ή να συνεχίσω τις ασκήσεις επάνω στα τάστα και τις χορδές για κάποιο καιρό ακόμα?
Welcome :D. Να σου πω τι προτεινω εγω λοιπον. Εννοειται πως θα κανεις ασκησεις, αλλα για να μην βαρεθεισ την ζωη σου, μπορεις απο καποια τραγουδια που σου αρεσουν, με το ρυθμικο τους να κανεις δικεςσου ασκησεις. Εγω πχ, οταν το πηρα, εκανα ασκησεις λλα απο την 3η μερα ειχα λιωσει με το ρυθμικο του Hallowed be thy name (7-3-5 επαιζα, εβαζα και κανα γεμισμα κτλ κτλ), και με τα πολλα και με τα λιγα, εξασκηθηκα χωρις να βαρεθω με τις ιδιες ασκησεις ^^. Παντος και κανα τραγουδακι ευκολο μπορεις να βγαλεις, εξασκηση ειναι ολα
Λοιπον μιας και ειμαστε σε αυτο το θεμα ας ρωτησω κι εγω.
Εχω αρχισει να ψαχνομαι λιγο στο μπασο μονος μου και προς το παρον καλα τα παω. Εχω βρει κατι ταμπλατουρες απο κομματια που ειναι ευκολα, οχι για να τα μαθω με τι μια, απλα για να εχω καποια μερη τους ως ασκησεις για να συνηθισουν τα δαχτυλα μου.
Ενας προβληματισμος μου ειναι οτι μερικες ταμπλατουρες, οταν τις παιζω στο μπασο δεν εχουν καμια σχεση με το κομματι. Ισως απο λαθος αυτου που τις εβαλε, η απλα επειδη εγω δεν ξερω να τις διαβασω σωστα.Το θεμα ειναι οτι μερικες ειναι διαφορετικες απο τις αλλες. Δηλαδη αλλες εχουν μονο τον αριθμο του ταστου πανω στην χορδη, και αλλες εχουν γραμματα κλπ (υποθετω πως αυτα θα ειναι παρομοια με τις παυσεις τις αρσεις και τετοια). Και το αλλο θεμα ειναι οτι πανω σε καθε ταμπλατουρα λεει το tuning για το κομματι. Για παραδειγμα Tuning: E, A, D, G. Τελος παντων, εγω δεν τα καταλαβαινω αυτα.
Ξερει κανεις κανενα site για αρχαριους που να λεει 2-3 πραγματακια για το πως να διαβαζω νοτες κλπ και να δινει καμια καλη ασκηση για να ξεκινησω?
Πολλες ταμπς ειναι λαθος παρε αυτες με το μεγαλυτερο ρετινγκ παντα.
Btw,καλους ειναι καλο να εχεις.Σκληραινει ετσι το δερμα των δαχτυλων και μετα δν πονας καθολου οταν παιζεις.Βεβαια παντα ειναι καλο να προσεχεις.Οταν οι καλοι ειναι μεγαλοι,και πονας πολυ κανε διαλλειμα για μια μερα.Αλλα προσεχε μην γινει κανας τεραστιος.Πχ. εγω,απο το πολυ δαιμονισμενο pop μου εσκισα το δερμα του δαχτυλου μου.
Πολλες ταμπς ειναι λαθος παρε αυτες με το μεγαλυτερο ρετινγκ παντα.
Btw,καλους ειναι καλο να εχεις.Σκληραινει ετσι το δερμα των δαχτυλων και μετα δν πονας καθολου οταν παιζεις.Βεβαια παντα ειναι καλο να προσεχεις.Οταν οι καλοι ειναι μεγαλοι,και πονας πολυ κανε διαλλειμα για μια μερα.Αλλα προσεχε μην γινει κανας τεραστιος.Πχ. εγω,απο το πολυ δαιμονισμενο pop μου εσκισα το δερμα του δαχτυλου μου.
Ναι κι εγω σε καποια φαση επεζα ακομα και με τον καλο γιατι ειχα πεισμωσει να βγαλω εναν ρυθμο, και τελικα εσπασε και ποναγε σαν που…να
Αλλα τωρα οντως εχουνε αρχισει να σκληραινουνε και δε με ενοχλει τοσο.