The X files - Η σύγχρονη σειρά μύθος

The X files λοιπόν…

Εμφανιστήκαν το 93 στο δίκτυο FOX και πραγματικά δεν ξέρω ποιος θεατής των πρώτων επεισοδίων θα μπορούσε να προβλέψει τον αντίκτυπο που θα είχαν στην αμερικανική τηλεόραση αλλά και στον τρόπο που την βλέπει ο υπόλοιπος πλανήτης.
Ήταν η πρώτη που κατάφερε να χωρέσει στην μικρή οθόνη κινηματογραφικό μεγαλείο και σε αύτη χρωστάνε όλες οι τεράστιου προϋπολογισμού σειρές του σήμερα. (ίσως μαζί με το 24 το οποίο δίδαξε το αίσθημα του θέλω να δω το επόμενο επεισόδιο αμέσως, πράγμα το οποίο δεν το είχε σε τέτοιο βαθμό το x files)

Η Ιστορία μας λοιπόν αρχίζει με την μετάθεση της Dana Scully (Gillian Anderson) σε ένα κλάδο του FBI που έχει μετατραπεί σε προσωπική σταυροφορία του πράκτορα Fox Mulder (David Duchovny). Πάνω κάτω όλοι ξέρουμε την βασική ιστορία.
Η δομή της σειράς από την αρχή χωρίζει τα επεισόδια σε δυο ειδών. Η πρώτη κατηγορία είναι τα Mytharc τα οποία ασχολούνται με την βασική ιστορία, δηλαδή την πλεκτάνη της κυβέρνησης σε σχέση με τους εξωγήινους και η προσωπική σχέση του Mulder με το θέμα (απαγωγή της αδερφής του). Η δεύτερη κατηγορία είναι τα standalones ή monster of the week τα οποία προφανώς ασχολούνται με ξεχωριστές υποθέσεις γύρω από το παραφυσικό.
Η σειρά μέσα στους 9 κύκλους που κράτησε έδωσε και εξαιρετικούς δεύτερους χαρακτήρες, μέσα στη βασική ιστορία (Cigarette smoking man και Walter Skinner) αλλά και στα standalones.

Ας πάρουμε λοιπόν τον κάθε κύκλο ξεχωριστά:

Season 1
Η πρώτη σαιζόν αν και πολύ καλή δεν φτάνει τη τελειότητα της συνέχειας. Τα επεισόδια της συνομωσίας είναι αρκετά καλά και σε βάζουν σιγά σιγά στο κλίμα. Στα standalones υπάρχουν κάποιες μετριότητες με αποκορύφωμα το άθλιο Space. Από την άλλη η σειρά δείχνει σε τη επίπεδα θα κινηθεί με το κλειστοφοβικό Ice, το απίστευτο Beyond the sea (με ερμηνεία μύθο από τον Brad Durif) και τον πρώτο κακό σε monster of the week με τα Squeeze/Tooms

Season 2
Και ναι έχουμε το μπαμ. Η εγκυμοσύνη της Anderson φέρνει μια αναπάντεχη σεναριακή στροφή με την απαγωγή της Scully και τα πρώτα πραγματικά μυθικά επεισόδια συνομωσίας λαμβάνουν χώρα. Τα standalones παραμένουν εξαιρετικά και μα ελάχιστες μετριότητες αυτή τη φορά. (σπέρνει ο άρρωστος κακός του Irresistable, η σατανίλα στο Die hand die verletzt και φυσικά η πρώτη απόπειρα χιούμορ στην σειρά με το ΜΥΘΙΚΟ Humbug)

Season 3
Πλέον τα mytharc επεισόδια έχουν κινηματογραφικές διαστάσεις (και είναι οι πρώτες μου αναμνήσεις από την σειρά). Τα standalones με μόνο μία μετριότητα (Teso dos bichos), ένα εκπληκτικό χατ τρικ από τον συγγραφέα του Humbug (Clyde Bruckman?s final repose, War of the corpophages, Jose Chung?s from outer space) και τα εξαιρετικά Grotesque και Pusher.

Season 4
Η Scully έχει καρκίνο και η πιο μαύρη σαιζόν των X files λαμβάνει χώρα. Από τα mytharc επεισόδια το Memento Mori καταστεί αναίσθητο όποιον δεν δακρύσει βλέποντας το και το Musings of a cigarette smoking man μας λέει την ιστορία του τσιγαρά. Αν εξαιρέσουμε το αμφιλεγόμενο The field where I died η ποιότητα στα standalones παραμένει σταθερή με αγαπημένα το ανατριχιαστικό Home και τα Unruche, Paper Hearts,Small Potatoes.

Season 5
Η τελευταία σαιζόν που γυρίστηκε στο Βανκούβερ είναι για πολλούς το αποκορύφωμα της σειράς. Μια αλλαγή της στάσης του Mulder αλλάζει κάπως την ροή των επεισοδίων της συνομωσίας αλλά η ταινία που βγαίνει το καλοκαίρι και τοποθετείτε χρονικά στο τέλος της σαιζόν φέρνει τα πραγματα στην θέση τους.
Τα standalones μεγαλουργούν με Stephen King και William Gibson να γράφουν τα Chinga και Kill switch αντίστοιχα, ενώ τo παραμύθι του The post-modern Prometheus και των δύο προοπτικών Bad Blood μένουν καρφωμένα στην μνήμη μας.

Season 6
Welcome to L.A. Η ατμόσφαιρα του Βανκούβερ χάνετε εν μέρει και πολλοί πιστεύουν ότι από αυτή τη σαιζόν αρχίζει η πτώση των x files. Παπαριές έχω να δηλώσω. Από άποψη ποικιλίας και δομής επεισοδίων είναι η πιο πλήρης σαιζόν της σειράς. Βέβαια η συνομωσία δείχνει να οδηγείτε σε ένα τέλος αλλά τα επεισόδιά της παραμένουν σε ψηλό επίπεδο. Για τα standalones τι να πω; Η τηλεόραση στα καλύτερα της?

Season 7
Το κλίμα της σαιζόν παρόμοιο με της έκτης και ακόμα πιο χαλαρό. Η ποιότητα έχει πέσει ελαφρώς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι Hungry, The Goldberg variation, The amazing Maleeni, X-cops γράφονται και κάθε μέρα. Η Anderson γράφει το All things εξερευνώντας τη θηλυκή πλευρά της Scully και ο Duchovny το Hollywood A.D. δημιουργώντας μια συμπαθητική κωμωδία. Στην συνομωσία οδηγούμαστε σε ένα τέλος αφού ο Mulder μαθαίνει τη απέγινε η αδερφή του σε ένα σπαρακτικό Closure. Στο τελευταίο επεισόδιο ο Mulder απαγάγετε από εξωγήινους. Ήρθε το τέλος της σειράς;

Season 8
Όχι λοιπόν. Ο πράκτορας John Doggett (Robert Patrick) και στην συνέχεια η πράκτορας Monica Reyes (Annabeth Gish) εισάγονται στην σειρά και η μυθολογία παίρνει μια ενδιαφέρουσα τροπή με τον Mulder να εμφανίζεται μόνο στα τελευταία επεισόδια. Η ατμόσφαιρα γυρνά στα σκοτεινά επίπεδα των πρώτων κύκλων και οι σεναριογράφοι στα ίδια υψηλά επίπεδα. Standalones που σπέρνουν: Roadrunners, Redrum, Medusa και όχι μόνο?

Season 9
Ο Duchovny έχει βαρεθεί τα x files και θέλει κάτι άλλο στην καριέρα του. (Το πέτυχε λίγα χρόνια μετά με το θεϊκό Californication). Έτσι και το σενάριο άκομψα εξαφανίζει τον Mulder ξανά για όλη τη σαιζόν εκτός από το τελευταίο επεισόδιο. Οι σεναριογράφοι θέλουν να βασιστούν στην ηλίθια ιδέα των supersoldiers και μας ξενερώνουν. Από την άλλη τα standalones δεν καταλαβαίνουν από κρίσεις και κρατάνε ψηλά τη σημαία. Τα John Doe, Audreay Pauley, Improbable (με εκπληκτικό ρόλο από τον Burt Reynolds) και Sunshine Days (με τον Michael Emerson σε διαφορετικό ρόλο από ότι τον έχουμε συνηθίσει στο lost) αρκούν για να σας πείσουν.
Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς (The Truth) λειτουργεί περισσότερο σαν ανασκόπηση και κρίνετε ικανοποιητικό.

Δυστυχώς τα x files δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν από την φυγή του Duchovny και παρά τις προσπάθειες των σεναριογράφων για κάτι καινούργιο σταμάτησαν στην ένατη σαιζόν αφήνοντας έναν απίστευτο μύθο πίσω τους.
Τα DVD της σειράς είναι σε πολύ καλή ποιότητα και σε ακόμα καλύτερη τιμή και προτείνονται με κλειστά μάτια

Η ταινία που προβλήθηκε πρόσφατα δυστυχώς δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και θα μπορούσε με λίγο κόψιμο να αποτελέσει ένα απλά καλό monster of the week.

Και μη ξεχνάτε: The truth is out there

edit: Στο poll υπάρχει λάθος. Η 10η σαιζόν δεν υπάρχει (ευσεβείς πόθοι), Είναι προφανώς η 9η

τι να πούμε για τη σειρά που έμπασε τους περισσότερους από μας στον θαυμαστό κόσμο του σχετικού ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ με tv shows? αρχές γυμνασίου και περίμενα πως και πως να ρθει δευτέρα (?) βράδυ για νέο επεισόδιο :D. θ αρχίσω σιγά σιγά να συλλέγω, κάτω από 20 ευρώ η σεζόν, τζάμπα πράμα.

Εβλεπα παλιοτερα κατι επεισοδια που εβαζε ο αντ1 καπου στις 1 το βραδυ. Θυμαμαι οτι τα βλεπαμε μαζι με τον πατερα μου γιατι κ αυτος ειναι φαν της σειρας. Εχω δει ολες τις ταινιες, αλλα απο κ περα τιποτα. Δεν εχω ψαχτει καθολου με αυτη τη σειρα αν κ την γουσταρω τρελα. Θα σταματησω ομως να φερομαι σαν νουμπας κ θα την κατεβασω για να την δω…

Τρελά καψίματα οικογενειακώς επί εποχής Γυμνασίου ενθυμούμαι, το πρώτο επεισόδιο που είχα δει ήταν με έναν τιραμόλα. Φαν τάιμς.

Τα εβλεπα συνεχεια οταν τα πετυχαινα αλλα παει πολυς καιρος και δε θυμαμαι επεισοδια. Μονο μερικα σκορπια απο δω κι απο κει. Ενα με τον Τσουπακαμπρα μου ερχεται τωρα στο μυαλο. Καψιμο :stuck_out_tongue:
Περιττο να πω οτι τοτε δεν ηξερα καν οτι υπηρχαν σεζον στις σειρες. Εγω απλα τα εβλεπα και απο κει και περα δε με ενοιαζε.
Να τα ξαναβαλουνε να τα δουμε με τη σειρα οπως πρεπει. Βαριεμαι να τα κατεβαζω :roll:

η σειρα ηταν μαγεια…
ειχα πετυχει σε βιβλιοπωλειο στη λαρισα ενα βιβλιο που ανελυε το καθε επεισοδιο σε σχεση με την πραγματικοτητα…
δηλαδη τι παρομοιο εχει ακουστει σε σχεση με καποια θεματα θρυλον και εξωγηινων και οτι καθοταν σε καθε επεισοδιο …
ειπα θα το παρω σε λιγες μερες…#-o
παω και δεν ειναι εκει…!!
δεν θυμαμαι τον τιτλο…
ρωταω και μου λεν δεν θυμομαστε να εχουμε κατι τετοιο…:!::!:

χ-files αραγε…?? :stuck_out_tongue:

ΦΙΛΕ ΕΤΣΙ! Μαζι με monty python’s flying circus(ασχετο) η αγαπημενη μου σειρα…ε ρε τι ατμοσφαιρα ηταν αυτη…οι 5 πρωτες σεζον γαμανε ΟΛΕΣ, μετα αρχισε να ψιλοπεφτει, αλλα ως φανμποη, ουτε η 8η ουτε η 9η με χαλασε. Επισης τι μαγκιες ειναι αυτες με το βιβλιο? ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ. Μου λειπει ρε γαμωτεν, οτι και να κανει το Fringe(για οσους δεν ξερουν, καινουρια σειρα, ψιλοαντιγραφη αλλα καλη φαση, κυριως λογω John Noble, παιζει τον Walter Bishop)…δεν προκειται ουτε καν να πλησιασει.

Ε και γω φανατίλα μικρός.
Είχα πάρει και το βιβλίο και τα κόμικς κιόλας. Τέτοια πόρωση.

Α, και με τιμάει που θεωρούσα τη Σκάλι σέξυ? :oops:

Μπράβο Deckard, εξαιρετικό post, πολύ σωστή ανάλυση.

Δηλώνω κι εγώ πιστός οπαδός της σειράς από την πρώτη μόλις προβολή της στο Star πριν από… 14 χρόνια; :-k

Υπήρχε περίοδος που αγόραζα μέχρι και τα comics που κυκλοφορούσαν από την Modern Times 8)

Είχα δει μέχρι και την 5η περίοδο, αλλά μετά το είχα χάσει λίγο και είχα δει επιλεκτικά κάποια επεισόδια. Πριν 3-4 χρόνια αγόρασα σε dvd από την 5η έως και την τελευταία σεζόν και τα είδα όλα με τη σειρά.

Όπως αναφέρει ο Deckard, μου άρεσε το ότι η σειρά ποτέ δεν έμεινε στατική. Ξεκίνησε ως σειρά μυστηρίου, σιγά σιγά έβαλε πολλά στοιχεία χιούμορ (μαύρου και μη) και εν τέλει το γύρισε σε πιο συναισθηματικές / “μαύρες” καταστάσεις.

Αγαπημένο επεισόδιο το “Bad Blood” φυσικά!
Μου άρεσε πάρα πολύ και ένα που είχε γράψει ο ίδιος ο Duchovny και είχε να κάνει με … εξωγήινους και… baseball, τώρα δε θυμάμαι τον τίτλο του :?

Κρίμα που η πρόσφατη ταινία ήταν τόσο απογοητευτική :frowning:

Το βιβλίο που λες λέγεται “The X-Files - Εξερευνώντας το Άγνωστο, Τα Αληθινά Γεγονότα Πίσω Από τη Φαντασία, Τόμος 1ος”, Jane Goldman, Εκδόσεις Έσοπτρον :smiley:
(υπήρχε και 2ος τόμος, που έχω την αίσθηση πως δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά)

φιλε ειμαι ειμαι ερωτευμενος εδω και τοσα χρονια με την τυπισα…
μακρια τα χερια ειναι δικια μου… :stuck_out_tongue:

ω ρε φιλε , ναιιι…!!!
μπραβο…
ευχαριστω…

Πιό λες τώρα εσύ; Μάλλον το Rush.

To El mundo gira!! όχι από τα καλύτερα της τέταρτης σαιζόν, αλλά πολύ διασκεδαστικό :slight_smile:

Προτείνω αγορά. Είναι πολύ φτηνή και σου μένει και στην συλλογή σου.

Καλά το χιούμορ του Bad Blood δεν υπάρχει (Και τα πεταχτά δόντια του μπάτσου :p).

Την επεισοδιάρα το Unutural λες με το baseball… Το πρώτο από τα τρία που σκηνθέτησε ο Duchovny.

Αφού όλοι μας γουστάρουμε ταγιέρ και κόκκινο μαλλί

Όντως δεν έχετε άδικο…

[SPOILER]

[/SPOILER]

oντόπι

Κι εγώ στον αντένα την έβλεπα τη σείρα και μ’ άρεσε πολύ, αλλά πότε δεν έκατσα να δω ολόκληρη κάποια σεζόν κι ούτε μάλλον θα το κάνω

Η αδερφή μου πάντως ήταν φανμπόισα μεγάλη

Α ναι, σωστός! Υπέροχο επεισόδιο. Όπως και το Post Modern Prometheus που είχες γράψει! Απίστευτη ατμόσφαιρα και εξαιρετικές επιλογές κομματιών!

Και δεν ξεχνάμε βέβαια και τη guest συμμετοχή της Krista Allen που μας άφησε με τα σάλια να τρέχουν :roll:

Ναι στο First person shooter, το δεύτερο επεισόδιο που έγραψε ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ William Gibson για την σειρά.
Αχ τι μου θύμησες…

Άσ’τα… μιλάμε για την απόλυτη φαντασίωση :stuck_out_tongue:

Ο Gibson δεν είχε γράψει και την άλλη επεισοδιάρα με αυτούς που φόρτωναν όλες τις αναμνήσεις τους στο διαδύκτιο και μία τελείως gothic τύπισσα που έμενε σε κοντέηνερ;

Ναι το Kill switch!! Θέα η τύπισσα. Ξανθό μαλλί και μαύρο μείκαπ στο μάτι…

Σε αυτό το επεισόδιο όπως και σε πολλά άλλα παίζουν οι Lone gunmen (οι τρεις nerds φίλοι του Mulder), οι οποίοι κατά τον ένατο κύκλο απέκτησαν και την δική τους spin off σειρά, που δυστυχώς δεν άντεξε ούτε ένα κύκλο και το τελευταίο επεισόδιο της παίχτηκε στον ένατο κύκλο των x files.

Lone gunmen Θεοί! Με τον Ξανθό που φορούσε συνεχώς rock t-shirts 8)
Πλάκα πλάκα, μόλις βρήκα αυτό:
http://www.play.com/DVD/DVD/4-/819558/The-Lone-Gunmen-Complete-Box-Set/Product.html
:smiley:
Καλή φάση, θα το πάρω, μιας και δεν έχω δει κανένα επεισόδιο!

Ναι ρε φιλε γαμουν! Τα χω δει ολα, μου αρεσαν αρκετα! Το κοψανε νωρις βεβαια…

Τσίμπα το. Καλή τίμη είναι. Ψήθηκα και γω. :slight_smile: Κατεβασμένο το χω δει.

Δεκαρντ,θεος,δεν εχω να προσφερω τιποτα καινουριο σε αυτα που εχουν ηδη ειπωθει και στο εξαιρετικο πρωτο ποστ…η σειρα αυτη ειναι επος,την θεωρω προσωπικα μαζι με 1-2 ακομα,τις καλυτερες αμερικανικες σειρες εβερ…
και γω σκεφτομαι ανα διαστηματα να αρχισω να το ξαναδω απο την αρχη,μιας και εχω να δω γενικα επεισοδειο μερικα χρονια…και θα το κανω πιθανοτατα σιγα σιγα…θα κατσω να θυμηθω μερικα αγαπημενα επισοδεια και θα ποσταρω κσανα…επισης ναι,και γω αγοραζα τα κομικς,ηταν επικα!!!

Μεγαλη σειρα ρε,συνδιαζε τοσα πραματα τοσο ομορφα,ειχε ποικιλια,γαμω…οι ταινιες δεν μου αρεσαν καθολου βεβαια-η δευτερη ειδικα,μαυρα χαλια-.αλλα κλαιν…the truth is out there…!!