Από τις θεωρίες του Αίνσταιν για τις σκουλικότρυπες, τη σχέση χρόνου και βαρύτητας μέχρι τα πειράματα του MIT για χρονομηχανή, το ταξίδι μέσα στο χρόνο κινούσε το ενδιαφέρον κάθε επιστήμονα. Τι έχετε ακούσει για αυτό το θέμα; Μπορεί άραγε να επιτευχθεί το ταξίδι μέσα στο χρόνο.
Έχω ακούσει ότι σύμφωνα με τον Αινστάιν αν κάποιο άτομο ή σώμα μπορέσει να κινηθεί με ταχύτητα ίση με αυτή του φωτός και περάσει μέσα απο σκουλικότρυπα (wormhole) τότε θα καταφέρει να κινηθεί μέσα στο χρόνο ή κάτι τέτοιο.
Παρακαλώ μη σπαμάρετε θέλω να κάνουμε σοβαρή κουβέντα. Αν έχει και κανείς κανα άρθρο ας το ποστάρει
Μια πρώτη απάντηση:
Υπάρχουν ακόμα επιστημονικές “διαμάχες” για το κατά πόσο είναι θεωρητικά εφικτό ένα “ταξίδι στο χρόνο” μέσα από “σκουληκότρυπες” κλπ (αν θυμάμαι καλά, κάποιες θεωρητικές εργασίες του Hawking κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο ακόμα και θεωρητικά).
Να μην ξεχνάμε ότι η θεωρία από την εφαρμογή απέχει πααααρα πολύ.
Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να επιταχυνθούμε σε ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός, το σώμα του ανθρώπου δεν θα άντεχε ούτε καν σε μικρότερες ταχύτητες και επιταχύνσεις.
Εκτός από αυτούς τους… ενοχλητικού βιολογικούς φραγμούς (μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι στο μέλλον με κάποιον τρόπο θα υπάρξει δυνατότητα προστασίας του σώματος κλπ), υπάρχει και το πρόβλημα της τεχνολογικής μας εξέλιξης, που δεν επιτρέπει ανάπτυξη τέτοιων ταχυτήτων.
Επομένως, υπάρχουν θεωρητικά και τεχνολογικά ζητήματα.
[SPOILER]Βέβαια, όλα αυτά, με βάση τη γνωστή έως τώρα επιστημονική γνώση. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η επιστήμη και τι (και αν) εντελώς διαφορετικό προκύψει στο μέλλον.[/SPOILER]
Και αν υποθέσουμε επίσης πώς είναι σωστό αυτό με την επιτάχυνση τότε τώρα που ανακαλύφθηκαν σωματίδια που κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, τότε αυτό σημαίνει ότι τα σωματίδια αυτά μπορούν να κινούνται… όχι μόνο σε τρείς διαστάσεις αλλά σε διαφορετικά επίπεδα του σύμπαντος ή ακόμα αποτελούν και ταξιδιώτες που μπορούν να πάνε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή;
έλα ξεκολλάτε. αν δεν έχετε να πληρώσετε τους φόρους να μεταναστεύσετε. Κλασσικοί έλληνες πάνε να βρουνε την καβάτζα με το που άκουσαν κάτι για τα πειράματα με την ταχύτητα του φωτός [-X
Kαλα κοιτα, προφανως οταν μιλαμε για ταξιδι στο χρονο δε μιλαμε πρακτικα μιας και προς το παρον σιγουρα ειναι αδυνατο κατι τετοιο. Μιλαμε θεωρητικα για το ΑΝ ειναι δυνατο καποτε με την χ,ψ προοδο της τεχνολογιας να γινει.
Απ’οτι εχω διαβασει μεχρι τωρα, το ταξιδι στο μελλον ειναι εφικτο και μαλιστα γινεται ηδη και σημερα, απλα σε μια απειροελαχιστη κλιμακα.
Πιο συγκεκριμενα απο βιβλιο του Hawking που ειχα διαβασει, ελεγε οτι οσο πιο γρηγορα κινουμαστε σε σχεση με την ταχυτητα του φωτος, συμφωνα με τη θεωρια σχετικοτητας του Αινσταιν, τοσο πιο αργα κυλαει ο χρονος για εμας σε σχεση με αλλους που κινουνται πιο αργα. Ενας αστροναυτης για παραδειγμα ο οποιος θα ταξιδευε στο διαστημα για αρκετο καιρο με μεγαλη ταχυτητα, οταν θα επεστρεφε στη Γη, θα ηταν λιγο πιο νεος απο τους αλλους. Ακομα και σε ενα ταξιδι με αεροπλανο στη Γη θα γινοταν το ιδιο. Βεβαια οι σημερινες ταχυτητες ειναι τοσο μικρες που το “ταξιδι” στο χρονο ειναι τοσο αμελητεο που θα χρειαζοταν να κανουμε το γυρο της Γης με αεροπλανο κατι χιλιαδες φορες, μονο και μονο για να κερδισουμε 1 δευτερολεπτο ζωης :p.
Αυτο που αποκλειει η θεωρια της σχετικοτητας ειναι το ταξιδι στο παρελθον. Αν και με τα νεα πειραματα με τα Νετρινα ακομα και αυτη η δεσμευση μπορει να αλλαξει απ’οτι λενε.
Εντάξει, το θέμα αυτό που ανοίξατε συνιστά μια απο τις μεγαλύτερες μου φαντασιώσεις. Ωραίο το ποστ του Άλουκαρδ, νομίζω κάπως έτσι έχουν τα πράγματα (αν και δεν το έχω ψάξει προσωπικά και ιδιαίτερα, έχει τύχει να διαβάσω μόνο ορισμένα άρθρα σε εφημερίδες κατά καιρούς).
Πάντως είναι γεγονός πως και τώρα, κοιτώντας τα αστέρια τα βράδια, ουσιαστικά κοιτάζουμε “πίσω στον χρόνο” - λόγω της απόστασης και της διάρκειας που κάνει το φως τους να φτάσει ως εμάς. Δεν είναι εντελώς σχετικό με το ταξίδι στον χρόνο, αλλά είπα να το αναφέρω.
Μου άνοιξε η όρεξη για κανένα βιβλίο του H.G.Wells τώρα!
Μιας και μιλάμε για ταξίδια στο χρόνο αξίζει να αναφέρουμε ένα παράδοξο που λέγεται grandfather paradox. Ας υποθέσουμε πως ένας άντρας ανακαλύπτει πως να γυρίσει πίσω στο χρόνο. Το κάνει και συναντά τον παππού του όπου τον σκοτώνει πριν προλάβει να γνωρίσει τη γιαγιά του και να κάνουν τον πατέρα/μητέρα του. Τότε κανονικά ο άντρας δεν θα έπρεπε να είχε γεννηθεί ποτέ ούτε να είχε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Υπάρχει λοιπόν ένα παράδοξο εδώ, πώς ο άντρας πήγε πίσω στο χρόνο και σκότωσε τον παππού του αφού δεν είχε γεννηθεί ποτέ;
Όσο για αυτά που λέει ο Alucard και ο Ellanor, ναι αποτελούν ταξίδια στο χρόνο (βέβαια πολύ περισσότερο μου φαίνεται πώς αποτελούν μια ‘ειρωνία’ στο πώς κυλά ο χρόνος) αλλά δεν αποτελούν αυτό που λέμε άμεσο ταξίδι στο μέλλον ή στο παρελθόν.
Ακόμη διάβαζα σε ένα άρθρο για αυτά τα σωματίδια που κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Στο άρθρο ανέφερε πώς ίσως να μπορεί να βρεθεί τρόπος για να σταλθούν στο παρελθόν ή στο μέλλον.(http://www.livescience.com/16207-faster-light-discovery-time-travel.html)
Τώρα κάποιος με μεγάλη φαντασία και λιγάκι τρελός θα έλεγε. Και αν τα σωματίδια αυτά τα έστειλαν κάποιοι επιστήμονες του μέλλοντος για να τα παρατηρήσουν οι επιστήμονες της σημερινής εποχής ώστε να πάνε ένα βήμα παραπέρα τα πειράματα τους; :roll:
Οκ το κόβω εδώ…
Πλακα εχει που το ανεφερες. Και ο ιδιος ο Hawking στο βιβλιο του αναφερει αστειευομενος οτι αν σκεφτει κανεις τις πιθανοτητες συντριβης και το φαγητο που σερβιρουν στα αεροπλανα, ειναι πιο πιθανο να μειωσεις τον προσδοκομενο χρονο ζωης σου δραματικα παρα να τον αυξησεις
Εντιτ για metalmilitia: Ναι το grandfather paradox ειναι ενα γνωστο “επιχειρημα” που δινουν καποιοι για το γιατι ειναι αδυνατο το ταξιδι στο παρελθον. Ή το οτι αν το ταξιδι στο παρελθον ηταν θεωητικα εφικτο, πως και δε μας εχουν επισκευθει απο το μελλον?
Το “ταξιδι” στο μελλον που ανεφερα ηταν οντως καπως διαφορετικη υποθεση απο την κλασσικη εννοια του ταξιδιου μεσα απο σκουληκοτρυπες σε εντελως διαφορετικο χωρο και χρονο στο συμπαν ή ισως και σε ενα παραλληλο συμπαν (αν υποθεσουμε οτι και αυτα υπαρχουν).
Κάπου εδώ να θυμίσω ότι μόνο ο Doctor (ποιος Doctor? Just Doctor… or Doctor Who 8)) μπορεί να ταξιδεύει στο χρόνο με το Τάρντις! Ποιος Hawking και ποιος Einstein… πφφφφ
Για τα παράλληλα σύμπαντα, αν αληθεύει το ταξίδι στο χρόνο(ή τουλάχιστον αν μπορεί να γίνει) ίσως να ισχύουν και αυτά. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν, τότε η μαζική ενέργεια που υπάρχει στις μαύρες τρύπες απορρέει απο τα παράλληλα σύμπαντα
Double post αλλά έχω καεί και θέλω να απαντήσω σε κάτι συγκεκριμένο που είπα…μια υπόθεση για τα σωματίδια που λέγαμε
Αν αληθεύει πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα μεγαλύτερη απο του φωτός και μπορούν να μεταφερθούν πίσω στο χρόνο ή μπροστά τότε συμβαίνει η εξής υπόθεση: Μήπως οι επιστήμονες του μέλλοντος μπορούν να φτιάξουν έναν εξοπλισμό που μπορεί να επιταχύνει τα σωματίδια αυτά και να τα στείλει πίσω στο παρελθόν; Αν γίνει αυτό τότε οι επιστήμονες αν έστελναν τα σωματίδια αυτά σε μια οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν ή μέλλον δεν θα υπήρχε νόημα γιατί στο παρελθόν δεν θα μπορούσαμε να τα δούμε με γυμνό μάτι και στο μέλλον θα είχαν ήδη ανακαλυφθεί. Αν όμως οι επιστήμονες αυτοί τα έστειλαν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου οι επιστήμονες του παρόντος τα ανακάλυψαν τότε αυτό σημαίνει το εξής: Οι επιστήμονες του μέλλοντος τροποποιήσαν το παρόν σε ένα ήδη τροποποιημένο μέλλον (για αυτούς παρόν). Αυτό αποδεικνύει την ακαμψία του χρόνου και την ευθυγράμμιση του. Ο χρόνος δεν μπορεί να αλλάξει γιατί ήδη έχει τροποποιηθεί, ήδη έχει γίνει, δημιουργώντας κύκλους γύρω απο τον εαυτό του. Ευχαριστώ που με ακούσατε και όχι δεν πέρνω κάποιο νέο ναρκωτικό, που δεν έχει ανακαλυφθεί ή ήρθε απο το μέλλον.
Πολλα τα ναρκωτικα, ε μεταλμιλιτσια? :Ρ. Παντως μου αρεσει ο τροπος που σκεφτεσαι, κατι παραξενα εχω σκεφτει και εγω. Με ενδιαφερει παρα πολυ το θεμα, οταν εχω λιγο παραπανω χρονο θα πω 2 λογια και εγω!
Οπως ειπα για εναν αστροναυτη που κινειται με αρκετα μεγαλη ταχυτητα στο διαστημα, οταν θα επιστρεψει στη Γη, ο χρονος θα εχει περασει με πιο αργο ρυθμο οποτε ο αστροναυτης στην ουσια θα ειναι κατα καποιο τροπο στο μελλον μιας και οι αλλοι θα ειναι ελαχιστα πιο γερασμενοι απο εκεινον. Ειναι η ιδια αρχη αλλα για τις ταχυτητες με τις οποιοες πεταμε σημερα, η διαφορα ειναι τοσο αμελητεα που προφανως δε μιλαμε για κανενα σοβαρο ταξιδι στο μελλον. Γι’αυτο ειπα οτι τυπικα γινεται, αλλα σε μια απειροελαχιστη κλιμακα.
Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα, αλλά έχει σκεφτεί κανείς ότι και το ίδιο το concept του “ταξιδιού στο μέλλον” είναι από μόνο του ένα παράδοξο που μπορεί να συζητηθεί;
Προσοχή, δε μιλάω γενικά για το ταξίδι στο χρόνο. Γιατί π.χ. το ταξίδι στο παρελθόν, αν κάποια στιγμή εξελιχθεί αρκετά η ανθρώπινη τεχνολογία, αν επαληθευθούν οι θεωρίες/υποθέσεις των Αϊνστάιν/Χόκινγκ κτλ. και εφαρμοστούν, είναι εφικτό από την άποψη ότι έχει μια “λογική” - το παρελθόν είναι κάτι που έχει ήδη συμβεί, οπότε γιατί να μην παρουσιαστεί κάαααποτε η δυνατότητα να το επισκεφτείς. Το μέλλον όμως; Δεν είναι κάτι που [U]δεν έχει συμβεί ακόμα;[/U] Σκεφτείτε το. Πώς μπορούμε να βρεθούμε σε μια στιγμή στο χρόνο στην οποία είναι πραγματικότητα διάφορα γεγονότα που δεν έχουν συμβεί; Επίσης, το να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο δεν είναι λίγο “θεολογικό/θρησκευτικό”; Απ’ την άποψη ότι έχουμε στο μυαλό μας ότι τα πάντα είναι σε μια χρονολογική σειρά και εμείς είμαστε απλά στο “Χ” σημείο σ’ αυτή την πορεία;
Μ’ αυτό που λέω από πάνω έχει σχέση και κάτι άλλο που θα πω: προσωπικά, σε αντίθεση με πολλούς που ονειρεύονται να ταξιδέψουν στο μέλλον και να δουν “τί θα γίνει”, αν ανακαλυπτόταν η μηχανή του χρόνου ή γινόταν εφικτό με κάποιον άλλο τρόπο το ταξίδι στο χρόνο, νομίζω ότι θα προτιμούσα να ταξιδέψω στο παρελθόν και να δω “πώς έγινε κάτι που έχει γίνει ήδη”. Μου φαίνεται, τελικά, πιο γοητευτικό σαν θεωρητική δυνατότητα, ή πιθανότητα, ή οτιδήποτε άλλο.
Εσείς; Για πείτε.
Αν ταξιδέψεις στο παρελθόν (το οποίο είναι πλέον το παρόν σου,αφού ζεις σε αυτό),το μέλλον δεν θα έχει,κατά κάποιο τρόπο,συμβεί?
Κι εγώ θα προτιμούσα να ταξιδέψω στο παρελθόν (αν και δεν το βρίσκω εφικτό πρακτικά,πόσο μάλλον στο μέλλον),και κυρίως,στην μεγάλη ακμή της Αθήνας,και,φυσικά,στις εποχές και στις περιοχές που ζούσε ο Τζίζους!
Γράχε αυτό το ζήτημα που θέτεις λύνεται μόνο με την θεωρία των παράλληλων συμπάντων/πραγματικοτήτων. Μερική απάντηση σου έδωσε και ο comealot. Αν ταξιδέψεις πχ εσύ στο παρελθόν και δείς τον εαυτό σου 10 χρόνια πρίν και σε δεί και αυτός, ο παλιός σου εαυτός θα πεί ααα αυτός είναι απο το μέλλον. Ουσιαστικά για σένα όμως δεν είσαι ο άνθρωπος του μέλλοντος είσαι το παρόν. Εγώ προτιμώ να απορρίπτω τη θεολογική-μοιρολατρική πλευρά που βγάζει αυτό το συμπέρασμα αλλά τείνω να πιστεύω πως απο τη στιγμή που στο παρόν που ζήσαμε κάναμε τις ίδιες επιλογές με τώρα τότε υπάρχει ένα σίγουρο μέλλον το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει γιατί κάναμε τις ίδιες επιλογές/έγιναν τα ίδια πράγματα οπότε καταλήξαμε στο τάδε μέλλον. Και απο τι στιγμή που έγινε ήδη αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και το παρόν.
Για παράδειγμα, αν εγώ ταξιδέψω στο μέλλον, δώ την κατάσταση που είμαι και αποφασίσω να αλλάξω κάτι στο παρόν με το σκεπτικό πως θα αλλάξει και το μέλλον, αν αλλάξω το παρόν θα καταλήξω στο μέλλον που είδα γιατί ουσιαστικά αυτή την επιλογή την έχω κάνει ήδη όταν εγώ είδα τον εαυτό μου στο μέλλον. Είναι κάτι σαν κύκλους που δεν αλλάζουν γιατί στη ζωή μας κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές, ελεύθερα μεν αλλά τις επιλέξαμε.
Ο χρονος δεν κυλαει για ολους το ιδιο οποτε το οτι δεν εχει συμβει ακομα το μελλον ειναι νομιζω λαθος. Απλα δεν εχει συμβει ακομα για εμας. Σκεψου για παραδειγμα καποιον που ειναι “παγιδευμενος” σε ενα σημειο οπου ο χρονος κυλαει δραματικα αργα (μια ανωμαλια) οπως μια μαυρη τρυπα. Αυτο που ειναι μελλον για εκεινον, εχει συμβει για τους αλλους πριν απο πολυ καιρο. Τωρα καταλαβαινω βεβαια το σκεπτικο σου οτι οταν μιλαμε για εμας και ενα συγκεκριμενο χωρο (τη γη), το να παμε στο δικο μας μελλον τωρα ειναι λιγο περιεργη σκεψη και νομιζω οτι καπου εδω μπαινει και το κεφαλαιο παραλληλα συμπαντα αλλα ηδη ποναει το μυαλο μου και δεν ξερω πως σκατα μπορει να λειτουργησει αυτη η θεωρια
Κι εγω μια απ’τα ιδια, θα ηθελα να παω στο παρελθον. Πειτε με ανωμαλο αλλα θα γουσταρα να παω σε καμια επικη μαχη του παρελθοντος ετσι να νιωσω την ενταση της μαχης (και πιθανως να σκονταψω σε καμια πετρα και να πεθανω ετσι ενδοξα :lol:), αλλα απο την αλλη θα γουσταρα και να δω το μελλον σε μια εποχη που ο ανθρωπος θα εχει βαλει μυαλο και αντι να φτιαχνει πυρηνικες, βαζει κανα φραγκο στην προοδο της κοινωνιας και της τεχνολογιας και στα αστρικα ταξιδια κλπ. Amen.