Που εχει φτασει η κοινωνια την σημερον ημερα…
Οι BG ειναι θεοι και να πεις στα φιλαρακια σου να βγαλουν την μαρμελαδα απο τα αυτια.
Οσον αφορα τα αλλα που λενε,να ξερεις τεκνον μου οτι καλυτερη μουσικη απο το τιμιο thrash δεν υπαρχει.
παραξενα πραγματα.
θυμαμαι τοτε στα νιατα μ που ημουν κ εγω 17 χρονων με σφριγηλο μαγουλακι και τρυφερο δερματακι, οι Guardian ηταν must. Ηταν αδιανοητο να μην εχεις τα αλμπουμ τους, και να μην εχεις θαψει τον Πουσιο για εκεινο το “review” στο Rock of Gods το 1996 :lol:
Αυτο ειπα και εγω !
Σε τι κοσμο θα φερουμε τα παιδια μας Νικο Τσιαμτσικα ?!?
αδερφε, ειπα πουθενα στο ποστ μου οτι αυτο που απευθηνεται σε πολλους ειναι σκατα? και εγω ακουω megadeth metallica maiden klp.
καθε ειδος και μπαντα εχει λογο υπαρξης. αλλα δεν εχουν ολες τον ΙΔΙΟ λογο υπαρξης. οποιος με καταλαβε καλως…
εντεχνη μεταλ OFC NOT.
ροκ για ολα τα ηδη των ακροατων ισως?
Ελα,μη τα μπλεκεις.
“yparxoun eidi metal/rock xwris pou den exoun kati na dwsoun parapanw apo ligo headbanging kai air guitaring kai profanws ftiaxnomai ME SKOPO na akougontai apo POLLOUS. kai milaw gia true/classic heavy metal kiriws.”
Πανω σε αυτο εγραψα και διαφωνησα,ειναι ξεκαθαρο νομιζω.
εκανα την εξης μαλακια. εκει που λεω “ειδη” ουσιαστικα στο μυαλο μου ειχα “μπαντες”.
θεωρω οτι υπαρχουν μπαντεσ με λογο υπαρξης την εμπορικοτητα για “τουσ πολλους” , maiden/metallica etc.
αμα η εμπορικοτητα συνδυαζεται με ποιοτητα τοτε δεν μπορεις να ζητησεις κατι παραπανω. απο τιν αλλη πολλες φορες δεν ζητας και κατι παραπανω απο air guitar kai head banging ομως …
ναι, όμως εδώ μέσα δεν έχουμε διαχωρισμό ανάμεσα σε headbanging music & non-headbanging music, βασικά οι μισοί δεν μιλάνε καν αυστηρά για μέταλ. Έχεις πιάσει μόνο μια πολύ μικρή πτυχή του ζητήματος.
Και τα μεγαθήρια αυτά που αναφέρεις τι σχέση έχουν σήμερα με το ζήτημά μας?
Focus λίγο, μιλάμε για καλλιτέχνες/μπάντες που παίζουν κάτι πρωτοποριακό/δύσκολο/μη μαζικά αποδεκτό και έχουν μικρό κοινό, και στην πορεία αυτό το κοινό για τον α ή β λόγο διευρύνεται.
Τα αίτια και τις συνέπειες αυτού του φαινομένου εξετάζουμε.
αυτο ακριβως
σε καθε περιπτωση, για να ερθω πιο κοντα στο ζητημα, τιθεται η ερωτηση : ποσοι ακουν για παραδειγμα electric wizard? ας πω ενα τελειως αυθαιρετο 10% των ροκαδων . αμα αυτο το 10 γινει 30% τοτε συμβαινει ενα εκ των 2 πραγματων. ειτε η μουσικη τους αλλαξε ωστε να γινει καπως πιο αποδεκτη, ειτε ανηκουν στις εξαιρεσεις τυπου : “ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ worldwide”
σε καθε περιπτωση καθε μπαντα με βαση αυτο που ποιζει και πως το παιζει δεν ειναι " καταικασμενη" να εχει ενα οριο ακροατων? (οσο μικρο ή τεραστιο ειναι αυτο, αναλογα την μπαντα.)
τώρα καταλαβαινόμαστε.
Σωστό αυτό που λες, όμως υπάρχει και μια άλλη περίπτωση.
Σε βάθος χρόνου, “αυτό” το δυσκολοχώνευτο πράμα που παίζουν να έρθει ο καιρός να γίνει πιο μαζικά αποδεκτό. Χωρίς να χρειαστεί η μπάντα αυτή να παίξει μπαλάντες α-λα Αλ Μπάνο.
Δες π.χ. τους Fear Factory. Όταν ξεκίνησαν, το industrial death metal τους ήταν από τα πιο “μη αποδεκτά” πράματα που μπορούσες να βρεις. Στην πορεία έγιναν μεγάλο όνομα, γιατί το κοινό κατανόησε κι ενστερνίστηκε τον νεωτεριστικό τους ήχο, κι όχι επειδή άρχισαν ν’ακούγονται σαν Britney ξερωγώ.
τελικα δηλαδη τι μενει?
υπαρχουν πολλες μπαντες με δυσκολο ηχο που θα τους αξιζε αναγνωριση.
Γιατι τελικα η αναγνωριση ερχεται σε μερικους, χωρις να ειμαστε σε θεση να πουμε “το αξιζαν” περισσοτερο η λιγοτερο απο αλλες μπαντες που παραμενουν θαμμενες, παιζοντας πραγματα πολυ ανωτερα απο μπαντες του προσκηνιου.
δεν ξερω, η μονη λεξη που σκεφτομαι ειναι “Κριμα”…
Κατ αρχήν: τόνους, στίξη, κεφαλαία γράμματα κλπ.
Έπειτα, λάβε έναν δεκάλογο από «είτε», γιατί δεν είναι δύο τα “πράγματα”:
Είτε οι άνθρωποι έλιωσαν στην περιοδεία και τους έμαθαν περισσότεροι.
Είτε κάποιος μεγαλομουσικοκριτικός ή περιοδικό τους έμαθε και τους έδωσε σημασία.
Είτε άλλαξαν οι τάσεις και ξαφνικά περισσότερος κόσμος ακούει το είδος.
Είτε οπαδοί παρέσυραν πολλούς άλλους, μέσα από φόρουμ και ξαφνικά δημιουργήθηκε hype γύρω από το όνομά τους (τους συγκεκριμένους έτσι τους έμαθα εγώ ο καημένος).
Είτε κάποιος πασίγνωστος καλλιτέχνης τους πήρε μαζί σε περιοδεία.
Είτε είχαν την κωλοφαρδία να χρησιμοποιηθεί η μουσική τους σε ταινία/διαφήμιση/βιντεοπαιχνίδι.
Είτε κάποιος πασίγνωστος καλλιτέχνης τους ανέφερε σε συνέντευξη και τους έμαθε ο κοσμάκης.
Είτε κάποιος πασίγνωστος καλλιτέχνης διασκεύασε κάποιο τραγούδι τους.
Είτε έγινε κάποιο σκάνδαλο που το φούσκωσε ο Τύπος και ακούστηκαν.
Είτε τους ανακάλυψαν στην Ιαπωνία και κάνανε μπαμ.
(Άσε το «Είτε ο νέος τους δίσκος είναι καλύτερος».)
Υποθέτω πως εννοείς χονδρικά ότι π.χ. αν 15 στους 100 ακούνε stoner και πρόκειται για μια μέτρια μπάντα, ούτως ή άλλως, δεν θα ξεπεράσει τους 10 ακροατές.
Πιθανόν να ισχύει αυτό, ως αρχή. Αλλά πολλές φορές ένα είδος, ακόμη κι αν αποδίδεται από κουλούς, μπορεί να γνωρίζει διακυμάνσεις. Μπορεί οι 15 στους 100 να γίνουν 40. Το δε γούστο των ανθρώπων είναι ανεξέλεγκτο και η «μέτρια μπάντα» μπορεί να αρέσει σε όλους τους 40.
Συνεπώς πιστεύω πως δεν ελέγχεται και δεν μπορεί να προβλεφθεί η επιτυχία μιας μπάντας. Δεν θα μπορούσα να προβλέψω τη μεγάλη επιτυχία ούτε των Tool, όταν άκουσα υπογείως το ?Aenima? to 1997, ούτε των System Of A Down όταν τους είδα να παίζουν support στους Slayer το 1999. Σύμφωνοι υπάρχουν μόδες και τάσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να «ελέγξει» τί θα ακούμε και μάλιστα αυτός ισχύει όλο και περισσότερο, λόγω του διαδικτύου.
Ολα οσα λες δεν ειναι τοσο διαφορετικα μεταξυ τους νομιζω. Τα μισα εχουν να κανουν με την εννοια “προβολη” της μπαντας.
Εγω παραμενω με την προταρχικη, μεγαλη, αγαθη απορια… Τοσες τελειες μπαντες εκει εξω… Πως γινεται το 80% απο τις γνωστες μποντες να ειναι (κατα την γνωμη μου) χειροτερο απο τις αγνωστες? Επαναλαμβανομαι : “Κριμα”
Το πες μόνος σου.
Προβολή της μπάντας.
Λίγη σχέση έχει αυτό με τη μουσική.
Οσον αφορα το θεμα “ξεπουληματος”. Ποτε δεν μπορεις να ξερεις αν μια μπαντα που αλλαζει το στυλ η συνεχιζει στο ιδιο, το κανει για τα λεφτα (με την εννοια “κανουμε κατι που δεν μας εκφραζει ομως μπορει να βγαλουμε τιποτα” και οχι απλα να σκεφτεται ο μουσικος σαν ακροατης και να κοιταζει τι καθεται ωραια στο αυτι) η επειδη ετσι γουσταρει. Δεν υπαρχει καποιος νομος που να λεει οτι αν παιζεις σκληρα η “ακραια” η εχεις δυσκολο ηχο το κανεις για σενα, ενω αν παιξεις κατι πιο ευκολοακουστο το κανεις για να πουλησεις. Το παραδειγμα των nightfall το εχω αναφερει ξανα. Σε συνεντευξη στο χαμερ δηλωσαν πως οταν “μαλακωσαν” τον ηχο τους, τους κατηγορησαν για ξεπουλημα, ενω η εταιρια τους ηταν αντιθετη γιατι τοτε πουλουσε ο ακραιος ηχος στο μεταλ.
Οπως επισης το ανοιγμα σε διαφορετικο κοινο δεν συνεπαγεται ξεπουλημα, μπορει να ισχυει και αυτο που ειπε ο I of the storm. Μπορεις ευκολα να “ξεπουληθεις” παραμενοντας στον ιδιο χωρο.
Και στο μεταλ υπαρχει “pop” λογικη. Υπαρχουν μπαντες που θα προσαρμοσουν την μουσικη, τον στιχο, το image αναλογα με το τι πιστευουν οτι θα πιασει καλυτερα. Ετσι κι αλλιως το μεταλ/ροκ εχει αρκετα μεγαλο κοινο και μεγαλο μερος αυτου μπαινει σ’αυτην την μουσικη απο μικρη ηλικια. Με λιγα λογια γιατι να κατηγορησει καποιος τους μεταλικα για ξεπουλημα (ενταξει ειναι ηλιθιο να αναφερουμε ακομα αυτο το παραδειγμα) και να μην κατηγορησει ξερω γω για επιτηδευση μπαντες οπως χαμερφολ που ειναι 30φευγα η 40φευγα κα γραφουν στιχους για 15χρονα. Η αν σας ενοχλει το παραδειγμα βαλτε μια μπλακ μπαντα στυλ COF ξερω γω, η τους Σλιπνοτ με αντιδραστικους στιχους “Γαματα ολα”, η μια ατμομεταλ μπαντα με στιχους που αφορουν την δηθεν καταθλιψη, την δηθεν απογοητευση, την δηθεν μοναξια, την δηθεν σκοτεινη ομορφια και κολοκυθια τουμπανα.
Θα μου πεις τωρα οτι ολοι αυτοι μπορει να γουσταρουν πραγματικα αυτο που κανουν και θα σου πω οτι μπορει οντως να ισχυει. Αλλα με αυτην την λογικη γιατι να υποπτευεσαι για ξεπουλημα μια μπαντα που θα ακουστει απο ενα μεγαλυτερο κοινο και οχι μια που δειχνει να παιζει γιατι εχει στανταρ εσοδα απο ενα στανταρ φαν μπεϊς. Με λιγα λογια ποτε δεν μπορεις να ξερεις τι εχει στο κεφαλι του ενας μουσικος οταν γραφει, οποτε ακου απλα αυτο που σ’αρεσει και αν αλλαξει στυλ ψαξε βρες αλλες μπαντες στο στυλ που γουσταρεις. Ετσι κι αλλιως αυτο το “ξεπουλημα προς τους οπαδους” ειναι το πιο επικα ηλιθιο πραγμα που εχει ακουστει στον χωρο της μουσικης.
Και η βαρια ατακα (μεταξυ σοβαρου και αστειου) :
Παιζεις μουσικη για επαγγελμα? ΖΕΙΣ απο αυτην? Εξαρτασαι απο το ποσα cd θα πουλησεις ωστε να συντηρησεις την οικογενεια σου?
Αργα ή γρηγορα θα λυγισεις . . .
Ωρες ωρες σκεφτομαι οτι ολη αυτη η φαση τραβαει πολυ… αν ολοι εγραφαν μουσικη απλα επειδη ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ , χωρις καμια εξαρτηση, χωρις την δισκογραφικη να σου πριζει τα @@, χωρις εξωτερικες πιεσεις,
τοτε και μονο ισως μιλουσαμε σοβαρα για “ατοφια” μουσικη. ουτε ξεπουλιματα, ουτε τιποτα !
Πρώτον:Ο Βαγγέλης ως συνήθως μιλάει σωστά. Να τον ακούτε.
Δεύτερον:Θα γίνω γραφικούλης και θα κουοτάρω τον εαυτό μου μπας και φύγει ποτέ απ’ το μυαλό σας η ηλιθιότητα της ιδέας του μαζικού ξεπουλήματος.
Τι ωραία που τα λέω :oops: +1
Βανγκέλις οι Σλίπκνοτ δεν έχουν πια στίχους “Γάμα τα όλα”, ενημερώσου σε παρακαλώ!
συγνωμη, δεν θα επαναληφθει.
ΦΥΣΙΚΑ και μπορείς να ξέρεις πότε ένα συγκρότημα έχει “ξεπουληθεί”.
Καταρχάς το μεγάλύτερο βαθμό στο να το συνειδητοποιήσεις, παίζουν οι στίχοι. Αν ένα συγκρότημα αλλάξει τους στίχους του από το ένα άλμπουμ στο άλλο και ασχοληθεί με θέματα όπως η αγάπη, η καψούρα κ.λ.π. κ.λ.π τότε σίγουρα μπορείς να μιλάς για ξεπούλημα. Βεβαίως εννοείται πως πριν οι στίχοι που είχε το συγκρότημα ασχολούνταν με άλλα θέματα.Και έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τον τρόπο τον οποίο θα γράψεις τους στίχους. Δηλαδή : “μου κλεισες το τηλέφωνο και έκλαιγα για μισή ώρα” ενώ πριν μίλαγες για εσωτερικές αναζητήσεις κ.λ.π… Αν αυτό δε θεωρείται ξεπούλημα τότε τι θεωρείται?
Ναι ξέρω φαίνεται σα να γράφω κάποιο νόμο με αυτό το παράδειγμα.
Μουσικά δε μπορείς να καταλάβεις πότε υπάρχει ξεπούλημα.Ντάξει όντως το παράδειγμα με τους Hamerfall μπορεί να ισχύει, αλλά άμα έχεις στο νέο σου CD σου μπαλάντες και τραγούδια σε ύφος κλασσικού rock , ενώ πριν έπαιζες Τechnical Death Metal, δε θα προσεγγίσεις πολύ περισσότερο κόσμο που δεν έχει καμία επαφή με το μέταλ (άθελα σου ή μη) ? Το ξέρω πως το μέταλ ακροατήριο είναι πολύ μεγάλο, αλλά μη μου πεις ότι όλοι όσοι άκουγαν Metal και είδαν αυτήν τη συγκέκριμένη αλλαγή στο συγκρότημα δε θα αγοράσουν το cd…(εκτός των τέως-άσχετων με το συγκρότημα που άκουσαν το τραγούδι στο ραδιόφωνο)
Δε λέω ότι ξεπουλήθηκαν, απλά ότι το να πουλήσουν περισσότερο είναι πιο πιθανό. Από κει και πέρα μπορεί να το καναν για τα λεφτά, μπορεί επειδή το νιώθαν. Αν και σε πολλές περιπτώσεις το κάνουν για τα χρήματα, ΛΙΓΟΙ είναι αυτοί που θα το ομολογήσουν.