"Για λιγους"

OXI ομως…#-o

Και για να σου εξηγησω Κωστα, ωστε να μην εχεις συγχυση στο μυαλο σου:

Oταν λεμε true metal εννοουμε 80’s ή sounds like 80’s (επικο κυριως) heavy metal. Δηλαδη πραγματα οπως Manowar, Omen, Running Wild, Warlord, Battleroar κλπ κλπ

μα για αυτο δεν γινετε θεμα οτι καποια συγκροτηματα ειναι πολυ γνωστα και αλλαζουν στυλ καθε τρεις και λιγο και αλλα δεν ειναι και ειναι για λιγους.Ε ολα αυτα ειναι ενας κυκλος.Ποσα και ποσα εχουν πει για τους maiden οτι το κανουν για τα λεφτα μονο και μονο επειδη ολη η γη τους ξερει.Σε λιγο καιρο θα κακολογουν αλλα συγκροτηματα τα οποια γλυφουν τωρα.Καταλαβα τι λες για το true metal απλα εγω το γενικευσα λιγο.Ισως να ειμαι λαθος εκει.

Απλα σε αυτο το θρεντ, αυτοι που συζητανε, αναφερουν την λεξη ‘‘true’’ με την εννοια του κατα ποσο ‘γνησια’ και ‘αληθινη’ ειναι η σταση ενος συγκροτηματος απεναντι στη μουσικη που ξεκινησε να παιζει και το πως αλλαξε στην πορεια.

τελος παντων για να κλεισω θελω να πω πως η γνωμη μου ειναι οτι δεν πρεπει να κακολογουμε μια μπαντα οταν αυτη αλλαζει στυλ φυσικα επειδη το γουσταρει η ιδια και θελει να πειραματιστει.Να κακολογουμε αυτες που το κανουν για να κερδισουν οπαδους ναι αλλα μην βαζουμε ολα τα συγκροτηματα στο ιδιο τσουβαλι

Ας ξεκινήσω με κάτι όχι τόσο σχετικό: Κάτι υπόθηκε για τους dream theater. Ούτε εγώ τους αντέχω καθόλου. Αυτό απλώς ήθελα να το πω.
Στο ζήτημα μας τώρα. Καταρχίν ας μην το περιορίσουμε αποκλειστικά στη μουσική. Ας μιλήσουμε για τέχνη γενικά. Τέχνη για λίγους λοιπόν;
Ο Σεφέρης αναφέρει κάπου στις δοκιμές του (δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποιο βιβλίο αυτή τη στιγμή, πόσο μάλλον σε ποιο ακριβώς σημείο) ότι ο ιδανικός αναγνώστης για την ποίηση είναι ο αγράμματος.
Θέλει να μας πει, ότι όταν ένας άνθρωπος έρχεται σε επαφή με ένα έργο τέχνης και είναι τελείως γυμνός από εφόδια (μη ειδικός δλδ, μη έμπειρος, χωρίς κατάρτηση) είναι πιθανότερο να “ενωθεί” με τη βαθύτερη ουσία του έργου, ακριβώς επειδή θα του λοίπουν αυτά τα φίλτρα που πιθανόω τελικά να αλλοιώνουν την΄όλη εικόνα, αφού ο έχων αυτά - πιθάνον λεω εγώ πάλι- να αναλωθεί σε τεχνικές λεπτομέρειες κτλ και να χάσει την συνολική εικόνα και το συναίσθημα.
(Δεν θέλω βέβαια να πω μ’ αυτό ούτε εγώ, ούτε ο Σεφέρης φαντάζομαι, πως οι μορφωμένοι πρέπει να απέχουν της τέχνης. Κάνει αυτή την ακραία παρατήρηση για να δείξει ότι η ας πούμε επιστημονική θεώρηση, δύναται να αλλοιώση την τελική εικόνα-συναισθημα)
Το τελικό εξαγώμενο από αυτά, είναι ότι τέχνη για λίγους δεν υπάρχει, ευτυχώς.
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ είναι ελεύθερος να προσεγγίσει ένα έργο τέχνης, απ’ τη στιγμή που το εκθέση στο δήμο ο δημιουργός του, και να λάβει τα δικά του συμπεράσματα-συναισθήματα-αισθητική απόλαυση.
Τώρα βέβαια δεν έχουν όλοι οι καλλιτέχνες την ίδια δημοτικότητα. Άλλοι προτιμώνται από πολλούς, αλλοι απο λίγους, αλλοι καθόλου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το έργο φτιάχτηκε για κάποιους μόνο. Είναι ελεύθερος ο οποιοσδήποτε να το προσεγγίσει, ανάλογα τα γούστα του. Το πως διαμορφόνονται τα γούστα, είναι άλλο θέμα. Πολύ μεγάλο…
Όποιος εγκαταλείπει έναν καλλιτέχνη, όχι γιατί δεν τον εκφράζει πια, αλλά γιατί τον έμαθαν κι άλλοι, είναι ηλήθιος…

Εξαρτάται απο την περίπτωση. Αλλα συγκροτήματα αλλάζουν ύφος για να πειραματιστούν… άλλα για εμπορικούς λόγους. Αλλά συγκροτήματα αλλάζουν επιτυχώς ύφος άλλα όχι.

Γιατί παρατηρώ σε πολλές περιπτώσεις να έχει επικρατήσει μια γενικολογία που επιβάλλει ως πρωτοπόρους οποιουσδήποτε αλλάζουν ύφος.
Κλασικό φαινόμενο παλιότερα στο gothic metal ήταν να αφαιρούν τα metal στοιχεία και να αντιγράφουν depeche mode-sisters of mercy κλπ… Υπήρχαν όμως πολλοί που τους θεωρούσαν καινοτόμους λόγω άγνοιας κυρίως…

Oταν λεμε true metal εννοουμε 80’s ή sounds like 80’s (επικο κυριως) heavy metal. Δηλαδη πραγματα οπως Manowar, Omen, Running Wild, Warlord, Battleroar κλπ κλπ

Ο όρος true metal μου φαίνεται τελείως ανούσιος. Γιατί όχι απλά κλασικό ή επικό μεταλ?

Οσον αφορά το κυρίως θέμα της συζητήσεως, έχω καταλήξει στο οτι δεν ασχολούνται όλοι αναλυτικά και διεξοδικά με την μουσική για να μπορούν να κατανοήσουν ορισμένους πιο δύσκολους καλλιτέχνες.

Το 90% του πληθυσμού της Γης έχει δισκοθήκη με 10-15 cd μέγιστο. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς απο αυτούς να εκτιμήσουν πιο δύσκολα μουσικά θέματα… πολύ απλά γιατί δεν το επιδιώκουν καν!
Οι πιο πολλοί θέλουν απλά να ακούσουν ένα εύκολο τραγούδι το οποίο θα το κατανοήσουν με την πρώτη ακρόαση.

Σε αυτό συμβάλει βέβαια και ο σύγχρονος αγχωτικός τρόπος ζωής που δεν μας αφήνει και πολύ ελεύθερο χρόνο.
Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχουμε πρέπει… να κάνουμε ψώνια, να βγούμε έξω με φίλους, να ακούσουμε μουσική ή να δούμε κάποια ταινία, να γυμναστούμε… για να μην αναφέρω και αυτούς που έχουν και οικογένεια με περισσότερες υποχρεώσεις.

Δεν είχα ακριβώς αυτά τα παραδείγματα στο μυαλό μου, αλλά όντως ισχύει και γι αυτές τις περιπτώσεις.

Περισσότερο στο μυαλό μου είχα λόγια που είχα ακούσει από ρόκερς της γενιάς των γονιων μου, δηλαδή ρόκερς των 60ς, σχετικά με το πόσο “θορυβώδεις” και “ακραίοι” τους είχαν φανεί οι Black Sabbath όταν είχαν πρωτοεμφανιστεί.
40 χρόνια μετά, και μετά από μια στρατιά συγκροτημάτων που επηρρεάστηκε από αυτούς, καθώς και από το αναπόφευκτο γεγονός ότι οι εποχές αλλάζουν και κάτι που φαινόταν “ριζοσπαστικό” το 1970 δεν είναι δυνατόν να εξακολουθεί να είναι και το 2010, το όνομα των Sabbath μόνο “ακραίο” ή “για εξειδικευμένο κοινό” δεν ακούγεται.

Μια άλλη περίπτωση που είχα στο μυαλό μου, είναι αυτή των Einstuerzende Neubauten. To 1980 που ξεκινούσαν, είχαν ένα πολύ εξειδικευμένο κοινό, κάτι απολύτως λογικό, μιας και μιλάμε για ένα σχήμα που κυριολεκτικά άσκησε την τέχνη του θορύβου. Όμως στην πορεία, και αφού άσκησαν (με τον ένα ή άλλο τρόπο) τεράστια επιρροή σε πάρα πολλές μεταγενέστερες μπάντες, οι οπαδοί των “μαθητών” τους άρχισαν να ψάχνουν αυτή την μπάντα η οποία σήμερα (παρότι έχει προ πολλού απομακρυνθεί από το θόρυβο) έχει μια μεγάλη βάση οπαδών και αντιμετωπίζεται ως ένα μεγάλο μεν, καλτ δε, όνομα.

Η ευρύτερη αναγνώριση δεν συνεπάγεται απαραίτητα “ξεπούλημα” από τη μεριά του καλλιτέχνη. Πολλές φορές, απλά “έρχεται η σειρά” του.

Τωρα για όσα είπε ο μπαν κάποια ποστ πιο πριν, ναι σίγουρα υπάρχει μουσική που απευθύνεται σε λίγους. Λογικό. Η μουσική που παράγεται στον πλανήτη είναι πολύ περισσότερη απ’όση μπορεί ο μέσος ακροατής να απορροφήσει. Αναγκαστικά κάποιοι για τον α ή β λόγο θα απευθύνονται σε λίγους. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό είναι στο οποίο αναφέρεται η ρετς στην αρχή. Νομίζω ότι αναφέρεται στο τι γίνεται όταν αυτοί οι “λίγοι” αρχίζουν και γίνονται “πολλοί”. Μουσικές που αφορούν μικρό κύκλο ακροατών πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν.

dixws na thelw na isopedwsw katastaseis i gnwmi mou einai i eksis:

i mousiki einai texni. gia na eisai se thesi na KATANOIEIS tin texni xreiazesai paideia. einai distixws gegonos (toulaxiston stin ellada pou zoume) oti enw zoume kalitera apo tis proigoumenes genies, exoume ligoteri paidia apo aftes. kratoumeno ENA

yparxoun eidi metal/rock xwris pou den exoun kati na dwsoun parapanw apo ligo headbanging kai air guitaring kai profanws ftiaxnomai ME SKOPO na akougontai apo POLLOUS. kai milaw gia true/classic heavy metal kiriws.

otan kapoios thelei na psaxtei kai i mousiki pou tha vgalei na einai texni tote (symfwna me to kratoumeno ENA) anagastika einai gia ligous, giati ligoi mporoun na niwsoun ti thelei na pei o kallitexnis.

arga i grigora yparxoun eksaireseis ( p.x. oloi kseroun oti oi black sabbath gamane kai dernoun) alla i eksairesi yparxei gia na epivevaiwnei ton kanona. ta world wide famous sygrotimata einai thelwntas kai mi katwtera mousika apo kapoia sigkrotimata pou afto pou kanoun to pistevoun kai opoios tous akousei tous akouse. mporei na akougomai arketa apolytos alla to gegonos oti mporei na dysarestw kapoious (elpizw ligous) den simainei anagastika oti exw kai adiko e ? :smiley:

p.s. σορρυ για τα αγγλικα απλα οταν το καταλαβα ηταν αργα πλεον και βαριομουν να το ξαναγραψω…

dixws na thelw na isopedwsw katastaseis i gnwmi mou einai i eksis:

Χμ… Για να δούμε…
:-k

i mousiki einai texni. gia na eisai se thesi na KATANOIEIS tin texni xreiazesai paideia.

Δε νομίζω πως είναι απαραίτητο… Ίσως μερικά είδη τέχνης σε κάποιες μορφές τους να μη είναι κατανοητά χωρίς κάποια προ-παίδευση (ή έστω επεξήγηση-ενημέρωση), αλλά υπάρχουν τόσα άλλα που γίνονται μια χαρά κατανοητά από τον πιο αμόρφωτο άνθρωπο.

einai distixws gegonos (toulaxiston stin ellada pou zoume) oti enw zoume kalitera apo tis proigoumenes genies, exoume ligoteri paidia apo aftes. kratoumeno ENA

Αυθαίρετο, μη αποδειχθέν επιχείρημα…

yparxoun eidi metal/rock xwris pou den exoun kati na dwsoun parapanw apo ligo headbanging kai air guitaring kai profanws ftiaxnomai ME SKOPO na akougontai apo POLLOUS. kai milaw gia true/classic heavy metal kiriws.

Τι παραπάνω θα ήθελες; Τι είναι η τέχνη για σένα;

arga i grigora yparxoun eksaireseis ( p.x. oloi kseroun oti oi black sabbath gamane kai dernoun) alla i eksairesi yparxei gia na epivevaiwnei ton kanona.

ΟΚ, σου αρέσουν οι Black Sabbath. Μήπως αυτό είναι το κριτήριο για να εξαιρείται κάποιο συγκρότημα WWF για σένα τελικά;

ta world wide famous sygrotimata einai thelwntas kai mi katwtera mousika apo kapoia sigkrotimata pou afto pou kanoun to pistevoun kai opoios tous akousei tous akouse.

Πάλι αυθαίρετο επιχείρημα-συμπέρασμα. Δηλαδή, για να το κάνουμε λιανά οι Meshuggah είναι απαραίτητα καλύτεροι από τους Metallica. Εξ ορισμού, σχεδόν αξιωματικά. Μπορεί να σου αρέσουν και να εμπίπτουν στις εξαιρέσεις βέβαια, αλλά και να μην ενέπιπταν εκεί, πάλι θα ήταν. Μου φαίνεται έτσι βγαίνει ένα συμπέρασμα του τύπου “όποιος έχει τους λιγότερους οπαδούς είναι και ο καλύτερος…” ή “καλή είναι μόνο η underground μουσική”… :-k

mporei na akougomai arketa apolytos alla to gegonos oti mporei na dysarestw kapoious (elpizw ligous) den simainei anagastika oti exw kai adiko e ? :smiley:

Όχι, έχεις άδικο για άλλους λόγους, όχι επειδή δυσαρεστείς τους true metall fans! :stuck_out_tongue:

Φίλε I Of The Storm συγνώμη κι όλας αλλά δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μηδενίζεις μια ολόκληρη σκηνή (heavy/power) χαρακτηρίζοντάς τη “μη Τέχνη” και τους οπαδούς της ως “στερούμενους μουσικής παιδείας”.

Εκτός κι αν θέλεις να βγεις κλασσικά και να διευκρινίσεις ότι “δεν εννοούσες αυτό”…

Βέβαια ίσως καλύτερα να το κάνεις εσύ αυτό :stuck_out_tongue: Γιατί πουθενά δεν έβαλε μέσα το power. Για “true” μίλησε.

Τον Αντώναρο παριστάνεις; :stuck_out_tongue: Όλοι ξέρουμε ότι όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον όρο “true”, συνήθως το κάνει κοροϊδευτικά και εννοεί αυτές ακριβώς τις μουσικές.

Κάτω τα χέρια από το αληθινό true metal που έτσι και αλλιώς είναι για λίγους :stuck_out_tongue:

Kαλα σου λεει ο zouglau ρε Gracchus. :stuck_out_tongue:

Ασε, καλυτερα να ειμαστε λιγοι στους Omen και στους Domine, ωστε συμφωνα με την λογικη του I Of The Storm, αφου λιγοι θα αντιλαμβανονται το true metal, αυτο θα ειναι και ποιοτικα ανωτερο και εμεις που το ακουμε θα ειμαστε οι supergamatoi ψαγμενοι που κατανοουμε την πραγματικη τεχνη του μεταλ.:D:-s

πως μετα απο 2-3 διαδοχικα ποστ με τη λεξη true μεσα δεν πεταχτηκε καποιος να ποσταρει φωτο των μανογουωρ?

greywind ola kala kai efxaristw pou asxolithikes toso alla to mono pou thes einai na diafwniseis mazi mou? :S

Μαλιστα.

Οπως ο αλλος ισως να μη “καταλαβαινει” αυτο που εσυ θεωρεις μουσικη-τεχνη ετσι κι εσενα δε σε εκφραζει η heavy και αρκεισαι στο να τη χαρακτηρισεις παρακλαδι για τους πολλους(εχοντας βεβαια κι εσυ οπως πολλοι συνδυασει το ποιοτικο με το πολυπλοκο και το δυσκολο για το αυτι).

Αν ειναι δυνατον το ειδος που “γεννησε” πολλα απο τα ειδη και τις μπαντες που θεωρεις τεχνη,να εχει να δωσει μονο headbangin και air guitarin’…ειναι ολοκληρη κουλτουρα χρονων την οποια εσυ ετσι ευκολα μηδενιζεις.(αληθεια αφου αυτα τα ειδη φτιαχνονται για τους πολλους η underground σκηνη της power,της heavy και των λοιπων…μη εντεχνων ειδων,γιατι υπαρχει?Μηπως καποιοι ανθρωποι αγαπουν πραγματικα αυτη τη μουσικη,τους εκφραζει και μεσα απο αυτη νιωθουν και καταλαβαινουν πραγματα που εσυ δεν?)

Οχι αλλες ελιτιστικες μπουρδες για εντεχνη και μη metal,please.

Όχι άλλος ελιτισμός γύρω από την τέχνη γενικά. Και επειδή βαριέμαι να ξαναγράφω (άσε που τα ίδια θα πω), ξαναποστάρω το ίδιο πράγμα που πόσταρα πριν μερικές μέρες:

Mιας και ειμαι και εγω 17 χρονων (και το λεω γιατι στην ηλικια αυτοι οι περισσοτεροι ειναι κολλημενοι κυριολεκτικα,με ολη τη σημασια της λεξεως σε 10 μπαντες και αλλες 10 που ακολουθουν τα βηματα τους),εχω ακουσει απειρες φορες κατηγοριες εναντιων αλλων για τα συγκροτηματα που ακουει και το πιο σπαστικο απ’ολα “Εσυ ακους black μη μιλας,εγω ακουω thrash μ@κ@κα” “εισαι deathας,που πας!!” “ρε ακους Dream Theater? χαχαχα,power και χαζομαρες” Και αλλα τετοια στυλακια.Ολοι αγαπαμε το μεταλ ,ολοι ομως κατηγορουμε και ο ενας τον αλλον.

Τελευταια αρχισα να ακουω Blind Guardian και μου ειπαν τι ειναι αυτα που ακους φιλε!Δηλαδη αμα δεν ακουσω Blind Guardian που εχουν καταπληκτικο ηχο και φοβερες εμπνευσεις για να μη σε παρεξηγησουν και σου βγαλουν το ονομα “thrashας”??!Ελεος τι ταμπελοποιηση ειναι αυτη τελευταια…

:frowning:

Αν ειναι δυνατον …

Μην τα ακούς αυτά, παλικαράκι μου, θα σκεβρώσουν τα τύμπανα των αυτιών σου με τη φωνή του θυμωμένου στρούμφ. :lol:

(1:50)