Συμφωνώ απόλυτα ο χρόνος πάντα μας νικάει…ενώ εμείς τρέχουμε να τον προλάβουμε…
Μα πως γίνεται ο χρόνος να είναι δύναμη?Για να θεωρηθεί δύναμη πρέπει να μπορείς να τον ελέγχεις.Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό.
Σίγουρα τα λεφτά είναι η μεγαλύτερη δύναμη.Μπορείς να ελέγξεις τα πάντα,ακόμα και την ευτυχία(όταν κάποιος είναι υλιστής είναι χαρούμενος που έχει λεφτά και αγοράζει πράγματα).Γενικά money makes the world go round.
Δύναμη πάνω σου δεν έχει αυτό που ελέγχεις αλλά αυτό που σε ελέγχει.
Fixed…
Αυτό…ο χρόνος είναι φύσει αδύνατο να τον νικήσεις, δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου…ενώ το χρήμα είναι ένας από τους τρόπους που έχει εφευρέσει ο άνθρωπος για να επιβιώσει…για σκέψου όταν οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα αλλά απλά αντάλλαζαν πράγματα…
Μπορεί να έχετε δίκιο για το χρόνο,απλά μου φαίνεται λίγο παράξενο.Τελοσπάντων,θα το σκεφτώ και ίσως απαντήσω αργότερα.
Το χρήμα είναι όντως δημιούργημα του ανθρώπου,αλλά και όταν δεν υπήρχε,πάλι όποιος είχε τα περισσότερα και πιο πολύτιμα πράγματα να ανταλλάξει,έπαιρνε περισσότερα από τους άλλους(όταν ήμασταν παιδιά,τουλάχιστον εγώ,έκανα παζάρια με την φίλη μου να μου δώσει το playmobil-ελέφαντα της για να της δώσω 2 δικά μου playmobil).Άρα και πάλι,όποιος έχει τα περισσότερα κερδίζει.
Η εννοια ‘δύναμη’ εχει αλλάξει δικέ μου.
Κλασικά όμως, όπως και στην φυσική, είναι κάτι που ελέγχεις απόλυτα.κάτι που θα επιρρεάσει εσένα ή το περιβάλλον γύρω σου.
Όταν η δύναμη σε “υπερβένει” τότε σε ελέγχει αυτή.
Σήμερα η δύναμη απο ενεργητική εχει γίνει παθητική! Αντί να την ασκούμε εμείς ασκείτε από μόνη της σε εμάς (ή από αλλους σε εμάς)…
Καθώς λοιπόν το thread δεν καθορίζει το είδος της δύναμης θα συμφωνήσω οτι δεν μπορώ να θεωρήσω τον χρόνο σαν δύναμη αλλά σαν μέγεθος για 2 λόγους: δεν την ασκεί καποιος(εκτός αν υπαρχει θεός που προσωπικά αμφιβάλω :p) και δεν μπορεί να μεταβληθεί ή να μεταβάλει(άμμεσα τουλάχιστον).
Τα χρήματα από την άλλη, εννοιολογικά, είναι δύναμη: Παρέχει την δυνατότητα σε(/στους) ανθρώπους να μεταβάλουν την οικονομία την κοινωνική διαστρωμάτωση(μη χέσω) να επηρρεάσουν(κατά πολλούς φιλοσόφους αυτό είναι από μόνο του είδος δύναμης…) και μπορεί να ασκηθεί και σε συνιστώσες!! (πχ. δάνεια / μισθός, μαύρο χρήμα κ.λ)
Εμένα με επιρρεάζει το χρήμα, ιδιαίτερα τώρα που ζώ μόνος και το έχω νιώσει αρκετά στο πετσί μου, αλλά η αγάπη μιλώντας πάντα σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω πως είναι ικανή να με επιρεάσει ποιό δραστικά από όλες τις άλλες διαθεσιμές επιλογές πάντα σε εννιολογικό επίπεδο ίσως γιατί είναι το ποιό σπάνιο να “συναντήσεις”.(ακόμα και στην φιλοσοφία οι ποιό σπάνειες δυνάμεις είναι συνήθως οι ποιό ισχυρές[balance of the forces])
Αμπελοφιλοσοφιες…
μεγαλυτερη δυναμη ισως να μπορουσε να θεωρηθει κατι το οποιο δεν μπορεις να εξηγησεις…μεγαλυτερη δυναμη λοιπον για μενα ειναι ο ανθρωπος και ακομη μεγαλυτερη η φυση…:-k
όσο και να λέμε πως το χρήμα κινεί το νήμα την αγάπη δεν την νικά κανείς. Γιατί πολλοί άφησαν τα λεφτά την αγάπη όμως όλοι την θέλουν!
+άπειρο
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ,αλλά όντως η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη για πολλά πράγματα.Ωραία σκέψη Chili:)
Όντως ωραία τα 'πε ο Chili 8)
Και ας ακούγεται κάπως “ρομαντικό” για ορισμένους, κι εγώ πιστεύω πως εν τέλει η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη.
πριν λιγες μερες ειχε το τρεις ηρωες με κλουνει,αις κιουμ κλπ και αν και το ειχα δει καθησα να το ξαναδω.Σε μια σκηνη ο κλουνει ρωταει τους δικους του πιο ειναι η μεγαλυτερη δυναμη στον κοσμο.Αφου πηρε μερικες απαντησεις λεει’'η αναγκη γιατι οι ανθρωποι κανουν ο,τι ειναι πιο αναγκαιο την συγκεκριμενη στιγμη
Δεν ξερω αν το εχουν πει γιατι βαριεμαι να ψαξω ολο το thread αλλα η μεγαλυτερη δυναμη ειναι η βαρεμαρα .-
Η μεγαλύτερη δύναμη είναι η ζήτηση. Αρκεί κανείς να αναλογισθεί τί συμβαίνει όταν πεντακόσια δισεκατομμύρια κόσμος θέλει κάτι τόσο απλό, όσο το να πιει coca cola.
πολυ ευστοχο. να επεκτεινω και να προσθεσω επισης οτι μεγαλη δυναμη ειναι η ικανοτητα να προπαγανδιζεις οταν μαλιστα αυτο προκαλει και μαζοποιηση.
το νιμού… :D:D
το μουνι εννοεις.
Γιατι το λες αλλιως?
Εννοειται δεν ειναι το μουνι παντως μην τρελαθουμε.
Καράβια σέρνει πάντως!
Mακραν ο ανθρωπος πιστευω.Εχουμε καταφερει πολλα πραγματα,καλα η κακα για τον πλανητη,αλλα ειναι πολλα και θα ακολουθησουν περισσοτερα…
Μεγαλύτερος απο τη φύση ο άνθρωπος δεν είναι… Αν και το έχει επιδιώξει πολλές φορές.
[SIZE=“1”]
- ακολουθεί επιμορφωτικό ηθικοπλαστικό μήνυμα τύπου “η φύση εκδικείται όσους θέλουν να την ξεπεράσουν”, μπουυυυυ. :P[/SIZE]