Ναι εγώ είμαι κατι σαν αριστερός κεντρο-φιλελεύθερος…
Μόλις πρόσεξα ότι σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι" ηγέτες" βρίσκονται στο ακριβώς απέναντι άκρο από το πράσινο…Σαρκοζί, Μπους, Μπερλουσκόνι…
Στο πράσινο είναι ο Νταλαλάι Λάμα και ο Νέλσον Μαντέλα…
Ναι εγώ είμαι κατι σαν αριστερός κεντρο-φιλελεύθερος…
Μόλις πρόσεξα ότι σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι" ηγέτες" βρίσκονται στο ακριβώς απέναντι άκρο από το πράσινο…Σαρκοζί, Μπους, Μπερλουσκόνι…
Στο πράσινο είναι ο Νταλαλάι Λάμα και ο Νέλσον Μαντέλα…
και αυτο τι σημαινει?
εδω μεσα υπαρχουνε σχεδον 5000 μελη, χωρια οι επισκεπτες
στο poll το πασοκ εχει 17 ψηφους
που ξερεις ποιοι εχουνε ψηφισει και κατα ποσο αυτο που ψηφισανε ή αυτο που λενε τους αντιπροσωπευει κιολας?
Μωβ. Στο οικονομικό σκέλος με έβγαλε πιο συντηριτικό ενώ στο κοινωνικό αριστερό. Για να είμαι ειλικρινής το θέμα της οικονομίας μου είναι ακόμη δυσνόητο σε πολλά κομμάτια του, οπότε κρατάω μία επιφύλαξη. Και το άλλο τεστ συντηριτικό με έβγαλε πάντως.
σχετικα με το test: “According to your answers, the political group that agrees with you most is Libertarian”
Μιας και έρχονται οι εκλογές, εκτός από το να δούμε σε ποιο πολιτικό χώρο στεκόμαστε εμείς, ας δούμε και που στέκονται τα κόμματα. Από άρθρο του Ιού, έπεσα πάνω σε αυτό http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=149283 . Πάμε μωρή ομάδα!!!
Left / Libertarian (πράσινο)
Ενδιαφέρον θα ήταν πάντως, να δοκιμάσει κάποιος και για τις παρατάξεις (έστω για αυτή τη μία που ξέρει καλά τις θέσεις της) το τεστάκι του Έλλανορ
(εγώ είμαι αγκαλιά με τον Γκάντι… Χάθηκε να είναι καμιά Μέγκαν Φοξ εκεί; )
Μην τρομάζεις συνάδει με τα όσα γράφεις.
Για την ασφάλιση ρωτούσε ξεχωριστά αν την θέλεις ιδιωτικοποιημένη.
Χωρίς να θέλω να ισχυριστώ πως το σύντομο τεστ μπορεί να αντικατοπτρίσει την πολυπλοκότητα των διαφορετικών πεποιθήσεων που μπορεί να υπάρχουν σε μία ελεύθερη κοινωνία, απευθύνει μερικές σαφείς ερωτήσεις για να δεις προς τα που βρίσκεσαι με βάση την ισχύουσα πραγματικότητα και το πως αυτή μπορεί ρεαλιστικά να μεταβληθεί: Θεωρείς σωστό άνθρωποι να διώκονται για ό,τι κάνουν με ουσίες στον εαυτό τους, ναι ή όχι; Για ότι κάνουν στο κρεβάτι τους; Θα ήθελες να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες; Nα ιδιωτικοποιηθεί η ασφάλιση;
Προφανώς και δεν καλύπτει αναρχικούς και όσους άλλους ενδεχομένως αποβλέπουν στην πλήρη κατάργηση του κράτους, μάλλον γιατί η συγκεκριμένη προοπτική -και με βάση την ιστορική εμπειρία- δεν φαίνεται ρεαλιστική. Αν δεν κάνω λάθος και εσύ ο ίδιος δεν θεωρείς την μη ύπαρξη κράτους εφικτή παρά μόνο μακροπρόθεσμα. Άρα σε έναν πιό κοντινό ορίζοντα, σε ότι αφορά στην όποια ενδιάμεση κατάσταση οραματίζεσαι, θα έπρεπε να απαντήσεις σε ερωτήματα σαν αυτά (και μερικά ακόμα…)
Γιατί αυτό; Ποιές είναι κατά τη γνώμη σας οι διαφορές που θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψη για την Ευρώπη;
Καταρχάς, ο χάρτης των “ιδεών” που έχει στο τέλος, δεν είναι για την Ευρώπη, αλλά για την Αμερική δομημένος. Ο Liberal των ΗΠΑ δεν είναι το αντίστοιχο του Ευρωπαίου κουμουνιστή. Επιπλέον οι ερωτήσεις του συγκεκριμένου τεστ στηρίζονται σε παραδοχές που αποδέχεται το 95% των Αμερικανών (π.χ. αγορά με σκοπό το κέρδος), αλλά αμφισβητεί ένα τεράστιο μέρος των Ευρωπαίων. Και αντίστοιχα, πράγματα που διχάζουν τους Αμερικάνους (Medicare) στην Ελλάδα θεωρούνται δεδομένα και δεν αποτελούν μέρος του διαλόγου ανάμεσα στα διάφορα ιδεολογικά ρεύματα.
Με άλλα λόγια, οι μεταβλητές που έβαλαν στον “αλγόριθμο” τους δεν είναι το ίδιο αντιπροσωπευτικές για τους Ευρωπαίους όπως και το σύνολο πιθανών αποτελεσμάτων που έδωσαν.
Σε γενικές γραμμές όμως δε το θεωρώ κακό ερωτηματολόγιο. Απλά κι αυτό και το άλλο του Ellanor, έχουν την πλάκα τους, αλλά είναι άχρηστα αν έτσι κι αλλιώς ξέρεις που εντάσσεσαι.
(ΥΓ. Τόσο καιρό έλεγα πως δεν είμαι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός και πως είμαι μιγαδικός. Τώρα που αρχίζει να διαδίδεται αυτό πρέπει να δηλώνω τρισδιάστατος; )
Προφανώς και ο liberal των HΠΑ δεν είναι το αντίστοιχο του Ευρωπαίου κομμουνιστή. Ναι μεν το ερωτηματολόγιο είναι στημένο με τον Αμερικάνικο πολιτικό διάλογο στο μυαλό αλλά αρκετές από τις ερωτήσεις που θέτει είναι εξ’ ίσου επίκαιρες και για την Ευρώπη (π.χ. θέματα όπως τα δικαιώματα των gays) ή ακόμα και παραδείγματα όπως αυτό που λες της κοινωνικής ασφάλισης -ακόμα και αν ξεκινάμε από αντίθετη αφετηρία από τις ΗΠΑ- δεν σημαίνει πως δεν θα μας απασχολήσουν και εδώ σύντομα αν δούμε τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Ναι, στην Ελλάδα η δημόσια ασφάλιση θεωρείται δεδομένη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα της έχουν λυθεί, μάλλον απλά το θέμα είναι ταμπού. Να θυμίσω τις προτάσεις Γιαννίτση στα τέλη της δεκαετίας του '90 για την μερική της αποκρατικοποίηση ( οι “3 πυλώνες”) που φυσικά λόγω του πολιτικού κόστους θάφτηκαν άρον-άρον.
Το ερωτηματολόγιο που πόσταρε ο Έλλανορ είναι “πονηρό”: Γιατί πάει να διαιρέσει τον όρο Libertarian σε “αριστερά” και “δεξιά”. Για μένα αυτό δεν γίνεται: Aν δεν πιστεύεις στην ιδιοκτησία ως φυσικό δικαίωμα δεν είσαι LIbertarian αλλά κολλεκτιβιστής ή αναρχικός. Ακόμα και αν πιστεύεις στην ιδιοκτησία αλλά πιστέυεις πως είναι απαραίτητο το κράτος να παρεμβαίνει για να σώζει προβληματικές επιχειρήσεις, για να σου βρεί δουλειά, φτηνή στέγη, οικονομικές διακοπές, φίλους, γκόμενα και δεν ξέρω τι άλλο σίγουρα δεν είσαι Libertarian… [-X
Σχετικά με τις ποικίλες αποχρώσεις του όρου “libertarianism”. (και ναι, είναι πάρα πολλές).
Μη συγχέουμε τον φιλελευθερισμό με την ευρύτερη του έννοια (παιδί του διαφωτισμού και αντίληψη με τεράστιο εύρος απόψεων, συχνά αντιφατικών) μόνο με τον οικονομικό φιλελευθερισμό (που αφορά μια συγκεκριμένη οικονομική θεωρία).
Το τεστ του Ellanor με έβγαλε δεξιό στα οικονομικά και αριστερό στα κοινωνικά… οριακά όμως.
Επίσης. Έχει ενδιαφέρον να δούμε το προπέρσινο “Εκλογές 2007” θρεντ, και το αντίστοιχο του poll.
http://rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=4486
Τα αποτελέσματα εκείνου του πολλ είχαν ως εξής:
Νέα Δημοκρατία 20
ΠΑΣΟΚ 13
ΚΚΕ 19
ΣΥΡΙΖΑ 13
ΛΑΟΣ 8
οικολόγοι 5
Άλλο 23
Ανεξάρτητα του ποιός είχε ψηφίσει τι, τώρα σε σχέση με τότε μπορούμε να δούμε την κατακόρυφη πτώση της ΝΔ, τη σχετική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μια πολύ μικρή άνοδο του ΛΑΟΣ (την οποία δε την υπολογίζω ακόμα όμως, γιατί φέτος έχουν ψηφίσει περισσότεροι). Τα αριστερά κόμματα λίγο πολύ στο ίδιο σημείο και στα δύο poll. Το “άλλο” (που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τα άκυρα, αποχές, μικρά κόμματα κλπ) πρώτο στο poll τότε. Το τωρινό σαν πολλ είναι πληρέστερο, παρέχοντας περισσότερες επιλογές, και διαχωρίζοντας το λευκό και το άκυρο απο την εξωκοινοβουλευτική αριστερά…
Το ξέρω ότι έφτιαξα γαμάτο poll!
Κι εμένα στο πράσινο μ’ έβγαλε.
Ας είναι. Ούτως ή άλλως νομίζω ότι από πολιτικής άποψης μετράει βασικά η οριζόντια γραμμή (και ο νοών νοείτο).
Κι ας είναι πια αναχρονιστική, για να μην πω ηλίθια, η πολιτική κατηγοριοποίηση με βάση την κλίμακα “αριστερά-δεξιά”.
Kαι γω αυτο:)
πρασινος βγηκα και εγω
Δήλωση του Γρήγορη Ρουμπάνη, δημοσιογράφου, υποψήφιου βουλευτή Β? Αθηνας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόλυσή του από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
Στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκα τηλεφωνικώς από τη Ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Μάνια Τεγοπούλου, ότι με απολύει, επειδή δε συμφωνεί με την υποψηφιότητα μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Της εξήγησα ότι το εκλέγεσθαι αποτελεί συνταγματικό μου δικαίωμα, και εξάλλου είχα ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση. Αλλά ήταν αδιάφορη. Μου ξεκαθάρισε, και μάλιστα με αγοραίο τρόπο, ότι δεν θέλει στην εφημερίδα της βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές, δεν θέλει να την ταλαιπωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, στο δουκάτο της Μάνιας Τεγοπούλου δεν ισχύει το Σύνταγμα. Η ιδιοκτήτρια της «Ε» εισάγει την επιχείρησή της σε έναν καινούργιο μεσαίωνα, στον οποίο τα πολιτικά δικαιώματα είναι υπό περιορισμό. Δυστυχώς, κατά το σωτήριο έτος 2009, επιστρέφουμε στους αγώνες για τη Δημοκρατία.
Η Τεγοπούλου εισάγει την “ε” σε νέο μεσαίωνα επειδή απόλυσε το συγκεκριμένο. Τι λε ρε παιδί μου. Τώρα ξύπνησε ο συγκεκριμένος?
Όχι, απλά τώρα αφορούσε τον ίδιο…