Εκλογές 2009

Κοίτα ellanor, το βασικό για μένα είναι να έχεις ξεκάθαρους στόχους και να τους προβάλεις. Καταρχίν η αριστερά (δεν είναι σωστός ο όρος, σ΄αυτό που συζητάμε, αλλά ας το πούμε έτσι για χάρη της συζήτησης) θα πρέπει να είναι επαναστατική δύναμη. Αυτό που θέλει είναι η ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος και όχι η βελτίωση του. Και πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα ως προς αυτό. Το να λες δώστε μου μια ψήφο να αντισταθώ μες στη βουλή:lol: είναι εντελώς ανούσιο και αντιεπαναστατικό. Τι θα γίνει δλδ; Δεν θα περάσει ένας νόμος;; Έτσι κι αλλιώς θα περάσει.
Πρέπει να ζητάς την ανατροπή και αυτό να προσπαθήσεις να περάσεις στους ανθρώπους, ώστε κάποια στιγμή, να διαμορφωθούν οι συνθήκες και η κοινωνική θέληση γι αυτή την ανατροπή. Εκλογικές συμμαχίες τι θα προσφέρουν; τι δουλειά έχει κάποιος που θέλει να ανατρέψει το σύστημα, μέσα στο άντρο του συστήματος (τη βουλή) να παριστάνει τον εκ του ασφαλούς αντάρτη;; αφού θα έχει απωλέσει την επαναστατικότητα του δηλώνοντας πίστη και υποταγή στο σύστημα;;
(σηκώνει πολύ κουβέντα, αλλά με πιέζει ο χρόνος. Ίσως αργότερα.)

Εγώ φίλε jm rotten, αν και δεν είμαι αριστερός θα χαιρόμουν να δω μια συσπείρωση της αριστεράς. Το να διατυπώσει κάποιες βασικές θέσεις, να πιέσει για κάποιους στόχους η Αριστερά, λόγου χάρη την ανατροπή του πολιτικού συστήματος, με την συγκέντρωση των διάσπαρτων αντιπροσώπων της θα γινόταν ευκολότερο. Και πάλι θα ήταν ένας σκληρός, ή μάλλον πολλοί σκληροί αγώνες, αλλά τουλάχιστον θα υπήρχε ενότητα ανά τις αριστερές παρατάξεις.
Μία ενωμένη Αριστερά θα είχε περισσότερη δύναμη, περισσότερο κύρος και μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία. Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να κάνει τις θέσεις της γνωστές σε περισσότερο πληθυσμό, καθώς και να δηλώσει μεγαλόφωνα την παρουσία της στα πολιτικά δρώμενα. Έτσι θα ενισχυόταν γεινκά η Αριστερά.

Και επιμένω, τα λέω αυτά κι ας μην είμαι αριστερός.

Όντως σηκωνει κουβέντα (απο κοντά ακόμα καλύτερα), αλλά έστω, να πω συνοπτικά:

Επαναλαμβάνω αρχικά αυτό που έγραψα:

γιατί τι είναι οι εκλογές για τους αριστερούς σε τελική ανάλυση, αν όχι ένα κομμάτι στρατηγικής, και τίποτα παραπάνω

Δε θα αλλάξουν τον κόσμο οι εκλογές, που είναι εξάλλου προσαρμοσμένες στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος. Χιλιοσυζητημένο θέμα αυτό.

Ωστόσο σε αυτές ακριβώς τις εκλογές συμμετείχε (και συμμετέχει) ένα μεγάλο μέρος αυτού που λέμε “αριστερά”. Σε αυτούς αναφέρομαι και λέω αυτά που λέω. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Οκ, οι αναρχικοί απέχουν, αν και για να μαι ειλικρινής, όσα λέω περί “στρατηγικής συνεργασίας” αφορούν και αυτούς. Και επαναλαμβάνω. Μιλάω για στρατηγική. Δε μιλάω για εξέγερση, που είναι κάτι διαφορετικό, και δεν αφορά τα κοινοβούλια. Και φυσικά, δε μιλάω για ιδεολογική ταύτιση. Απλά να κοίταζαν λίγο το δάσος και όχι το δεντρο.

Ουτοπικός κλπ, οκ, το δέχομαι. Ξέρω όμως πως μόνο έτσι θα άλλαζε κάτι στο εκλογικό σκηνικό. Αλλιώς θα πρεπει να στηριζόμαστε αιωνίως στην κρίση των μεγάλων και στις πιθανότητες μεγάλων κοινωνικών κρίσεων (σοσιαλιστές και κομμουνιστές είχαν συνεργαστεί στη Γαλλία για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του ναζισμού. Θα πρέπει να φτάνουμε σε τέτοια σημεία λοιπόν?)

Και δε φετιχοποιώ τις εκλογές ε. Απλά, εστιάζοντας σε αυτές και στον μικρό μεν, αλλά όχι ασήμαντο ρόλο που διαδραματίζουν, λέω με ποιον τρόπο πιστεύω οτι είναι δυνατόν να αλλάξει κάτι όσο αφορά τα αποτελέσματα.

Ναι αλλά εγώ πιστεύω ότι μέσα στο κοινοβούλιο δεν υπάρχει τίποτα να κερδιθεί φίλε μου. Μόνο να χαθούν πολλά πράγματα…

Σίγουρα, το κοινοβούλιο δεν προσφέρει πολλά, όπως είπε και ο Ellanor. Αλλά είναι και αυτό ένα μέσο, το οποίο είναι σωστό και έξυπνο να χρησιμοποιηθεί. Τουλάχιστον ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι στην πολιτική σκηνή, αν και πολλοί δεν του δίνουν την σημασία που του αρμόζει.

Σχηματιστηκε κι η νεα κυβερνηση. Ξεχωριστο υπουργειο Περιβαλλοντος(το οποιο αρνηθηκαν οι Οικολογοι) και υπουργος Αμυνης ο Βενιζελος. Παιδειας Διαμαντοπουλου και Οικονομικων Παπακωνσταντινου. Θα φαμε καλα.:lol:

Το υπουργείο περιβάλλοντος θετικό είναι.

Τεράστιες επιφυλάξεις για Βενιζέλο και Διαμαντοπούλου. Ίδωμεν.

Ναι φυσικα θετικο ειναι αυτο, στα υπολοιπα πηγαινε το σχολιο μου.
Η Διαμαντοπουλου εδω μου καθεται, ελπιζω να μην μας αναγκασει παλι να χανουμε εξαμηνα με καταληψεις.

Πείτε μου οτι δεν άκουσα το όνομα Γκερέκου κάπου :-s

Πωωωωωωωω τη τρελα μου αυτη βρηκε;Και μονο που την βλεπεις καταλαβαινεις οτι δεν ειναι για καλο.

Μαγκιά του ΓΑΠ να δώσει το υπουργείο περιβάλλοντος στους Πράσινους Οικολόγους αλλά αυτοί κότεψαν

Μια συζήτηση από κοντά, ναι θα ήταν σαφώς καλύτερα, αλλά επειδή είναι πολύ δύσκολο, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι κι από δω (αν και οι συνθήκες που παρακολουθώ το θέμα σήμερα, δεν είναι οι καλύτερες, θα προσπαθήσω να τακτοποιησώ δυο σκέψεις).
Καταρχιν, όσο αφορά τη δική μου άποψη, σαφώς και αφορά τους αναρχικούς το ζήτημα, αλλιώς άλλωστε δεν θα έμπαινα καθόλου σε συζήτηση. Για μένα, παρά τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ διαφορές, όλοι οι υπόλοιποι που αναφέρθηκαν είναι ιδεολογικά συγγενείς μου (ειδικά οι τροτσκιστές). Και ιδεολογικά βέβαια υπάρχουν διαφορές και θεωριτικά, αλλά κυρίως πολιτικά. Όμως το επαναλαμβάνω. Δεν ανήκω στους -ας μου επιτραπεί- “πορωμένους” και άκαμπτους, που ίσως δεν άνοιγαν συζήτηση καθόλου. Επιμένω: είναι ιδεολογικά συγγενείς, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν το βλέπουν έτσι.
Η διαφωνία μου είναι για την συμμετοχή στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Έστω και ως στρατηγική, τη θεωρώ λανθασμένη. Σ’ αυτό που έχω κάνει μπολντ, λες πως μόνο έτσι θα άλλαζε κάτι στο εκλογικό σκηνικό. Στο εκλογικό σκηνικό μπορεί. Όχι στις ζωές των ανθρώπων.
Όπου κι αν ένας επαναστατικός φορέας δέχθηκε να μπει στο παιχνίδι του συστήματος έστω και για στρατηγικούς λόγους βγήκε τελικά χαμένο. Έρχεται η αλλοτροίωση και η χαύνωση.
Αυτό που θα πρέπει να διατηρηθεί, είναι μια επαναστατική - ανατρεπτική ορμή. Ή να δημιουργηθεί αν δεν υπάρχει. Αν μπορούσαν να συντονιστούν ως προς αυτό (και παρά τις διαφορές τους) περισσότεροι φορείς αυτής της ιδεολογίας, ίσως να μπορούσε να προκύψει κάτι καλύτερο. Αυξημένα ποσοστά στις εκλογές, το μόνο που μπορούν να επιφέρουν είναι νάρκωση και βόλεμα και αποκοπή από τον κοινωνικό ιστό.

Υφυπουργος Πολιτισμου και Τουρισμου

Λογικό μου ακούγεται για την Γκερέκου.

Ξενογιαννακοπουλου,Γκερεκου,Νταλαρα…

Τα πιασαμε τα λεφτα μας…

Η Διαμαντοπουλου αν και μου ειναι αντιπαθης,ωστοσο πιστευω πως μετα την Ευρωπαικη της θητεια ισως εχει καποια ενδιαφεροντα πραγματα να προτεινει και γενικα τη θεωρω ευφυη.

Το οτι καταργηθηκε το Υπουργειο Μακεδονιας-Θρακης-μετετραπη ορθοτερα σε Γενικη Γραμματεια-δεν θα αλλαξει και πολλα πραγματα,περαν του οτι απλα θα προκαλεσει πολλες αντιδρασεις στους εθνοκεντρικους καραδεξιους τοπικους δημογεροντες,μια και θα θιχτει ο"πατριωτισμος" τους.

Παντως ειναι αρκετα ενδιαφερον που εχουμε ενα υπουργειο για πολιτισμο και τουρισμο…Κατι δειχνει αυτο:D

Moνο σε μενα ο τιτλος “Υπουργειο Προστασιας του Πολιτη” μου ακουγεται λιγο οργουελικος??

Όχι…

Είχα βάλει τα γέλια όταν διάβασα το τίτλο του υπουργείου!

Όλα για τον πολίτη λοιπόν!

Σε σένα και σε πολλούς άλλους. Η αποθέωση της ανουσιότητας…όλα για το φαίνεσθαιι και τίποτα για το είναι. Θέλω να δω πως θα καθοδηγήσει την ΕΛ.ΑΣ. το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 6 Δεκέμβρη.

Κατι διασκεδαστικο:

:smiley:

Αδυναμιες τα σκηνικα στο 0:36 και 0:56. :lol: