Ενώ συνεχίζω Wasteland 2, το οποίο μου αρέσει πολύ (αν και λίγο εύκολο, είναι αρχή ακόμα όμως), μπήκα στο τριπάκι με την κοπέλα μου να δούμε τι να παίξουμε παρέα, καθώς είχαμε καιρό να πιάσουμε κάτι μαζί.
Εμένα ο σπόρος μου είχε μπει καθώς κάτι είχε πάρει το μάτι μου πρόσφατα και έτσι είπαμε να δοκιμάσουμε το Elders Scrolls Online. Το base game (στο οποίο περιλαμβάνεται πλέον και το Morrowind expansion) για αρχή, για να δούμε πως μας φαίνεται και αργότερα, όταν το εξαντλήσουμε, θα δούμε αν ψηνόμαστε για αγορά των expansions ή κάποιας συνδρομής. Το base game πάντως έχει από μόνο του πάρα πάρα πολύ content (όπως βλέπουμε) και είναι το ιδανικό crash test για να δεις πόσο θες να επενδύσεις σε όλο αυτό.
Στο δια ταύτα τώρα. Πρώτο και κύριο, ούτε εγώ ούτε το έτερον ήμισυ είμαστε φανς των MMO. Δεν έχουμε παίξει κανένα ως τώρα, δεν μας αρέσει η φιλοσοφία τους και τα βρίσκουμε μάλλον απωθητικά για τα γούστα μας. Τι αλλάζει με το ESO? Ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα MMO που έχει καρδιά single player. Και βασικά το παιχνίδι φαίνεται πως μπορεί ανετότατα να παιχτεί και single player. Έχουμε παίξει την πρώτη περιοχή φουλ (Bleakrock Isle, ας πούμε tutorial map, αλλά με αρκετά πράγματα να δεις) και τώρα το story μας πήγε στο Morrowind και εξερευνούμε τον πρώτο μικρο χάρτη της περιοχής (απόλυτη συγκίνηση καθώς Morrowind=ότι καλύτερο για εμένα).
Μέχρι τώρα δηλώνω πολύ ικανοποιημένος. Το παιχνίδι παίζετε σαν καθαρόαιμο Elder Scrolls, δηλαδή έχει ένα main quest, ενώ κάθε περιοχή προσφέρει πολλά να εξερευνήσεις και NPCs να μιλήσεις και να πάρεις side quests. Το main quest line φαίνεται ενδιαφέρον, τα side είναι ακόμα απλά, δεν έχουμε δει κάποιο ουάου αλλά έχουν την πλάκα τους. Το game είναι voice acted, έχουν δώσει πολλή βάση στο lore, τόσο μέσα από βιβλία και διαλόγους όσο και με το γενικότερο art direction (που λάμπει), ενώ και σαν game design είναι καλοφτιαγμένο.
Όσον αφορά την MMO φύση του παιχνιδιού, βλέπεις παίχτες να τριγυρνάνε στον χάρτη, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό και κανείς τους δεν σε επηρεάζει, αν δεν το θες. 1-2 μου πρότειναν duel και αρνήθηκα, άλλος ένας ζήτησε να μπει στο party μας και δεν δεχτήκαμε. Είναι λίγο περίεργο όταν βλέπεις και άλλους να κάνουν παράλληλα κάποιο quest σου, αλλά it is what it is, στην τελική και κάποιο chest να ανοίξουν ή κάποιον εχθρό να σκοτώσουν, αυτός θα ξαναεμφανιστεί μετά από λίγο. Όχι κάτι τραγικό δηλαδή, αλλά σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο για έναν παίκτη που δεν έχει εμπειρία με τέτοια games. Από εκεί και πέρα, το ESO είναι κατά κύριο λόγο PVE, γνωρίζω πως υπάρχουν και μερικοί χάρτες στην πορεία που είναι αφιερωμένοι κυρίως στο PVP (Cyrodiil και Imperial City νομίζω), αν κάποιον τον ενδιαφέρει. Επίσης το παιχνίδι προσφέρει και διάφορα dungeons με unique (?) loot νομίζω, αλλά δεν έχουμε ψαχτεί με αυτά ακόμα ούτε έχουμε βρει κάποιο μπροστά μας. Τέλος, όσον αφορά την coop εμπειρία ως τώρα, ενώ περνάμε πολύ καλά και παίζουμε παρέα, το παιχνίδι ώρες ώρες είναι λες και σχεδιάστηκε για single player και μετά μπήκε το MMO κομμάτι. Π.χ. στο main quest υπάρχουν φορές που ενώ είσαι grouped με τον φίλο σου, θα κάνεις κάτι σόλο (λόγου χάριν το να μπεις στο Χ σπίτι για να μιλήσεις στον NPC για να προχωρήσει το main quest, θα το κάνεις ξεχωριστά από τον φίλο σου), αλλά αυτά είναι λίγα σημεία. Από εκεί και πέρα όμως, ενώ το adventuring είναι κοινό και μοιράζεστε XP και loot, μερικές φορές νιώθεις πως κάνετε τα πράγματα μαζί αλλά και χώρια παράλληλα, πχ αν το quest λέει να πατήσεις τον τάδε διακόπτη για να προχωρήσεις, αυτό πρέπει να το κάνουν και οι δύο παίκτες για να πάνε παρακάτω. Είναι λες και υπάρχουν 2 παίκτες που παίζουν παράλληλα στην οθόνη και βρίσκονται στο ίδιο σημείο του παιχνιδιού, όχι 2 παίκτες που μοιράζονται τον ίδιο σκοπό, αν γίνομαι κατανοητός. Δεν είναι deal breaker αυτό, ούτως ή άλλως μαζί παίρνουμε τα quests, μαζί εξερευνούμε, μαζί σφάζουμε, μαζί παίρνουμε αποφάσεις, απλά δεν είναι τόσο φυσικό το coop όσο περίμενα, όμως είναι good enough για να περνάμε καλά και οι δυό μας και αυτό μετράει στην τελική.
Στο gameplay μιλάμε για κλασικό Elder Scrolls. Όσο χρησιμοποιείς ένα skill, τόσο το αναπτύσσεις. Ξεκινήσαμε αμφότεροι ως Dark Elves, ο δικός μου είναι ένα αλάνι που παίζει συνήθως με two handed + fire spells, κάτι σαν battle mage σκεφτείτε. Υπάρχουν άπειρες επιλογές για crafting που είναι ταμάμ για χαζολόγημα, δλδ σκεφτείτε skill όπως clothing, woodworking, jewelry crafting, αλλά και πιο κλασικά όπως alchemy και blacksmithing. Φυσικά για κάθε κλάση και race υπάρχουν και ένας σκασμός skills για active/passive abilities στη μάχη και σε αυτό το κομμάτι είμαι υπερευχαριστημένος, καθώς βλέπω πως έχω πολλές και cool ικανότητες να επιλέξω για τον χαρακτήρα μου. Αφού βγάλουμε αρκετά λεφτά, μας βλέπω να αγοράζουμε και ένα σπίτι κάπου, έτσι για τον χαβαλέ και το RP (γτ in real life χλωμά τα πράγματα
).
Σε γενικές γραμμές δηλώνω πάρα πολύ ψαρωμένος και ψημένος με αυτό που παίζω και βλέπω πόσους χάρτες έχω μπροστά μου και μου τρέχουν τα σάλια. Αφού η Bethesda μας τυραννάει με το ES6, νομίζω αυτό εδώ θα μας κρατήσει συντροφιά για πολύ καιρό και αποτελεί ιδανική λύση για κάποιον σαν εμένα που ήθελε να επιστρέψει στο σύμπαν της Tamriel. Υφολογικά και αισθητικά υπάρχει μεράκι και σεβασμός στην ιστορία του κόσμου και για εμένα αυτό ήταν το κύριο ζητούμενο και από εκεί και πέρα η γενικότερη φροντίδα που υπάρχει για το ESO, φαίνεται πως θα καλύψει αυτό ακριβώς που έψαχνα στο game.