Μεγαλύτερος Σκακιστής

Μπράβο του, αυτός και η Τσολακίδου τα έχουν πάει αρκετά καλά στο Saint Louis. Με τις υποδομές που ξέρω τουλάχιστον ότι έχουμε Ελλάδα για τις μικρές ηλικίες, το να φτάσεις GM ακόμα και μεγάλο ταλέντο να είσαι, είναι κατόρθωμα. Ταλέντα για να βγάλουμε έναν παίκτη τουλάχιστον στο top 100 πρέπει να έχουμε αλλά θέλεις προπονητές, συλλόγους και οικονομική υποστήριξη για συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά από πάνω, δύσκολη υπόθεση όλα αυτά

1 Like

Δεν βλέπω να σχολιάζει κανείς το Παγκόσμιο στο Ντουμπάι. Πολύ ισορροπημένα τα πράγματα στα 5 πρώτα παιχνίδια.

Στο 6ο, όμως, γράφτηκε ιστορία (τόσο εν γένει, όσο και της σειράς εν προκειμένω). Επική, εξουθενωτική, πανέμορφη παρτίδα, η οποία πρέπει να έκανε τρομερή ψυχολογική ζημιά στον Nepomniachtchi, δεδομένων των μετέπειτα εμφανίσεών του. Πού να ανταγωνιστείς μετά με θυμικό και αποφάσεις της στιγμής τον ψυχρό και αλάνθαστο Νορβηγό; Σχεδόν άνετη η δουλειά του Carlsen, μέχρι το σημερινό τέλος. Σε άλλη σφαίρα ο Carlsen, πραγματικά. Θρύλος.

Επίσης, απολαυστική, πέρα για πέρα επαγγελματική και πάρα πολύ διδακτική η ζωντανή κάλυψη του chess24. Ειδικά για εμάς τους “μυρωδιάδες”, η τεχνική ανάλυση από το πάνελ και οι ζωντανές συνδέσεις με GMs στα ΗΑΕ, ήταν, ομολογουμένως, πολύ βοηθητική.

οπως τα ειπες αλλα εγω εβλεπα απο chess.com. Ο Hess μου αρεσει γενικα σαν commentator και ειχαν και τον Caruana τα εξηγουσαν πολυ ωραια.

5 ισοπαλιες, επικο game 6 με ρεκορ μεγαλυτερης παρτιδας και μετα καταρρευση για Nepo με καποια παιδαριωδη (για super GM) λαθη λες και επαιζε blitz

arguably GOAT o Carlsen να δουμε αν ο επομενος (Alireza?) του βαλει πιο δυσκολα

challenge me @zu93 lichess

1 Like

Όντως. Μέχρι και οι εκφράσεις του Carlsen φαίνονταν σαν να μην το πιστεύει.

Με δουλεύεις, ρε; Έβαλα στο search του lichess το nickname σου, είδα τα rating σου και ζαλίστηκα. Για νίκη με τα μάτια κλειστά σε βλέπω.

Στο lichess παίζω άνευ εγγραφής (και υποθέτω ότι πέφτω με παίκτες πολύ μεγαλύτερης ικανότητας / δεν ξέρω πώς δουλεύει ο αλγόριθμος) κι έχω παρατηρήσει ότι το επίπεδο είναι αρκετά δύσκολο και υψηλό.

Εδώ και κανέναν χρόνο, το παλεύω στο chess.com, αλλά πάσχω από υπομονή. Όταν συγκεντρώνομαι, δεν κάνω άλλα πράγματα ταυτόχρονα και προβαίνω σε υπολογισμούς, τα πάω αρκετά καλά. Προσπαθώ εδώ και κάποιους μήνες να φτάσω επιτέλους τετραψήφιο rating.

Δεν ψήνεσαι να μου κάνεις κάνα μάθημα καλύτερα ή να μου πεις τι χρειάζεται για να ξεκολλήσω και να ανέβω (διάβασμα, περισσότερη συγκέντρωση, μελέτη παρτίδων);

κι αλλος συμφορουμιτης τα ιδια μου ελεγε αλλα οταν παιξαμε με νικησε!

rapid και blitz εχω να παιξω απο Αυγουστο και Σεπτεμβριο (εκτος απο ενα δυο casual τουρνουα) οποτε πιστευω οταν τα ξαναπιασω θα ανεβω λιγο (2000-2200). Προς το παρον καιγομαι με short time control 960. Θελω να φτασω το 1700 milestone και να σταματησω το bullet γιατι κανει πραγματικα κακο

Γενικα παντως οσο καλυτερος γινεσαι στο σκακι τοσο καταλαβαινεις ποσο λιγα ξερεις

Πολλα τα καλα καναλια/sites αλλα ο πιο instructive και πολυ ευκολος στη θεαση για μενα ειναι ευκολα ο Daniel Naroditsky με τα speed runs του
Για να σου δωσω καλυτερες συμβουλες πρεπει να σε δω να παιζεις πρωτα :slight_smile:
(ιδιο ονομα και στο chess.com)

1 Like

Σου έχω στείλει. Με ντροπή κι επιφύλαξη, αλλά το έκανα.

1 Like

δεν ξέρω αν λες για μένα, αλλά αν ναι, ας μην κοροιδευόμαστε, είσαι κλάσεις ανώτερος

Ο φίλος είναι σε επίπεδα CM ξέρω 'γω και καταδέχτηκε να παίξει με την αμπαλίαση μου χθες. Κάργα διδακτικά τα “αγγούρια” που με κέρασε.

Να πω την αλήθεια, ως ένας από αυτούς που ήθελαν ξεκάθαρα τον Nepo να είναι ο διεκδικητής μπας και δούμε λίγο θέαμα, απογοητεύτηκα λίγο από την εξέλιξη. Η 6η παρτίδα ήταν και ιστορική και θεαματική αλλά αυτό που ακολούθησε δεν ήταν αντάξιο αυτού του επιπέδου νομίζω. Το να κερδίσεις το Candidates, υπό κανονικές συνθήκες τουλάχιστον, είναι απ’ τα πιο δύσκολα πράγματα αλλά έτσι όπως κατέρρευσε ο Nepo μετά την πρώτη ήττα δείχνει πόσο μεγάλη είναι η πίεση.

Συμφωνώ απόλυτα για την κάλυψη, στο chess24 ο Howell πάντα είναι απόλαυση. Γενικά στο συγκεκριμένο ματς υπήρχαν πολλές καλές επιλογές για όλα τα επίπεδα.

Σίγουρα ο πιο δυνατός παίκτης αντικειμενικά, για GOAT δεν ξέρω και είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά και τώρα να σταματούσε θα χώραγε άνετα. Απλά τηρουμένων των αναλογιών δε νομίζω ότι σαν προσωπικότητες οι παίκτες που έχουν φτάσει κοντά σε αυτό το επίπεδο και διεκδικούν τον κλασσικό τίτλο τα τελευταία 10 χρόνια (αφότου ο Anand άρχισε να πέφτει δηλαδή) συγκρίνονται με το πεδίο του '90. Δηλαδή όσο παικταράδες και να είναι ο Caruana, ο Karjakin και οι άλλοι, δε νομίζω ότι συγκρίνονται με τον Kramnik ή τον Anand στα καλά τους χρόνια, κι ας είναι αντικειμενικά πιο δυνατοί παίκτες παίζοντας σε μια εποχή όπου μπορείς να κάνεις πολύ καλύτερη προετοιμασία με υπολογιστές.

Ο Firouzja έχει σίγουρα το ταλέντο και έκανε μεγάλη άνοδο τώρα στο τέλος της χρονιάς, κερδίζοντας πολλούς 2600ρηδες όμως αν θυμάμαι καλά. Το Candidates είναι πάντα μια άλλη ιστορία. Τους Nepo και Karjakin προσωπικά δεν τους ξαναβλέπω σε ματς τίτλου. Απ’ τους άλλους που έχουν ήδη προκριθεί, ο Radjabov και ο Duda είναι σαφέστατα dark horses και τον Caruana τον πιστεύω ακόμα αν και δεν ξέρω αν θα έχει τόσο καλή ευκαιρία όσο το ‘18. Από άλλους που θα έρθουν απ’ το Grand Prix, ρεαλιστικά μόνο κάποιος απ’ την τριάδα Aronian / Giri / Ding πιστεύω θα είχε ελπίδες. O So είναι εξαιρετικός σε άλλα formats αλλά στο κλασσικό δεν τον έχω για να κερδίσει τον Carlsen.

Παικτικά ελπίζω από Γενάρη να ξαναρχίσω otb :stuck_out_tongue:

@The_Black_League αν είσαι αρχάριος και θες να ανέβεις σχετικά γρήγορα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι puzzles για τακτικές, και να διαβάσεις τα βασικά για endgames. Και θα σε συμβούλευα να παίζεις αργά formats, το οποίο είναι βέβαια δύσκολο πράγμα αφού θέλει χρόνο. Αλλά παίζοντας blitz δε νομίζω ότι βελτιώνεσαι το ίδιο.

btw το Lichess είναι ίσως το καλύτερο software που έχω δει ποτέ και το λέω ως προγραμματιστής που γκρινιάζει για τα πάντα όλη την ώρα, το ότι είναι δωρεάν και open source ακόμα δεν το πιστεύω :stuck_out_tongue:

1 Like

Δύο πρώτες παράγραφοί σου: Συμφωνώ σε όλα.

Για τα μεσαία δεν έχω κάτι να αναφέρω. Προσωπικά, για να το ρίξουμε και λίγο στην πλάκα, γουστάρω τρελά Nihal Sarin, όχι για κανέναν άλλον λόγο, απλά γιατί μου βγάζει κάτι εντελώς απροσάρμοστο. Ειδικά το δολοφονικό βλέμμα προς τους αντιπάλους, κατά την ώρα της παρτίδας, το φάγωμα των νυχιών και το εκπληκτικό σακάκι με τα ραφτά με τις αγελάδες της εταιρείας με τα γάλατα που τον σπονσοράρει… Είναι τόσο cringe που καταντάει λατρεία.

Επί του προσωπικού: Δεν παίζω blitz. Αποκλειστικά 30λεπτα rapid. Puzzles λύνω αρκετά. Βέβαια, δεν έχω premium λογαριασμό στο chess, επομένως η πρόσβασή μου σε περισσότερα δεδομένα είναι αργή ή/και αδύνατη. Επίσης, προφανώς και λιώνω τα κανάλια του Gotham και του Agadmator, τόσο για ψυχαγωγικούς, όσο και διδακτικούς λόγους. Σίγουρα χρειάζομαι πολύ περισσότερη μελέτη.

1 Like

Για puzzles προσωπικά προτιμώ Lichess 1000%, τα τραβάνε αυτόματα από παιχνίδια στο site οπότε βλέπεις μόνο πραγματικές θέσεις, μπορείς να φιλτράρεις ανάλογα με το θέμα, αν κάνεις account θα προσαρμόζονται στο rating σου οπότε όσο καλύτερος γίνεσαι τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται κλπ. κλπ.

Επίσης τα tutorials του Naroditsky γενικά και τα speedruns που ανέφερε ο @JTN ειδικά είναι εξαιρετικά, όπως και του John Bartholomew.

Βγήκε μεταφρασμένη μία ωραία συνέντευξη του Dubov, ο οποίος αν και Ρώσος ήταν στην ομάδα του Carlsen για το ματς:

Εν ολίγοις του την έχει πέσει η “πατριωτική” συνομοταξία με κάποιους παίκτες που είναι γνωστοί Πουτινιάρηδες αλλά πέρα απ’ αυτή την ίντριγκα, έχει και άλλα ενδιαφέροντα σχόλια σχετικά με το ματς. Απ’ τους πιο ενδιαφέροντες παίκτες της εποχής, που σίγουρα θα ήθελα να δω στο Candidates.

ενδιαφερον παιχνιδι μεταξυ Nepo και Rapport αυτη τη στιγμη

Ο Nepo ειναι ευχαριστημενος και με ισοπαλιες οποτε ξεκινησε με petrov και μετα απο 15 κινησεις εφερε το παιχνιδι σε position οπου τα ασπρα εχουν +6 σε material αλλα ολοι θα δεχοντουσαν την ισοπαλια. *Ειπαν στην μεταδοση του Chess.com οτι ο Caruana τους ειχε δειξει αυτη τη line περυσι και οτι οι τοπ παικτες τη γνωριζουν αλλα απ’ οτι φανηκε ο Rapport δεν την ηξερε.
Μετα απο πολλη σκεψη ο Rapport αρνηθηκε το repetition! και αφου αναγκαστηκε να θυσιασει τη βασιλισσα εφτασε τωρα να ειναι στο -5 σε engine valuation οποτε λογικα ο Nepo θα κερδισει με μαυρα και (ειδικα αν δεν κερδισει σημερα ο Caruana) θα ειναι αρκετα δυσκολο να τον φτασουν οι υπολοιποι

Να δούμε γιατί κερδίζει ο Φάμπι σύμφωνα με τον υπολογιστή αλλά στην πράξη δεν φαίνεται τόσο εύκολο. Δεδομένου ότι έχει και 4/7 παιχνίδια με λευκά στο 2ο μισό ο Νέπο, άλλο να 'σαι στο -0.5 και άλλο στο -1. Πάντως στο μεταξύ τους παιχνίδι, ο Νέπο δεν είχε καλή θέση και γενικά δε νομίζω ότι η συνολική εικόνα δικαιολογεί το 5.5/7 που για το συγκεκριμένο τουρνουά είναι σχεδόν εξωπραγματικό σκορ.

Με αυτούς τους 2 να έχουν ξεχωρίσει ήδη, σίγουρα η συζήτηση γρήγορα θα πάει στο αν θα κατεβεί ο Μάγκνους να παίξει. Αν κέρδιζε κάποιος εκ των Ding ή Alireza μάλλον θα ήταν δεδομένο, αλλά τώρα δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω ότι αν κερδίσει ο Φάμπι υπάρχει μια παραπάνω πιθανότητα επειδή το '18 χρειάστηκαν τα tie-breaks.

3 Likes

καλα αυτο με τους δονητες γραφτηκε σαν αστειο στο chat του Hansen και στο r/anarchychess και απο τοτε το εχουν παρει “σοβαρα” σαιτ και το γραφουν σαν πραγματικη ειδηση. Ειχε και ο Σκαι αρθρο πριν μια εβδομαδα.

2 Likes

Εννοείται, αλλά ομολογώ πως είναι ιντριγκαδόρικο για να το βάλει κανείς ως τίτλο, ορισμός του click bait

Πέρα απ’ τα memes και όλα αυτά, εγώ έχω πειστεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να μην έχει κλέψει ποτέ και OTB, άσχετα με το αν έκλεψε στο επίμαχο παιχνίδι.

χθες ειχε αγωνες chessboxing λολ

Aman Hambleton (chessbrah) vs Lawrence Trent
Andrea Botez vs Dina Belenkaya

και καποιοι αλλοι

https://www.youtube.com/@ludwig/videos

θαυμαστε το παιχνιδι που μολις επαιξα

queen sac, double check, discovered check, game over

1 Like