Βέβαια. Ήδη από την θυσία πιονιού πήρε την πρωτοβουλία ο Τοπάλοβ. Πόσο μάλλον μετά την θυσία του Ίππου! Η θέση του Ινδού καταστράφηκε (παίζοντας μάλιστα μια …Ινδική άμυνα!). Ίσως δεν έπρεπε να δεχθεί τη θυσία του ίππου. Θα δείξει στην ανάλυση.
Ωραιο παιχνιδι και περιμενα να σκεφτονται ακομα περισσοτερο πριν καθε κινηση
Αραγε τι σκεφτοταν ο Anand με την τελευταια κινηση του??:-k
ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ Ο ΑΝΑΝΤ. (Αφού με μια ανεξήγητη κίνηση έστησε την βασίλισσα του, σε μια έτσι κι αλλιώς χαμένη θέση).
Ο Βούλγαρος GM προηγείται πλέον 1-0 και η αυριανή παρτίδα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη για τον Ινδό.
Επίσης έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα παίξει από εδώ και πέρα ο Τοπάλοβ. Τώρα που προηγείται, σαφώς τον βολεύουν και οι ισοπαλίες. Θα τις επιδιώξει;;
Λάθος μας έδωσαν στην αρχή την τελευταία κίνηση του Ανάντ. Η βασίλισσα έκοψε στο ε4 και όχι στο δ5 (θα ήταν πράγματι εξωφρενικό), ο Τόπα έκοψε τον αξιωματικό στο γ8 με σαχ και ο Ανάντ εγκατέλειψε. Ωραίο, μαχητικό σκάκι από τον Τόπα, πολύ κάτω του αναμενομένου ο Ανάντ. Θα δούμε και αύριο…
Η 1η παρτίδα του ματς, πραγματικά δεν αντέχει κριτικής. Τέτοια συντριβή του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον διεκδικητή στην 1η παρτίδα, δεν έχουμε ξαναδεί. Ίσως ο Ανάντ να ήταν επιρρεασμένος και από την ταλαιπωρία του μέχρι να φτάσει στη Σόφια. Όπως και να χει, έχει τώρα 2 προβλήματα. Πρώτον είναι πίσω στο σκορ. Δεύτερον η ήττα του ήταν τόσο συντριπτική, που του προσθέτει και ψυχολογικό βάρος για την συνέχεια. Σήμερα θα έχει μια δύσκολη απόφαση. Παίζει με τα λευκά. Είναι σε θέση να αναζητήσει πάση θυσία τη νίκη, αποτινάσοντας και το ψυχολογικό βάρος και ισοφαρίζοντας το ματς, ή θα θέλει να πάει σε μια ισοπαλία, να ηρεμήσει (υπάρχει το ρεπό της Δευτέρας) και να δει μετά τι θα κάνει;
Από την άλλη ο Τοπάλοβ σήμερα, ως μαύρος και αφού είναι μπροστά στο σκορ, θα βολεύεται και με την ισοπαλία. Ίσως όμως το δει σαν ευκαιρία, τώρα που ο Ανάντ θα είναι προφανώς ψυχολογικά επιρρεασμένος (και δεν δείχνει και στην καλύτερη κατάσταση) να τον αποτελειώσει με μια νίκη με τα μαύρα.
Θα δούμε σήμερα στις 15:00.
Χθες, ο Τοπάλοβ απέφυγε το 1.ε4, προφανώς θέλοντας να αποφύγει την ενδεχόμενη Σικελική του Ανάντ, ή την θεωρητική μάχη πάνω στην Ισπανική παρτίδα. Προτίμησε το 1.δ4 και στην συνέχεια έπαιξε από την αρχή για την νίκη. Ήδη με την θυσία του πιονιού, έδειξε καθαρά ότι ήθελε να τα παίξει όλα για όλα. Αν η επίθεση δεν είχε ευτυχή κατάληξη, θα είχε μπροστά του ένα χαμένο φινάλε με πιόνι λιγότερο. Όταν έκανε την θυσία του ίππου, η θέση του Ανάντ ήταν τόσο κακή, ώστε το ρίσκο ήταν μικρότερο από την θυσία του πιονιού. Είναι ευχάριστο που ο Τόπα έδειξε τέτοια ορμή και αποφασιστικότητα. Αν ο Ανάντ προέβαλε μεγαλύτερη αντίσταση θα βλέπαμε τρομερή παρτίδα (όχι ότι τώρα δεν ήταν ωραία, αλλά ήταν όπως και να το κάνεις …μονότερμα).
Σημερά, όπως το βλέπω τουλάχιστον εγώ, ο Ανάντ αν θέλει να διεκδικήσει τη νίκη, πρέπει να παίξει 1.ε4 και να αντιμετωπίσει την Σικελική - μια άμυνα που δημιουργεί έντονες ασυμμετρίες και δίνει ευκαιρίες νίκης και στα λευκά και στα μαύρα. Πρέπει δηλ. να ρισκάρει να χάσει αν θέλει να έχει τύχες νίκης.
Αν επιλέξει το 1.δ4, τότε έχω την αίσθηση, ότι ο Τοπάλοβ δεν θα απαντήσει με την αγαπημένη του Ινδική του βασιλιά, μια άμυνα που δημιουργεί επίσης έντονες ασυμμετρίες όπως η Σικελική, αλλά προβλέπω να δούμε στη σκακιέρα ένα Γκαμπί της βασίλισσας και πιο συγκεκριμένα Σλαβική άμυνα, που είναι εξαιρετικά σταθερή, με πρώτο στόχο την ισοπαλία, κάτι που βολεύει τον Τοπάλοβ.
Ίδωμεν…
Ξεκίνησε η 2η παρτίδα. Όντως ο Ανάντ απέφυγε το 1.ε4, έπαιξε 1.δ4 και έχουμε τελικά μια ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ στη σκακιέρα. Προβλέπεται μάχη!
Δεν ξέρω ρε παιδιά, εγώ μαζέτας είμαι, αλλά: είσαι λευκός, θέλεις οπωσδήποτε τη νίκη, βγάζεις καλή θέση και ξαφνικά προτίνεις αλλαγή βασιλισσών, με την οποία μάλιστα διπλώνεις και πιόνια στην α στήλη, ενώ ο αντίπαλος σου, που είχε “καχεκτική” ανάπτυξη βρίσκει χώρο να αναπτυχθεί. Πόσο σωστό είναι αυτό; (όλα αυτά τα έκανε ο Ανάντ). Δεν ξέρω… Η μάχη συνεχίζεται, αλλά πλέον δεν βλέπω για τον Ινδό κάτι καλύτερο από ισοπαλία. Οπωσδήποτε αυτός ξέρει παραπάνω από μένα (δεν είναι καν προς συζήτηση αυτό), οπότε ας δούμε τι έχει στο μυαλό του και πως θα το υλοποιήσει…
Το σκάκι (ευτυχώς) είναι ένα παιχνίδι γεμάτο συγκινήσεις και ανατροπές! Ο Ανάντ, αφού μόχθησε να ισορροπήσει τη θέση, και μετά από μια ανακρίβεια του Τόπα στην 25η κίνηση, έχει πια καλύτερη θέση, με πολύ ενεργητικούς πύργους και έναν πραγματικά έξοχο και πανίσχυρο λευκοτετράγωνο αξιωματικό. Για να δούμε…
Έντιτ: ίσως όμως ο Ινδός αντιμετωπίσει πρόβλημα χρόνου, καθώς έχουν μείνει στο ρολόι του 22 λεπτά και θα πρέπει μέσα σε αυτά να κάνει 11 κινήσεις (μέχρι την ανανέωση χρόνου στις 40), ενώ έχει “φάει” 98 λεπτά!! για 29 κινήσεις, μέσα στις οποίες είναι και του ανοίγματος που πάντα παίζονται πιο γρήγορα.
ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ Ο ΤΟΠΑΛΟΒ!
Μεγάλη νίκη του Ανάντ μετά από συγκλονιστική παρτίδα!
Το σκορ πια στο 1-1. Ο τελικός αρχίζει από την αρχή!
Αν και την είδα στο ριπλέι αυτή τη φορά και όχι λάιβ, ωραία παρτίδα και μίνι ανατροπή απ’τον Ινδό που λίγο μετά το άνοιγμα φαινόταν να αδυνατεί να αποκτήσει σαφές πλεονέκτημα ως λευκός. Τον ευνόησε ίσως λίγο και ο δισταγμός του Τόπα να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς στον παγκόσμιο πρωταθλητή ότι πραγματοποίησε άμεσα την εξισορρόπηση με το δίπλωμα τον πύργων, το οποίο ακολούθησε ο ίππος στο c6 (ο Τόπα μάλλον κακώς δέχθηκε εκεί την ανταλλαγή, σίγουρα δεν είμαι ο πλέον ειδικός για να κρίνω, πάντως όπως έδειξε η συνέχεια, ήταν καταλυτική στο να αποκτήσει ο Ανάντ κυριαρχία στην αριστερή πτέρυγα, η οποία του έδωσε τελικά τη νίκη). Από’κει και πέρα τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Ο Τόπα ανεξήγητα έδωσε κι άλλο εύρος στο στρατηγικό πλεονέκτημα του Ινδού με τον ίππο στο e3, ανταλλαγή που φυσικά ο Ανάντ δέχθηκε.
Εν κατακλείδι, μέτριος ο Τοπάλοφ στην διαχείριση του παιχνιδιού, ο Ανάντ το εκμεταλλεύθηκε αυτό και πήρε τη νίκη άξια. Ωραίο παιχνίδι.
Και στους 2 αγώνες θα έλεγα ότι οι GMs έπαιξαν πιο θεαματικά απ’όσο περίμενα, η δική μου πρόβλεψη ήταν ότι θα επικρατούσε η σκοπιμότητα, κυρίως απ’την πλευρά του Τοπάλοφ και ότι θα βλέπαμε αγώνες όπου πρώτο ρόλο θα είχε η “βαριά” τακτική, με αποτέλεσμα αυτοί να κρίνονται στο νήμα.
Μέχρι τώρα διαψεύστηκα, μακάρι να συνεχίσουν έτσι.
Πρόσεχε τι λες για τους Theater σε άλλα threads. Σε προειδοποίησα.
:P:lol:
Ειδα το παιχνιδι live τις 3 πρωτες ωρες αλλα δυστυχως εχασα το φιναλε και ποτε δεν ειναι ωραιο να βλεπεις μαζεμενες ολες τις κινησεις…
Μου φανηκε πολυ καλη παρτιδα και περιμενα ακομα και τον topalov ως ενα σημειο να κερδισει το παιχνιδι αφου φαινοταν να ψιλοελεγχει την παρτιδα τουλαχιστον στην αρχη
Μακαρι και οι υπολοιπες παρτιδες να ειναι αυτου του στυλ παιχνιδια
Καλα τα λεει για τους theater…:p:p
Leviathan, πολύ σωστή η άποψη σου για την παρτίδα. Ακριβώς έτσι έγιναν τα πράγματα. Στην αρχή, με την αλλαγή βασιλισσών, πίστεψα ότι ο Ανάντ χάνει το πλεονέκτημα που φαινόταν να έχει, αφού δίπλωσε και τα πιόνια στην a. Ακόμα όμως και αυτό, κατάφερε να το μετατρέψει από αδυναμία σε δύναμη ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Ξέροντας καλά τον Τοπάλοβ, πήγε το παιχνίδι στην στρατηγική. Εκεί που είναι η δύναμη του η δική του και η αδυναμία του Τοπάλοβ, ο οποίος υπερτερεί σαφώς σε οξύ τακτικό παιχνίδι, όπως έδειξε και η 1η παρτίδα. Σε ποζισιονέλ θέσεις όμως, ο Τοπάλοβ όχι μόνο δεν έχει την “στρατηγική κατανόηση” του Ανάντ, αλλά δεν έχει καν την υπομονή να αμυνθεί με στρατηγικό τρόπο. Ουσιαστικά σε τέτοιες θέσεις ο Τοπάλοβ δεν έχει παιχνίδι. Γι’ αυτό και πήγε να “βιάσει” τη θέση, με τις αλλαγές που περιέγραψες. Ειδικά η 25η κίνηση με τον Ιππο στο ε3 είναι σκέτη τραγωδία και παιδαριώδες στρατηγικό λάθος. Σε ξένα φόρουμ, αρκετοί έγραψαν ότι δεν θα την έπαιζε ούτε παίχτης του 1900. Δεν ξέρω αν θα την έπαιζε 1900άρης, αλλά 2800 κλάση παίχτης που είναι ο Τοπάλοβ, όχι μόνο δεν θα την έπαιζε, ούτε θα του παιρνούσε από το μυαλό να την μετρήσει καν. Γιατί την έπαιξε λοιπόν;; πιστεύω ότι ήταν καθαρά ψυχολογικό λάθος. Δεν ένιωθε άνετα σ’ αυτόν τον τύπο της θέσης, ένιωθε ότι δεν έχει παιχνίδι και πήγε να “βιάσει” την θέση, μήπως μπλεχτεί η παρτίδα σε τακτικές περιπλοκές, που είναι το βούτηρο στο ψωμί του. Είμαι σίγουρος πως ο Ανάντ το περίμενε πως ο Τόπα σε τέτοιες θέσεις θα χάσει την υπομονή του και θα κάνει την “πατάτα”. Βάζω άριστα στον Ινδό, γιατί μετά από ένα μεγάλο στραπάτσο, βρήκε την δύναμη να παίξει εκπληκτικά, να οδηγήσει την παρτίδα εκεί που ήθελε αυτός και τελικά να την κερδίσει εύκολα. Πολλοί χαρακτήρισαν το παιχνίδι του “καρποφικό”, και έχουν δίκιο. Ο Τόπα θα πρέπει να βελτιώσει την στρατηγική του κατανόηση και να θυμάται ότι όταν δεν έχουμε κάτι να παίξουμε καλύτερα να εγκαταλείπουμε. Τουλάχιστον 2-3 κινήσεις του σχολιάζονται παντού από χθες ως παιδαριώδεις. Θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει νωρίτερα και να μην τις παίξει.
Τώρα θα γίνει μεγάλη μάχη. Ο Τόπα θα προσπαθεί να φέρει τακτικές περιπλοκές και ο Ανάντ θέσεις με μεγάλο “στρατηγικό περιεχόμενο”. Θα γίνει μάχη! Αυτό θέλουμε κι εμείς.
We Rock, ήταν πράγματι μια θαυμάσια παρτίδα όπως και η πρώτη. Τηρούν την υπόσχεσή τους για μάχη μέχρι τελικής πτώσεως και βλέπουμε σκάκι που είχαμε χρόνια να δούμε σε τελικό ΠΠ. Εύχομαι να συνεχίσουν έτσι.
ΥΓ Δεν σας ξεφεύγει τίποτα ε; είδατε τα σχόλια για τους θίατερ σε άλλο θρεντ και από ότι βλέπω μου την “πέσατε” ομαδικώς, θιατεράκηδες…
Άντε, να γράψω και μια καλή κουβέντα γι αυτούς: Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι τα παιδιά παίζουν πολύ καλα τα …όργανα τους
Δικο μου το λαθος γιατι προφανως δεν εγινα κατανοητος :oops:
Εγω μαζι σου ειμαι σε αυτο το θεμα
Εχω προσπαθησει πραγματικα να ακουσω ολα τους τα αλμπουμ και απλα ειναι αθρωπινως αδυνατο να μη μου ερθει μια αισθηση βαρεμαρας
Εχουν φυσικα και καποια πολυ καλα τραγουδια…ισως ενα best of τους να ακουγοταν πιο ευκολα…αλλα cd με τπτ
Άρα και συ μαζί μου είσαι. Σσσσσσσσσσσσσ…μη μας ακούσει ο Leviathan :lol:
Σε 3 ώρες είναι η τρίτη παρτίδα. Θα ρισκάρω πρόβλεψη στο άνοιγμα. Αρχικά βλέπω να συνεχίζουν “ορθόδοξα” με τα ανοίγματα, δηλ. 1.δ4 ή 1.ε4. Πιστεύω ότι ο Τοπάλοβ θα συνεχίσει με 1.δ4, αφού πήγε θαυμάσια στην 1η παρτίδα. Δεν νομίζω ο Ανάντ να επιμείνει στην Γκρίνφελντ. Πιστεύω ότι θα πάει σε Queen’s Gambit Declined / Slav Defense.
Η Σλαβική θα δώσει στον Ανάντ σταθερότητα, καθώς πιστεύω ότι ο Ινδός με τα μαύρα θα επιδιώξει προτίστως να μην χάσει.
Αν ο Τοπάλοβ επιλέξει το 1.ε4 (δεν το πολυπιστεύω), νομίζω ότι ο Ανάντ θα πάει ευκολότερα σε Σικελική παρά σε Ισπανική.
Πολύ θα ήθελα να δω σήμερα μια Σικελική/Νάιντορφ, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα δούμε QGD/Slav Defense.
Φίλε, πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Ο Σόρτ, ένας εξαιρετικός GM, διεκδηκιτής του παγκοσμίου τίτλου απέναντι στον Κασπάροβ το 1993, όταν και οι δύο “αποσχίστηκαν” από τη FIDE, φτιάχνοντας την διεθνή ένωση των γκρανμετρ, η οποία τελικά δεν περπάτησε.
Ενδιαφέρον θα έχει και ο πρόλογος του Κουρκουνάκη. Πάντα έχουν ενδιαφέρον τα κείμενα του, ενώ στα βιβλία του είναι εμφανής, πέρα από το σκακιστικό περιεχόμενο, η λογοτεχνική “φλέβα” του διεθνούς μετρ.
Ξεκίνησε η 3η παρτίδα. Όπως το προέβλεψα, έχουμε Σλαβική άμυνα στη σκακιέρα.
Με την τελευταία του κίνηση ο Ανάντ έχασε το δικαίωμα για 0-0 (μικρό ροκέ). Απομένει η δυνατότητα 0-0-0, αλλά η πτέρυγα της βασίλισσας είναι πολύ ανοικτή για κάτι τέτοιο. Οι βασίλισσες έχουν αλλαχθεί, ο Τοπάλοβ έχει εξαιρετικούς αξιωματικούς.
Έντιτ: ο Τοπάλοβ κίνησε τον Κ, οπότε έχασε (οικιοθελώς και αυτός) το δικαίωμα για κάθε ροκέ! Προβλέπεται μάχη!
Δεν ξέρω αλλά έτσι όπως τα βλέπω για ισοπαλία πάει. Δεν έχει κανένας απ’τους δύο κάποιο εμφανές πλεονέκτημα και στα φινάλε τέτοιοι GMs πολύ δύσκολα κάνουν λάθος.
Και γω με τα λίγα που καταλαβαίνω, έτσι το βλέπω. Δεν ξέρω αν ο Anand βάλει κάπως τον αξιωματικό στο παιχνίδι, τι θα γίνει.