Πηγες ταμείο!!!:p:p:p
Όπως ήταν φανερό, ο Τοπάλοβ δεν συνέχισε να παίζει μια τόσο τελειωμένη θέση και εγκατέλειψε. Ο Ανάντ είναι πια μπροστά στο σκορ με 2,5 - 1,5. Ο Τόπα και η ομάδα του, έχουν το rest day και πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις επιλογές τους στα ανοίγματα. Έχουν χάσει 2 φορές συντριπτικά στην Καταλανική. Νομίζω ότι ο Τόπα πρέπει την Παρασκευή να τα παίξει όλα για όλα, παίζοντας 1.ε4 και αντιμετωπίζοντας είτε την Σικελική είτε την Ισπανική. Και ως μαύρος, στο 1.δ4 του Ανάντ (που είναι φανερό ότι θα το συνεχίσει) πρέπει να πάει είτε σε Σλαβική, είτε σε Ινδική Άμυνα του βασιλιά, στην οποία είναι πολύ καλός. Αν επιτρέψει και 3η φορά καταλανική, θα είναι άξιος της μοίρας του.
Πάντως έχουμε δει μεγάλο σκάκι και πιστεύω ότι θα δούμε ακόμα καλύτερο, τώρα που ο Βούλγαρος δεν έχει και πολλές επιλογές και πρέπει να ρισκάρει και ως λευκός και ως μαύρος.
Έντιτ: We Rock, το ταμείο σ’ αυτήν την περίπτωση ήταν πραγματικά σίγουρο.
Σήμερα στις 15:00 είναι η 5η παρτίδα του τελικού.
Πιστεύω ότι η σημερινή μάχη, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία όλου του αγώνα. Γιατί; Διότι αμέσως μετά την σημερινή παρτίδα, ο Ανάντ θα είναι “λευκός” για δύο συνεχόμενες. (Για να το εξηγήσω λίγο, να πω ότι στην συμφωνία που έγινε πριν το ματς και οι 2 παίχτες συμφώνησαν ότι θα αλλάξουν χρώματα από την μέση και μετά της αναμέτρησης. Δλδ αυτός που θα κληρωνόταν λευκός για την πρώτη παρτίδα, θα ήταν μαύρος στην 7η, που είναι η πρώτη του δεύτερου σετ, αν χωρίσουμε τον τελικό σε δύο φάσεις, μία από την 1η ως την 6η παρτίδα και μία από την 7η ως την 12η. Κληρώθηκε λοιπόν ο Τοπάλοβ να παίξει πρώτος λευκός. Άρα μετά το πέρας των 6 παρτίδων, στο δεύτερο σετ - να το πούμε έτσι - θα ξεκινάει λευκός ο Ανάντ. Αυτό σημαίνει ότι ο Ανάντ θα έχει τα λευκά στην 6η παρτίδα, ως τελευταία του πρώτου σετ και αμέσως ξανά τα λευκά στην 7η - ως 1η παρτίδα του 2ου σετ.).
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο Τοπάλοβ, που είναι πίσω στο σκορ, αν δεν καταφέρει να κερδίσει σήμερα (ας υποθέσουμε ισοπαλία, διότι σε περίπτωση ήττας, νομίζω τα πράγματα είναι σχεδόν τελειωμένα), θα πάει με μείον σκορ σε δύο συνεχόμενες παρτίδες με τον Ανάντ λευκό, που να θυμίσω ότι έχει κερδίσει και τις 2 παρτίδες που έπαιξε λευκός ως τώρα.
Άρα είναι σήμερα ένα οριακό σημείο για τον Τοπάλοβ. Αν καταφέρει να κερδίσει, ισοφαρίζει, κι αν μετά καταφέρει στις 2 παρτίδες ως μαύρος να πάρει έστω μια ισοπαλία, θα έχει την ευκαιρία μετά ως λευκός να ξαναμπεί στο ματς. Αν όμως δεν κερδίσει σήμερα, τα πράγματα γίνονται πραγματικά πολύ δύσκολα.
Θεωρώ ότι το επιτελείο του Τοπάλοβ έχει 2 επιλογές.
Α) Οξύ άνοιγμα και αγώνας άνευ όρων για την νίκη σήμερα.
Β) Πιο προσεκτικό άνοιγμα, με πρώτο στόχο να μην χάσει (αν χάσει θα είναι 2 βαθμούς πίσω και θα έχει 2 συνεχόμενα μαύρα, άρα καταστροφή) και με στόχο να βγάλει μια μικρή υπεροχή στο άνοιγμα κι αν καταφέρει να την κάνει νίκη, καλώς, αλλιώς να μην φύγει το ματς από την ισοπαλία.
Το Β’ πλάνο φαίνεται πιο “ασφαλές”, γιατί δεν γκρεμίζει τις γέφυρες πίσω του, όμως στην πραγματικότητα μεταθέτει τα ρίσκα για αργότερα, που θα είναι και μεγαλύτερα και ίσως με χειρότερες συνθήκες. Τι θέλω να πω: αν ο Τόπα δεν κερδίσει σήμερα, τότε πιστεύω ότι ο Ανάντ θα πάρει την 1 τουλάχιστον απ’ τις δύο που θα είναι λευκός, οπότε ο Τόπα θα βρεθεί με 2 βαθμούς πίσω να ψάχνει τη νίκη αποκλειστικά και με τα λευκά και με τα μαύρα, άρα τα ρίσκα που θα πάρει πρέπει να είναι μεγαλύτερα και αυτό με τον Ανάντ αντίπαλο θα είναι μάλλον καταστροφικό.
Γι’ αυτό, η ταπεινή μου γνώμη, είναι ότι ο Τοπάλοβ σήμερα θα πρέπει να χειριστεί την παρτίδα με μόναδικό στόχο την νίκη. Αυτό σημαίνει, να βγάλει μια θέση από το άνοιγμα που να ταιριάζει απόλυτα σ’ αυτόν και όχι στον Ανάντ. Άρα μια θέση γεμάτη τακτικές περιπλοκές και ΟΧΙ γεμάτη “στρατηγικό περιεχόμενο”, διότι εκεί είναι το πιο δυνατό σημείο του Ανάντ και το πιο αδύναμο του Τοπάλοβ.
Αυτό για μένα σημαίνει αποκλεισμός του 1.δ4 ως πρώτης κίνησης.
Και το λέω αυτό, διότι ο Ανάντ δεν είναι κανένα παιδάκι, ο παγκόσμιος πρωταθλητής είναι. Ξέρει ότι μια ισοπαλία σήμερα, είναι χρυσάφι γι’ αυτόν. Δεν πρόκειται να παίξει λοιπόν ξανά εκείνη την “ανοικτή” βαριάντα της Γκρίνφελντ. Θα παίξει μια σφιχτή Σλαβική, όπως έκανε στην τρίτη παρτίδα, η οποία δύσκολα θα ξεφύγει από την ισοπαλία, καθώς θα προκύψουν θέσεις που δεν ευνοούν τον Τοπάλοβ να ανοίξει το παιχνίδι του.
Για μένα λοιπόν, είναι μονόδρομος η επιλογή σήμερα του 1.ε4. Καταλαβαίνω βέβαια, ότι ο Βούλγαρος γκρανμετρ “φοβάται” την Σικελική του Ανάντ (όπως και ο Ανάντ φοβάται τη Σικελική του Τοπάλοβ, εξ ου και δεν έχει παιχθεί ακόμη 1.ε4), όμως ρισκάροντας, θα έχει περισσότερες ευκαιρίες νίκης. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να απαντήσει συμμετρικά ο Ανάντ στο 1.ε4 και να πάμε σε Ισπανική, αλλά και πάλι περισσότερες πιθανότητες θα έχει ο Τοπάλοβ να διεκδικήσει τη νίκη, από ότι με μια Σλαβική.
Τόπα, παίξε 1.ε4!
Πολυ ωραιος προλογος για το σημερινο παιχνιδι
Γενικα ολα σου τα post σε αυτο το thread ειχουν απιστευτο ενδιαφερον
εκεινες οι ιστοριες με τους σκακιστες με ειχαν πορωσει
Παμε 1.e4 ρε TOPA
Ευχαριστώ ρε φίλε! Να σαι καλά!
Δυστυχώς ο Τοπάλοβ δεν μας άκουσε. Έπαιξε μόλις 1.δ4 και φυσικά ο Ανάντ απάντησε με Σλαβική, όπως το είχα προβλέψει. Για να δούμε τι έχει στο μυαλό του τώρα και πως θα βγάλει κερδισμένη θέση απέναντι στη Σλαβική.
Α ρε topalov…ηθελα τοσο πολυ να δω e4
Ως τωρα το παιχνιδι ειναι ολοιδιο με το 3ο παιχνιδι της σειρας
Μου φαινεται παλι ισοπαλια θα βγει και σημερα
Το πιο πιθανό. Μάλλον τώρα ο Ανάντ θα παίξει πάλι 14…Rg8 για να ελευθερώσει τον αξιωματικό του από την προστασία του g7, όπως είχε κάνει στο 3ο παιχνίδι.
Περιμένω να δω μήπως ο Τόπα ετοιμάζει κάποια έκπληξη, αλλιώς δεν έχει νόημα να χρησιμοποιεί την ίδια βαριάντα με την οποία στο 3ο ματς πήρε την ισοπαλία χωρίς καμιά προοπτική νίκης. Για να δούμε…
Και γω ήθελα πολύ να δω 1.ε4 και ΣΙΚΕΛΙΚΗ!
Όντως ο Ανάντ μόλις έπαιξε 14…Rg8. Την ίδια παρτίδα θα δούμε; η μόνη λογική είναι να έχει ετοιμάσει καμιά καινοτομία ο Τοπάλοβ και οδήγησε την παρτίδα στην ίδια βαριάντα για να αιφνιδιάσει τον Ανάντ. Για να δούμε…
Επιτελους μετα απο 30 σχεδον κινησεις ξεφυγαν απο το μοτιβο της 3ης παρτιδας
Αν δεν εχει κατι καλο στο μυαλο του ο topalov πιστευω ο anand θα παρει την ισοπαλια αρκετα ευκολα σημερα
Πρώτος έφυγε ο Ανάντ από την 3η παρτίδα, με θ5 αντί θ6 που είχε παίξει. Είναι φανερό ότι αν δεν εμφανιστεί καινοτομία από πλευράς Τοπάλοβ, τότε έχουμε να κάνουμε με λάθος επιλογή ανοίγματος, όπως προέβλεψα στο ποστ πιο πάνω, πριν το ματς.
Έντιτ: Βέβαια να πω, ότι το θ5 ίσως προκαλέσει προβλήματα στον Ανάντ. Ο Τοπάλοβ ετοιμάζεται ήδη να μεταφέρει τον Ιππο στο ζ4 (f4) και τότε ο λευκοτετράγωνος αξιωματικός του Ανάντ θα δεσμευθεί στην προστασία του θ6.
Μπλακ άουτ στο χώρο της διοργάνωσης του τελικού! Ε, τι να πω πια… από οργάνωση είμαστε…
Άντε ρε Κάρποβ! Πάρε την προεδρία μήπως μπει καμιά τάξη! Εδώ μπλοκάρουμε στα …αυτονόητα! Έλεος κύριε εξωγήινε! Τράβα τώρα στους εκτός πλανήτη φίλους σου να φέρουν το …φως!
Αν πάλι δεν έρθει το φως, κανένα πρόβλημα! Και οι δύο είναι άσσοι στο blind!
Τραγικα πραγματα
Παντως πριν ωρα μου ειχε δημιουργηθει μια απορια γιατι ο χρονος παιχνιδιου των 2 παιχτων δεν εφτανε την ωρα που υποτιθεται ειχε διανυθει
Για τον προεδρο της FIDE που λες εγω δεν ξερω γενικα για αυτο το θεμα αλλα μακαρι ο karpov να καταφερει και να κερδισει την προεδρια
Άστο φίλε! ο άνθρωπος ισχυρίζεται ότι τον απήγαγαν εξωγήινοι. Κι αυτό είναι το λιγότερο. Για το γενικότερο βίο και πολιτεία του ψάξε στο νετ. Μακάρι να τα καταφέρει ο Κάρποβ!
Ο Ανάντ έχασε μοναδική ευκαιρία να σπάσει το ζεύγος αξιωματικών του Τοπάλοβ αλλάζοντας με ίππο. Νομίζω ήταν λάθος. Ο Τοπα τώρα έχει δύο πανίσχυρους αξιωματικούς, ενώ από τους 2 του Ανάντ ο ένας είναι καλός, αλλά ο άλλος (ο λευκοτετράγωνος) είναι τραγωδία!
Φαίνεται ότι δεν θα πέσω έξω στην πρόβλεψη μου. Ο Ανάντ έχει την ισοπαλία με την Σλαβική και μάλλον εύκολα. Το επιτελείο του Τοπάλοβ επέλεξε λάθος άνοιγμα. Τώρα με -1 θα πάει για 2 παρτίδες με λευκό τον Ανάντ.
Τουλάχιστον στο 1.δ4 του Ανάντ, ίσως δούμε καμιά Ινδική του βασιλιά απ’ τον Τοπάλοβ, τώρα που πρέπει να διεκδικήσει κάτι και με τα μαύρα.
Μιλάω λες και τελείωσε η παρτίδα, αλλά θα στοιχημάτιζα άνετα στην ισοπαλία τώρα. Πρέπει να συμβούν πράγματα και θαύματα για να αλλάξει κάτι. πχ να γίνει λοβοτομή στον Ανάντ :lol: για να χάσει αυτή τη θέση.
Αν ξαναπεσει το ρευμα προλαβαινουν να του κανουν μια στα γρηγορα στη διακοπη :lol:
Τον έχω ικανό τον Νταναίλοβ για ένα τέτοιο δαιμόνιο σχέδιο :lol:
Ισοπαλία. Όπως ήταν αναμενόμενο. Μάλιστα έκαναν και πάλι επανάληψη της θέσης, για να μην προτείνουν ο ένας στον άλλο τη νούλα.
Δικαιώνωμαι λοιπόν που έγραφα πριν την παρτίδα, ότι ο Τοπάλοβ δεν θα κερδίσει αν επιλέξει το 1.δ4. Προφανώς και ήταν λάθος του επιτελείου του να επιμείνουν στο 1.δ4, από τη στιγμή που ήταν σίγουρο πως ο Ανάντ θα πάει σε Σλαβική. Εκτός κι αν ο στόχος τους ήταν η νούλα, κάτι που δύσκολα το πιστεύω μιας και είναι πίσω στο σκορ. Δεν ξέρω αν φοβήθηκαν τη Σικελική και έπαιξαν για το …κάλιο πέντε και στο χέρι. Είναι πίσω στο σκορ όμως. Δεν μπορούν να πάρουν τον τίτλο κάνοντας ισοπαλίες (ο Ανάντ πλέον μπορεί). Τώρα ο Ινδός θα είναι δύο σερί φορές λευκός. Δύσκολα τα πράγματα για τον Βούλγαρο.
Περίμενα πάντως να δούμε τον “ατρόμητο” Τοπάλοβ σήμερα, της περιόδου 2005 - 2006. Τότε που πραγματικά τρόμαζε τους αντιπάλους του, γιατί από τον ίδιο έλλειπε ο φόβος και έπαιζε μόνο για την νίκη. Διαπιστώνω ότι τώρα, μετά την 1η παρτίδα (γιατί εκεί ήταν πράγματι ο μαχητής Τοπάλοβ) ή πιο σωστά μετά την 2η, όπου ο Ανάντ συνήλθε γρήγορα από την ήττα του και έκανε μεγάλη νίκη, ο Τοπάλοβ είναι αυτός που φοβάται. Γι΄αυτό και προσπαθεί να μην ρισκάρει. Του έχει πάρει τον αέρα ο Ανάντ. Με αυτόν τον τρόπο όμως, δεν θα κερδίσει τον τίτλο. Και το χειρότερο, δεν θα το παλέψει καν.
Ας θυμηθεί τον παλιό του εαυτό, να παίξει το μαχητικό, περίπλοκο και όμορφο σκάκι που έπαιζε. Κι ας χάσει. Τουλάχιστον θα μείνουν παρτίδες που θα έχουμε να μιλάμε για καιρό (ήδη βέβαια η 1η η 2η και η 4η είναι τέτοιες, αλλά μόνο μια εξαιτίας του Τόπα, οι άλλες δύο λόγω Ανάντ).
Εγώ θα πω και πάλι την γνώμη μου, αν και προφανώς το Βουλγαρικό τιμ δεν μ’ ακούει, άσε που προφανώς ξέρει παραπάνω από έναν μαζέτα σαν εμένα:
Τόπα, αύριο ο Ανάντ θα παίξει και πάλι 1.δ4 (συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει). Παίξε Ινδική Άμυνα του Βασιλιά, γιατί αν επιτρέψεις και πάλι την Καταλανική, προβλέπω να έχουμε και 3ο show του Ανάντ. Παίξε ΙΑτΒ έτσι όπως έχεις δείξει ότι ξέρεις (ο Τόπα θεωρείται από τους ειδικούς στο άνοιγμα αυτό) κι ακόμη κι αν έρθει ήττα, είμαι σίγουρος ότι θα έχουν χορτάσει τα μυαλά μας σκάκι!
Kαι όμως… Ο Ανάντ έπαιξε (όπως ήταν αναμενόμενο 1.δ4) και ο Τοπάλοβ επέτρεψε και πάλι την Καταλανική (αντί να πάει σε μια ωραία Ινδική του Βασιλιά). Δεν ξέρω πια τι έχουν στο μυαλό τους στο βουλγαρικό τιμ.
Αυτή τη φορά δεν βγήκε τόσο άσχημα ο Τοπάλοβ από το άνοιγμα, παρ΄όλα αυτά η παρτίδα είναι πολύ πιο κοντά στην ισοπαλία από οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα.
Πάντως ο Τοπάλοβ δείχνει πιο μαχητικός από τις δύο προηγούμενες παρτίδες που αντιμετώπισε την Καταλανική.
Υποψιάζομαι πως στόχος του βουλγαρικού τιμ είναι να κάνει 2 ισοπαλίες, τώρα που θα είναι 2 φορές λευκός ο Ανάντ και να πάνε για την νίκη όταν θα χουν αυτοί τα λευκά.
Μεγάλη μάχη στο φινάλε!