Οι κακοί αναρχικοί

Ωραία να ρωτήσω και κάτι μιας και σας πέτυχα.Απ’όσο έχω διαβάσει μέχρι στιγμής και αυτά που έχω καταλάβει μου φαίνεται ότι η αναρχία είναι το τελικό στάδιο του κομμουνισμού,που δεν θα υπάρχει δηλαδή κράτος.ισχύει αυτό η είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα?

Βασικά το παιδί πιο πριν καθόλου δε φάνηκε να είναι του δόγματος που του καταλογίζουν cynic και timeous. Βεβαίως έτσι όπως τα έγραψε αυτά που έγραψε δε φαίνεται κι ο ίδιος να έχει διάθεση για συζήτηση ώστε να του εξηγήσει κάποιος 2-3 πράγματα…

'Εχω ρωτήσει γύρω στους 10 ανθρώπους έχω πάρει 10 διαφορετικές απαντήσεις :lol::lol:
Χωρίς να ξέρω υποθέτω οτί ιδεολογικά ο κομμουνισμός είναι η μετάβαση προς την αταξική κοινωνία,κάποιος ποιός ενημερωμένος ας απαντήσει καλύτερα γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να λέω μπούρδες.
Αν το πάρουμε καθαρά ιστορικά,οι δύο αυτές ιδεολογίες έχουν συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές,και σε ιδεολογικά κείμενα,αλλά και σε βίαιες συγκρούσεις ακόμη και τα τελευταία έτη.

Ναι, στο ενδιάμεσο είναι το πρόβλημα. :stuck_out_tongue:

ναι πράγματι.Οι μεν λένε βαθμιαία κατάργηση του κράτους οι άλλοι με την μία.Αλλά δεν μπορούν ξέρω γω να παλεύουν μαζί και μετά μόλις γίνει η επανάσταση να περιμένουν οι αναρχικοί κανά αιώνα για να έρθει αυτό που θέλουν?λίγη υπομονή θέλει:p

Φίλε είμαι ενάντια σε κάθε μορφή εξορίας και στρατοπεδών συγκέντρωσης.
Αν δεν βελτιωθεί η κοινωνία και δεν κοιτάει κανείς την πάρτυ του, δεν θα έχουμε αναρχικές βιαιότητες και τρομοκρατικές ενέργειες όπως η χτεσινή στο σύνταγμα.
Ο κόσμος έχει ανάγκη μια άλλη οπτική των πραγμάτων με την βία δεν λύνεται το θέμα, αν το καταλάβουνε ορισμένοι ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ αναρχικοί και αριστεριστές αλλά και κάποιοι χρυσαυγούλιδες το θέμα ίσως μπεί σε άλλη φάση.
Νομίζω όμως ότι απλά λέω αυτό που δεν θα γίνει ποτέ, διότι στην Ελλάδα μια ζωή η διχόνοια κυριαρχεί…

Λοιπον, ας το παρουμε αναποδα. ΣΑΦΩΣ και υπαρχει διχονοια, και ΠΡΕΠΕΙ να υπαρχει, εφοσον υπαρχουν εκμεταλλευτες και εκμεταλλευομενη ταξη.

Αν δεν λυθει το θεμα με βια, με τι θα λυθει? Δωσε μου ενα ιστορικο παραδειγμα ολικης ανατροπης του συστηματος το οποιο να περασε αναιμακτα. Και για να προλαβω μερικους, μην μου αναφερετε καμια Τσεχοσλοβακια…

Επισης, η βια που βλεπεις απο τους ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ αναρχικους και αριστεριστες, λεγεται αντιδραστικη βια. Πολυ μεγαλυτερη ειναι η βια που δεχεται ο λαος, παρα οι κωλοτραπεζες.

Α και επισης, το να μην κοιταει ο καθενας την παρτυ του ειναι πρακτικα ΑΔΥΝΑΤΟ σε καπιταλισμο, μιας και ειναι μια απο τις βασεις του…

Για την εξορια, απλως ειρωνευομουν.

ΥΓ: Επειδη βλεπω σπουδαζεις Πατρα, μπορεις να μου πεις την σχολη σου αν θες?

Timeous, συμφωνώ. Όλοι αυτοί εξ άλλου που “καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται” είναι οι ίδιοι που ασκούν βία, αλλά φυσικά η δική τους δεν τους ενοχλεί.
Όπως λες, ότι ανατροπές έχουν γίνει στην ιστορία, δεν έγιναν χωρίς βία. Και πόσω μάλλον όταν ένα σύστημα σ’ αυτήν ακριβώς στηρίζεται για να υπάρξει και την χρησιμοποιεί κατα κόρον, σε πάμπολες μορφές, είναι αδύνατο να αντιδράσεις πάνω σ΄αυτό, χωρίς να την χρησιμοποιήσεις και συ…
Οι κρατικές δομές, εκεί στηρίζονται. Στη βία που ασκούν. Το κράτος, κρατεί και για να το κάνει αυτό χρειάζεται τη βία, που είναι και η μάνα του στο τέλος τέλος.
Όμως, από την άλλη, το θέμα είναι πότε και πώς την χρησιμοποιείς, όταν θες να αντιταχθείς σε όλο αυτό το σύστημα που γεννά και παράγει την ανισότητα και κατ επέκταση την βία;
Την χρησιμοποιείς με συγκεκριμένο πλάνο - στρατηγική; την χρησιμοποιείς όταν οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει και θα είναι αυτή το τελευταίο όπλο που χρειάζεται για να ανατραπεί μια κατάσταση;
Ή την χρησιμοποιείς συνεχώς, αλόγιστα, χωρίς πλάνο, εναντίων όλων κι όχι επιλεγμένων στόχων, με αποτέλεσμα να απωθείς ανθρώπους που θα μπορούσες να φέρεις κοντά σου και να τους στέλνεις όλο και πιο βαθεία στην αγκαλιά του κράτους (της άλλης βίας) όπου θα λειτουργήσει τώρα γι’ αυτούς ώς προστασία και άρα θα την “νομιμοποιήσουν” στις συνειδήσεις τους; έτσι, θα πετύχεις πραγματικά κάτι;
Γιατί, όταν η βία γίνει φετίχ, τότε στρέφεται εναντίον της ίδιας της ιδέας σου και του οράματος σου.
Θα μου πεις ίσως τώρα (όχι εσύ απαραίτητα) ότι δεν σε ενδιαφέρουν οι φοβισμένοι που θα τρέξουν στην αγκαλιά του κράτους και όσοι δεν καταλαβαίνουν. Ναι, αλλά τότε που πας; σε ενδιαφέρει μόνο ο μικρόκοσμος σου; υποτίιθεται πως έχεις όραμα να ανατρέψεις ένα καταπιεστικό σύστημα και να δείξεις έναν άλλο δρόμο για τους ανθρώπους. Πρέπει να τους πείσεις πρώτα γι’ αυτό. Πρέπει να “χτιστούν” συνειδητές προσωπικότητες. Η ιδέα σου η ίδια “επιβάλει” αυτή τη συνειδητότητα για να λειτουργήσει. Από όλους. Κι όταν η βία γίνεται φετίχ, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά απωθεί.

δυστυχως ετσι μου φαινεται χρησιμοποιειται σημερα. Κυριως απο τους αναρχικους που αποτελουν την μειοψηφια που ανατρεπει το χαρακτηρα των πορειων. Ετσι δινουν και την τελεια τροφη στα μμε να στρεφονται εναντιον των νεων που διαδηλωνουν βαζοντας τους ολους στο ιδιο σακι λεγοντας: να ποια ειναι η νεολαια. ετσι με μια μικρη βοηθεια το κρατος λιγο πολυ αγιοποιειται. να μην επαναλαμβανομαι με τα οσα εχουν ηδη γραφτει

Διαφωνω.Θεωρω προυυποθεση καποιου που θελει να αγωνιζεται εναντια σε κατι να εχει το μυαλο του ανοιχτο και να ασχοληθει με το τι,που,πως,γιατι το κανει αυτο ετσι δεν θα περιμενει απο κανενα ΜΜΕ να τον καπελωσει και να του πει ποιος αγωνιζεται σωστα και ποιος οχι.Επιπλεον ετσι θα δει οτι η τυφλη και ασκοπη βια ειναι παρα πολυ μικρη σε σχεση με τις στοχευμενες-οχι μονο βιαιες- δρασεις που γινονται παρα την παραπληροφορηση που επικρατει απο παντου.
Αυτο σχετικα με τον κοσμο που θεωρει οτι εκανε κατι κατεβαινοντας σε μια πορεια ΚΑΙ ΜΟΝΟ.Παραμενει σε ιδιο βαθμο το ιδιο ανενημερωτος και ‘‘αγραμματος’’ με αυτον που καθεται μπροστα στη τηλεοραση γεμιζοντας το κεφαλι του.

Στον περασμένο αιώνα μόνο, η Ινδία έγινε ανεξάρτητη χώρα, οι μαύροι των ΗΠΑ κατέκτησαν τα πολιτικά τους δικαιώματα και ένα συνδικάτο στην Πολωνία κατάφερε να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα χωρίς να προσφύγουν στην βία. Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εκεί, αλλά είναι ταυτόχρονα άξιο απορίας και ύποπτο γιατί στην Ελλάδα ειδικά δεν διδάσκονται (ή δεν διδάσκονται επαρκώς) στα σχολεία και στα πανεπιστήμια τα όσα διακήρυξαν και πέτυχαν προσωπικότητες όπως ο Γκάντι και ο Martin Luther King Jr.

Στο boldαρισμενο, θεωρεις τα σπασιματα τραπεζων και καποια πεσιματα σε Α.Τ. ως επιλεγμενους στοχους? Αν ναι, δεν διαφωνουμε σε κατι. Εχεις δικιο οταν λες οτι για μερικους η βια εχει γινει φετιχ ή αυτοσκοπος, αλλα οπως εχω γραψει και σε παλιοτερο ποστ μου σε αυτο το τοπικ, τι μπορεις να κανεις? Να τους απομονωσεις ειναι η μια ιδεα, αλλα μετα φτανουμε σε περιφρουρημενες πορειες κλπ…

Συμφωνω οτι ο φετιχισμος της βιας διωχνει τον μικροκοσμο, αλλα πραγματικα πιστευω οτι λιγοι ειναι οι συνειδητοι αναρχικοι που νοιαζονται μονο για μπαχαλα.

Την χρησιμοποιείς με συγκεκριμένο πλάνο - στρατηγική; την χρησιμοποιείς όταν οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει και θα είναι αυτή το τελευταίο όπλο που χρειάζεται για να ανατραπεί μια κατάσταση;

Συμφωνω στο συγκεκριμενο πλανο-στρατηγικη, αλλα οχι στο 2ο που λες. Οπως φανηκε περυσι τον Δεκεμβρη, οταν ο κοσμος βραζει δεν υπαρχει περιπτωση να μπορεσεις να τους ελεγξεις ή να τους καθοδηγησεις (οπως προσπαθουσε περυσι το ΚΚΕ). Με την κριση του καπιταλισμου παντως, νομιζω πως οι συνθηκες εχουν ωριμασει καπως :roll:

Εισαι σωστος για την Ινδια, στην οποια βεβαια ειχαμε αμετρητες απωλειες αν δεν κανω λαθος. Για τους μαυρους στις ΗΠΑ εχω μια διαφωνια, δεν μιλαμε για ολικη ανατροπη του συστηματος, αλλα για συμμετοχη στην αστικη δημοκρατια. Για την Πολωνια δεν γνωριζω!

Πραγματικα πιστευω οτι η πλειοψηφια των παιδιων στην ηλικια μου δεν ξερουν τον Γκαντι ή τον Λουθηρο. Βεβαια, δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι υποπτο το οτι δεν εχουμε διδαχθει για τις ειρηνικες επαναστασεις οταν δεν εχουμε διδαχθει για τις βιαιες, οι οποιες συγκλονισαν και αλλαξαν το ρου της ιστοριας (Οκτωρης 17 πχ).

1)Το πρόβλημα με την ιστορία των νεότερων χρόνων είναι συνολικό. Τα κεφάλαια μάλιστα που αναφέρονται σε νεώτερα χρόνια βρίσκονται στο τέλος των βιβλίων και δεν προλαβαίνουν να διδαχθούν.
2) Αν και γενικότερα δεν είμαι κατά της βίας (και φυσικά δεν ταυτίζω όλες τις μορφές βίας) ήθελα να γράψω για αυτό ακριβώς που είπε ο jim rotten περί “φετιχοποίησης της βίας”. Παραδείγματα μη βίαιης αλλαγής υπάρχουν και τα συνόψισε ο mule (εκτός της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης), τα οποία καταρίπτουν τη ρήση του Μάρξ πως «Η βία είναι η μαμή για κάθε παλιά κοινωνία που εγκυμονεί μία καινούρια". Καταρρίπτουν με την έννοια του “απαραίτητου”…

Άσχετο, αλλά στο βιβλίο της Φιλοσοφίας στη Θεωρητική κατ/νση στη Β’ Λυκείου, έχει στις πρώτες σελίδες ένα σύνθημα σε τοίχο “Οταν κλείνει η TV, αρχίζει η ζωή” όπου το “αλφάδι” έχει αντικατασταθεί από ενα “βητα”. :stuck_out_tongue:

όσο για την ιστορία σχετικό είναι και το ότι η ιστορία για τον 20ο αιώνα(το κραχ του 30,οι παγκόσμιοι πόλεμοι) διδάσκεται στην τρίτη λυκείου όπου είναι μάθημα γενικής και φυσικά όσο και να θες να προσέξεις και να διαβάσεις λίγο δεν μπορείς.

Βασικα, δεν φταιει μονο αυτο. Αν δεν κανω λαθος, για την Ρωσσικη Επανασταση εχουν αφιερωσει μονο μια παραγραφουλα. Αν μπορεις τσεκαρε το!

και πολυ της ειναι…

Το σκεπτικό “οι αλλαγές στην ιστορία γίνονταν μόνο με βία, οπότε δικαιολογούμαι στο να ασκώ κι εγώ επιπλέον βία, όσο ηλίθιος κι αν είμαι”, μόνο σε εμένα φαίνεται πως μπάζει;

ΥΓ. Που όπως έχω αναλύσει και παλιότερα, μια χαρά έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και δίχως βία, αλλά βαριέμαι να την κάνω ξανά τη συζήτηση.

εγω πιστευω οτι αν το συνολο της κοινωνιας ειναι ενωμενο και συμφωνο προς την αλλαγη θα την επιφερει χωρις βια.Αντιθετα οι μικρες ομαδες επειδη δεν εχουν την δυναμη του πληθους προσπαθουν να επιβληθουν με την βια.

Σε καμια απο αυτες τις περιπτωσεις ομως δε θιχτηκε ο πυρηνας του κεφαλαιοκρατικου συστηματος, καπιταλισμος πριν και καπιταλισμος μετα. Στην Ινδια δεν αλλαξε το καθεστως των καστών, στις ΗΠΑ απλα ο μαυρος πληθυσμος ενσωματωθηκε στο συστημα και στη Πολωνια - ιδιαζουσα περιπτωση σοσιαλισμου με κραταια την καθολικη εκκλησια- επι εποχης περεστροικας και ακομα πιο πισω οι καπιταλιστικες σχεσεις ειχαν επανεδραιωθει. Ο Timeous μιλα για ολικη ανατροπη του συστηματος, οπως συνεβη πχ στη Γαλλικη Επανασταση ή στην Οκτωβριανη, για την αλλαγη των παραγωγικων σχεσεων, για την ολικη ανατροπη του κοινωνικου και οικονομικου κατεστημενου… Τον οποιο Μαρτιν Λουθερ Κινγκ,παρεμπιπτόντως, δολοφονησαν οταν ήδη το κυρηγμα του αρχισε να ριζοσπαστικοποιειται επικυνδυνα προς τα αριστερα, θιγοντας πια το ιδιο το καπιταλιστικο συστημα. Μην ξεχναμε επισης και τους Μαυρους Πανθηρες και τον Μαλκομ Χ.