Παράγκα κι άλλα

Για το παρασκήνιο του Ελληνικού Πρωταθλήματος δεν έχουμε κανένα τόπικ. Αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει ως οντότητα κι όλοι θέλουν να το ελέγξουν, ας έχουμε κι ένα τόπικ για αυτό.

Ξεκινώ με τους διαλόγους από τις περιβόητες κασέτες του Μάκη για τις οποίες χάθηκε η δικογραφία και ο Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φλωρίδης μετατέθηκε σε άλλο υπουργείο πρωτού ολοκληρώσει τις έρευνες…

[SPOILER]Το όνειρο

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με τον Θωμά Μητρόπουλο. Ο Σπάθας διηγείται όνειρο που είδε, ότι οι δυο τους έμπαιναν στη φυλακή αλλά κατάφερε να λαδώσει τους αγίους!

Σπάθας: Είδα ότι μας πηγαίνανε στον Κορυδαλλό και την ώρα που πηγαίναμε να μπούμε μέσα ήλθε ένας με στολή ντυμένος και σ’ αγκάλιασε από το λαιμό και σε κράταγε και μου λέει και μένα, που ερχόμουνα κοντά «άσ’ το Γιάννη, μη φοβάσαι, μη στεναχωριέσαι τίποτα, εγώ είμαι εδώ», με στολή και μου λέει η μάνα μου τώρα είναι άγιος, σε κάποιον άγιο λέει που πιστεύει και να πάει να ανάψει ένα κερί και μετά ανεβαίνουμε τις σκάλες υποτίθεται για να μπούμε μέσα -η σκάλα, μου λέει, είναι τα προβλήματα που ανεβαίνατε και φύγατε- και ήταν κάτι με πολιτικά ρούχα, πολλοί, και δεν θα ανεβείτε από εδώ, θα ανεβείτε από εκεί και εγώ τους είπα: «Από δω θα ανεβούμε, που είναι εύκολα και θα σας ξηγηθώ το χαρτζιλίκι».

Στην επόμενη κασέτα υπάρχει συνομιλία του Θωμά Μητρόπουλου με τον Χρήστο Πανόπουλο. Αναλύει τη θεωρία ότι η ΕΠΟ κάνει πολιτική όπως ένα υπουργείο, ότι οι ΠΑΕ ενδιαφέρονται 80% για ευνοϊκή διαιτησία και 20% για αθλητική δικαιοσύνη. Αναφέρει επίσης ότι και την εποχή Βαρδινογιάννη τα ίδια γίνονταν και ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος.

Θ. Μητρόπουλος: Ρε, ο Παναθηναϊκός θέλει να υπάρξει νέο καθεστώς, άλλο. Ο Παναθηναϊκός πάει στην ίδια λογική. Αγόρι μου, πώς κυβέρνησε ο Παναθηναϊκός τόσα χρόνια το ποδόσφαιρο, ξέρεις; Μέσω των εκάστοτε υπουργών. Σύμφωνοι; Ο Παναθηναϊκός θέλει ή να πάρω εγώ την ΕΠΟ σαν Παναθηναϊκός, να την κουμαντάρω εγώ, ή να μην ανήκει η διαιτησία στην ΕΠΟ. Α[B]ν μίλαγες με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη πριν από 8 χρόνια , θα σου έλεγε μη λες μαλακίες. Μια χαρά είναι τα πράγματα.

Πανόπουλος: Το ξέρω, γιατί έχω μιλήσει.[/B]

Θ. Μητρόπουλος: Αν μιλάς τώρα με τον κύριο Κόκκαλη, μια χαρά είναι τα πράγματα. Παίρνεις χαμπάρι τι λέμε, ρε περίεργε; Απλά είναι τα πράγματα. Το ζητούμενο είναι ότι όλοι θέλουν ακριβοδίκαια διαιτησία όταν είναι στην απ’ έξω. Είναι σαν να μου λες ότι ο κόσμος μπορεί να υπάρξει χωρίς πουτάνες. Δεν γίνεται αδελφέ.

Οσοι είναι έξω

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με κάποιον «Δημήτρη». Σε αυτήν, ο Σπάθας τού λέει ότι μόνο ένας υπουργός μπορεί να βλάψει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη και τις επιχειρήσεις του.

Σπάθας: Ποιος μπορούσε να κάνει ζημιά στον Κόκκαλη, Μήτσο; Μόνο το κράτος, ένας υπουργός. Και ένας υπουργός σ’ αυτό το στιλ, δηλαδή με καταγγελίες δύο-τριών μηνών χωρίς να παρουσιάζει τίποτα και να λέει για συμμορίες, να ανοίξουμε λογαριασμούς, θα δείτε τι θα γίνει, κουτσαβακισμούς και αρχίδια. Και πρόσεχε αυτό, αυτό έχει μια επίπτωση για τον Κόκκαλη. Το πρωτάθλημα το χάνει αυτή τη στιγμή. Στο λέει ο Γιάννης ο Σπάθας, ας είναι πρώτος. Θα το χάσει έτσι που πάνε. Θα φοβηθεί όλος ο κόσμος. Μήπως Μήτσο, πάνε και για ζημιά στις επαγγελματικές του δουλειές; Περιμένουν να πέσουν οι μετοχές, οι εταιρείες του κ.λπ. Τον νικάει ο Φλωρίδης, δεν παίρνει το πρωτάθλημα, αρχίζει η αντιστροφη μέτρηση για τις δουλειές. Ο κόσμος θα αρχίσει, αμάν δεν αγοράζω INTRACOM, δεν αγοράζω INTRALOT.

«Δημήτρης»: Εχεις δίκιο, έτσι πιστεύω κι εγώ.

Σπάθας: Δεν είναι τυχαίο, τώρα το λέω σ’ εσένα, μην κοιτάς τις πλάκες που κάνουμε, ο Γιάννος το φιλαράκι σου που σου μιλάει, μια πενταετία είναι τα πρώτα ονόματα και έχουν κάνει το άσπρο-μαύρο για τον Ολυμπιακό.

Ο Μάρης

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με το διαιτητή Σπύρο Βούλγαρη. Τον ευχαριστεί για την «άψογη διαιτησία του» στον αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 0-0 (25/2/2002). Τον ρωτά αν στην Κρήτη που πήγε να σφυρίξει συνάντησε τον Λάμπρο Μάρη. Ο Βούλγαρης επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε μαζί του και ότι ο Μάρης τού είπε ότι οι άνθρωποι του ΟΦΗ ενδιαφέρονται για τον «άσο» και ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα. Ο Βούλγαρης απάντησε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί χωρίς να εκτεθεί ο ίδιος. Ο Μάρης «του ζήτησε» κάποιες κάρτες σε παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Σπάθας είχε ζητήσει έξι κίτρινες κάρτες στον Βούλγαρη. Ο ΟΦΗ εκείνη την περίοδο ήταν στις τελευταίες θέσεις και κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό και ο ΠΑΟΚ ήταν στις πρώτες θέσεις και διεκδικούσε μαζί με τον ΠΑΟ την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σπάθας: Κατ’ αρχήν σ’ ευχαριστώ. Οι άνθρωποι εκεί πέρα, οι φίλοι από την Κρήτη δεν έχουν παράπονα. Μια φάση μπορούσε, αλλά γενικά μου λέει, οι άνθρωποι μου λέει, δεν βαριέσαι, δεν έχουμε. Αμα μας ξαναπαίξει…Θέλω να σε ρωτήσω κάτι Σπύρο.

Σπύρος: Ναι, σε ακούω.

Σπάθας: Εχεις μιλήσει με τον Λάμπρο καθόλου;

Σπύρος: Με τον Λάμπρο τον Μάρη;

Σπάθας: Ναι.

Σπύρος: Ναι, με πήρε τηλέφωνο.

Σπάθας: Περιμένεις κάτι;

Σπύρος: Οχι.

Σπάθας: Εγώ χαίρομαι να περιμένεις, κατάλαβες τι λέω.

Σπύρος: Ο Λάμπρος με πήρε τηλέφωνο το Σάββατο που ήμουν κάτω, στο Ηράκλειο.

Σπάθας: Ωραία.

Σπύρος: Εντάξει; Λοιπόν… και μου είπε, έλα να συναντηθούμε.

Λοιπόν… και πράγματι συναντηθήκαμε. Λοιπόν. Μου είπε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον άσο και είναι διατεθειμένοι να δώσουνε χρήματα. Λοιπόν, εγώ του είπα, ό,τι μου είπες εσύ…

Σπάθας: Μάλιστα, ναι.

Σπύρος: Και γυρίζει και μου λέει, το ξέρει και ο Γιάννης, το ξέρουνε… και διάφορα τέτοια.

Σπάθας: Τίποτα δεν ήξερα.

Σπύρος: Του λέω, άκουσεέμε να σου πω κάτι. Εγώ έχω μιλήσει με τον Γιάννη. Μου έχει πει όσο μπορώ, χωρίς να εκτεθώ, να πάω λίγο την ομάδα. Ετσι; Λοιπόν, αλλά από 'κεί και πέρα, Λάμπρο, το μόνο που προέχει είναι ο Σπύρος και τίποτα άλλο. Και γυρίζει και μου λέει, θα σου ζητήσω τότε κάποιες κάρτες. Λοιπόν, και μου ζητάει τα ονόματα που μου είχες δώσει εσύ να μην τα δείξω. Ετσι; Μου είπε ότι οι άνθρωποι στον «άσο» είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάποια χρήματα. Ετσι; Εγώ του είπα αυτά τα πράγματα, μπήκα μέσα στο παιχνίδι, από τους έξι που μου είχες δώσει εσύ, παίζανε οι δυο. Οι άλλοι τέσσερις ήταν πάγκο.

Σπάθας: Ωραία.

Σπύρος: Εβγαλα στον έναν…

Σπάθας: Μπράβο.

Σπύρος: Ο οποίος έγινε μετά αλλαγή και μπήκανε δύο από αυτούς. Να σου πω και κάτι άλλο; Και μου είπαν ότι πλήρωναν οι άνθρωποι κάποια χρήματα, χωρίς να μου προσδιορίσει ποσό και μου είπε ότι έχε υπ’ όψιν σου ότι στο «Χ» δεν παίρνεις τίποτα. Ετσι ακριβώς, όπως στο λέω. Και του λέω Λάμπρο, το πρώτο που προέχει είναι ο Σπύρος, ακριβώς όπως σου το λέω, και μου έχει πει και ο Γιάννης ότι μπορώ…

Σπάθας: Αδελφέ, εγώ απέναντί σου αγόρι μου θέλω να είμαι εντάξει, γι’ αυτό επειδή τους είπα να μη στείλουνε πουθενά τίποτα, θα φροντίσω με τους ανθρώπους να πιούμε έναν καφέ γιατί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά θέλω να ακούσεις ότι ο Γιάννης δεν έχει ανακατευτεί σε τίποτα που να ήταν επιλήψιμο για το Σπύρο.

Σπύρος: Και εσύ Γιάννη να ξέρεις ότι ο Σπύρος δεν παίζει χωρίς τον Γιάννη. Εντάξει; Γιάννη, ό,τι θέλεις για το επόμενο, σε περιμένω.

Ο επόπτης

Συνομιλία του Θωμά Μητρόπουλου με τον Χρήστο Πανόπουλο. Ο Θωμάς συστήνει στον Πανόπουλο να μιλήσει με τον Σωτήρη Βοργιά (μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας) που είναι κολλητός του επόπτη Γιώργου Καρκοβίρη. Ο Μητρόπουλος μιλάει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα 100%

Θωμάς: Καλά είσαι; Λοιπόν, να πάρεις το φιλαράκι σου, τον Σωτήρη ή με τον μεσαίο ή με τον πλαϊνό είναι κολλητός, αδέλφια.

Χρήστος: Καλά ρε μαλάκα, είναι δυνατόν σ’ αυτόν τον… το λαμόγιο τον Βοργιά, ρε ηλίθιε, να τον έχεις μέσα;

Θωμάς: Εγώ τον έχω μέσα;

Χρήστος: Πώς ρε μαλάκα; Εσύ τα έχεις κάνει όλα αυτά. Εγώ αυτόν τον ξέρω από το Ναυτικό, εγώ φοβάμαι να του πω το όνομά μου αυτουνού.

Θωμάς: Να σου πω κάτι;

Χρήστος: Οταν παίζαμε πόλο, αυτός ήταν στο Λιμενικό.

Θωμάς: Να σε ρωτήσω κάτι; Δεν μου λες, εγώ τι είμαι από τον νόμο κουτουρού; Δεν ξέρω τι γίνεται; Ασε μας ήσυχους τώρα, ρε. Ξέρω τι σου λέω. Και μπορείς και κάν’ το ό,τι σου λέω. Είναι εύκολο πολύ. Δηλαδή γι’ αυτόν είναι πολύ εύκολο, της πλάκας. Κατάλαβες; Απ’ το αυτί είναι. Πώς να σου δώσω να καταλάβεις; Δεν είναι απλή γνωριμία.

Χρήστος: Ρε, φοβάμαι ότι αυτός ο μαλάκας, εγώ τον ξέρω χρόνια, και μιλάμε και… Φοβάμαι μη τυχόν με κάνει βούκινο.

Θωμάς: Αντε ρε μαλάκα, τώρα. Τρελός είσαι.

Χρήστος: Το ξέρεις ότι μιλάει, το τι γίνεται και τι κάνει.

Θωμάς: Εκείνο που ξέρω είναι ένα, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ό,τι πρέπει. Υπό άλλες συνθήκες θα κινιόμουν εγώ. Τώρα, όπως είναι τα πράγματα, είναι προτιμότερο εσύ, αλλά σου λέω είναι απόλυτοι οι δυο. Οταν λέμε απόλυτοι, πώς να στο δώσω να καταλάβεις ρε παιδί μου; Σαν να είναι το χέρι το δικό σου. Κάνε αυτό. Και οι δύο.

Χρήστος: Θα τον πάρω τηλέφωνο.

Θωμάς: Ετσι; Σου λέω και οι δύο. Ο μεσαίος είναι ο πρώτος.

Χρήστος: Ποιος είναι ο πρώτος;

Θωμάς: Καρκοβίρης.

Χρήστος: Μάλιστα. Θα τον πάρω τώρα τηλέφωνο.

Θωμάς: Είναι απόλυτος σου λέω εκεί.

Χρήστος: Λες να μας κάνει δηλαδή τίποτα;

Θωμάς: Οχι ρε περίεργε, αλλά σου εξηγώ είναι 100% εκεί τα πράγματα. Δεν είναι άντε, ξέρεις, πασαλείμματα. 100% σου λέω. Και εντάξει, εγώ έχω και τη γνώμη τη δική του από άλλες φορές σε σχέση με το πρόσωπό σου, η οποία είναι θετική. Κατάλαβε τι σου λέω. Αλλο πράγμα είναι θετική σε εσένα και άλλο πράγμα είναι θετική σ’ έναν άλλον, σε τρίτο. Το κατάλαβες; Ξέρω, λοιπόν, τη γνώμη του όσον αφορά το πρόσωπό σου».

«Ενας δικός μας»

Συνομιλία του Γιάννη Σπάθα με τον Πάρη Χέλη που είχε έρθει στην Αθήνα για να διαιτητεύσει τον αγώνα Ολυμπιακού - Πανιωνίου (7/1/01). Επικοινωνεί με τον Γιάννη Σπάθα και τον ρωτάει αν ο Καλαθενός είναι παρατηρητής στο συγκεκριμένο αγώνα. Ο Σπάθας τού λέει ότι θα είναι ο Αντώνης Βασάρας. Ο Χέλης ζητά να μπει κάποιος δικός τους.

Σπάθας: «Προσοχή αύριο, τα γνωστά. Καλά, θα τα πούμε από κοντά. Εντάξει, ο Θανάσης είναι».

Χέλης: «Δεν είναι ο Θανάσης. Είδα τώρα το φύλλο αγώνος των διαιτητών γιατί δούλευε κούριερ σήμερα. Εγώ νομίζω ο Καλαθενός είναι. Ετσι μου είπε ο Μιχάλης; Για να δω λίγο; Οχι ρε πούστη, ο Βασσάρας είναι. Τι κάνουμε ρε μαλάκα;»

Σπάθας: «Δεν πειράζει ρε. Καλός ο Αντώνης. Μη σε νοιάζει. Εντάξει ρε είναι. Τώρα σ’ αυτό είναι… άλλο το αυριανό, κατάλαβες; Μη σκας».

Χέλης: «Καλύτερα να ήταν δικός μας».

Η ταρίφα

Συνομιλία Σπάθα με Θωμά Μητρόπουλο. Κανονίζουν την ταρίφα για διαιτητή και επόπτη: 4 και 1 εκατομμύριο αντίστοιχα!

Μητρόπουλος: Εσύ θα μιλήσεις με τον μικρό, έτσι;

Σπάθας: Ναι, με τον Μήτσο και τον άλλον και τους δύο μαζί.

Μητρόπουλος: Λοιπόν, τι να του πούμε. Κανένα τεσσάρι αυτουνού και κανένα, ένα του μικρού;

Σπάθας: Να κάνουμε λίγα ψαλίδια. Ας κάνω λίγο ψαλίδι.

Μητρόπουλος: Οχι, πες του 4 και 1, ακούς;

Σπάθας: Ναι.

Μητρόπουλος: Και… Βέβαια μιλάμε για αποτέλεσμα, για νίκη. Αν δεν είναι νίκη, θα κανονίσω εγώ τι θα του βγάλω.

Σε άλλη κασέτα υπάρχει συνομιλία του Σπάθα με τον Γιαννη Λιόλιο. Σε παρατήρηση του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά προς τον πρόεδρο για τις κληρώσεις των διαιτητών σε συγκεκριμένους αγώνες (π.χ. ΠΑΟΚ - ΑΕΚ ο Παπαδάκος κ.τ.λ.), ο Σπάθας ξεσπά: «Δεν ασχολούμαστε με αυτά πια… Σου λέω, ο Ολυμπιακός να κερδίζει και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούνε. Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω και όλα τα άλλα…».[/SPOILER]

δεν το διάβασα το πόστ αλλά θυμάμαι πως το μόνο ουσιαστικό που είχε βγεί από εκείνες τις κασσέτες ήταν πως ο βάζελος βολευόταν με το να στήσουν τον παοκ σε ένα μάτς με τον οφη γιά να βγεί αυτός στην ευρώπη. μιλάμε γιά συγκεκριμένο μάτς και με στοιχεία και όχι αοριστολογίες. κάνω λάθος?

ακριβώς! Και μαζί βολευόταν και ο ΟΦΗ που ήθελε να αποφύγει τα μπαράζ για τον υποβιβασμό. Τελικά στα μπαράζ έπεσε με τον ΠΑΣ και εκεί τον ΠΑΣ τον έσφαξαν κανονικότατα. Εκείνη τη χρονιά ο ΠΑΣ είχε μαζέψει στο β’ γύρο του πρωταθλήματος περισσότερους βαθμούς από ότι μάζεψε ο 4ος της χρονιάς στο δεύτερο γύρο. Παρόλα αυτά φρόντισαν να πέσει και ο η διοίκηση του ΠΑΣ το έκανε τουμπεκί γιατί τσέπωσε τα λεφτά από μεταγραφές παικτών όπως ο Σεϊταρίδης και ο Φουτσίνι.

Μιλάμε πως έπεσε μια ομάδα που στον πρώτο γύρο είχε για δεξιά πλευρά το δίδυμο Σεϊταρίδης-Φουτσίνι και σε ΟΛΑ τα ματς γινόταν κανονικό σφαγείο και τελειώσαμε με 9 πόντους τον πρώτο γύρο…

κάρβου χαρά στο κουράγιο σου ! μέχρι κ εγώ ο παραγκολάγνος έχω βαρεθεί.

ανοίγεις θρεντ στο ίδιο φόρουμ που υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ταυτόχρονα ότι “παράγκα ΔΕΝ υπάρχει” αλλά και ότι “αλλάξανε τα κόζα, κ ο κόκκαλης δεν κάνει τπτ να προστατεύσει την ομάδα”

ε τι άλλο να πούμε?

Επίσης, έχω βρει δηλώσεις του Μάκη σύμφωνα με τις οποίες για μια εποχή την παράγκα την ήλεγχε η ΑΕΚ, αλλά ποτέ κανείς δε του ζήτησε να πάει να καταθέσει το τι είχε βρει! Επειδή έχω βαρεθεί την κουβέντα “όχι η διαιτησία είναι μια χαρά” για αυτό πόσταρα τις κασέτες. Όπως λέει και στις κασέτες

Θωμάς Μητρόπουλος: Αν μίλαγες με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη πριν από 8 χρόνια , θα σου έλεγε μη λες μαλακίες. Μια χαρά είναι τα πράγματα.

Πανόπουλος: Το ξέρω, γιατί έχω μιλήσει.

Θ. Μητρόπουλος: Αν μιλάς τώρα με τον κύριο Κόκκαλη, μια χαρά είναι τα πράγματα.

καρβου εύκολο

αν είσαι γαύρος πιστεύεις ότι η παράγκα δεν υπήρξε, αλλά τώρα που ζορίζεσαι, φοβάσαι πως υπάρχει - για τους άλλους

αν ΔΕΝ είσαι γαυρος, πιστεύεις οτι υπάρχει γιατι δεν είσαι ούτε πολύ μεγάλος, ούτε πολύ μικρός για να μην θυμάσαι βουτιές κ πεναλτυ κ μαγείες

κοινη παραδοχή είναι ότι παντού οι διαιτητές σφυράνε τον μεγάλο ή έστω τον πρωταθλητή. μόνο στο πρωτάθλημα της ζιμπάμπουε όμως σφυράνε για τόσα χρόνια κ τόσο απροκάλυπτα

η παράγκα πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει και λάθος κάνουν όσοι νομίζουν πως έχει συγκεκριμένο χρώμα. ακόμα και τις εποχές που φωνάζανε όλοι πως την ήλεγχε ο ολυμπιακός έχω στο αρχείο μου τα άπειρα παραδείγματα σκανδαλώδους διατητικής εύνοιας προς άλλους συλλόγους (ακόμα και εκτός μεγάλων). και εκεί έγκειται η μεγαλύτερή της επιτυχία. όλοι φωνάζανε γιά τον ολυμπιακό γιατί έτσι βόλευε και κανείς δεν κοιτούσε να δεί τι πραγματικά φταίει. ακόμα και αυτή η περιβόητη έρευνα σταμάτησε γιατί πολύ απλά δεν “έδειχνε” προς την κατεύθυνση που όλοι ήθελαν-νόμιζαν.

Ναι, και στις περίφημες εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_sport_1_04/10/2008_287008), όλοι μαζί δώσανε τα εκατομύρια, συνεταιρικά, όπως και όλοι μαζί αποφάσιζαν να παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα ο γαύρος.

Ρε πάτε καλά ρε; Η κατάσταση είναι απλή. Την ΕΠΟ για χρόνια (μετά τον Νταϊφά)ήλεγχε ο Βαρδινογιάννης με ένα διάλλειμα του Μελισσανίδη. Οι δουλειές τότε γινόντουσαν λίγο πολύ ερασιτεχνικά. Πάρε άδεια για ένα βενζινάδικο εσύ, πάρε κανα φράγκο ο άλλος κτλ. Κυρίως τότε η επιρροή είχε να κάνει με άλλα θέματα και όχι τόσο με αγωνιστικά. Δηλαδή συμβόλαια παικτών (βλ. Αποστολάκη, Μαραγκό) ή κληρώσεις (τα παγωμένα μπαλάκια κτλ) ή ομάδες-δορυφόρους (ΟΦΗ, Δόξα Δράμας, Κόρνιθος, Αθηναϊκός σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες). Τα σφυρίγματα υπήρχαν, αλλά ήταν πιο μετρημένα και απόδειξη είναι το πόσες ομάδες πήραν πρωταθλήματα και σε ποιες θέσεις τερμάτιζε ο Παναθηναϊκός.

Όταν ήρθε ο Κόκαλης τα πράγματα έγιναν επαγγελματικά. Στηθηκε ολόκληρο σύστημα με δομή εταιρίας. Γεν. Διευθυντή (τον “φίλο” Θωμά Μητρόπουλο που θα “προστάτευε” τον Ολυμπιακό από τη διαίτησία - κατά δήλωση Κόκαλη), εκτελεστικό διευθυντή κτλ. Και φυσικά χρηματοδότη. Ποιος χρηματοδοτούσε την “παράγκα;”. Από πού έβγαιναν τα λεφτά; Ά ξέχασα. Όλοι μαζί τα βάζανε. Η παράγκα έδεσε τόσο πολύ όλη τη λειτουργία του πρωταθλήματος που τα πάντα περνούσαν από αυτή. Ποιοι διαιτητές θα παίξουν πού, τι θα σφυρίξουν, τι θα πει ο παρατηρητής, ποιοι θα γίνουν διεθνείς, ποιες ομάδες θα πέσουν κτλ. Φυσικά επειδή πουλούσε εκδούλευση σε όλους και επειδή όλοι την είχαν ανάγκη όλοι κάποια στιγμή απευθύνθηκαν σε αυτήν (αυτό που δε θέλησε να κάνει ο Καπετάνιος από εγωισμό και σηκώθηκε και έφυγε και αυτό που κατάφερε να κάνει προς το τέλος ο Φιλιππιδης και αρνήθηκε τελικά ο Τζίγγερ).

Όλο το σύστημα όμως δούλευε για δύο. Για τον Ολυμπιακό και το Αιγάλεω. Σφυρίγματα πήραν όλοι, τέτοια όμως που είτε να ευνοούν το τελικό στόχο (π.χ. μπορέι να πήρε σφύριγμα ο ΠΑΟΚ για να μην πάρει βαθμούς ο ΠΑΟ) ή για να ησυχάσουν κάπως οι ομάδες και να μη φωνάζουν (ίδιο παράδειγμα, θυμάμαι τουλάχιστον δύο χρονιές να σφάζουν τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με τον Ολυμπιακό και να σφάζουν μετά τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα).

Τώρα όσοι θέλουν να πιστεύουν ότι η παράγκα δεν υπήρχε ή υπήρχε και δούλευε για άλλους αλλά τελικά η υπερομάδα του Ολυμπιακού κέρδιζε κόντρα στο σύστημα, με γεια τους με χαρά τους. Εγώ θα χαλάσω τη ζαχαρένια τους;

Όσο για τους διαλόγους (αλήθεια πού είναι οι διάλογοι περί “θείου”, “κοκαλιάρη” κτλ. Ποιοι ήταν αυτοί οι τύποι;), η σύνδεση του ματς ΟΦΗ-ΠΑΟΚ με τον ΠΑΟ γίνεται στο μυαλό σας μόνο - χωρίς να σημαίνει ότι σαν υπόθεση δεν μπορεί να ισχύει στα πλαίσια που προανέφερα. Κρητικοί τους πλησίασαν και πάλευαν για να σώσουν την ομάδα τους. Επίσης, αν δείτε, αναφέρει συγκεκριμένα ότι τους ίδιους παίκτες που ζήτησαν οι Κρητικοί να αποβληθούν, είχε ζητήσει ο Σπάθας να μην πάρουν κάρτα. Άρα καταλήγουμε ότι την “παράγκα” ήλεγχαν ο ΟΦΗ και ο ΠΑΟΚ;

__H διαχρονική και παλαιόθεν ύπαρξη παραγκών κλπ, καθώς και η γκαγκστερική διαχείριση της βιοτεχνίας (μιας και σε παγκόσμιο συλλογικό επίπεδο δεν έχουμε να δείξουμε τίποτα) είναι οι λόγοι που με έχουν απομακρύνει απ’ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο…

__Η κατάσταση δε είναι τόσο οφθαλμοφανής, τραγική και αστεία που -δυστυχώς- θεωρώ τραγικό και αστείο όποιον δε την παραδέχεται… Αυτός είναι ο λόγος που δεν συζητώ καν για ποδόσφαιρο και μάλιστα, έχω αποτραβηχτεί απ’ την επικαιρότητα για να μην μπορώ να συζητώ, έτσι ώστε να μην παρασυρθώ, μπω σε κουβέντα και στεχωρήσω και στεναχωρηθώ από οικίους μου. Πραγματικά έχω τρομάξει από την μεταμόρφωση εξαίρετων νέων, με μόρφωση, με παιδεία (αλλά όχι αρκετή μάλλον), με πολλές φορές ήθος και αξίες, καθώς και με υψηλό ή όχι χαμηλού δείκτη νοημοσύνης (βέβαια για συναισθηματικής ποιός ξέρει;), σε τραγικές, αστείες και ανόητες παπαγαλίζουσες μαργιονέτες χωρίς συναίσθηση της κατάστασης τους…

__Προσπάθησα να αλλάξω ειρηνικά αυτό που δε μου αρέσει, αλλά είδα πως είναι σχεδόν απίθανο και ότι χρειάζεται είτε ο άλλος να έχει πραγματικά ανοιχτό μυαλό για να δει τα πράγματα καθαρά, είτε να έχει σιχαθεί τόσο μετά από χρόνια ώστε να μεταστραφεί ο τρόπος σκέψης και δράσης του. επειδή λοιπόν κόντρα στον φανατισμό και σε αρχέγονα ένστικτα (ανταγωνισμού και εκτόνωσης) δεν μπορώ να αντιταχθώ μέσω του λόγου και της λογικής, προσπαθώ να τονώνω την γενικότερη παιδεία γύρω από τέτοια θέματα και να τα μποϊκοτάρω κατά κάποιο τρόπο, να τους δίνω τη σημασία που τους πρέπει. Δε θα πληρώσω κανέναν γκανγκστερ “πρόεδράρα”, καμιά παλιοφυλλάδα για παρωπιδιασμένα πρόβατα που έχουν χάσει το νόημα της ζωής τους και κανέναν σύλλογο φίλων-εχθρών του αθλήματος (στους οποίους προσάπτω όχι μόνο όλους τους προηγούμενους χαρακτηρισμούς αλλά και πολλούς ακόμα). Και το χειρότερο είναι πως εκεί παρασύρονται και ο αδερφός, φίλος, αγόρι, κολλητός, εγώ, εσείς, άτομα με ποιότητα, άτομα που γίνονται μέρος μίας ΚΑΤΕυΘΥΝΟΜΕΝΗΣ μάζας και αποκτούν δυστυχώς τα δικά της κατευθυνόμενα χαρακτηριστικά και δανείζονται όσο είναι εκεί μέσα τις δικές της ποιότητες…

__Αν δεν πουλούσε το ποδόσφαιρο, θα είχαμε όλα αυτά δεινά; Αρα, σταματάω να το πριμοτάρω με τον οβολό μου. Θα μου πείτε “ένας φίλαθλος θα φέρει την άνοιξη;”, όχι δεν έχω φρούδες ελπίδες, αλλά ΕΧΩ ΕΥΘΥΝΗ, τι να κάνω αν οι πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πως όλοι αυτοί που πληρώνουν είναι και αυτοί “ένας” ξεχωριστός… Οσο πιο λίγα τα λεφτά που παίζονται, τόσο καλύτερα… μερικές φορές σκέφτομαι ότι ίσως θα έρπεπε να υπήρχε “όριο κερδών”… Θυμίζει λίγο golden-boys η εξέλιξη αυτή… Υπάρχει ένα τρομακτικά μεγάλο όριο υπερκέρδους και μπορεί να μην το λαμβάνουν όλοι αυτό, αλλά όλοι το κυνηγούν και σ’ αυτό ελπίζουν και διατίθεντε να κάνουν και τα πάντα για να το αποκτήσουν… Ενώ αν δεν είχαν να το κυνηγούν…; Αν ήταν πολύ-πολύ μικρότερο…;

__Εχετε δει να γίνονται επεισόδια σε αγώνες πινκ-πονγκ; Αν όλοι πληρώναμε για “την μπάλα” 90% λιγότερο και όλοι κέρδιζαν 90% λιγότερο, θα ήταν ίδια τα πράγματα; ΜΗ βιαστεί κάποιος να μου πει τι γίνεται σε μικρότερες κατηγορίες και ερασιτεχνικά επίπεδα ή “φυτώρια”, γιατί αυτά προσβλέπουν στα πολλά των μεγάλων σαλονιών και από εκείνη τη συμπεριφορά εξαρτιώνται και εκήνη τη συμπεριφορά αντιγράφουν. Πολλά αν μαζεύονται και σταματώ εδώ. Βέβαια, αν σταματήσουμε να αγοράζουμε γελοίες “εφημερίδες” που μόνο κακό κάνουν στον χώρο -θα κλείσουν. Αν σταματήσουμε να πηγαίνουμε στο γήπεδο, να αγοράζουμε ρόμπες σώβρακα και φανέλες “της ομάδας ΜΑΣ (!!!)” από τις μπουτίκ (?!!), θα ρίξουν τις τιμές. Αν σταματήσουμε να είμαστε θύματα θα σταματήσουν να μας φέρονται ως τέτοια…

__Δυστυχώς εμφανίστηκαν κα άτομα που προσπάθησαν να αλλάξουν τα πράγματα από ψηλά (πολιτικές θέσεις ή θέσεις εξουσίας μέσα στις ομάδες) και όπως βλέπετε τους κάνουν πέρα… Π.χ. θα αποτολμήσω να πω πως όσοι ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ τουλάχιστον φαίνεται να προσπάθησαν να μπουν για να αλλάξουν κάποια πράγματα και ήταν “άσχετοι” (ως “επιχειρηματίες”) με τον χώρο, πήραν πόδι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από το τιμόνι της επιχείρησ… εε, της ομάδας ήθελα να πω. Καληνύχτα μας.

__Ο άνθρωπος που με βάπτισε (στενός συγγενής), έτυχε να είναι πριν κάποια χρόνια ένας αντίστοιχος Βασάρας. Δεν έχουμε κάτσει ποτέ να κουβεντιάσουμε για ποδόσφαιρο (ενώ φαντάζεστε τι “θυσαυροί” κρύβονται -βιβλίο θα μπορούσα να γράψω και έχω και πολύ καλή πρόσβαση). Ούτε βλεπόμαστε συχνά, μάλλον σπάνια θα έλεγα. Κι όμως από σπόνδα και μόνο έχω ακούσει τα απίστευτα… Πολλά εξ’ αυτών πριν από την συγκεκριμένη παράγκα (γι’ αυτό λέω πως πάει πολλά χρόνια πίσω αυτή η ιστορία -η παράγκα είναι διαχρονική, όπως και οι καιροσκόποι), ή ακόμα και για διεθνείς παράγκες…

__Θα μπορούσε να ήταν ο πρώτος Ελληνας που θα σφυρίξει Μουντιάλ, ΑΛΛΑ έπρεπε να χάσει κάποια συγκεκριμένη εθνική ομάδα… (σε ματς που θα στήναν να σφυρίξει αυτός). Είχε δει βοηθούς διαιτητές και επόπτες να παίζουν στο τάδε ματς και μετά να παίζουν και σε κάποιο άλλο που δεν επιτρεπόταν φορώντας περούκα και με άλλο όνομα στα χαρτιά… Του είχαν βγάλει μέχρι και πιστόλι στα αποδητήρια για να δώσει αγώνα…

__Οχι αγαπητοί κύριοι (που θα έπρεπε να σας προβληματίζει ΠΟΛΥ ο λόγος πουγ δεν προσφωνώ αγαπητές κυρίες και κύριοι), ΔΕΝ υπάρχει παράγκα και όποιος βλέπει παράγκα τον γέλασαν τα μάτια του. Το αποδεικνύει άλλωστε και η ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας -διαβάστε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε στο “Η Ιστορία Του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Στη Χώρα Μας [SIZE=“1”]Για Χρυσόψαρα[/SIZE]”.

__Με τις υγείες μας.

Προ διετίας άρθρο (πηγή: http://www.shoot.gr/document.php?category_id=245&document_id=5848) :

Ο έγκριτος δημοσιόγραφος τονίζει ότι ήταν λάθος που δεν τιμωρήθηκαν εκείνη την εποχή οι ένοχοι: «Η δικαστική εξέλιξη της παράγκας σαφώς και συνδέεται άμεσα με το παραδικαστικό κύκλωμα. Σε ποια χώρα ευρωπαϊκή θα έβγαιναν αυτές οι συνομιλίες και δεν θα είχαν υποβιβαστεί 2-3 ομάδες, δεν θα είχε συγκλονιστεί ο χώρος του ποδοσφαίρου και των ΠΑΕ, δεν θα είχαν τιμωρηθεί κάποιοι, δεν θα είχαν παρθεί μέτρα, δεν θα είχε αλλάξει το σύμπαν, δεν θα είχε γίνει χαμός».

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έβαλε σε προβληματισμό και πάλι τους ανθρώπους που παρακολουθούν την συγκεκριμένη υπόθεση με την παρακάτω δήλωση: «Μην ορκίζεστε ότι δεν υπάρχει παράγκα σήμερα. Όπως φάνηκε τότε στην έρευνα που κάναμε, η παράγκα άλλαζε χρώματα και πρόσωπα, παρουσίαζε χαμαλαιοντισμό, ήταν άλλοτε πράσινη άλλοτε κόκκινη. Επειδή περισσότερο βαρύνει τον Κόκκαλη και τον Ολυμπιακό η υπόθεση στη φάση που εμείς τη διερευνήσαμε, φάνηκε ότι στο παρελθόν είχε σχέση και με τον Παναθηναϊκό και με το Βαρδινογιαννέϊκο. Η παράγκα δεν ήταν πάντα κόκκινη ήταν και πράσινη και ίσως να ήταν και κίτρινη κάποτε».

Μη φυσιολογική χαρακτήρισε, στο Sportime Radio, την καθυστέρηση της εισαγγελικής έρευνας, ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης: «Θα έλεγα ότι δεν είναι φυσιολογική. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί τώρα. Αυτό που με ενδιέφερε εκείνη την περίοδο ήταν η νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να ανατραπεί αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς που ονομάστηκε παράγκα και είχε να κάνει με τον αποκλειστικό, καθολικό έλεγχο της διαιτησίας. Αυτό έγινε τότε, παρά το ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να αξιολογούμε τα πράγματα που γίνονται μέσα από πάρα πολύ κόπο και πολλές συγκρούσεις».

Σχετικά με το τι είχε γίνει την εποχή εκείνη, ο Φλωρίδης σχολίασε: «Ανέλαβα το Υφυπουργείο τον Απρίλη του 2000, με κύρια αποστολή την έγκαιρη ετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήμουν επικεφαλής της κρατικής ομάδας συντονισμού χιλιάδων υποθέσεων προκειμένου να έχουμε μια καλή προετοιμασία. Παρόλα αυτά δεν με άφηνε αδιάφορο το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο είχε σαπίσει σ? ένα βαθμό επικίνδυνο εξαιτίας αυτού του συστήματος που κατάφερε να ελέγξει απολύτως τη διαιτησία και μέσω αυτής να καθορίζει ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες. Τα διαιτητικά εγκλήματα γίνονταν κυρίως στη Β?, Γ? και Δ? Εθνική και στην Α? τα γνωστά ζητήματα που απασχολούσαν τότε την επικαιρότητα. Πήρα μια πρωτοβουλία μέσα από πολλές συγκρούσεις που έφτασαν στις απειλές τις FIFA, γιατί εκεί κατέφυγε αυτό το σύστημα για να προστατευτεί και το κατάφερε. Εγώ τότε χρησιμοποίησα την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τρεις επίτροποι χρειάστηκε να συντονιστούν και να παρέμβουν απέναντι στον πρόεδρο της FIFA, τον Μπλάτερ έτσι ώστε να δεχθούν τη νομοθετική παρέμβαση που έκανε τότε η κυβέρνηση για να αλλάξει όλο καθεστώς της διαιτησίας».

Σχετικά με τις προϋποθέσεις για να? καθαρίσει ο χώρος, ο Φλωρίδης δήλωσε: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να καθαρίσει ένας χώρος, είναι να έχει ο Υπουργός την απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη του Πρωθυπουργού κι εγώ την είχα τότε. Κι αυτό να είναι σε αρμονία με μια λαϊκή απαίτηση. Αυτά συνέβαιναν τότε. Ξεκίνησα και παρά τις εσωτερικές δυσκολίες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, το πράγμα προχώρησε γιατί ο πρωθυπουργός το ήθελε. Παρά το ότι χρησιμοποιήθηκαν τα μεγάλα κόλπα της FIFA, γιατί τότε η FIFA είχε αποφασίσει να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες και την Εθνική απ? όλες τις διοργανώσεις, εμείς απέναντι σε αυτό τον εκβιασμό χρησιμοποιήσαμε το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε ήταν επίτροπος η κ. Διαμαντοπούλου και συντόνισε τα πράγματα. Επειδή τότε στη Νίκαια θα κρινόταν το ζήτημα της ελευθερίας των μεταγραφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η UEFA ήταν σε δυσχερή θέση και πίεσε την FIFA ώστε να υποχωρήσουν στο ζήτημα της νομοθετικής παρέμβασης που κάναμε εμείς».

Δεν πειράζει παιδιά, φέτος τα πράγματα άλλαξαν.

Το πρωτάθλημα παίζεται επι ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ (τουλάχιστον όσο είναι πρώτος στη βαθμολογία ο ΠΑΟ, γιατί για λίγο που έπεσε δεύτερος άρχισαν τα παραμύθια για τα αεροβόλα).

ΥΓ. Θέλετε στα πλαίσια του θρεντ να μιλήσουμε λίγο και για μπάσκετ?

Καρβου γινεσαι εντελως γραφικος που υποστηριζεις οτι η παραγκα ηταν πρασινη και κιτρινη τα χρωματα των 2 πιο αγνων ομαδων της Ελλαδας

στο μπάσκετ οι μεγάλες ομάδες δεν κερδίζουν κ τη διαιτησία, όπως στο ποδόσφαιρο ? γιατί όχι ? τους τσιμπάνε τα σπυριά της μπάλας ?

Δεν τέλειωσε ακόμα η περίοδος?

… συνεχίζεις να με κολακεύεις, το εκτιμώ

τεσπα, στο θέμα, αν είναι οι γαύροι να έχουν 2 γνώμες ανάλογα το άθλημα, δε ξέρω τι συζήτηση μπορεί να γίνει.

O ΟΦΗ δεν είχε λεφτά να πληρώσει παίκτες αλλά είχε λεφτά να πληρώσει διαιτητές? Ο Οφη είναι ομάδα του Πάο. Σαν να λέμε Πάο Β’. Μην ξεχνιόμαστε ε.

Και η Άεκ και ο Πάο και ο Ολυμπιακός έχουν κατά περιόδους επηρεάσει τα κέντρα λήψης διαιτητικών αποφάσεων. Όποιος το αρνείται αυτό εθελοτυφλεί.

Συγνώμη , συζητάμε για το αν σε έναν επιχειρηματικο κλάδο (ποδόσφαιρο ΑΕ) παίζουν συμφωνίες που δεν γίνονται ευρύτερα γνωστές? Προφανώς γίνονται, φράγκα παίζονται.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχει και η μπάλα ε:!:

Δύο ή και παραπάνω γνώμες έχουν όλοι οι άλλοι που θεωρούν ότι παράγκα υπάρχει ΜΟΝΟ όταν παίρνει τίτλους ο Ολυμπιακός.

Η γνώμη η δική μου είναι ότι παρασκήνιο (είτε θέλετε να το λέτε παράγκα είτε όχι) υπήρχε ανέκαθεν, υπάρχει σήμερα και θα υπάρχει στον αιώνα τον άπαντα. Κάποιοι ευνοούνταν, το ποιος ευνοούταν περισσότερο ανά περιόδους άλλαζε, αλλά το πρωτάθλημα το έπαιρνε πάντα ο καλύτερος στο γήπεδο. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.

Σε κάλυψα?

το κρατάμε κ περιμένω να τελειώσει η χρονιά… θα δούμε τότε

πάντως όταν μιλάς για διατησίες στο μπάσκετ δε φαίνεται να είσαι τόσο cool…

μπορεί να κάνω κ λάθος όμως

Μόλις έχει τελειώσει ένας αγώνας δεν είμαι ποτέ cool.
Όταν το βλέπω πιο ψύχραιμα, αναγνωρίζω ότι ο ΠΑΟ είναι δίκαια πρώτος.

Όσο για τη φετινή χρονιά, έτσι όπως είναι η βαθμολογία αντικατοπτρίζει ακριβώς την απόδοση των ομάδων. Ο βάζελος έχει καλύτερο ρόστερ και είναι κάπως πιο σταθερός, γι αυτό και βρίσκεται 2 βαθμούς μπροστά.

Αν αναφέρομαι στη διαιτησία είναι γιατί βρίσκω αστείο, οπαδοί μιας που έσκουζαν τόσα χρόνια για διαιτησία, να κάνουν τώρα κοκοκό στα κουκούτσια που παίρνει η ομάδα τους. Μιλάω αποκλειστικά για τους οπαδούς του ΠΑΟ, οι υπόλοιποι ας λένε ο,τι θέλουν.

όταν είσαι ήρεμος, μια χαρά μιλάς…

από την άλλη όταν μιλάμε για 12 “πεντακάθαρα” χρόνια, λογικό δεν είναι να μιλάμε και για το “καθαρό 09” ?

βάλε στην ίδια φράση τον γάιδαρο κ τον πετεινό κ θα καταλάβεις τι εννοώ…