Οκ, δεν νοείται να έχουμε θρεντ για τον κάθε μπαγλαμά και να μην έχουμε για το σπουδαιότερο ελληνικό σχήμα της τελευταίας 25ετίας. Ναι, δεν ήταν ούτε κατά διάνοια “ροκ” ή οτιδήποτε σχετικό, αλλά όσοι ΞΕΡΟΥΝ τους βγάζουν το καπέλο. Δεν είμαι και κάνας γκουρού στα ηλεκτρονικά και ομολογώ ότι δεν τους έχω ψάξει σε βάθος, αλλά το ρισπέκτ είναι από δω ως απέναντι.
Αντιγράφω από βικιπαίδεια γιατί εγώ στάνταρ θα τα σκατώσω.
Η ιστορία των σΝ ξεκινά το 1986, όταν βρίσκονται μαζί οι Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα και Αντώνης Πι με αρκετές μουσικές ανησυχίες και κάνοντας μουσικούς πειραματισμούς. Επηρεασμένοι από τον ήχο της acid γράφουν κάποια κομμάτια και σχηματίζουν ένα instrumental (ορχηστρικό-χωρίς στίχους) γκρουπ με το όνομα Bobby Blast. Κατά το 1990 ο Κωνσταντίνος Βήτα γράφει κάποιους στίχους κι η μπάντα αποφασίζει να τους ενσωματώσει στα κομμάτια της. Το όνομα της αλλάζει σε Στέρεο Νόβα και μέχρι το 1991 ολοκληρώνονται τα κομμάτια του πρώτου τους (ομώνυμου) δίσκου, ο οποίος τελικά κυκλοφορεί το 1992 από την Wipe Out Records. Ακολουθούν κυκλοφορίες αρκετών άλμπουμ και singles μέχρι και την κυκλοφορία του Τέλσον το 1996, οπότε και ο Αντώνης Πι αποχωρεί από το γκρουπ. Οι σΝ θα παραμείνουν για περίπου ακόμα ένα χρόνο όταν και στα τέλη του 1997 θα διαλυθούν. Τα μέλη των Στέρεο Νόβα συνεχίζουν ξεχωριστά τον δρόμο τους στη μουσική μέχρι σήμερα. Το Νοέμβριο του 2008, μετά από μήνες υποθέσεων, αποκαλύπτεται στο site της Lifo ότι οι σΝ θα επανενωθούν για μία και μοναδική βραδιά, στις 5 Δεκεμβρίου, στο live για τα 3 χρόνια της Lifo.
Τα πρώτα άλμπουμ των σΝ περιείχαν κυρίως αργά κομμάτια που μπορούν να χαρακτηριστούν ως techno ambient. Στη διάρκεια της πορείας τους ο ήχος τους σκλήρυνε κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο του techno. Χαρακτηριστικός είναι κι ο στίχος της μπάντας. Ο Κωνσταντίνος Βήτα ραπάρει πεζά ποιήματα που έχει γράψει ο ίδιος, δημιουργώντας συνολικά στην ελληνική μουσική σκηνή ένα νέο πρωτοποριακό είδος που θα επηρεάσει ακόμα και την ποπ μουσική. Οι σΝ παρά την επιτυχία τους απέφυγαν την χωρίς όριο εμπορευματοποίηση της δουλειάς τους ενισχύοντας την -έτσι κι αλλιώς- μεγάλη μουσική τους αξία.
Δισκογραφία
Άλμπουμ
* 1992 Στέρεο Νόβα (Wipe Out)
* 1993 Ντισκολάτα (FM Records)
* 1994 Ασύρματος κόσμος (FM Records)
* 1995 The drone compilation (FM Records)
* 1996 Τέλσον (FM Records)
* 1997 Βιταμίνα τεκ (FM Records)
Άλμπουμ μετά τη διάλυσή τους
* 1998 Ωφέλιμο φορτίο (FM Records)
* 1999 Σκάζη (live) (FM Records)
Τα δυο πρώτα έχω, αυτά ξέρω, αυτά εμπιστεύομαι. Δεν νομίζω πάντως να έβγαλαν κακό δίσκο όσο ήταν ενεργοί.
Η ΜΑΓΚΙΑ των σΝ ήταν ότι κατάφεραν σε μια εποχή που η ελληνική ηλεκτρονική σκηνή ήταν ανύπαρκτη να ακούγωνται πρωτοποριακοί. όχι πρωτοποριακοί για ελλάδα. πρωτοποριακοί. τελεία.
Ξεχάστε τους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς της λαϊκής του κάθε καρβέλα και φοίβου. Οι σΝ είχαν κατανοήσει και αφουγκραστεί τις δονήσεις του διεθνούς electronica underground πριν αυτές φτάσουν στην επιφάνεια. π.χ. είχαν ενσωματώσει trip-hop στοιχεία στον ήχο τους πριν την έκρηξη της σκηνής του bristol (massive attack, tricky κλπ.).
Ένα σχήμα που έφτασε στην κορυφή χωρίς να χρειαστεί να κυλιστεί στον βούρκο της ελληνικής μιζέριας. Και μόνο γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια.
Μετά τη διάλυσή τους, οι Μιχάλης Δέλτα και Κων/νος Βήτα ακολούθησαν άκρως επιτυχημένες σόλο καριέρες και με σημαντικές συνεργασίες με ΣΟΒΑΡΟΥΣ έλληνες καλλιτέχνες. Δεν τους έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά να χτες βράδυ ξέθαψα το “Χρώμα της Μέρας” του ΜΔ με την Τάνια Τσανακλίδου και προσκύνησα ξανά μετά από τόσα χρόνια.
Πείτε και σεις.
Παναγιώτη και Ριπ_Νουμπ πάρτε την μπάλα, περάστε άμυνες και μπείτε μ’αυτή στα δίχτια.