Ιδεολογία-νοοτροπία μπαντών/καλλιτεχνών

Γενικά έψαξα στο φόρουμ και δε βρήκα κάτι αντίστοιχο. Αν υπάρχει τζον λοκ που λέτε κι εσείς.

Το ερώτημα είναι το εξής με αφορμή κάτι που πήρε το μάτι μου στο BM thread.

Κατά πόσο όταν ακούτε μουσική σας επιρρεάζει η στάση και η νοοτροπία ορισμένων καλλιτεχνών/μπαντών καθώς και η ιδεολογία και οι απόψεις που διαφαίνονται στα κομμάτια τους?

(Προσοχή δε μιλάω μόνο για πολιτική κλπ -και γι’ αυτό βέβαια-, αλλά και για τη στάση των μπαντών απέναντι στους φαν, και για πολλά πράγματα)

Για μένα είναι διαφορετικά πράγματα το τι περνάει μέσα από στίχους, μουσική κλπ. και τι απόψεις έχει ο άλλος αλλά τις κρατάει για τον εαυτό του. Π.χ. στην πρώτη περίπτωση μπάντες τύπου NSBM τρώνε Χ απ’ την αρχή, και άσε τους άλλους να λένε ότι ‘‘σημασία έχει η μουσική’’. Αλλά στη δεύτερη περίπτωση π.χ. θα απολαύσω ένα δίσκο που μου αρέσει (εφόσων στίχοι και μουσική δε με ενοχλούν προσωπικά), κι ας τον έχει γράψει άτομο που έχει ό,τι να 'ναι νοοτροπία, π.χ. Vikernes. Γενικώς πρέπει να διαχωρίζεται ο δημιουργός από το δημιούργημα, αλλιώς θα πρέπει να ακούμε μία μπάντα αφού περάσουμε από σκανάρισμα όλη την μπάντα, τι απόψεις έχουν, τι κάνουν στη ζωή τους κλπ. Ή ακόμα χειρότερα να καταντήσουμε να ακούμε μόνο sxe hxc π.χ. ή μόνο crust κλπ.

Κατ’ αρχάς να πω ότι σε περίμενα εδώ πέρα.

Κατά δεύτερον σίγουρα ο διαχωρισμός που κάνεις είναι πολύ ενδιαφέρων, αλλά ακόμη δεν έχω λήξει και στη δεύτερη περίπτωση κατά πόσο μου είναι αδιάφορες οι απόψεις του καλλιτέχνη που κρύβεται πίσω από τη μουσική που ακούω και στην οποία σκάω τα λεφτά μου.

Βέβαια αν ακολουθούμε κατά βάση αυτή τη λογική όντως περιορίζουμε τα ακουσματά μας, οπότε ας είμεθα και λίγο χαλαροί (λίγο όμως :p). Σιγουρα ομως η μπάντα που την έχω περάσει από σκαναρισμα και κρίνω εγώ ότι είναι πολύ εντάξει ανεβαίνει πολύ στην υποληψη μου.

(Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε και για μπάντες που σέβονται τον ακροατή τους στα λαιβ τους, στην προσφορά των δουλειών τους κλπ . Για το αν πρέπει να κάνουμε τις πάπιες στις αρπαχτές κλπ. Για τις μπάντες που δε μεταβάλλουν το στυλ τους στον βωμό των χρημάτων και για εκείνες που σταματάνε τη δράση τους τη σωστη περίοδο. (Οχι ονομαστικά απαραίτητα) Και πόσο όλα αυτά μας επιρρεάζουν)

Καταρχας, οπως ειπε και ο Λεπερ, αν η μπαντα εχει σβαστιγκα στο εξωφυλλο ή φασιστικους στιχους δεν υπαρχει περιπτωση να ασχοληθω.

Απο εκει και περα, η σταση/νοοτροπια της μπαντας οπως και οι αποψεις/στιχοι τους με επηρεαζουν. Μπαντες με ελιτιστικη νοοτροπια ή ηλιθιους στιχους δεν τρωνε Χ απευθειας αλλα μου δημιουργουν αρνητικη εντυπωση. Απο την αλλη, οι DIY μπαντες συνηθως ειναι πολυ πιο κοντα στο κοινο, χωρις διαθεση αυτοπροβολης ή αποστασιοποιησης μεταξυ “καλλιτεχνη” και ακροατη. Ειδικα οποιος εχει παει σε DIY live θα το εχει βιωσει πιστευω.

Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν ακουω εμπορικες μπαντες. Συνηθως η σταση τους μου ειναι ουδετερη και εφοσον δεν μιλαμε για ελιτιστες, φασιστες κλπ κρινω απο την μουσικη.

Σαφεστατα και αυτες οι μπαντες ανεβαινουν στα ματια μου, αλλα εφοσον δεν μιλαμε για DIY μπαντες (οπως το οριζει ο καθενας το DIY, αλλη μια μεγαλη κουβεντα που μπορει να γινει) δεν εχω την απαιτηση ουτε για φτηνο αλμπουμ, ουτε για 2ωρες σετλιστ, ουτε για αποσυρση οταν πρεπει. Με λιγα λογια, χεστηκα για το αν με σεβονται ως καταναλωτη.

MindcrimeΚ μία άλλη αφορμή γι’ αυτό το θρεντ είναι αυτό που είπες για τους Bad Religion στο θρεντ τους.

Από κει και πέρα συμφωνώ με timeous στο ότι εννοείται πως δε παύω να αγαπώ και μπάντες που κάνουν εμπορικές επιτυχίες, γιατί αλλιώς θεωρώ πως αγγίζουμε τον δηθενισμό.

Edit: Διαφωνώ λίγο σε αυτό που πρόσθεσες tim μετά το quote. Και αυτές οι μπάντες θεωρώ πως μπορούν με τον τρόπο τους να με σεβαστούν και πραγματικά θα το εκτιμήσω πολύ.

Έτσι είναι, νιώθουμε πιο καλά με ανθρώπους που συμφωνούμε αλλά δε θα πετάξω και τα βινύλια του Ted Nugent επειδή λέει μαλακίες :wink: Μη ξεχνάς ότι πολλοί δημιουργοί (σε όλες τις τέχνες) είναι απλά άνθρωποι που δε θα λέγαμε ούτε καλημέρα σε νορμάλ συνθήκες(προβληματικοί χαρακτήρες με σούπερ ντούπερ παθολογία), οπότε ναι, κρατάμε το δημιούργημα.

Χμ, εδώ αλλάζει αφού πλέον κάνουν κάτι που μας δίνει να το δικαίωμα να τους κρίνουμε και σε μουσικό επίπεδο (αφού τα live είναι μέρος της προσφοράς τους πχ), και να επιλέξουμε ανάλογα (περιπτώσεις σαν των Bolt Thrower πχ)

Το πότε σταματάνε είναι σχετικό, εγώ πιστεύω ότι είναι δικαίωμα τους να παίζουν όσο γουστάρουν και για όποιο λόγο θέλουν, όπως και μεις να ακολουθούμε ή όχι. Τι πάει να πει “είναι τελειωμένοι ας σταματήσουν”, μερικοί κάνουν για χρόνια μόνο αυτό στη ζωή τους, απλά ΔΕ θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτό.

Και εγω το εκτιμω οταν γινεται αλλα δεν εχω την ψευδαισθηση οτι θα γινεται παντα ουτε θα μου “κακοφανει” αν δε το κανουν. Απο την στιγμη που αντιμετωπιζομαι ως καταναλωτικο κοινο, δεν με νοιαζουν τα υπολοιπα.
Επισης να προσθεσω οτι με diy μπαντες θεωρω τον αλληλοσεβασμο δεδομενο.

@MindcrimeK: Mωρέ εννοείται ότι έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν όποτε γουστάρουν, αλλά εσύ δεν ξενερώνεις με την πάρτη μιας μπάντας που πιπιλίζει μετά από ένα σημείο ακριβώς την ιδια συνταγή και την επαναχρησιμοποιεί? Βέβαια εντάξει αν τη συνταγή αυτή την βλέπεις εσύ και σε πορώνει με τον ίδιο πρωτάρικο ενθουσιασμό πάω πάσο. Κι εγώ το’ χω πάθει.

εξαρτάται, για παράδειγμα Motorhead, AD/DC, Bad Religion και ένα κάρο άλλα γκρουπ που ακούω πάνω από 2 δεκαετίες δύσκολα θα αγοράσω νέο δίσκο αλλά πάντα περνάω καλά στα live και καμιά φορά μου κάνουν και την έκπληξη, πχ δες εδώ μια από τις καλύτερες συναυλιακές στιγμές του 2009 για μένα:
http://www.youtube.com/watch?v=qC1Fs–zUmg

Βασικά για μένα υπάρχουν οι μπάντες που παίζουν στο ίδιο στυλ δεκαετίες και γουστάρουν (όπως BR) και γουστάρω κι εγώ μαζί τους, κι εκείνες που παίζουν στο ίδιο στυλ επειδή πουλάει (βλ. maiden)

Παρ’ όλα αυτά σχετικά με την πρώτη κατηγορία, μπορεί και να’ ναι ιδέα μου. Δηλάδη δε ξέρω με σιγουριά αν κι εκείνοι δε παίζουν για τα λεφτά. Ωστόσο από τα δεδομένα που έχω και συμφωνα με μένα παίζουν επειδή γουστάρουν σ΄ένα (σημαντικο) βαθμο.

Και για να επιστρέψω σε αυτά που ειπώθηκαν προηγουμένως, αν ποτέ κάποια μπάντα έχει στα κομμάτια της ναζιστικό περιεχόμενο και μουσικάρα να παίζει δε πρόκειται ποτέ να την ακόυσω. (Και βασικά κάτι αντιστοιχο είδα στο black metal thread). Ειπαμε ας ειμεθα χαλαροι αλλά οχι έτσι

επειδή ο σοσιαλιστικός παράδεισος μας ξέφυγε για λίγο (ή πολύ) ας χωνέψουμε και συμφωνήσουμε ότι παίζουν ΚΑΙ για τα λεφτά (τουλάχιστον). Η φανέλα είναι στο (ρομαντικό) μυαλό μας, νομίζω με καταλαβαίνεις.

ευτυχώς, δε μου έχει συμβεί, και ότι oi! έχω ακούσει ήταν για background διαβάζοντας βιβλία του χώρου

Ναι ναι καταλαβαίνω και γι΄αυτό το ανέφερα (ότι παίζει να’ ναι ιδέα μου), γιατί για τη συγκεκριμένη μπάντα δε πιστεύω 100% το συγκεκριμένο πράμα. Για διάφορες άλλες DIY μπάντες (πχ) ναι μπορώ να πω οτι κατά 99% γουστάρουν πραγματικά!

ειιιι! Μην αποπροσανατολίζεις τον κόσμο! Υπάρχει και απολιτικό και αντιφαστιστικό oi!:stuck_out_tongue:

Nτάξει γενικά εκεί που καταλήγω, όπως και ξανα είπα, είναι ότι προσωπικά επιρρεάζομαι σε κάποιο βαθμό από την νοοτροπία-ιδεολογία και στάση ορισμένων καλλιτεχνών, αλλά θέλω να είμαι και χαλάρος/ελαστικός μέχρι κάποια λογικά πλαίσια (για μένα το πιο ακραίο πχ είναι το ναζιστικο περιεχόμενο στίχων ξερω γω). Από κει και πέρα μ’ αρέσουν, αγαπώ και ακούω, το ίδιο μπάντες που βρίσκονται σε κάποιο label, δισκογραφική και παίζουν σε μαγαζιά, με μπάντες εντελώς DIY. Γενικά προσπαθώ να βάζω όσο το δυνατόν λιγότερους κανόνες στη μουσικη μου (για μένα πάντα). Ντάξει κάποιος μπορει να πιστευει οτι βάζω πολλούς και άλλος λίγους. Γι’ αυτό διαφέρουμε

ναι οκ, μιλάω όμως γιαυτά που άκουγα διαβάζοντας βιβλία όπως το “Oi! Η μουσική των skinheads” :wink:

επειδή όπως αναφέρθηκε είναι δύσκολο να εξετάσεις όλα τα μέλη της μπάντας για να δεις τις φιλοσοφίες κ τις στάσεις ζωής που έχει ο καθένας , μένω στο περιεχόμενο των στίχων .

φυσικά αν μιλάμε για περιπτώσεις σε στυλ vikernes κλπ , δν κάνω καν τον κόπο .

ωστόσο πιστεύω πως έχω επηρρεαστεί βαθιά από τη φιλοσοφία - νοοτροπία της ροκ - μεταλ γενικότερα . βέβαια θα έλεγα πως αυτό προ-υπήρχε και αναπτύχθηκε περαιτέρω όταν άρχισα να ασχολούμαι με αυτή τη μουσική . δν ξέρω αν το βλέπω πολύ ρομαντικά ή απόλυτα αλλα πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε που ακούει αυτή τη μουσική “πρέπει” να έχει κάποια “πιστεύω” . βέβαια καταλαβαίνω πως αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση .

Εδώ είμαστε να σύζητήσουμε!

Πάντως σχετικά με το πρώτο που λες, είναι λογικό πως είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσεις με κάθε πτυχή της ζωής ενός καλλιτέχνη κι ένος μέλους μίας μπάντας. Δηλαδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, πως να το κάνουμε. Σε αυτό ταιριάζει και αυτό που είπε o mindcrime ότι στην πραγματικότητα με ορισμένα μέλη κάποιων μεγάλων μπαντών μπορεί και να μη μιλάγαμε καν αν τα συνανταγμε και δε βρίσκονταν στη μπάντα

Προφανώς με ενδιαφέρει το τι αντιπροσωπεύει ένας μουσικός/συγκρότημα όταν τους ακούω και μπορώ να σκεφτώ αρκετές περιπτώσεις που το να μην συμφωνώ σε κάποιο σημαντικό ζήτημα με κάποιο μουσικό, μου ήταν αρκετό για να μην δώσω σημασία στη μουσική του (π.χ. Burzum, Carpathian Forest, κτλ.).
Η στάση απέναντι στους οπαδούς δεν με ενδιαφέρει από την άλλη τόσο γιατί πηγαίνω σπάνια σε συναυλίες και αν δώ άσχημη συμπεριφορά/έλλειψη σεβασμού απλά δεν ξαναπατάω.

μιλάς για κάποιο συγκεκριμένο “πιστεύω”; γιατί, αν ναι, ένας καλλιτέχνης (ροκ ή μεταλ) μπορεί να εκφράζει εντελώς διαφορετικές αξίες από κάποιον άλλο.
γνώμη μου είναι πως κάποια αντίληψη και κάποια στάση για τη ζωή την έχεις πριν κολλήσεις με κάποιο είδος μουσικής (ή γενικότερα με κάτι που πιστεύει ό,τι πιστεύει). απλά βρίσκεις αυτό που σου ταιριάζει. και ότι τελικά η μουσική και η ψυχαγωγία τέτοιου είδους παίζει τον μικρότερο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα σου. επίσης θεωρώ ότι αν υιοθετήσεις μια νοοτροπία, αφού έχεις ακούσει την Χ μουσική, θα την ξεχάσεις εύκολα.
οι πιθανότητες είναι πολλές. δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα η μουσική τον άνθρωπο. μπορεί να γνωρίσεις ανθρώπους που ακούνε τα ίδια με σενα και να μην έχουν τα ίδια “πιστεύω”.

Κατα τη γνωμη μου την μουσικη πρεπει να την εξεταζουμε σαν αυτο που ακουμε κι οχι σαν νοοτροπια!Τωρα εστω καποιος καλλιτεχνης θελει να περασει καποια μηνυματα μεσα απο τα τραγουδια του.Βλεπω τα μυνηματα,επεξεργαζομαι στο μυαλο μου αν ειναι σωστα η λαθος,κατα τη δικη μου νοοτροπια παντα, και ειτε τα δεχομαι ειτε δεν τα δεχομαι!Ακομα μπορει να κολλισεις με καποιο δισκο η καποιο τραγουδι λογω των μυνηματων που προσπαθει να περασει ακομα κι αν η μουσικη του δεν σε ενθουσιαζει τοσο πολυ!
Οσον αφορα το καλλιτεχνη δεν γινεται να συμφωνουμε στα παντα και να εχουμε ακριβως την ιδια νοοτροπια με κανεναν ανθρωπο στον κοσμο!Τωρα και η νοοτροπια του καλλιτεχνη παιζει μεγαλο ρολο,γιατι μπορει να ακους ενα συγκροτιμα η ενα τραγουδιστη και να σου αρεσει,απλα αν σου τη σπαει η νοοτροπια του δεν θα τον αγαπησεις ουτε θα ταυτιστεις μαζι του!Και λεω “μου τη σπαει” γιατι μπορει μια νοοτροπια να μην σου αρεσει αλλα να μην σε ενοχλει!Για παραδειγμα ο αλλος ψηφιζει διαφορετικο κομμα απο εμενα!Δεν μου αρεσει αλλα δεν θα τον σπασω και στο ξυλο!Αλλα τον αλλο ο οποιος κλεβει τα λεφτα του φορολογουμενου πολιτη μου την σπαει η νοοτροπια του.
Εγω προσωπικα ουτε θα απορριψω μια μπαντα,η ενα καλλιτεχνη ΜΟΝΟ εξαιτιας της νοοτροπιας του,ουτε θα τον λατρεψω παλι μονο λογο της νοοτροπιας του!Ειναι γεγονος οτι αμα σου την σπαει η νοοτροπια του καλλιτεχνη πολυ πιθανον να εισαι προκατειλημμενος οτι θα ακουσεις κατι ασχημο!

Αντε πείτε τίποτα ρε!

Ωραίο θέμα worst

Όσον αφορά το θέμα της πολίτικής ιδεολογίας που μπορεί να προωθεί μια μπάντα προσωπικά πια απορρίπτω οποιαδήποτε που η στάση/νοοτροπία της έχει να κάνει με εθνικιστικές/ΕΣ απόψεις. Και το λέω αυτό γιατί θεωρώ αδιανόητο να στηρίξεις τη μισαλλοδοξία ένος τέτοιου καλλιτέχνη (είτε αγοράζοντας το δίσκο του είτε πηγαίνοντας στα live του είτε έστω κατεβάζοντας τη μουσική του). Μιλάμε κιόλας για ιδεολογίες που δικαιολογούν μαχαιρώματα, σκοτωμούς και μίσος και πιστεύω πως έχουμε ευθύνη στο να τους παραμερίζουμε. Μπορεί αυτά τα σκατά να μην μπαίνουν στο κεφάλι σου αλλά πληρώνοντας αντίτιμο για live ή δίσκο ή ακόμα και προτείνοντας τους απλα σε ένα φίλο, δυστυχώς για μένα τους στηρίζεις.

Πέρα από τη πολιτική θα συμφωνήσω με τον worst στο ότι η πλεοψηφία των diy μπαντών γουστάρει αυτό που κάνει. Κυρίως πηγαίνω σε αυτοοργανωμένες συναυλίες γτ νιώθω οτί οι μπάντες είναι πιο κοντά στον κόσμο (όχι ότι αυτό δεν συμβαίνει και σε άλλα live, είναι πιο πολύ στη κρίση αυτων που είναι πάνω στη σκηνή). Εκτός αυτού δεν πιστεύω πως χωράνε και περιθώρια μεγάλου κέρδους. Ανάθεμα αν κάποιος περίμενε να πλουτίσει από τη μουσική παίζοντας σαν τους Gore Beyond Necropsy ή τους Warsore :lol: