Ελληνικές ομάδες εκτός γηπέδων (Οργάνωση,λειτουργία,οικονομικά κτλ.)

Καιρό ήθελα να κάνω ένα τέτοιο post.

Παρατηρώ μία τεράστια διαφορά στον τρόπο που χτίζονται ομάδες σε διάφορες ευρωπαικές χώρες οι οποίες στον ποδοσφαιρικό χάρτη δεν απέχουν πολύ απο την Ελλάδα (λίγο πάνω, λίγο στα ίδια επίπεδα) και λειτουργούν με συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο αποδίδει και μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και επιχειρηματικά.

Ας υποθέσουμε ότι οι υπερδυνάμεις του ευρωπαικού ποδοσφαίρου είναι ομάδες 3ης ταχύτητας (3x) και είναι αυτές που ανήκουν στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας του ch.league (Μπάρτσα - Ιντερ - Ρεάλ - Μπάγερν - Μίλαν- Μάντσεστερ ενδεικτικά). Αυτές οι ομάδες είναι κορυφαίες απο πάρα πολλές απόψεις: τίτλους, φανέλα, οικονομική ευρωστία, κόσμος, δυναμική, ποιότητα παιχτών, brand name κτλ.

Οι αμέσως επόμενες ομάδες είναι αυτές των λιγότερο προηγμένων πρωταθλημάτων απο τα 4 πρώτα που όμως είναι κυρίαρχες στις χώρες τους, έχουν αρκετά δυνατό όνομα στην Ευρώπη (2x) και ανήκουν στο 2ο-3ο γκρουπ δυναμικότητας του ch. league (Λιον - Μαρσείγ - Πόρτο - Μπενφικα - Παναθηναικός - Ολυμπιακός - Βερντερ - Άγιαξ - Φενέρ κτλ).

Φαντάζομαι πως σκοπός κάθε ομάδας είναι να ενισχύεται σημαντικά για να πρωταγωνιστεί σε εγχώριο και ευρωπαικό επίπεδο για να έχει τίτλους, επιτυχίες αλλά και οικονομικά οφέλη κυρίως απο τις ευρωπαικές διοργανώσεις.

Πως λοιπόν μία ομάδα που ανήκει στην κατηγορία 2χ μπορεί να μειώσει την απόσταση απο τις ομάδες 3χ, να γίνει ανταγωνστική, να έχει αγωνιστικά και οικονομικά οφέλη και με σωστές πρακτικές να φτάσει σε επίπεδα ομάδος 3χ.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τον εξής τρόπο. Να γίνουν οι σωστές επενδύσεις σε χρήματα, εγκαταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό, γνώση ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες να βρεθούν στην ομάδα 2χ οι παίχτες που αργότερα θα απαρτίζουν τις ομάδες του γκρουπ 3χ. Δηλαδή να υπάρχουν αυτοί οι παίχτες που θα αποδώσουν για σένα στην καλύτερη ποσοσφαιρική τους φάση, θα τους κάνεις παίχτες επιπέδου 3χ (και καυτά μεταγραφικά ονόματα ), στην συνέχεια θα τους μοσχοπουλήσεις στις ομάδες επιπέδου 3χ οι οποίες με τα λεφτά που θα σου δώσουν θα μπορείς να αγοράσεις όχι έναν αλλά 3 παίχτες δεδομένης αξίας 2,5 χ, εδραιώνοντας πια την ομάδας σου σε επίπεδα ανώτερα του 2χ, λίγο κάτω απο το 3χ και σε πολύ καλό ανταγωνιστικό επίπεδο.

Παραδείγματα: Η λίον σε δύο σερί χρονίες πούλησε Ντιαρά και Εσσιέν με 35 και 35 = 70 εκατομύρια. Μέσα σε μία χρονιά πήρε Λυσσάνδρο Λόπεζ 18, Γκομίς 10 και Μπάστος 8 εκατομύρια (σύνολο 36 όσο πούλησε τον έναν απο τους 2 παίχτες). Η μπενφίκα φέτος πήρε 30 για Ντι μαρία, 22 για Ραμίρεζ και ανηκει στο δυναμικό της ο Νταβίντ Λουίζ που κοστολογείται 30 και ο Όσκαρ Καρντόζο. Η Πόρτο μέσα σε μία χρονιά πούλησε Λούτσο Γκονζάλεζ και Λύσσανδρο με 18 και 15 μύρια. Η Λιλ έχει τον Αζαάρ και τον Ζερβίνιο και θυμηθέιτε με πόσο θα τους πουλήσει. Η άντερλεχτ έχει τον 17χρονο Λουκάκου που κάνει πάνω απο 20 μύρια και πάει λέγοντας.

Εμείς και οι Τούρκοι όντας έξυπνοι παίρνουμε τους ξεφτισμένους παίχτες απο ομάδες 2χ και 3χ (που οι ίδιες οι ομάδες αυτές ΔΕΝ τους θέλουν) και πάμε να τους ανταγωνιστούμε. Δηλαδή η μία ομάδα παίζει εναντίον της Ρεάλ με τον ντι μαρία που του χρόνου θα αντικαταστήσει το υπάρχον αριστερό της εξτρέμ με αυτόν και εμείς αντιμετωπίζουμε την Λιον με το 5ο της κατα σειρά σεντερ μπακ που δεν το θέλει και τον αφήνει να φύγει. Μάλιστα…

Ενώ όλοι η Ευρώπη χτίζει ομάδες έτσι, εμείς παίρνουμε Ρόμμενταλ, Πάντελιτς και Ιμπαγάσα και κάνουμε πάρτυ…Βέβαια ας ψωλιάσουν τον Παναθηναικό και είμαστε κομπλέ! και εννοείται να πάρουν το πρωτάθλημα Ελλάδος ε! την πρωταθληματάρα μας…να σκάσουν 8 για Σισσέ, 5 για ριέρα, τόσα για τον έναν, τόσα για τον άλλον αλλά απο που θα εισπράξουν; Οι άλλοι που εισπράττουν 50 μύρια απο πωλήσεις και 30 απο 8άδες στο champions league είναι μαλάκες; και ο έλληνας πρόεδρος γιατί θέλει να ξεπλένει, εεεε να χάνει εννοούσα και δεν θέλει να χτίσει ένα μοντέλο δοκιμασμένο και επιτυχημένο; και γιατί οι ίδιοι και οι ίδιοι πανυγηριζουν για μεταγραφές τύπου Μαρέσκα, Μπουμσονγκ, Ματεράτσι κτλ; Η άρσεναλ γιατί παίρνει Βερμάαλεν και όχι Ματεράτσι αφού έχει εμπειρία; Γιατί χθες όλοι οι Παναθηναικοί αντι να κάτσουν να δουν πως σκατά η Μπράγκα νίκησε 2 φορές την Σεβίλλη (με ποιους παίχτες, απο πού τους πήρε, πόσο, πως τους βρήκε κτλ), χαίρονται που πιθανά με τον αποκλεισμό Σεβίλλης θα είναι 2ο γκρουπ.

Τόσα χρόνια βασικά πως συνεχίζετε και ασχολείστε τόσο αφού σε όλο αυτό δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ποδοσφαιρικής ανάπτυξης του συλλόγου σας και αποδεδειγμένα κανένας ποτέ με τέτοιες πρακτικές δεν έχει εδραιώσει ευρωπαικό όνομα άναλογο των συλλόγων που υιοθετούν το παραπάνω μοντέλο.

Δεν πάει για κάποιον προσωπικά. Γενικά για να γίνετε συζήτηση.

[SIZE=“3”]Edit by Deathster : Ο τιτλος μπορει να αλλαξει αλλα εδω μιλαμε για οτιδηποτε
αφορα τις ομαδες εκτος των γραμμων του γηπεδου.Οικονομικα,μεταγραφες,
εγκαταστασεις,υποδομες,ιεραρχια κτλ.
Παρακαλω μονο ποστ σεντονια.[/SIZE]

Τyler λες πολυ σωστες κουβεντες αλλα υποσχομαι ενα νεο θρεντ
και να απαντησω εκει.Οχι μονο για παιχτες αλλα γενικοτερα το
πως συμπεριφερονται οι ομαδες στον οικονομικο τομεα.

Ναι Κοσμά θα μου άρεσε κάτι τέτοιο, όποτε βρεις χρόνο και διάθεση κάνε κάτι να μπουν και περισσότεροι στην συζήτηση…thanx! :smiley:

O Tyler έχει δίκιο σε όλα, με μια μικρή παρατήρηση.

Ασχολούμαστε γιατί είναι ένα σαράκι που μας τρώει από πιτσιρικάδες.

Θες μας το κάρφωσε κάποιος (πατέρας, θείος, αδερφός, φίλος κτλ) στο μυαλό, έτσι είναι. Προσωπικά δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον Ολυμπιακό και την καζούρα στο βάζελο γι αυτό και δέχομαι και το ανάποδο.

Τώρα η απάντηση σε όλα αυτά είναι η ελληνική νοοτροπία. Πώς πας μαδρίτη και βλέπεις ότι παρότι κι εκεί υπάρχει οικονομική κρίση, κι εκεί κάνουν απεργίες, κι εκεί η ζωή είναι δύσκολη εντούτοις μπορείς να κάνεις μια βόλτα στους δρόμους χωρίς να αγχώνεσαι αν ο κάθε μαλάκας παραβιάσει ένα κόκκινο και σε διαμελίσει. Απλά πράγματα σκέφτεσαι αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει το απλό. Το ίδιο και στη μπάλα, δεν χρειάζονται πολλά, οργάνωση τεχνικού και ιατρικού τημ, σκάουτινγκ, ακαδημίες. Έτσι προχωράς στο συγχρονο ποδόσφαιρο χωρίς να περιμένεις τον λεφτά που θα τα σκάσει για τις μεταγραφάρες. Διότι ο λεφτάς έχει και το ταβάνι του, γι αυτό πχ ο λεφτάς τύπου Αμπράμοβιτς έχει την Τσέλσι πρώτη στην Αγγλία και μέσα στην 5άδα της Ευρώπης και ο λεφτάς τύπου Μαρινάκη/Κόκκαλη/Βαρδινογιάννη έχει την ομάδα του στην ελλαδίτσα και παραέξω αν μας κάτει καμιά καλή μέχρι τους 16 είμαστε κομπλέ.

Το σαράκι και την καύλα την δέχομαι ρε σύ όπως και την καλώς εννοούμενη καζούρα.

Απλά επειδή εδώ δεν έχουμε Αμπράμοβιτς αλλά Μαρινάκη και Πατέρα θα μπορούσε ο φίλαθλος - πελάτης να μην επικροτεί την πρακτική αυτή και να ωθεί τις διοικήσεις σε πιο ευρωπαικά πρότυπα νάπτυξης…Δηλαδή δεν μπορεί να πηγαίνουν αεροδρόμια τόσοι χιλιάδες άνθρωποι αυγουστιάτικα για Ριέρα ή Μπουμσόνγκ…Δηλαδή τους γεμίζει πιο πολύ η υποδοχή ενός παίχτη απο το να βλέπουν ένα πλάνο ανακάλυψης των επόμενων Ριέρα;

Θα μπορούσε και το κοινό να έχει λόγο στην πορεία της ομάδας άσχετα απο την εκάστοτε καζούρα στον αντίπαλο…

απολυτο δικιο εχεις ταιλερ

το θεμα ειναι πως για να γινουν ολα αυτα πρεπει να υπαρχουν υποδομες. για παραδειγμα φερνω την πορτογαλια, χωρα με ιδια (ισως και χειροτερη) οικονομικη δυνατοτητα, ιδιο αριθμο κατοικων, ιδιο κλιμα κλπ. ε λοιπον ειναι καμποσα χρονια μπροστα απο μας.

γιατι? περα απο το εμφανες, πως δηλαδη ειναι μια χωρα που γινεται το λικνο των βραζιλιανων που πανε για ευρωπη και πως διπλα εχει την ισπανια (την οποια δεν τη βαζω καν στη συγκριση, αν και ενας κακοπροαιρετος θα το εκανε :p), το εχουν παρει στα σοβαρα το θεμα. εχουν υποδομες που εμεις δεν εχουμε, εχουν ποδοσφαιρικη παιδεια που εμεις δεν εχουμε και δεν κανουν αρπαχτες που εμεις κανουμε. (αν και για να λεμε τα συκα συκα, οι περισσοτερες ομαδες στην πορτογαλια πλην των 4 μεγαλων αντιμετωπιζουν προβληματα βιωσιμοτητας)

τωρα οσον αφορα αυτο με τους παικτες που αγοραζουν οι εδω ομαδες και ποσο πουλανε σκεψου πως μια ομαδα για να σταξει 20-30 μυρια για ενα παικτη που η προηγουμενη μεταγραφη του ηταν 2-3 μυρια, πρεπει να δει πολλα πραγματα: εξελιξη πρωτα απ ολα η οποια να συναδει και με την τιμη…πες μου ποιος παικτης απο ελληνικη ομαδα εχει πωληθει σε οποιαδηποτε ομαδα μεγαθηριο στην ευρωπη (η λιβερπουλ με κυργιακο δυστυχως δεν πιανεται :stuck_out_tongue: και οι σαχταρς ειναι ιδια περιπτωση με μας με περισσοτερα λεφτα). σε ομαδα που να ζητα επαγγελματισμο, ποδοσφαιρικη αντιληψη και σταθεροτητα κορυφαιου επιπεδου δεν εχουμε πουλησει ουτε ενα παικτη απ οσο θυμαμαι.

οσο για το σκαουτινγκ, οχι μονο ειναι ανυπαρκτο (εκτος αν βρεθουν οι φακελοι μπαρμπαλια που ελεγε και ο πανουτσος), αλλα οταν σε εχουν βαλει στα 4 οι ατζεντηδες doggystyle μην περιμενεις και πολλα…

τελος για να κλεισω , αυτο που λες για το κοινο και το αν επικροτει η οχι τις πολιτικες αυτες των μεγαλομετοχων, μου θυμιζει ελληνικο λαο και πασοκ, νδ :stuck_out_tongue:
φτιαξτε ενα θρεντ αν υπαρχουν οι γνωσεις , για να συζητησουμε κατα ποσο ειναι εφικτο να γινουν εταιρειες λαικης βασης, οι ομαδες στην ελλαδα.

Το ότι ο κόσμος πάει στο αεροδρόμια για τον Ριέρα είναι μεν λίγο χαζό (για τον Ριβάλντο το καταλάβαινα) αλλά γενικά δεν είναι αντιπαραθετικό με το να ζητάς από την ομάδα σου να έχει καλές ακαδημίες και σωστό σκάουτινγκ για να ανακαλύπτεις Τουρέ ας πούμε.

Τα πράγματα όμως και πάλι δεν είναι τόσο απλά. Το αποτέλεσμα που κυνηγάει ο κάθε σύλλογος σε μια σεζόν δεν είναι τόσο φλου όσο στην Αγγλία πχ, ακόμα και στην Πορτογαλία ή την Ολλανδία. Πχ ο Ολυμπιακός που κατακτά το πρωτάθλημα οικονομικά είναι διαφορετικός από αυτόν που δεν το κατακτά και αυτό οφείλεται στο ότι η κατάκτηση εξασφαλίζει καμιά 30αριά εκατομμύρια ευρώ λόγω Τσ.Λ.

Στις κανονικές ευρωπαϊκές χώρες εκτός από το ποδόσφαιρο είναι και άλλα πράγματα αναπτυγμένα όπως πχ οι διαφημίσεις, τα τηλεοπτικά, οι χορηγοί. Ακόμα και οι μπουτίκ των ομάδων. Υπάρχουν εννοώ έσοδα και από αλλού. Εδώ παρακαλάνε όλοι τον ΟΠΑΠ.

Άλλη μια τεραστιότατη διαφορά που όσοι έχουν παίξει μπάλα έστω και εντελώς ερασιτεχνικά καταλαβαίνουν είναι τα άθλια γήπεδα που έχουμε εδώ. Μην το ψάχνεις, το να γίνεις Πόρτο και Λυόν είναι αρκετά πιο πολύπλοκο από τα να έχεις απλώς καλό σκάουτινγκ.

Έδιτ: Πολύ σωστά και όσα λέει ο χαλισέκος.

Συμφωνώ σε αρκετά απο αυτά που λέτε αλλά αυτό το ότι δεν πουλάμε παίχτες εδώ ακριβά είναι γιατί με τις συνθήκες που υπάρχουν εδώ το ταβάνι κάθε παίχτη είναι για να πωληθεί σε αυτήν την μικρή σχετικά αξία…Γι αυτό και τα λεφτά του Τουρέ τα καρπώθηκε η Μονακό, για αυτό και τα φράγκα για Παπασταθόπουλο τα καρπώθηκε η Τζένοα και όχι ο οσφπ και η αεκ αντίστοιχα.

Γιατί εδώ οι συνθήκες προπόνησης, τα γήπεδα, ο επαγγελματισμός, οι γνώσεις, οι συνθήκες είναι όλα σε χαμηλό επίπεδο και σε όλα αυτά προσθέσθε μία κακή έως αρρωστημένη ποδοσφαιρική νοοτροπία.

Δηλαδή μπορεί το σημερινό όνομα της Άντερλεχτ να βρίσκει τον Λουκάκου και της Νις (απο την οποία αγοράστηκε ο Καντε και γελάμε όλοι που ψώνισε ο βάζελος απο μεσαία ομάδα της Γαλλίας) τον Ρεμί που τον πούλησε 15 μύρια στην Μαρσέιγ ως αντι - Νιαγκ προχθές; Αν βρεθεί δηλαδή αυτός ο παίχτης κάνει τόσο κρα να πάει στο Βέλγιο και όχι εδώ και όταν είναι 14-15…απλά η πρόσβαση μας σε αυτά παιδιά είναι ελάχιστη.

Είχα διαβάσει παλαίοτερα σε παγκόσμιο under 17 ότι μόνο ο ΟΦΗ είχε στείλει σκάουτερ…τι να πεις απο κει και πέρα.

Και μην ξεχνάμε την Μπάρτσα που αν αυτή την στιγμή πούλαγε Μέσσι, Ινιέστα, Πέδρο, Κρκιτς που δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή να τους πάρει θα καθάριζε άνετα 300 μύρια…

Υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα στο οπαδούς από τις χώρες που λες και τους έλληνες οπαδούς. Ο Έλληνας οπαδός νομίζει πως η επιτυχία εξαγοράζεται και δεν κατακτάται. Κάθε φορά που η ομάδα μένει δίχως τίτλο, αυτό που σκέφτονται όλοι είναι “ρίξτε λεφτά και φέρτε παίκτες”. Αυτός δεν είναι και ο λόγος που οι βάζελοι δε θέλουν τον Βαρδινογιάννη; Το ότι δε ρίχνει τα λεφτά που ευαγγελίζεται ο Γιαννακόπουλος και ο Βγενόπουλος.

Ενδιαφέρει κανέναν βάζελο πως ο Φρέιτας, ο άνθρωπος που έχτισε την Μπράγκα για την οποία μίλησες, είναι ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ; Φαντάζεσαι τι θα γινόταν αν ο Βαρδινογιάννης έδινε τον Λέτο, για τα διπλά λεφτά που τον πήρε; Ότι είχε γίνει όταν ο Κόκκαλης σούταρε Ριβάλντο και μοσχοπούλησε Καστίγιο. Δε τους ενδιαφέρει τους Έλληνες οπαδούς να μαζευτούν στην ομάδα άνθρωποι που θα δουλέψουν σκληρά και θα διπλασιάσουν σε λίγα χρόνια τα έσοδα (άρα και τα έξοδα) της ομάδας του. Θέλουν κάποιον “από μηχανής Θεό” λεφτά, που θα έρθει και θα ρίξει άμεσα τα διπλά λεφτά στο μεταγραφικό παζάρι, έτσι ώστε η σκατομέρα τους να μοιάζει περισσότερο υποφερτή. Το γελοίο της υπόθεσης, είναι πως οι προκλητικοί λεφτάδες πρόεδροι ομάδων, είναι χαρακτηριστικό μόνο των χαμηλής ποιότητας πρωταθλημάτων (και των Ιταλών!). Στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, ο Αμπράμοβιτς θεωρήθηκε φαινόμενο.

Σκατά, πρέπει να φύγω και έχω πολλά να γράψω και πολλά να “ανασυντάξω”. Αύριο θα υπάρξει κι η δικιά μου έκθεση ιδεών :stuck_out_tongue:

Μα προφανώς η νοοτροπία του έλληνα οπαδού συμβάλλει σε αυτό το χάλι. Προφανώς και όλα γίνονται για να ικανοποιούνται αυτοί με πρόσκαιρη επιτυχία (πρωτάθλημα, νίκη ενάντια στον αίωνιο). Γι αυτό εδώ αναζητώ και την δική τους ευθύνη. Αλλά στην νοοτροπία εγώ σας γάμησα στο οάκα πέρυσι και εγώ στο καραισκάκη πρόπερσι δεν χωράει ούτε υπομονή, ούτε σχέδιο, ούτε αποτυχία που θα μας κάνει σοφότερους και δυνατότερους. Μας νοιάζει μόνο το αποτέλεσμα τώρα (πρωτάθλημα για να κάνουμε τους καμπόσους)

Επίσης έχουμε μικρύνει πάρα μα πάρα πολύ στην Ευρώπη ως σύλλογοι, το να παίζουμε μετά τον Αύγουστο θεωρείται επιτυχία ενώ έχουμε να δούμε ματς ευρώπης Μάρτη - Απρίλη κάτι αιώνες…Θυμαμαι Πανιώνιο - Λάτσιο παλιά στους 8, Αεκ - Λοκομοτιβ, τις πορείες βάζελου γαύρου κτλ. Τώρα θα μπούμε ομίλους Γιουρόπα και θα κλαίμε απο συγκίνηση. Μικραίνουμε και μικραίνουμε επίκνδυνα…

Βλέπω νόβα τώρα και Τόττεναμ - Γιουνγκ μπόις. Δεν ξέρω ούτε ένα πάιχτη των ελβετών και όμως τούτοι οι τύποι απέκλιεσαν φενέρ και πάνε να το κάνουν και με τότεναμ. Μα δεν έχουν κανένα γνωστό παίχτη ρε οι άμπαλοι πως γίνεται αυτό…

Ρε συ Tyler, τα ποσά όμως δεν παίζουν και ιδιαίτερο ρόλο.
Έχει να κάνει με προσφορά, ζήτηση και εισοδηματικό περιορισμό ανάλογα το πρωτάθλημα.

Στην Ιταλία η Γιουβέντους παίρνει από τη Μπάρι παίκτη με 12 εκ ευρώ, αυτό δε σημαίνει ότι η αξία του είναι 12πλάσια σε σχέση με παίκτη που μετακινείται εντός ελλάδος με 1 εκ ευρώ ούτε ότι παίκτης του ελληνκού πρωταθλήματος μπορεί να πουληθεί με αρκετά φράγκα στο εξωτερικό εκτός εάν:

  1. είναι διεθνής με παρουσίες σε διοργανώσεις
  2. έχει κάποιες καλές εμφανίσεις σε κύπελλα ευρώπης

Γενικά καλό είναι το θρεντ για να γίνεται κουβέντα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να πιστεύετε ότι μπορεί μόνη της μια ΠΑΕ να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν αλλάξουν συνολικά κάποια πράγματα σε αυτή τη χώρα, μοιραία θα ακολουθεί και η μπάλα.

Το μεγαλυτερο προβλημα που κρατα το ποδοσφαιρο της Ελλαδας στασιμο ειναι το οτι οι ομαδες με πλουσιους προεδρους αγοραζουν νεαρους παικτες-ταλεντα απο αλλες ομαδες μονο και μονο για να καταληξουν να αποτελουν ρεζερβες των ξενων που θα φερουν.
Ετσι, και τα ταλεντα χανονται καθως μενουν στασιμα καθοντας στον παγκο, και οι περισσοτερες ομαδες με καλες ακαδημιες αλλα λιγα χρηματα αποδυναμωνονται, καθως αυτοι οι παικτες πρωταγωνιστουσαν σε αυτες.

Θες να επεκτείνεις λίγο τη σκέψη σου?

  1. Παραδείγματα παικτών?
  2. Γιατί τους πουλάνε οι μικρές ομάδες?
  3. Τι κάνουν με τα χρήματα αυτά?
  4. Αν δεν τους πουλούσαν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα?
  1. Γ. Παπαδοπουλος στον οσφπ και Ιωαννιδης στον παο απο τον ηρακλη. Αμφιβαλλω αν θα παιξουν 90 λεπτα συνολικα ολη τη χρονια. Γκαλιτσιος επαιξε καλη μπαλα στην λαρισσα, τωρα τον διωχνει ο οσφπ. Μελισσης φοβερη χρονια στον παοκ, περασε και δεν ακουμπησε στον παο. Μαντζιος στον πανιωνιο, κατι εκανε στον παο, αλλα τωρα και αυτος κατεληξε να ψαχνει ομαδα. Και σιγουρα μπορουν να βρεθουν απειρες τετοιες περιπτωσεις.

  2. Τους πουλανε προφανως για λογους οικονομικης βιωσιμοτητας της ΠΑΕ.

  3. Συνηθως αγοραζουν ξενους παικτες παρομοιου επιπεδου, αλλα με μηδενικες προοπτικες εξελιξης, με αποτελεσμα καθε χρονο να αλλαζει ολοκληρη η ενδεκαδα.

  4. Θα επαιζαν μπαλα πραγματικη στις ομαδες τους, και τοτε θα φαινονταν οι πραγματικες δυνατοτητες τους. Απο αυτο θα κερδιζε η εθνικη ομαδα, και φυσικα η ομαδα θα τους πουλουσε (αν τους πουλουσε) ακριβοτερα, επομενως με περισσοτερα χρηματα θα ειχε καλυτερη διαχειρηση και λειτουργια.

Άρα το πρόβλημα εστιάζεται στις διοικήσεις των μεσαίων/μικρών ομάδων που τα χρήματα από τις μεταγραφές τα σπαταλάνε. Όχι στου “πλούσιους” προέδρους των μεγάλων. Παντού στην Ευρώπη έτσι γίνεται, οι μεγάλες ομάδες κάνουν ένα σωρό μεταγραφές από μικρότερες του ίδιου πρωταθλήματος και αρκετοί από αυτούς τους παίκτες δεν παίζουν τελικά.

Επίσης, το πρόβλημα όσον αφορά τους παίκτες εστιάζεται εν πολλοίς στην γαμημένη νοοτροπία του Έλληνα ποδοσφαιριστή που νομίζει ότι με μια μεταγραφή έγινε βασιλιάς και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να δουλέψει κι άλλο στις προπονήσεις. Μόνο μοντέλα, φραπές και πρωτοσέλιδα. Ο Γ. Παπαδόπουλος πχ χρυσό ταλέντο, αλλά από τις (έστω) λίγες φορές που έπαιξε δεν το είδα να σκίζεται ιδιαίτερα στο γήπεδο. Ο Μάντζιος τα ίδια, μια ζωή έπαιζε σα βαριεστημένος. Ο δε Γκαλίτσιος πέρσι βασικός ήταν ουσιαστικά και η εξέλιξη που είχε ήταν μηδαμινή. Κάνε την σύγκριση πχ με το πώς μπήκε ο Τοροσίδης στην ομάδα το 2006/07 που από το πρώτο ματς είδε τον Ολυμπιακό ως ευκαιρία ζωής και τα γαμούσε όλα.

πες τα ρε συ!
το λεω συνεχεια αυτο, το χω γραψει και δω στο ροκιν…αν καποιος μικρος αξιζε να παιζει σε ενδεκαδα, θα επαιζε πιστευω. ο γ.παπαδοπουλος πχ: εχω βαρεθει να ακουω για ταλεντο και ταλεντο και ταλεντο εδω και ποσα? 3 χρονια? το παιδι αυτη τη στιγμη επρεπε να καιει το γηπεδο! σε αυτη την ηλικια που ειναι τον λογιζω πλεον σαν ετοιμο ποδοσφαιριστη και οχι σαν μικρο που πρεπει να παρει ευκαιριες, τελειωσαν οι ευκαιριες, τωρα μπαινεις και παιζεις. και οσο για το δεν βαζουν μικρους, οταν ο μουνιοθ ειδε πως ο νινης ηταν να παιξει στην ενδεκαδα τον εβαλε. οταν ομως ο τεν κατε ειδε πως εμενε στασιμος και δεν δουλευε στις προπονησεις του λεει κατσε παγκο. ετσι ειναι, αν δεν πεισεις τον προπονητη πως δουλευεις και εισαι αξιοπιστος, τρως παγκο και βαζεις ατζεντηδες να παραπονιουνται στις φυλλαδες για τη μη αξιοποιηση μικρων.

και ρε ναιτσκαυ, σε ολο τον κοσμο οι μεγαλες ομαδες αγοραζουν απο μικροτερες παικτες μικρων ηλικιων, δεν γινεται μονο εδω.

Nαι, αλλα εκει τους αξιοποιουν οπως πρεπει, δεν τους παρατανε στον παγκο και ξεχνανε οτι υπαρχουν.

Σοβαρά?
Αν δεις με τι ποσά γίνονται μεταγραφές που μένουν μεταξύ πάγκου και εξέδρας στα μεγάλα πρωταθλήματα πιθανόν να φρικάρεις τότε.

Τέλος το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι ότι οι λεφτάδες της αθήνας αρπάζουν τα ταλέντα των φτωχών.

Παιδιά μην το πάμε οπαδικά εδώ…

Πάντως δεν συζητάμε μόνο για έλληνες παίχτες αλλά κυρίως γιατί κυνηγάμε τον επόμενο Μπουμσονγκ και δεν βρίσκουμε τον νέο Μποκανί π.χ.

Ισχύει σε κάποιο βαθμό ότι ο έλληνας παίχτης δεν δουλεύει όσο πρέπει και συχνα τα μυαλά του είναι πάνω απο το κεφάλι του αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα.

Εξάλλου είναι και ευθύνη της ομάδας πέρα από του ίδιου του παίχτη να τον βελτιώσει, ακόμα και σε θέματα νοοτροπίας και επαγγελματισμού.

κατι ασχετο με αυτο που συζητιεται, αλλα σε αυτο το θεμα ταιριαζει πλεον ειναι οι επικειμενες χορηγιες του οπαπ σε αεκ, οσφπ, παοκ…μεγιστη ξεφτιλα. τωρα που δεν υπαρχει σαλιο, ξεπεταχτηκαν χορηγιες δωρακια σε ιδιωτικες εταιρειες…απο που και ως που? καποιος μοντ ας μεταφερει τα ποστς απο το θρεντ του ολυμπιακου και αν εγιναν καπου αλλου εδω.