Αγαπημένη ΄κοινωνικο-πολίτικαλ' μπάντα

Γιοζίμπο δεν εννοούσα ότι όσα έχουν αναφερθεί εδώ μέσα είναι “ακραίοι”
Αλλά όπως και να το κάνουμε δεν γίνεται σε ένα τέτοιο ερώτημα να απαντήσεις ξερά,μονολεκτικά.Σηκώνει ανάλυση το θέμα θεωρώ.
Αλλά παρατηρώ γενικά ότι καλλιτέχνες όπως οι Beatles,Dylan,Zappa,Clapton,Harrison το πολύ να έχουν αναφερθεί μία φορά.Καλλιτέχνες που όχι μόνο με τους στίχους αλλά με την μουσική τους και την συμπεριφορά τους επηρέασαν όσο κανείς άλλος την μουσική σκηνή γενικότερα.
Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για Elvis,Buddy Holly,αμερικάνους bluesmen που αυτοί και αν επηρέασαν,έστω και εμμέσως,καταστάσεις και “πολιτικές”.
Εξαρτάται βεβαίως πως το θέτει κανείς.Αλλά θεωρώ πως ένας πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τους στίχους αλλά και από την γενικότερη παρουσία του.Την μουσική του γενικά.Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με διαφορετικές δεκαετίες και αντιλήψεις γενικά.
Το θέμα είναι τεράστιο και πολύ ελκυστικό για να πεις ξερά “Sex Pistols” π.χ.
Άντε μόνο Bob Dylan:p:p

Εχουν αναφερθεί γκρουπάρες, αλλά ως αγαπημένες μου μπάντες θα έλεγα τους Clash (πρώτοι), Bad Religion, KMFDM (στο πιο χαβαλετζίδικο του), Chumbawamba, Gogol Bordello, Jefferson Airplane, Levellers, Manic Street Preachers, ίσως και οι SOAD (με την ευρύτερη έννοια περισσότερο, όχι τόσο με την πολιτική καθαρά), ενώ αν το συνεχίσω με τις ευρύτερες έννοιες, άλμπουμ όπως το The Wall σαφώς και τοποθετούν και τους Floyd στην κατηγορία… (απο τους δίσκους που άνετα μπορεί να πολιτικοποιήσουν κάποιον, χωρίς να αναφέρονται σε πολιτική άμεσα)

και απο κοντά Ministry, Skinny Puppy (στο πιο κοινωνικό), New Model Army, RATM, Scyclad (σωστός Μάνο), χμ, όλο και κάποιος θα μου διαφεύγει.

Α, και μια που αναφέρεστε σε θρύλους, οι κάτω κύριοι υπήρξαν τα πάντα σχεδόν, ανάμεσα στα οποία και μια σπουδαία κοινωνικο-πολιτικαλ μπάντα, που χάραξε μια εποχή.

εδιτ. Ξέχασα! Και οι Queensryche με τα κλασικά τους άλμπουμ πιστεύω έχουν μια θέση εδώ!

Και τώρα είδα οτι ο Floydized ανέφερε πάνω ακριβώς Beatles, όπως και Zappa κλπ, σωστός.

Άμα αρχίσουμε κουβέντα για Beatles,Elvis κτλ δεν θα τελειώνουμε ποτέ!

Επίσης να πω ότι από Pink Floyd,εκτός του Animals που είναι ξεκάθαρα πολιτική δήλωση του Waters,το Wish You Were Here είναι και αυτό ένας δίσκος που κουβαλάει μέσα του τέτοια στοιχεία δηλαδή κοινωνικά και πολιτικά μπλεγμένα όμως με το συναίσθημα

Βασικά όλα τα συγκροτήματα που ξεπήδησαν την εποχή εκείνη, κυρίως στα '60ς, ανήκουν στο θρεντ, ακόμα και αν δεν αναφέρονταν άμεσα σε πολιτική, ακόμα και αν έγραφαν απλά τραγούδια για αγρούς, λιβάδια και αγάπες. Ανήκουν στην πολιτισμική επανάσταση των sixties, που δήλωνε οτι “τα πάντα είναι πολιτική”…

Το ροκ εν ρολ υπήρξε μια πολιτική δήλωση, απο μόνο του.

Αυτά μέχρι τα τέλη των sixties φυσικά, μετά άλλαξαν τα πράγματα…

Ωραίο thread.

Έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά που με εκφράζουν, εγώ θα έλεγα, χμ, Clash σαφώς και…Βob Dylan’s Band:p (can I do that?:lol:)

Μια έξτρα επιλογή δώρο (έτσι επειδή με αγαπάω): Public Enemy.

Προσυπογράφω κάθε λέξη του ποστ του Μάνου για Skyclad
Οι Ryche, ειδικά αν συγκριθούν με την θεματολογία της μέσης 80ς μαίταλ μπάντας.
Ο Peter Gabrielμε κάποια κομμάτια του σίγουρα χωράει
Γενικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και κομμάτια από μπάντες που δεν ήταν γενικά πολιτικοποιημένες. Π.χ. οι Rush με τον ύμνο στην παγκοσμιοποίηση, με τίτλο Territories
Tyranny/Room V των Shadow gallery μετράνε ή είναι απλά συνωμοσιολογία?

Και επίσης: Atari teenage riot

Σίγουρα δεν θα πετάξω τίποτα καινούριο στο τραπέζι (οι γνώσεις μου σε μπάντες και κομμάτια είναι περιορισμένες άλλωστε),αλλά η μπάντα που αγαπάω,δεν νομίζω να έχει κομμάτια που να μην έχουν πολιτικό ή κοινωνικό περιεχόμενο…Κι αν έχει μετριούνται στα 2-3 δάχτυλα…
Όλα έχουν νόημα ύπαρξης πάντως!!!

Live που θα θυμάμαι και αφού πεθάνω…

Skyclad:)

Μιας και η συζήτηση έχει διευρυνθεί τόσο πολύ, νομίζω πως αξίζει να μνημονευτούν και άλλοι δύο από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 χρόνων, ο Marvin Gaye με το What’s Going On του 1971 καθώς και ο Stevie Wonder με το Innervisions του 1973.

α πως το ξεχασα

[SPOILER]

[/SPOILER]

Rush
Frank Zappa

χασμα

Warrior Soul
Atari Teenage Riot
Skinny Puppy
Ministry

Ειναι πολλες οι μπαντες που μπορουν να μπουν στην κατηγορια αυτη. Θα αναφερω αυτους που μου ερχονται πρωτοι στο μυαλο. Οι System Of A Down, οι Rage Against The Machine, οι Dead Kennedys, ο Frank Zappa, οι Ministry αλλα και οι Beatles, ισως και οι Pink Floyd… Και φυσικα οι Queensryche. Πολλες punk μπαντες που δεν ακουω ομως, ειδικα στο punk ειναι η κυρια θεματολογια…

Rage Against the Machine

Ρε αλητες, γιατι δε μιλαει κανεις για το Wind Of Change;;; :lol:

^ Γιατί είναι σκουπίδι.

Στα ονόματα που έχουν αναφερθεί, πολλά από τα οποία εκφράζουν κι εμένα, να προσθέσω τους Hammers of Misfortune. Ειδικά στο The Locust Years οργίασαν και δημιούργησαν ένα εντελώς προσωπικό ύφος στο να γράφεις πολιτικοκοινωνικά.

Απόρω πως δεν έχει αναφέρει κανεις ακόμα τους Tool…ειδικά Undertow και Ænima κράζουν αβέρτα (με το δικό τους ιδιόμορφο τρόπο, πάντα) κοινωνία-πολιτική… επίσης και οι Nevermore εκφράζουν αντι- κοινωνικό-πολιτικές απόψεις…

Rage against the machine
Nevermore
Primordial
Bob Dylan
The Clash
Sex Pistols