2 βράδια συνεχόμενα (ή και περισσότερα... )

Με αφορμή τον παρακάτω διάλογο μου με τον Yojimbo στο θρεντ του Miles Davis…

…ανοίγω το θρεντ και θέτω το ερώτημα: “Πότε και για ποιούς αξίζουν οι δύο νύχτες σερί”
Παρακαλώ με το “πότε” να εστιάσουμε σε θέματα μουσικά (π.χ. διαφορετικά σετ λιστς) και να αποφύγουμε τις προφανείς απαντήσεις του τύπου “όχι σε περιόδους κρίσης/αφραγκίας κλπ.”! :roll:

Λοιπόν, για να στηρίξω την -όντως φανμπόϋκη :p- επιλογή μου να πάω στον Di Meola και τα δύο βράδια, χρειάστηκα να θυμηθώ σε ποιές άλλες περι΄πτώσεις το έχω ξανακάνει και αν άξιζε τελικά τον κόπο και το χρήμα:

-ΒΒ Κing, Λυκαβηττός 1994. Τι και αν έπαιξε το ίδιο σετ λίστ και τα δύο βράδια. Η διαφοροποίηση και η καινοτομία δεν είναι το ζητούμενο στα blues. Aυτό που θέλαμε να μας δώσει ο βασιλιάς που τότε έπαιζε ακόμα όρθιος, μας το έδωσε γενναιόδωρα και τα δύο βράδια. Φίλος που τότε με έκραζε για τα 2 συνεχόμενα βράδια και ήρθε στο 2ο, μετάνιωσε που δεν ήρθε και στο πρώτο και είπε “τώρα κατάλαβα” 8)

-G3, Nέα Υόρκη 1996 (το 1ο με Satriani, Vai, Eric Johnson). Ήταν κάτι μοναδικό που συνέβαινε για πρώτη φορά και δεν ξέραμε αν θα επαναλαμβανόταν. Ζούσα περίπου 2 ώρες δρόμο από τη Νέα Υόρκη και θεώρησα πως με το να δώ και τα δύο βράδια και να διανυκτερεύσω στη Ν. Υόρκη έκανα καλύτερη “απόσβεση” στο ταξίδι μου. Τα σετ λίστς ίδια και απαράλλαχτα και στις δύο βραδιές παρά τα jams στο τέλος με τους 3 στη σκηνή, τελικά θεωρώ πως δεν θα άλλαζε κάτι αν είχα δεί μόνο τη μία… :-k

-Dream Theater, Ρόδον 2002. Για αυτή την περίπτωση είμαι σίγουρος πως θα έχω τους αρκετούς “συνενόχους” μέσα στο φόρουμ, για τον Outshined π.χ. το ξέρω γιατί το έχουμε ξανασυζητήσει! Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Theater έπαιξαν διαφορετικά set lists κάθε βράδυ και το 2ο έπαιξαν ολόκληρο το Number of the beast (το άλμπουμ). Για μένα αυτό το διήμερο παραμένει ό,τι καλύτερο έχω δεί από Theater. 8)

-Allman Brothers Band/Widespread Panic, Boστώνη και Hartford, 2009. Και μέσα στην ίδια εβδομάδα τους είδα άλλες δύο φορές ακολουθώντας την περιοδεία και οδηγώντας συνολικά πάνω από 1000 χλμ. Δεν χρειάζεται να πώ πολλά, η καλύτερη live μπάντα που έχω αξιωθεί να δώ ποτέ, διαφορετικά set lists άθε βράδυ και έχοντας να παίζει νωρίτερα κανονικό δίωρο σετ μία από τις καλύτερες νεώτερες jam μπάντες, με μέλη των μεν και των δε να ανεβαίνουν στη σκηνή και στα δύο σετς για jams. Όχι απλά άξιζε, αλλά θα το ξανάκανα αύριο αν είχα τη δυνατότητα! 8)

Δυο συνεχομενες βραδιες εχω δει μονο U2 και Pearl Jam και οχι Ελλαδα φυσικα. Εδω παντα πηγαινω σε μια απο τις δυο στην περιπτωση που καποιος καλλιτεχνης παιζει σερι.

U2 οκ ειμαι πορωμενος, αλλα δεν ειναι η μπαντα που θα σου προσφερει το κατι παραπανω σε μια δευτερη σερι συναυλια. Οταν τους ειδα την δευτερη βραδια, ουσιαστικα παρακολουθησα μια φοβερη συναυλια μεν αλλα παρομοια με την προηγουμενη με ουσιαστικη διαφορα 3 τραγουδια.

Απο την αλλη πλευρα, Pearl Jam στις δυο συνεχομενες βραδιες, ακουσα 28 τραγουδια την πρωτη και 30 την δευτερη. Ποσα ηταν ιδια και τις δυο βραδιες? Μονο τα 12. Συνολο διαφορετικων τραγουδων: 46

Οποτε η δευτερη βραδια ενδεικνυται να πας οταν η μπαντα αλλαζει κατα πολυ το σετλιστ, η εισαι τοσο πορωμενος που δεν σε νοιαζει.

To έχω κάνει με Μοnster Magnet, Hypocrisy και Nevermore (τα δύο τελευταία Αθήνα-Θεσσαλονίκη).

Στο Rockwave με Down/Mastodon/Kylessa/Torche, τους είχα δει όλους αυτούς κάτι λιγότερο από μία βδομάδα πιο πριν, αλλά όχι μόνο πήγα, θα τους ξανάβλεπα άνετα την επόμενη, και την μεθεπόμενη.

Δεν ήταν σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις διαφορετικό το set list, Μonster Magnet δεν θυμάμαι πολύ καθαρά ότι τη δεύτερη μέρα ούρλιαζα πριν καν ανακοινώσει το επόμενο κομμάτι ο Wyndorf. Η μόνη ουσιαστική διαφορά που θυμάμαι στα ονόματα που ανέφερα, ήταν ότι οι Mastodon έπαιξαν στην Ελλάδα εντελώς απρόσμενα το Bladecatcher. Αλλά και πάλι, με το ίδιο set list, τα ξανάβλεπα.
Για μένα λοιπόν το θέμα έχει να κάνει καθαρά με την πόρωση, καθόλου με το set list.

Είναι σίγουρα κι άλλα, προσπαθώ να θυμηθώ ποια συγκροτήματα έχουν έρθει για δύο μερες συνεχόμενες και για ποια έχω ανέβει Θεσσαλονίκη.

o Labrie όμως ήταν στη χειρότερη δυνατή κατάσταση (φουλ στο κρύωμα)…

…νομίζω ότι στο live του 1997 των Iced Earth ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που πήγαν διήμερο για να δούνε το διαφορετικό σετλιστ.

Το αγαπημένο μου “διπλό” είναι των Fates Warning το 1999 (θεσσαλονίκη-αθήνα)

Tool
12+13 Μαιου 2002
Brixton Academy
London , UK

Περιεργως παιξαν σχετικα διαφορετικα σετλιστς , αν κ η 1η μερα ειχε καλυτερο σετλιστ (jimmy / 4 degrees/ticks and leeches) . Η 1η μερα ισως κ να ειναι η πιο ‘καψιμο’ συναυλια της ζωης μου.2 ωρες ουρλιαζα σαν μανιακος/γκρουπι.Ωραιες εποχες , οπου μια συναυλια ηταν θεμα ζωης κ θανατου.

Tool
13+14 Ιουνιου 2006
Hammersmith Apollo
London , UK

Εδω δεν ειχαμε τρελες διαφορες στο σετλιστ , ηταν ομως απολαυστικοι κ τις 2 βραδιες . Το οτι ο χωρος κ η ακουστικη ηταν διαστημικος , οσο ναναι βοηθησε.

Αφου πας που πας εξωτερικο κ ξεπαραδιαζεσαι , αμα μπορεις να τους δεις 2 μερες σερι το κανεις.

Επισης παραλιγο να εβλεπα κ 2 μερες σερι φετος τους Russian Circles στον συναυλιακο υπερχωρο του ‘ροντεο’ αλλα ειπα να μην το ρισκαρω…8)

Επισης στα 70s πολλες ροκ μπαντες επαιζαν 2 συναυλιες/μερα , φαση απογευμα/βραδυ.

Γενικα δεν ειμαι τοσο φαν της"επαναληψης εστι μητηρ μαθησεως"οσον αφορα στη μουσικη.Καθε συναυλιακη εμπειρια θεωρω οτι ειναι μοναδικη και για πολλους λογους αποφευγω να ταξιδευω εντος Ελλαδος ωστε να δω και 2η μερα μια μπαντα(Κυριως οικονομικους).Αν ομως παιζουν καποιοι που γουσταρω πολυ στην πολη μου για 2 μερες(πραγμα σχεδον ουτοπικο),τοτε ευχαριστως να το σκεφτω.Για εκτος Ελλαδος συμφερει περισσοτερο πιστευω.

Η μια και μοναδικη φορα που το κανα και ηταν απωθημενο πολλων χρονων ηταν να δω 2 μερες σερι τους Rush στο Ahoy του Rotterdam στην περιοδεια του Snakes&Arrows.Ιδιο και απαραλλαχτο σετλιστ(και για τις αναγκες του dvd),ιδιες ακομα και οι ατακες του Lee.Η πρωτη μερα ηταν απλα αναγνωριστικη βεβαια και το σοκ το ιδιο γενικα,τη 2η μερα ομως απολαυσα περισσοτερο καθε στιγμη του live,πολυ διαφορετικα.Προσεχα λεπτομερειες,παιξιματα,αντιδρασεις κοσμου,αντιθετα με την 1η που εκανα σαν παλαβος φανμποης.

Anyway,εδω ειχα γραψει αναλυτικα την εμπειρια μου,οντας εκτακτος ανταποκριτης(:P) για το rocking…

http://www.rocking.gr/live/Rush_@Ahoy%28Rotterdam%29_16-17/10/07/3937/

Για αυτους που επισης κοβω φλεβα και επισης θα το κανα ευχαριστως ειναι οι King Crimson(επισης απωθημενο ετων…)

εξαρτάται, αν ταξιδεύεις με γυναίκα και το κάνεις σημαίνει ότι μπορεί να ζητήσει και αυτή διήμερο σε πολυκατάστημα! :smiley: Ασε που σε πόλεις όπως Λονδίνο, Νέα Υορκη κτλ έχει τόσα live που θα θελεις να δεις και κατι αλλο την άλλη μέρα έτσι κι αλλιώς (εγώ δε ξέρω τι να διαλέξω την ίδια μέρα εκεί)

η μοναδική φορά που το έχω κάνει είναι πέρισυ στο διήμερη αποχαιρετιστήρια εμφάνιση της Γενιάς του Χάους (μετά από 20 χρόνια) στο Γκαγκάριν.

οι λόγοι δεν ήταν βέβαια το διαφορετικό σετλιστ (ήταν ακριβώς το ίδιο), αλλά το ραντεβού με την ιστορία!

Αυτο βασικα ειναι το αρχικο προβλημα…

εξαρτάται, αν ταξιδεύεις με γυναίκα και το κάνεις σημαίνει ότι μπορεί να ζητήσει και αυτή διήμερο σε πολυκατάστημα!

Αυτο ειναι το τελικο προβλημα…!

To 2000 είχα δει δυο μέρες συνεχόμενα Nevermore/Annihilator. Από τότε δεν ξανασχολήθηκα ουσιαστικά με καμία από τις δύο μπάντες.

Είχα πει στον εαυτό μου να μην το ξανακάνω το “διήμερο”.
Τουλάχιστον όχι έτσι όπως γινεται στην ελλάδα.

Σε φεστιβάλ στο εξωτερικό πάντως έχω πετύχει μπάντες να παίζουν 2 φορές.

2009 Suffocation στο Brutal Assault και στο καπάκι secret gig σε κλαμπάκι της Πράγας. Καταιγιστικοί και τις δύο φορές.

2010 Το ηφαίστειο έφερε ακυρώσεις στο Roadburn και έτσι κάποιοι έπαιξαν 2 φορές. Είδα 2 φορές Death Row και Yob.

Τα λέμε στο διήμερο των Einsturzende Neubauten

@hokam

υπηρξε σκηνικο (σε 3 διαφορετικες πολεις μαλιστα) το 2001

που επαιξαν μαζι tool με king crimson #-o#-o#-o

Seattle
6+7 Αυγουστου
Berkeley
10+11 Aυγουστου
Los Angeles
13+14 Υυγουστου

Εχω τα bootlegs κ ειναι αστα να πανε…

Μπες μια εδω κ δες κριτικες αμα θες να κλαψεις

http://toolshed.down.net/tour/aug01/

Ναι μαν,ξερω οτι ειχαν παιξει μαζι και θυμαμαι να το μαθαινω και να ειμαι για πολλη ωρα σαν αυτο το ιμοτικον 8O8O8O.

Lucky bastards…!!!

Back on topic:H αισχροτητα του LaBrie σε εκεινο το 2ημερο στο Ροδον ηταν παροιμιωδης…:stuck_out_tongue:

εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ, και πιστεύω πως είναι δίκοπο μαχαίρι.γιατί μπορεί μεν να γίνει αυτό που λέει ο hokam με τους rush, αλλά μπορεί και να απομυθοποιήσεις την πρώτη εμφάνιση της μπάντας, και να τη νοιώσεις κάπως πιο γήινη.γιατί ξέρεις πως σχεδόν κάθε βραδιά κάποιες μπάντες κάνουν ακριβώς το ίδιο, αλλά αν το βιώσεις ίσως σου κάτσει λίγο άσχημα.
θα το επιχειρήσω όμως για πρώτη φορά στους gy!be.επίσης, θα ήθελα να το κάνω τότε που είχαν έρθει οι radiohead, αλλά ήμουν αρκετά μικρός τότε…

εγω παλι πιστευω οτι οι back-2-back συναυλιες ειναι σαν το σεξ στα καπακια

η 1η ειναι για να ξελαφρωσεις
η 2η ειναι για να την απολαυσεις στο πιο χαλαρο

αμα ειναι να απομυθοποιησεις την 1η φορα μονο αυτο θα συμβει αμα ειναι μαπα το καρπουζι :wink:

αλλιως δεν μασας κ θες κ αλλο 8)

(αχ χορρορ εισαι μικρος κ απειρος…απο συναυλιες) :stuck_out_tongue:

αυτό το δέχομαι.8):stuck_out_tongue:

και πάλι πιστεύω πως η πρώτη φορά είναι διαφορετική.και αν επιχειρήσεις να δεις ένα συγκρότημα στα καπάκια ίσως να καταστρέψεις το μύθο της πρώτης συναυλίας που είχε αρχίσει να χτίζεται ήδη μέσα σου.
βέβαια, εξαρτάται πάντα και από το συγκρότημα και πόσο ψηλά το έχεις στις προτιμήσεις σου.

αμα η πρωτη φορα σε στειλει στο διαστημα , οπως κ να ειναι η 2η δεν αλλαζει η εντυπωση που ειχες για την 1η per se

δλδ εγω tool το 2002 την 2η μερα μεχρι που βαρεθηκα καπως σε ορισμενα σημεια (πχ στο patient) αλλα η 1η συναυλια ηταν απιστευτο mindfuck κ δεν την μειωσε καν η 2η φορα που ηταν πιο ‘κατω’

επισης πιο πολυ πιστευω οτι πας να δεις καποια μπαντα 2η φορα στα καπακια κ λογω απληστιας/υπερβολικου κολληματος παρα για το αλλαγμενο σετλιστ

με εξαιρεση λιγες μπαντες (πχ pearl jam) ο κορμος μενει ιδιος πανω κατω

και να μην φοβασαι την 2η φορα…καλο κανει :stuck_out_tongue:

εγώ αναφέρομαι σε συναυλίες.εσύ σε τι αναφέρεσαι?8)

γι’αυτό είπα πως εξαρτάται από τη μπάντα και πόσο ψηλά την έχεις εσύ.η δεύτερη φορά αξίζει μόνο αν είσαι fanboy.όπως εγώ με τους gy!be καλή ώρα (και ναι, περιμένω διαφορετικό setlist στα δύο live)…

σε συναυλιες αναφερομαι και εγω…πωπω τι βρωμομυαλο που εχεις :stuck_out_tongue:

(καλα gybe θα μοιραζουν κ κολλυβα απεξω…προβλεπεται μεγαλο κλαμα απο τους ‘πιστους’)

Τώρα που το σκέφτομαι λίγο καλύτερα, εκτός από Aziza mustafa zadeh, και Keith Jarrett, θα έβλεπα άνετα δύο φορές The Ex.

Για’μενα συγκροτήματα που δεν έχουν τον πειραματισμό/αυτοσχεδιασμό μέσα τους δεν αξίζει σε καμία περίπτωση να τους δω δύο μέρες σερί, δηλαδή π.χ. ο Jarrett (αν δεν είναι με το trio του) τότε κάθε solo live είναι και διαφορετικός αυτοσχεδιασμός.

Επίσης σημαντικό παράγοντα για να πάρω μια τέτοια απόφαση θα είχε η ιστορία του συγκροτήματος, δηλαδή π.χ. οι The Ex έχουν βγάλει πάνω από 10 άλμπουμ τα οποία είναι και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, δεν θα ήταν το ίδιο να τους δω 2 μέρες σερί όπως θα ήταν να δω π.χ. την Florence ( & the machines ) που έχει βγάλει μόνο ένα και ιδρώνει να γεμίσει το setlist της με τραγούδια.

Δεν είναι ακριβώς διήμερο αυτό, είναι 1 live + 1 show με ταινίες κλπ. (Αν έχω καταλάβει καλά)

GY!BE παρά λίγο να πήγαινα και στην δεύτερη τους συναυλία στην Θεσσαλονίκη όταν είχαν έρθει παλιότερα, γιατί μετά την συναυλία είχαν βγει βόλτα στην Αθήνα με την παρέα μου (εγώ τους είχα σνομπάρει και είχα πάει για ύπνο :stuck_out_tongue: ) , και γι’αυτό θα μπορούσα αν ήθελα να τους δω τζάμπα στην Θεσσαλονίκη (αν εξαιρέσει κανείς το τρένο), μερικοί φίλοι μου πήγαν.

yoz

παλι καλα που πηγες για υπνο ρε φιλε

θα τους ειχες αρχισει στα γιαπωνεζικα κ τα περιεργα που ακους

θα τους εβρισκαν κρεμασμενους στο ξενοδοχειο τους το επομενο πρωι #-o#-o#-o

παλι καλα !!!