Τότε, 5 χρόνια για 3ετές πτυχίο, είναι υπερ-αρκετά. Αν κάποιος δε τα καταφέρει, ενώ δεν δούλευε και ήταν 100% εκεί αφοσιωμένος, τότε δε το έχει. Ας ασχοληθεί με κάτι άλλο στη ζωή του από το αντικείμενο της σχολής αυτής.
Κάπως έτσι πάει. Με αυτήν την λογική έχω ήδη διαγραφεί :):):):):):):):):)
@Καρβου: Κοίτα σε αυτό δεν έχεις και άδικο…
Δύο χρόνια περιθώριο είναι καλά…
Νομίζω ότι τα μέτρα δε θα ισχύσουν για όσους φοιτούν ήδη στα ΑΕΙ…
Και μας τι μας νοιάζει ρε κάρβου πόσα χρόνια θα κάνει να το πάρει το πτυχίο και “αν το έχει” ή αν βαριέται?
Από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς το (ν+2) ισχύει πολύ πριν από νόμους Γιαννάκου ως προς το οικονομικό σκέλος (φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το έκτο έτος σπουδών δεν δικαιούνται σίτιση, στέγαση και συγγράμματα), εμάς γιατί να μας ενοχλεί κάποιος να παίρνει το πτυχίο του στα 18 χρόνια έτσι επειδή του τη βάρεσε και είπε ν’ ασχοληθεί?
Κάτω τα χέρια από τους αιώνιους :!:
Εγώ προσωπικά χρειάζομαι μια 20ετία γεμάτη στο αντικείμενο των σπουδών μου για να εμπεδώσω αυτό το συστηματάκι που ονομάζεται αυτορυθμιζόμενη αγορά, που είναι πάνω και πέρα από την πολιτική και την κοινωνία. Δεν ξέρω ρε παιδί μου, αδυνατώ να το καταλάβω τόσα χρόνια :lol:
Τώρα πάει θα τροποποιηθεί και αυτό,μην σκας
τελικά την εκπαίδευση του εξωτερικού την ζηλεύουμε ή όχι ??? ή θέλουμε μόνο τα κονδύλια τους, με τα έτη φοίτησής μας ???
ας εξηγήσει κάποιος σε τι πειράζουν τα πολλά χρόνια φοίτησης. Εγώ προσωπικά δουλεύω σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια, έχω πάει φαντάρος, ε τα 3-4 τελευταία χρόνια είμαι ανενεργός φοιτητής. γιατί να πρέπει να διαγραφώ ? χαλάω το στάτους του πανεπιστημίου? χαλάω κονδύλια?
Νομίζω το φιλεύσπλαχνο υπουργείο θα σου δώσει δυνατότητα να κάνεις διακοπή σπουδών για να πας στρατό κλπ
Τόσα άλλα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης κλπ υπάρχουν, τους απασχολεί περισσότερο το θέμα των “αιώνιων” φοιτητών, που πουλάει στην κοινωνία, δεν κοστίζει τίποτα (βέβαια το ότι οι “αιώνιοι” δεν επιβαρύνουν ουσιαστικά τα ΑΕΙ/ΤΕΙ, δεν γίνεται λόγος). Και καπάκι πρόταση (αν ισχύει επίσημα τελικά) για εθελοντική μετατροπή ορισμένων σπουδών σε 2-3 έτη κλπ.
Τουλάχιστον οι πρυτάνεις κρατάνε μια σοβαρή στάση αυτές τις μέρες, σε αντίθεση με τους προέδρους των ΤΕΙ (τουλάχιστον όπως ειπώθηκε σήμερα), που εν μέρει δεν διαφωνούν, αφού - λέει - είναι ικανοποιημένοι που θα έχουν τη δυνατότητα να… δίνουν διδακτορικά! Ο κόσμος καίγεται και οι πρόεδροι των ΤΕΙ χτενίζονται…
πολυ σωστη ερωτηση.μονο που η αναβαθμιση δεν θα γινει με το να σου πουν αν δεν εχεις παρει πτυχιο σε 5 χρονια θα σε πεταξουμε εξω.με τους καθηγητες που εχουν δει την εκαστοτε σχολη τσιφλικι τους και κανουν οτι γουσταρουν θα γινει κατι?(δεν πατανε στα μαθηματα,αποφασιζουν να κοψουν ετσι το 80% σε ενα μαθημα,ενω εχεις γραψει για να περασεις επειδη δεν τους εγραψες κατι που ειχαν πει μεσα στο μαθημα .θα σε κοψουν και μπλα μπλα μπλα).αλλα να υποθεσω οτι δεν τους αγγιζει κανεις.
θα απαντήσω λίγο ανάποδα, με ένα παράδειγμα που προκύπτει από την εργασιακή μου εμπειρία κ τις συζητήσεις με μεγαλύτερους μηχανικούς
στα πρώτα χρόνια μετά το '74, το πολυτεχνείο ήταν αυστηρότατο. δύο φορές να κοβόσουν σε μάθημα, επαναλάμβανες την χρονιά, υπήρχε όριο ετών και νομίζω υπήρχε κ περίπτωση να σε διώξουν αν δεν πληρούσες κάποια βαθμολογικά κριτήρια.
σκληρό ? ναι. δύσκολο ? πολύ. σύμφωνα όμως με όλους τους μεγαλύτερους μηχανικούς που έχω μιλήσει κ ξέρω, έβγαζε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που ήξεραν τη δουλειά, κ όχι παιδάκια που δοκίμαζαν κ ξαναδοκίμαζαν να περάσουν ένα μάθημα με 5, για να έχουν μετά ένα χαρτί να το δείχνουν στην μάνα τους κ να μην ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. θεωρώ πως η διαφορά των τότε μηχανικών με τους σημερινούς είναι χαώδης κ σε αυτό ευθύνεται και η μορφή της εκπαίδευσης
γενικά αυτό που βλέπω κ ξαναβλέπω είναι πως το να κοπιάσει κάποιος για να γίνει καλός στο αντικείμενό του, δεν σας αγγίζει τους περισσότερους σαν λογική. δλδ αν έβγαινε αύριο νομισχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσες να σπουδάσεις οτιδήποτε, χωρίς να εξεταστείς ποτέ κ να παίρνεις σίγουρα πτυχίο, χωρίς να ιδρώσεις, θα το ψηφίζατε με χέρια κ με πόδια
ας πει τώρα όμως ποιος θα πήγαινε στον γιατρό που έβγαλε την σχολή στα χρόνια του με βαθμό κ ποιος στον αιώνιο φοιτητή, κ το σφυράμε
Εγώ από πλευράς προγραμμάτων σπουδών δεν το ζηλεύω καθόλου το εξωτερικό, τουλάχιστον με βάση όσα ίσχυαν όσο ήμουν φοιτητής. Μετά μπορεί να τα κατέστρεψαν και εδώ τα προγράμματα και να τα κάναν μπακάλικα.
Μοντε: Συμφωνώ ΜΟΝΟ εάν καταργηθούν οι εξεταστικές και αντικατασταθούν από εξαμηνιαίες απαλλακτικές εργασίες.
- Όταν θα επιστρέψεις θα έχεις ξεχάσει τα περισσότερα από όσα είχες διδαχτεί παλιότερα
- Αν είστε αρκετοί αυτοί, τότε αναγκάζετε τον καθηγητή να ρίξει τη δυσκολία της διδασκαλίας για να καλύψει τα κενά σας/σου, εις βάρος των άλλων φοιτητών
- Γίνεται δύσκολο για το ίδρυμα να πάρει αποφάσεις για το μέλλον, αφού δεν έχει σταθερά νούμερα των φοιτητών που θα αναμένει (εργαστήρια, πλήθος PC, κλπ)
- Αν επιστρέψεις μετά από χρόνια, το σωστό είναι να ξεκινήσεις από την αρχή, με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών και όχι το παλιό. Άρα αν θες να επιστρέψεις, προσπάθησε ξανά να μπεις. Δικό σου πρόβλημα αν μπήκες όταν δε σε ενδιέφερε
- Έχεις πάρει τη θέση στο ίδρυμα, κάποιου που θα ενδιαφερόταν όντως να τελειώσει αυτή τη σχολή.
- Ναι, κοστίζεις. Στα ΤΕΙ τα παρατάει το 40% και στα ΑΕΙ το 20%. Δηλαδή το 20% του budget που βγάζει το ΑΕΙ, πάει σε φοιτητές που έτσι κι αλλιώς ποτέ δε τους ενδιέφερε το αντικείμενο. (με τη γελοιότητα που περιγράφει ο monte από πάνω, αυτό το 80% είναι όσοι δεν ήταν ανενεργοί φοιτητές, αφού όποιος μπαίνει σε ελληνικό ΑΕΙ, το τελειώνει κι όλας…)
Last but not least, αυτό που λέει ο monte. Αν θέλεις τα ΑΕΙ σου να βγάζουν άτομα με υψηλό επίπεδο γνώσεων, πρέπει να ανεβάσεις τον πήχη και να μη τελειώνουν όλοι. Το 20% που προείπα είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για να τελειώσουν τη σχολή. Από το υπόλοιπο 80%, ένα τεράστιο ποσοστό πήραν πτυχίο με μοναδική φιλοδοξία “την παγκόσμια φοιτητική σταθερά”, ελπίζοντας σε καθηγητές που δε θα κόβουν το 80% των φοιτητών, φοβούμενοι το πλήθος τους. Για πολλές εφαρμογές, οι δεύτεροι είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία…
Απορία: Αφού δε σε νοιάζει η σχολή σου, γιατί σε πειράζει αν δε νοιάζεται κι αυτή για σένα;
επίσης βασική απορία είναι αν το πανεμπιστήμιο είναι κάτι που πας για να γίνεις κάτι σε ένα επαγγελματικό χώρο,. ή απλά ένα πρόγραμμα που τρέχει στο background της κοινωνικής σου ζωής, για να έχεις εσύ χρόνο να παίζεις 5Χ5, playstation, να πηγαίνεις σε καφετέριες/θέατρα κτλ μέχρι να γίνεις 28 κ να αναρωτιέσαι γιατί με 5,1 πτυχίο κ 10 έτη φοίτησης δεν βρήκες δουλειά, αλλά ο άλλος ο μαλάκας που το έβγαλε στα χρόνια του κ έγραψε κ κανένα βαθμό, δουλεύει ήδη 3-4 χρόνια
κ φυσικά το παράδειγμα με τον γιατρό που αναφέρω παραπάνω είναι το παράδειγμα που όλοι στέκονται κλαρίνο. κ αν δεν έχετε πρόβλημα, σας προκαλώ να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Dr. Giorgos -σε σε σε - Tsalikis, ιατρό εκ Ρουμανίας, κορυφαίο στο είδος
-
Αυτό είναι πρόβλημα όποιου επιστρέφει, ας σκιστεί να ξαναθυμηθεί όσα ξέχασε.
-
Καμία σχέση, ο καθηγητής κάνει διαλέξεις ανεξάρτητα από τα κενά όσων παρακολουθούν. Και πάλι είναι δικό τους θέμα να τα καλύψουν.
-
Δεν ισχύει, οι αποφάσεις του έχουν να κάνουν μόνο με όσους πληρούν τα όρια του ν+2.
-
Αυτό είναι υπό συζήτηση, αν και δεν είμαι σίγουρος για το τι εννοείς.
-
Λύνεται με ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές.
-
Και πάλι δεν ισχύει γιατί τα μπάτζετ ξαναλέμε ότι δεν αφορούν εδώ και χρόνια όσους είναι > ν+2.
By the way, συμφωνώ με το δύσκολο πτυχίο αρκεί να καταργηθούν όπως είπα οι εξεταστικές, να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση και βέβαια να ανέβει το επίπεδο υποδομών όπως και τα κονδύλια που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη φοίτηση του καθενός.
Από κει και πέρα τα όποια κριτήρια πρέπει να είναι επιστημονικά, το να κοπείς σε ένα μάθημα 2 φορές μπορεί να συμβαίνει και επειδή το βαριέσαι και επειδή ο καθηγητής είναι ένα μουνόπανο (παραδείγματα έχουμε όλοι μας). Μου μοιάζει τιμωρία επιπέδου Παλαιάς Διαθήκης.
Αντίθετα, εάν κοπείς σε 3/4 μαθήματα ενός εξαμήνου ή σε 8/12 ενός έτους, μάλλον κάτι πάει γενικότερα στραβά.
περιγράφεις το πρώτο έτος, στο 90% των σχολών και των φοιτητών ε :lol:
επίσης ελεύθερη πρόσβαση, σημαίνει κατακόρυφη άνοδος της δυσκολίας, εκτός αν θες η χώρα να έχει μονο γιατρους/δικηγορους/μηχανικούς. 8)
σου στέλνω με pm το τηλέφωνο Τσαλίκη :lol:
εδιτ: επίσης σε ένα δικό σας μαγαζί αν ο Χ είχε τελειώσει στην εξαετία με βαθμό κ ο Ψ στην οκταετία με χειρότερο βαθμό, ποιον θα καλούσατε πρώτο για συνέντευξη ?
Το ξέρω ότι το περιγράφω, δεν το είπα τυχαία.
Φυσικά και ελεύθερη πρόσβαση σημαίνει κατακόρυφη άνοδος της δυσκολίας, όχι όμως με τεχνάσματα και τρικ. Δε γίνεται να ζητάτε δυσκολότερο επίπεδο και να μην απαιτείτε τα έτη φοίτησης να είναι μίνιμουμ 5 χρόνια με υποχρεωτική πτυχιακή και πρακτική (εννοείται με σύμβαση 6μηνιαία ή ετήσια με κανονικές αποδοχές).
Άμα η συζήτηση σταματάει σε σκέτους αριθμούς όπως το πόσα χρόνια έκανες να βγάλεις τη σχολή ή τι βαθμό είχες και όχι το πώς τα έκανες αυτά, τότε αρχίδια πτυχίο παραμένει.
μαρέσει που στο τόπικ αυτό χαϊδεύουμε τα εγώ ενός του άλλου, αλλά όταν ρωτάμε για τον ποιον θα έπαιρνες να σου φτιάξει το σπίτι, την φορολογική δήλωση ή να σου εγχειρήσει την μάνα, γιατί ξαφνικά το Ν+2 μοιάζει λογικό ?
δλδ τελικά με ποιο κριτήριο θα εμπιστευόσασταν ένα επαγγελματία, στην αρχή της καριέρας του ?
Σε μαθηματα κοβεται καποιος πανω απο 2 φορες και για εναν αλλο λογο απο το δεν ενδιαφεροταν ή ο καθηγητης ηταν μαλακας…Και αυτος ειναι ο τροπος αξιολογησης των φοιτητων μεσα απο εξετασεις μια και εξω…Εργασιες οεο?Απο τις οποιες μπορει και να μαθεις και κατι…
όποιον είχε καλή φήμη, όποιον ήξερα ή μου είχαν συστήσει ή όποιον άντεχαν τα οικονομικά μου. άρα δεν βλέπω τη σύνδεση του ν+2 ,όσον αφορά την πρώτη ερώτηση .
Γενικά, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να θέλει να αντιμετωπίσει έναν άσχετο γιατρό, έναν άκυρο οικονομολόγο/φοροτεχνικό ή γενικά έναν αμαθή επαγγελματία. Από όσα βλέπω όμως γύρω μου όμως , δεν πιστεύω ότι μια ρύθμιση του τύπου ν+2 , από μόνη της, θα μου λύσει τέτοιου είδους προβλήματα.
@ καρβου,
το πτυχίο δεν το θέλω για μένα… για τη φουκαριάρα τη μάνα μου …:lol: