Αρχισε δυναμικα η εβδομαδα με καταληψη απο το ψοφιο Παντειο…:roll:
μμμ…
ανορθόδοξα (?) δυναμικά…
κι ενώ επικρατεί ένας μίνι πανικούλης ανάμεσα σε όλους τους φοιτητές που ξέρω, οι μόνοι σίγουροι είναι οι γνωστοί μου από το Πάντειο. ‘‘Με τόσο τοις εκατό ΔΑΠ, δεν παίζει αναβολή της εξεταστικής’’, λένε.
Ή ‘‘έλεγαν’’, I should have said…
Η ΔΑΠ ηθελε κλεισιμο σχολης χωρις καταληψη για 2 βδομαδες…Αλλα γενικα δεν συμμετειχε…Ουτε πλαισιο κατεβασε…Πασπ αντιθετα καταληψη κλπ…Μην σας τα λεω θα τα δειτε στις σχολες σας#-o:?
πέρα από ΛΑΟΣ/αριστερούς κτλ, άσυλο μπλα μπλα, υπάρχει δυστυχώς κ αυτή η πραγματικότητα
Καλό δρόμο και να μας γράφει.
Αν είναι δυνατόν τώρα να παίρνουμε και σαν μέσο όρο τέτοιες περιπτώσεις
Εγώ ξέρω πως συνήθως το αντίθετο συμβαίνει…Οι κακοί μαθητές πάνε στο εξωτερικό και αριστεύουν ενώ οι ‘αριστούχοι’ γίνονται γρανάζι του σάπιου συστήματος
Οι κακοί μαθητές πάνε έξω και “αριστεύουν” και γυρίζουν για να γίνουν γρανάζι του συστήματος. Οι έξυπνοι μέτριοι/καλοί μαθητές απλά πάνε έξω και μένουν έξω.
αυτό με το γρανάζι του συστήματος δεν το καταλαβαίνω. Αυτοί που μένουν έξω εργάζονται σε κολεκτίβες δηλαδή?
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος κανόνας σε αυτά τα θέματα.
Η αλήθεια είναι ότι συνήθως τα “μεγάλα μυαλά” πάνε έξω,πράγμα πολλές φορές λογικό όταν μιλάμε και για το αντικείμενο σπουδών(π.χ. θετικές επιστήμες κτλ το βρίσκω εν μέρει λογικό καθώς έξω είναι τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα κτλ)αλλά αυτό δεν συμβαίνει και πάντα.
Υπάρχουν πάρα πολλοί που έκαναν σπουδές στην Ελλάδα,τις συνέχισαν έξω και μετά ξαναγύρισαν εδώ.Ειδικά σε εμάς,στις Κοινωνικές Επιστήμες,υπάρχουν μυαλά που απλώς αναρωτιέσαι,με την κοινή λογική,ποιος είναι ο λόγος που καθίσαν εδώ.Και όμως υπάρχουν,ασχέτως αν δε τους γνωρίζουμε.
Το παραπάνω παράδειγμα δεν έχει να μου λέει κάτι.Απλώς ήταν ένας μαθητής της Γερμανικής Σχολής Αθηνών που είχε και την δυνατότητα να πάει να σπουδάσει και στην Γερμανία.Καλή του ώρα.Δεν καταλαβαίνω όμως τους δραματικούς τίτλους,όπως “κατάντια”…[-X
πολυ σωστος…
απλως να διαφοροποιηθω οσον αφορα το τελευταιο σχολιο λιγο. γενικα ισχυει αλλα ειδικα οσον αφορα τη χωρα μας πολλες φορες βλεπουμε καλα-μεγαλα μυαλα να σπαταλωνται γυριζοντας και πισω (στην ελλαδα) ζωντας μια πιο μιζερη και λιγοτερο πετυχημενη ζωη απο αυτη που ισως θα μπορουσαν. αυτο κατ εμε εχει να κανει με 2 πραγματα:
-
η ζωη εξω ειναι πιο σκληρη και “μηχανικη” και αυτο δεν ειναι για ολους. οσο υπερχοχη και να ειναι η οργανωση, οπο περιποιημενα και οργανωμενα να ειναι και τα κρατη, η φαση “χαλαρα” που σε λιγο θα εκλειψει και απο εδω ελκυει σε καποιο βαθμο οσους την εχουν ζησει.
-
ως αποτελεσμα του απο πανω αλλα και του οτι ειμαστε μεσογειακος λαος, οι δεσμοι μεταξυ των ανθρωπων σε αυτη τη χωρα ειναι πολυ πιο ισχυροι και ετσι η αποφαση καποιος να τους παρατησει ολους και να φυγει λαμβανεται πιο δυσκολα απο οτι απο καποιον ξενο (κυριως δυτικοευρωπαιο).
Προσυπογράφω το σχόλιο του Deckard. Να θυμίσω πως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σπούδασε έξω, πρόκοψε , μακριά από καταλήψεις και υπερβολές και μας ξαναγύρισε για να μας φωτίσει και εμάς τους πρωτόγονους ιθαγενείς
Λίγα για τον καθηγητή μου ρε:!:
Δε θέλω να φανώ κακός, αλλά 3 χρόνια έξω δεν έχω πετύχει κάποιον κακό φοιτητή στην Ελλάδα και να ήρθε και να αρίστευσε εδώ. Μόνο καλούς και [B]εργατικούς[/B] φοιτητές της Ελλάδας που ήρθαν και πέτυχαν και εδώ έχω δει.
Ίσα ίσα που πλέον οι περισσότεροι που έρχονται για master εδώ έχουν και πολλά κενά γνώσεων που δύσκολα καλύπτονται πλέον.
Και για πείτε, εκτός από κατάργηση ασύλου, ν+2, ειδικά συμβούλια με εμπειρογνώμονες , αποκλεισμό των φοιτητών από τις όποιες διοικητικές διαδικασίες και λοιπές κανονιστικές παπάρες, το νέο νομοσχέδιο αφιερώνει καμιά παράγραφο έστω στο πώς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα βγάζουν πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες? Ή, έστω, πτυχιούχους χωρίς “κενά γνώσεων” όπως αναφέρει ο κάρβου?
Btw, karvou αναφέρεσαι σε κενά γνώσεων θεωρητικού επιπέδου ή πρακτικού?
Το πρώτο θα μου έκανε μια κάποια εντύπωση αν συμβαίνει, το δεύτερο μου φαίνεται απόλυτα λογικό.
Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό.Έχω την εντύπωση ότι πολλοί από αυτούς έχουν κάνει τις βασικές τους σπουδές εδώ και μετά συνέχισαν έξω.
Από ότι έχω αντιληφθεί το σχόλιο για τους “κακούς που πηγαίνουν έξω” αφορά αυτούς που επέλεξαν να κάνουν τις βασικές τους σπουδές στο εξωτερικό,κατευθείαν.
Ε και κακά τα ψέμματα πολλοί από αυτούς ήταν όντως “τούβλα” που απλώς είχαν την οικονομική δυνατότητα να πάνε κάπου έξω.Άπειρα τα παραδείγματα.
Και γενικά όλο αυτό ξεκίνησε με την είδηση που πόσταρε ο Μόντε,ο οποίος μαθητής μόνο τούβλο δεν ήταν και απλώς είχε την δυνατότητα να πάει κάπου έξω.Εγώ διαφώνησα με τον γελοίο τρόπο που παρουσιάστηκε η είδηση,λες και το ΕΜΠ είναι κάποιο τυχαίο ίδρυμα όπου τα “μυαλά” δεν το επιλέγουν!
έχω φίλο που έβγαλε 19,500+ μόρια, πέρασε ηλεκτρολόγους ΕΜΠ και στο δεύτερο εξάμηνο έφυγε για να σπουδάσει σε ένα κωλοχανείο
[SPOILER]ΜΙΤ το λένε[/SPOILER]
τώρα δουλεύει στην Μicrosoft. παλιοζωή
τα γράφω όλα αυτά για να δείξω πως πέρα από το να διατηρήσουμε το άσυλο, θα έπρεπε να παλεύουμε να βελτιωθεί το πανεπιστήμιο. από το 02 που μπήκα, το βλέπω να χειροτερεύει.
Πραγματική ( ιστορία.
Απόφοιτος του MIT δίνει εξετάσεις για αναγνώριση πτυχίου στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Όταν ο εξεταστής βλέπει στο πτυχίο του το Massachusetts Institute of Technology, μη αναγνωρίζοντας το πλήρες όνομα λέει τη φοβερή ατάκα:
[SPOILER]Ήθελα να ξέρα που πάτε και τα βρίσκετε αυτά τα κολλέγια;; :lol:[/SPOILER]
Σε κάθε περίπτωση, το παράδειγμα που γράφεις φίλε montecristo είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια πλέον από τότε που τελείωσα το ΕΜΠ, αλλά στην εποχή μου οι περισσότεροι φοιτητές τελείωναν πρώτα τις σπουδές τους εδώ και μετά έφευγαν έξω για μεταπτυχιακά & διδακτορικά. Δεν ξέρω για τις άλλες σχολές, αλλά τουλάχιστον το ΕΜΠ δίνει αρκετά καλά ακαδημαϊκά εφόδια σε όποιον φοιτητή ενδιαφέρεται. Από την άλλη, σε κάποιες σχολές τουλάχιστον, είναι δυνατόν να πάρεις πτυχίο και να βγεις πιο στουρνάρι απ’ ότι μπήκες.
Αυτό που είναι όντως τραγικό στην Ελλάδα είναι η αγορά εργασίας, αλλά αυτό είναι περισσότερο θέμα κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού, επενδυτικών αποφάσεων, νοοτροπίας κτλ κτλ και λιγότερο θέμα σχολών.
True.
Αυτό ρωτάω και εγώ, το νομοσχέδιο τελικά εκτός απ’ την κατάργηση του ασύλου έχει καμιά άλλη μεταρρύθμιση για τα ΑΕΙ?
Εντάξει, δε θέλω να στιγματίσουμε τους Έλληνες που κάνουν master εκτός, κάνοντας γενίκευση. Πόσο δε, όταν το δείγμα μου είναι και μάλλον περιορισμένο. Με βάση όσα έχω δει εγώ ως Μηχανολόγος, καταλήγω πως τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο η ύλη των μαθημάτων που είχα στην Ελλάδα είναι ξεπερασμένη με τα εδώ δεδομένα.Το μάθημα που δίδασκα φέτος, έχει σχεδόν την ίδια ύλη εδώ και 8 χρόνια και το 50+% που δίδαξα ούτε που μας το είχαν αναφέρει στην Ελλάδα. Απεναντίας, στην Ελλάδα με δίδαξαν θεωρίες και τεχνικές που δεν εφαρμόζονται πλέον πουθενά. Ούτε στην έρευνα, ούτε στη βιομηχανία.
Επιπλέον, όσοι έκαναν από την αρχή τις σπουδές τους εδώ (π.χ. computer science) είναι φοβεροί και τρομεροί στα μαθηματικά. Στην Αθήνα άντε το 5% από εμάς να είχε καταλάβει τι πραγματικά είναι οι ιδιοτιμές και τα ιδιοδιανύσματα (εγώ όχι). Καλώς ή κακώς είναι ένα επίπεδο πάνω από εμάς στα μαθηματικά, πράγμα που δεν ίσχυε πριν από 15-20 χρόνια, με βάση τους παλιότερους. Οι μαθηματικοί του ΕΜΠ βρίζουν την ύλη που κόπηκε στα μαθηματικά με το νέο σύστημα, αλλά η αλήθεια είναι πως από τα πρωτοετάκια της Ελβετίας, εμείς στα 18 μας ξέραμε απείρως περισσότερα μαθηματικά.
Πάντως, υπάρχει και το εξής που πρέπει κάποιος να διαχωρίσει. Τι είναι το master. Υπάρχουν advanced master studies που είναι για αυτούς που έχουν ήδη κάποιο master και τα απλά master studies, που θεωρητικά είναι ισάξια με τα τελευταία έτη σπουδών στην Ελλάδα. Οι Έλληνες που πάνε στα πρώτα (καλοί/κακοί δε τους ξεχωρίζω εδώ αν και ο κακός δεν έχει ελπίδα), ανακαλύπτουν πως έχουν πολλά κενά. Οι Έλληνες που πάνε στα δεύτερα, αν είναι εργατικοί, θα τα περάσουν τα μαθήματα αρκετά εύκολα (αλλά σπάνια είναι οι top του master κι ας ξεκινούν με πολύ περισσότερες γνώσεις από τους υπόλοιπους).
Αλλά επαναλαμβάνω. Θα είναι άδικο να βγάλουμε γενικό κανόνα. Ίσως κι εγώ να μην έπρεπε να το είχα αναφέρει προηγούμενως. Αν θα έπρεπε να βγάλω έναν κανόνα, είναι πως οι κακοί Έλληνες φοιτητές δε διαπρέπουν εδώ πέρα. Ίσα ίσα, δυσφημούν τα ελληνικά ΑΕΙ και έτσι οι ξένοι καθηγητές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εμπιστευτούν Έλληνες με το ίδιο δίπλωμα. Δε μπορούν να πιστέψουν πως γίνεται ένας από το ΕΜΠ με μ.ο. 8 να είναι τόσο καλύτερος από έναν που τέλειωσε το ΕΜΠ με μ.ο. 6,5-7. και πώς γίνεται κάποιος με μ.ο. 7,5 να είναι τόσο καλύτερος από κάποιον με 7.5 από άλλο ίδρυμα.
Ένα από τα προβλήματα του ελληνικού (τεχνικού / θετικού) πανεπιστημίου είναι ότι αυτά τα “θεωρητικά” αυτά μαθήματα γίνονται συνήθως εν κενώ, δηλαδή χωρίς σύνδεση με πραγματικές εφαρμογές. Έτσι, ενώ οι φοιτητές εκτίθενται σε πολλά (πάρα πολλά) μαθηματικά για παράδειγμα, στο τέλος των σπουδών τους, εκτός κι αν ακολουθήσουν κάποιον εξειδικευμένο κλάδο ή αντικείμενο μελέτης, το επίπεδό τους πέφτει σε λυκειακό (ή και πιο κάτω) επίπεδο. Έχω δει φοιτητές σε μεταπτυχιακό του ΕΜΠ να γκρινιάζουν μόλις δουν μια απλή παράγωγό…
Υ.Γ.: Α, εννοείται ότι το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτε για τα θέματα αυτά, εμείς εδώ κυρία μου στρατηγική χαράζουμε.