Βασικά, νομίζω πως η Ελληνογερμανική είναι σχολείο χρηματοδοτούμενο από το Γερμανικό κράτος. Νομίζω πως αν έχει δίδακτρα, έχει πολύ χαμηλά δίδακτρα. Πιο χαμηλά από το Αρσάκειο π.χ.
Βέβαια, πάλι θα μου πεις πως οι γονείς του είχαν τη δυνατότητα να τον στείλουν εκεί, αλλά δεν είναι αυτό το point μου. Το point μου είναι πως πιθανότητα [B]όλοι[/B] οι αριστούχοι τον πανελληνίων μπορούν να πάρουν υποτροφία για μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ας μην τους έστειλαν οι γονείς τους σε σχολείο με δίδακτρα. Ποιο μεγάλο πανεπιστήμιο δεν θέλει τον καλύτερο μαθητή της Ελλάδας, που στα 18 του ξέρει 2 φορές τα μαθηματικά που ξέρουν οι αντίστοιχοι 18αρηδες αυτής τη χώρας.
Με υποτροφία έφυγε στα 18 του για το εξωτερικό και γνωστός μου που αρίστευε σε μαθηματικές Ολυμπιαδές. Δε χρειάστηκε τα λεφτά του μπαμπά του για να φτάσει εκεί.
Αλλά πλέον μιλάμε για τις εξαιρέσεις. Το 80% όσων φεύγουν από τη χώρα για τις σπουδές τους, πιθανότατα δεν είχαν ελπίδα να περάσουν σε ΑΕΙ με αντίστοιχο αντικείμενο εντός Ελλάδος
Κανένας δεν είπε ότι του χαρίστηκαν οι βαθμοί. Και βέβαια, τους άξιζε και κόπιασε. Ο Κρισπ όμως έχει και ένα δίκιο. Προφανώς και ο λόγος, που φεύγει, δε θα’πρεπε να ναι αυτός, ότι δηλαδή λόγω των κινητοποιήσεων κλπ, δε θα βγάλει τη σχολή του σε τέσσερα χρόνια, αλλά σε περισσότερα. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το… Κι αν καθυστερήσει, τί; Θα άλλαξει κάτι; Το θέμα και το πρόβλημα βρίσκεται στο ‘‘μετά’’. Αυτό το ‘‘μετά’’, μας ταλανίζει όλους. Κάπως έτσι το βλέπω εγώ.
Τέλος, ας λέμε τα πράγματα και ως έχουν. Το ότι φοιτούσε σε ένα τέτοιο σχολείο, τον βοήθησε, κατά μίαν έννοια, να πάρει την υποτροφία -ελπίζω να καταλαβαίνεις τί εννοώ. Δεν είπα ότι έκανε κάτι ‘‘μεμπτό’’…
Δηλαδή εσύ στα παιδιά σου δε θα τους πεις πως πιστεύεις πως είναι η κατάσταση σε αυτά που θα αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή τους; Κι αν τους τα πεις, θα περιμένεις να μη σε ακούσουν;
Αν το point σου είναι πως δεν έχει άποψη δικιά του (προφανώς δεν έχει) αλλά κάνει ότι έχει ακούσει από τους δικούς του (που έχουν), τότε εγώ δε βλέπω κάτι μεμπτό. Εμπιστεύεται την άποψη τους και το ενδιαφέρον τους για το καλό του. Οι δικοί μας μπαμπάδες είχαν διαφορετική άποψη και για αυτό μείναμε Ελλάδα. So what?
Silent Winter, μόνο στην Ελλάδα λέμε “και τι έγινε αν δεν πάρεις το πτυχίο σου στην ώρα σου και σε πληρώνουν οι γονείς σου μέχρι τα 29 σου”; Αυτός επέλεξε μια σχολή που πιστεύει πως του εξασφαλίζει το “μετά”. Δικαίωμα του να θέλει και να επιδιώκει να τελειώσει νωρίς και μαγκιά του αν τα καταφέρει. Δε συμφωνώ με τη νομιμοποίηση της ραστώνης και του “χαλλλλαρά” που υπονοείς. Αν το να μην πάρεις το πτυχίο στην ώρα σου, δεν είναι σημαντικό και το να καθυστερείς το πέρας των σπουδών σου είναι κάτι το αμελητέο απέναντι σε “αυτά που έρχονται” τότε πώς και γιατί η κατάληψη σε ένα ίδρυμα είναι “μέσο διαμαρτυρίας”; Αφού όπως λες, ο φοιτητής δε χάνει τίποτα…
αρα στα 18 μας ολοι ειμαστε “πουθεναδες” που παπαγαλιζουμε οτι μας εχει πει ο μπαμπακας μας, η μαμακα μας η τα φιλαρακια μας αναλογα ποιος μας εχει χειραγωγησει περισσοτερο… τι το κακο εχει κανει αυτο το παλικαρι που θα του κολλησουμε και την ταμπελα του “πουθενα”???
Ναι στα 18 του θα έπρεπε να έχει δική του άποψη γιατί με ελάχιστο ψάξιμο θα ήξερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια παρά τις (αρκετές) κινητοποιήσεις, δεν χάθηκε ούτε ένα εξάμηνο σπουδών τελικά. Και δεύτερον θα ήξερε ότι σε 4 χρόνια στο ΕΜΠ δε θα μπορούσε να τελειώσει με κανέναν τρόπο.
Παρολαυτά αυτό που βρίσκω περισσότερο χαζό είναι να ασχολούμαστε με μια παπαριά καμαρωτή που φέρεται να είπε ένας απόφοιτος λυκείου σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αδέσμευτου Τύπου.
Το 2007 το δίπλωμα μου πήγε 8 μήνες αργότερα και έχασα τα λεφτά του διδακτορικού που με είχαν δεχτεί με αποτέλεσμα να ψάχνω νέα θέση και για άλλους 11 μήνες να είμαι στον αέρα. Εξάμηνο όμως όντως δεν χάθηκε… #-o
Επίσης, οι εξεταστικές Ιούνη και Σεπτέμβρη του 2006 και του 2007, είχαν ερωτήσεις δυσκολίας “1+1=?” γιατί η ύλη είχε καλυφθεί στα βιαστικά και οι καθηγητές δεν ήθελαν να βάλουν κανονικά θέματα, όπου θα κοβόταν το 80% των φοιτητών, γιατί μετά θα είχαν προβλήματα με τις παρατάξεις. Πολλοί καθηγητές δέχτηκαν διπλωματικές γτπ διάρκειας 1-2 μηνών, για να φύγουν τα παιδιά για τα master/διδακτορικά του εξωτερικού on time και να μην χάσουν υποτροφίες. Εξαρτάται πως θα το δει κανείς. Ίσως ο πατέρας του παιδιού να του είπε τις δικές μου εμπειρίες από το ΕΜΠ…
δεν χαθηκε κανενα 6μηνο= χαθηκε μια εξεταστικη στη σχολη μου απο τις 2. επιπλεον δεν εσπασαν οι αλυσιδες και αρα απο τα 9 μαθηματα ειχα δικαιωμα να δωσω τα 4 και αρα ΟΛΗ η φοιτηση μου εξαιτιας αυτων των 4 μαθηματων καθυστερησε ενα 6ΜΗΝΟ (ελεω αλυσιδων).
Δεν υπονοούσα τίποτα τέτοιο Καρβου. Ακριβώς, οι καταλήψεις είναι ένα ‘‘μέσο διαμαρτυρίας’’. Και λογικά, καταλήψεις θα γίνουν, όταν κρίνουμε ότι τα μέτρα δεν επωφελούν τα πανεπιστήμιά μας και εξάμηνα θα χαθούν. Αυτό εννοούσα, ότι δηλαδή - εκ των συνθηκών - μπορεί να’ρθουν πίσω οι σπουδές, γιατί έτσι έχουν τα πράγματα. Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα και μείς ξέρωγω καθόμαστε και ασχολούμαστε με το αν θα χαθεί μία εξεταστική ή όχι; Αυτό μου φάνηκε ‘‘κάπως’’. Και φυσικά, δεν είπα να τα ‘‘γράφει όλα’’ και να τρώει απ’ τα έτοιμα. Και σε περίπτωση όμως που χαθεί ένα εξάμηνο, δε χάθηκε κ’ ο κόσμος!..καλύτερα να χαθεί και μία εξεταστική, παρά η αξιοπρέπειά μας!
Αντίθετα, όλοι όσοι έπρεπε να βγούμε να στη γύρα για να συνεισφέρουμε οικονομικά στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας τρώμε το καβλί. Και δεν έχει να κάνει με το πόσα χρόνια κάναμε να πάρουμε πτυχίο.
Το παλικαρι (ειτε με δικη του αποφαση ειτε με των γονιων του) δεν θελει να μπλεξει με τις αμφιβολου ομαλοτητας σπουδες στην Ελλαδα και προτιμαει να παει στη Γερμανια. Καλα κανει. Εμεις που επιλεξαμε συνειδητα να περασουμε τα προπτυχιακα χρονια μας στην χωρα μας να δουμε τι μπορουμε να κανουμε για να βελτιωθει πραγματικα η κατασταση.
Ασε μας ρε Σαιλεντ Γουιντερ και συ τωρα…
Εσυ καθημερινα γκρινιαζεις για τα παντα και για τιποτα και θες να πεισεις καποιον οτι πραγματικα πιστευεις αυτο το[I] ‘’ Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα και μείς ξέρωγω καθόμαστε και ασχολούμαστε με το αν θα χαθεί μία εξεταστική ή όχι; Αυτό μου φάνηκε ‘‘κάπως’’. Και φυσικά, δεν είπα να τα ‘‘γράφει όλα’’ και να τρώει απ’ τα έτοιμα. Και σε περίπτωση όμως που χαθεί ένα εξάμηνο, δε χάθηκε κ’ ο κόσμος!..καλύτερα να χαθεί και μία εξεταστική, παρά η αξιοπρέπειά μας! ‘’[/I] και οτι δεν εχεις κανει απλα copy-paste ενα κειμενο συνελευσης ???
"Ούτε εσύ χάθηκες, μια χαρά σε κόβω."
Μάλλον δεν έχεις το eq για να το καταλάβεις, αλλά το παραπάνω είναι μάλλον από τις μεγαλύτερες μαλακίες που μπορείς να πεις σε κάποιον που αναγκάστηκε να αφήσει φίλους και οικογένεια και ζωή. Seriously όμως. Πρόσεχε τι λες. Όπως κι εγώ δε σου λέω “Ούτε εσύ χάθηκες εξαιτίας του ΔΝΤ, μια χαρά σε κόβω”
Όσο για το αν εσύ έπρεπε να βγεις στη γύρα κι εγώ όχι, δε το σχολιάζω καν… Απλά έλεος. Δεν σκοπεύω να μπω σε αυτό το διάλογο του ποιος “είναι περισσότερο Βασιλάκης Καϊλας”. Φόρουμ είναι. Όχι ο Μικρούτσικος.
έντιτ: Είναι από τις πλέον κουλές απαντήσεις που έχεις δώσει όλα αυτά τα χρόνια στο φόρουμ. Δεν περίμενα να έκανες τέτοιο μικροπρεπές ποστ για ένα τέτοιο θέμα. Τέλος πάντων… Γηράσκω αεί διδασκόμενος…
Ναι ρε Nightsky! Το πιστεύω αυτό, που λέω! Και δεν ξέρω τί πιστεύεις εσύ προσωπικά (και ποσώς μ’ ενδιαφέρει) αλλά όχι, δεν είναι copy paste η απαντησή μου από καμία συνέλευση, αλλά κάποιες σκέψεις μου…Και τί νομίζεις; Και εγώ αντιμετώπιζα/αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα στη σχολή, αλλά δε θα κάτσω να τα αναλύσω εδώ μέσα και δεν είναι της παρούσης. Έπειτα, νομίζεις ότι μ’ αρέσει αυτή η κατάσταση εκεί έξω; Ή πιστεύεις ότι επαναπαύομαι και κλαίω για το ‘‘τίποτα’’ (κατά τα λεγόμενά σου πάντα -γιατί δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τα προβλήματα, που ‘‘κουβαλάει’’ ο καθένας!) ;
Πο πο το ματιάσατε το παλικάρι.Ένας απλά τυπάς που έβγαλε πολλά μόρια,από τους εκατοντάδες που τα βγάζουν.Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ρημάδα τη ζωή,δείτε τις δηλωσεις του ( φεύγω από ελλάδα γιατί εδώ υπάρχουν κινητοποιήσεις κλπ) και την περίοδο που τις δημοσιεύουν (ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ) όταν πάνε να ξεκινήσουν καταλήψεις (χωρίς να κρίνω αν είναι σωστές η όχι).Ε δεν θέλει και πολύ νιανιά για να καταλάβουμε τη σκοπιμότητα.
Ένα ακόμα αντιδραστικό φυτό
Δεν είχα πρόθεση να σε θίξω, είχα την εντύπωση ότι κάνεις αυτό που ήθελες άρα δεν σου στέρησε κάτι η “ανώμαλη” φοίτηση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μάλλον έκανα λάθος.
ο φοιτητης εχει πολλες επιλογες και πολλους τροπους να πιεσει. το κανουν καταλληψη 50 ατομα -την οποια εχουν ψηφισει αλλοι 500 που γουσταρουν να τα ξυσουν- επ αοριστον ειναι ο πιο αναποτελεσματικος. και πορειες μπορουν να γινονται, και διαλογοι, ακομη και ξυλο σε αυτους που το θελει ο κωλος τους. αλλα δεν ξερω γιατι δεν μπορουν αυτα να γινουν παραλληλα με τις σπουδες και γενικα γιατι πρεπει να σταματανε οι διδασκαλιες…
Σε κανεναν δεν αρεσει η κατασταση εκει εξω. Γι’αυτο ομως αρχικα πρεπει να αναρωτηθουμε ποιος ευθυνεται για αυτη (και ποσο ειναι το δικο μας μεριδιο ευθυνης) και οταν βρουμε τους υπευθυνους, τοτε να σκεφτουμε και να προχωρησουμε στην σωστοτερη μορφη δρασης.
Το εχω ξαναπει : Μορφες ‘‘δρασης’’ που ειναι [U]παθητικα[/U] εκβιαστικες και βλαπτουν τον ιδιο τον αγωνιζομενο (πχ καταληψεις και απεργιες πεινας) δεν με βρισκουν παντα συμφωνο.
Η κατασταση σε ολα τα κοινωνικα ζητηματα εχει φτασει στο απροχωρητο. Αν νομιζει κανεις οτι με το ‘‘να βαραει το κεφαλι του στον τοιχο’’ κανοντας καταληψη ειναι η λυση τοτε ζει σε καποιο παραλληλο συμπαν οπου εκει η Εξουσια εχει ανθρωπινο προσωπο και θα νοιαστει για αυτον που χτυπιεται…
Ενεργητικες μορφες δρασης χρειαζονται αλλα απαιτουν κοτσια και μαζικοτητα, πραγμα που οπως αποδειχθηκε απο τα γεγονοτα των τελευταιων μηνων, η ελληνικη κοινωνια ΔΕΝ τα εχει (ακομη).
Οσο για το ‘‘κλαμα’’, φυσικα και αναγνωριζω οτι και εσυ οπως και ολοι αλλωστε εχεις τα προβληματα σου.
Αλλα πρωτα κοιταω τι μπορω να κανω ωστε να βελτιωσω τη δικη μου καθημερινοτητα και μετα τι μπορω να κανω για να αλλαξω τον κοσμο ολο.
Αν δεν σταματησεις να γκρινιαζεις και δεν κοιταξεις πως μπορεις (παρ’ολα τα προβληματα) να κανεις τη ζωη σου καλυτερη και πιο ενδιαφερουσα, μην περιμενεις η αλλαγη της κοινωνιας να αλλαξει και εσενα.
Ουτε φυσικα γινεται να καλυτερευσεις εσυ την κοινωνια, αν δεν εχεις γινει εσυ πιο αισιοδοξος ανθρωπος.
Αυτα που ζηταμε απο την κοινωνια, πρεπει πρωτ’απ’ολα να τα ζηταμε απο τον ιδιο μας τον εαυτο !!!
Μπορούν να γίνονται παράλληλα αυτά τα δύο! Βεβαίως! Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι διαμαρτυρίας. Και στη σχολή μου ας πούμε έχουν γίνει καταλήψεις, επειδή το ήθελαν οι είκοσι και χωρίς ουσιαστικά να υφίσταται λόγος! Αυτό ντάξει είναι ανοησία! Η απόφαση πρέπει να ναι συλλογική και ‘‘ουσιαστική’’. Σ’ αυτό συμφωνώ…σε περίπτωση όμως, που χαθεί εξεταστική(που κρίνουν δλδ ότι είναι καλύτερα για όλους - αν και έχω τις επιφυλάξεις μου για αυτό), έγινε…
[B]@ Nightsky:[/B] Καλώς! Καταλαβαίνω τί θες να πείς και αναγνωρίζω ότι έχεις δίκιο. Χαίρομαι, που το λύσαμε…