-
Σου επαναλαμβάνω πως η έλλειψη βιβλίων δεν είναι κάτι θεσμοθετημένο για να κάνεις κατάληψη. Ποιο είναι το αίτημα; Να έρχονται τα βιβλία στην ώρα τους; Αυτός είναι έτσι κι αλλιώς ο σκοπός και του χρόνου πιθανότατα θα επιτευχθεί έτσι κι αλλιώς από οποιαδήποτε κυβέρνηση (εκτός αν έχουμε πτωχεύσει, οπότε τότε ούτε χαρτί για φωτοτυπίες θα έχουμε).
-
Όσο για το αν είναι αστείο, διάβασε τον Zouglau που υποστηρίζει πως οι μαθητές πρέπει να κάνουν κατάληψη για να διαμαρτυρηθούν που 30άρηδες μένουν με τους γονείς τους κι έχουμε την ανεργία των 90s…
οι φωτοτυπίες είναι απερίγραπτη γραφικότητα, αλλά να κάψεις μια σχολική χρονιά, είναι καταστροφή. δεν είναι πανεπιστήμιο που θα συμπιέσεις τα μαθήματα σε άλλες εξεταστικές κ εξάμηνα
Ειδικά στο λύκειο οι μαθητές καταλαβαίνουν τους λόγους που κάνουν κατάληψη,δεν υποκινούνται απο κανέναν και για αυτό θα ξαναρχίσουν. Πιστεύω φέτος θα έχουμε τις πιο οργανωμένες καταλήψεις γιατί υπάρχουν άπειρα αιτήματα και απο το χώρο της παιδείας και απο τον εργασιακό/κοινωνικό τομέα.Έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν εφόσον κανένας,ούτε το υπουργείο παιδείας ούτε και η κυβέρνηση ενδιαφέρονται για τη μόρφωση τους.
Φέτος πέρασα πάλι απο το φροντιστήριο μου να πώ ένα γεια και να μιλήσω με κανέναν καθηγητή που έχουμε και φιλικές σχέσεις. Πλέον δεν βλέπεις λυκειόπαιδα…βλέπεις παιδιά γυμνασίου και δημοτικού…Απλά τραγικό.Και όταν ρώτησα μου είπαν πως πλέον εκεί υπάρχει ψωμί για τα φροντιστήρια.Μπαίνουν τα παιδιά απο γυμνάσιο και βγαίνουν στο λύκειο.Ωραία δωρεάν παιδεία έχει η χώρα μας.Όλα χάθηκαν στη business…
By the way και εμείς στο ΣΕΥΠ κατάληψη,με 5 ψήφους διαφορά βέβαια απο τους αντικαταληψίες
κ με την κατάληψη χτυπάς το φροντιστήριο ???
Όχι βέβαια.Χτυπάς όμως την αιτία που πάνε οι μαθητές φροντιστήριο
Κοινώς ζητάς ένα καλύτερο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα
δεν μπορείς να το ζητήσεις σε μια γενική πορεία το απόγευμα ή το ΣΚ ???
δλδ δεν μαθαίνεις τίποτα εγγυημένα, για να χτυπήσεις την ιδιωτική εκπαίδευση ???
δεν αναφέρομαι στους 30αρηδες του άλφα του κενταύρου. Οι σημερινοί 15χρονοι σε μια δεκαετία θα είναι άνεργοι με πτυχίο και θα μένουν με τους γονείς τους.Αυτό είναι το πλάνο. Οπότε ναι θεωρώ πως οι μαθητές όχι μόνο πρέπει να κάνουν κατάληψη, αλλά πρέπει να αναποδογυρίσουν το τραπέζι και να κάνουν σαματά. Εναλλακτικά έχει βέβαια ο κάθε έφηβος/φοιτητής την επιλογή να κοιτάξει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του. έχει και πλάκα είναι σαν το τζόκερ πλέον η στρωμένη ζωή. [B]Και αν σου κάτσει![/B]
Και βέβαια μπορείς!!
Το σκέφτηκα αυτό όταν λέω πως η [B]συγκεκριμένη χρονική περίοδος [/B] είναι κατάλληλη για καταλήψεις στα λύκεια.
Το λέω για δύο λόγους: 1) Δεν έχουν διορίστεί πολλοί καθηγητές οπότε υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία.Συνήθως έρχονται στα τέλη του Σεπτέμβρη
2) Δεν υπάρχουν τα βιβλία
Οπότε μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη η μαθητές μπορούν να κλείσουν το σχολείο και να διαμαρτυρηθούν χωρίς να χάσουν ουσιαστικά το μάθημα.Στη συνέχεια μπορούν να μετέχουν σε πορείες κτλ
@ Metal Militia
Και τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων πάνε παρόμοιες ώρες στο φροντιστήριο. Αυτό που περιγράφεις δεν είναι τόσο πρόβλημα του σχολείου, όσο του τρόπου εισόδου στις πανελλήνιες και του τεράστιου αριθμού καθηγητών. Το να αλλάξει το σύστημα των Πανελληνίων είναι ευγενές αίτημα. Βέβαια, δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι στους μαθητές να καταλάβουν πως ήδη γίνονται ενέργειες προς τα εκεί, ενώ προσπαθούμε να σταυρώσουμε τον Μπαμπινιώτη γιατί προσπαθεί να το αλλάξει και μιλάει με τους Αμερικάνους για το SAT.
@ Ζουγκλα
Για αυτό κι εγώ λέω κατάληψη για το Καμποτάζ! Γιατί σε 30 χρόνια, στο σημερινό έφηβο/μαθητή θα χτυπήσει! Αν έχεις σπαταλήσει τα πιο αποδοτικά σου μαθησιακά χρόνια για να κάνεις αυτό που σου λένε οι άλλοι, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για το αν θα σου κάτσει. Δε θα σου κάτσει!
πιστευει καποιος οτι χτυπαει την ιδιωτικη εκπαιδευση με καταληψη?τα ποσα που παιζονται εκει ειναι ιλλιγιωδη.το θεμα-προβλημα στη δευτεροβαθμια σ αυτο το σημειο ειναι τοσο μεγαλο που αναλυεται σε τονους σελιδων.
οσο για πιθανη καταληψη μαθητων εχουν ολα τα δικια με το μερος τους,μονο που αυτοι φροντισαν να φθειρουν την καταληψη ως μεσο,οταν τα τελευταια χρονια εκαναν για ψιλου πηδημα εστω και μια βδομαδα.
είσαι υπέρ των καταλήψεων για το καμποτάζ? δεν σκέφτεσαι την ταλαιπωρία των επιβατών και την διεθνή εικόνα της χώρας?
Δε ντρέπομαι για τα νιάτα μας! Να τα δει όλος ο κόσμος!
Karvou εγώ μίλησα για τους λόγους που οι μαθητές μπορούν να κάνουν τώρα κατάληψη χωρίς να φοβηθούν ότι θα χαθεί μάθημα,όχι για τα αιτήματα.Όσο αφορά αυτά τώρα, ναι σίγουρα η πανελλήνιες και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι ένα πρόβλημα αλλά αυτό καταργήθηκε ήδη.Οι μαθητές που φθάνουν τώρα στο Λύκειο έχουν νέο σύστημα. Αλλά υπάρχουν και άλλα αιτήματα…Οι μαθητές μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση για να διαθέσει περισσότερα χρήματα στην παιδεία,να αλλάξει το σύστημα διορισμού των καθηγητών για να μην υπάρχουν ελλείψεις,να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων για το σχολείο που φοιτούν, να μη προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας κτλ κτλ. Έχω άδικο για αυτά;
Τώρα για το Μπαμπινιώτη δεν εξέφρασα γνώμη οπότε…
Και μία ερώτηση, για σένα ποιός είναι ο καταλληλότερος τρόπος διαμαρτυρίας αν όχι η κατάληψη;
Midnight g Μπαχαλάκιδες και τύποι που γουστάρουν κατάληψη απλά για να χαθεί το μάθημα επειδή βαριούνται υπάρχουν παντού… Δεν χρειάζεται όμως για αυτά τα άτομα να χαθεί ο αγώνας των μαθητών που πραγματικά ενδιαφέρονται
μα δεν διαφωνουμε καπου^^
ειπα οτι φετος υπαρχει λογος για καταληψη.αλλα οταν τοσο καιρο εκαναν καποιοι καταληψη για οτι πιπα τους κατεβαινε,τωρα μπορει καποιος να πει “α παλι μαθημα θελουν να χασουν”,ενω εχουν δικαια αιτηματα.ουσιαστικα αυτο που θελω να πω ειναι οτι η καταληψη που ειναι ιδιαιτερα βαρυ μεσο πιεσης ειδικα στα σχολεια εχει φθαρει ως ορος.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Θυμάμαι εγώ πως στις συνελεύσεις μας για κατάληψη ψήφιζε το 90% των μαθητών υπέρ της κατάληψης και μετά έβλεπες πως 10-15 άτομα έμεναν στην κατάληψη και στη συνέλευση για να γράψουν τα αιτήματα. Είναι λίγο τραγικό. Η θυμάμαι στο λύκειο πως 5-6 μαθητές έκλειναν το σχολείο χωρίς λόγο για μια μέρα και μετά το παρατούσαν έτσι και στο τέλος άνοιγε :lol::lol:
Κοίτα να δεις. Όλοι θέλουν να πέφτουν περισσότερα λεφτά στην Παιδεία. Πιθανότατα μέχρι και η Διαμαντοπούλου. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό το πράγμα δε γίνεται. Δημόσιοι υπάλληλοι δε γίνεται να προσληφθούν και με νύχια και με δόντια κρατάει η κυβέρνηση τους υπάρχοντες και δεν προχωράει στις βάρβαρες μαζικές απολύσεις που απαιτούν οι δανειστές μας, που μας κρατάν από τα αρχίδια (δόκιμος ο όρος πλέον). Περισσότερα λεφτά στην παιδεία, τα επόμενα 2-3 χρόνια δε θα πέσουν. Ακόμη και πτώχευση και έξοδο από ευρώ να κάνουμε, περισσότερα λεφτά πάλι δε θα πέσουν (εκεί στα σίγουρα)
Όλη αυτή η κατάσταση είναι τόσο πολύπλοκη που δεν είναι εύκολο για ένα μαθητικό σύλλογο να καταλάβει τι συμβαίνει και να θέσει ρεαλιστικούς στόχους. Καλά καλά εμείς ψαχνόμαστε και διαβάζουμε τα πάντα και παντού.
Η δικιά μου άποψη είναι οι μαθητές να κάνουν ό,τι κάνουν σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων. Ο γονιός είναι αυτός που θέλει το καλό του παιδιού του περισσότερο και από Τσίπρες, Παπανδρέους, Ντόρες και λοιπούς πολιτικούς και καλώς ή κακώς έχει καλύτερη άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και τι μπορεί να επιτευχθεί, άρα αξίζει να το επιδιώξουν από κοινού. Τίποτα δε θα βόλευε τον ΓΑΠ περισσότερο από το να μη γίνει καμιά κατάληψη σχολείου και τίποτα δε θα βόλευε περισσότερο τους υπόλοιπους από το να έχουμε ξανά τις καταλήψεις της εποχής του Αρσένη, για να κυνηγήσουν την εξουσία.
Όσον αφορά τα μέσα διαμαρτυρίας, το αφήνω κι αυτό στους γονείς. Είμαι βέβαιος πως αν σε ένα σχολείο οι συνθήκες είναι τέτοιες που μόνο η κατάληψη είναι λύση, ο γονιός θα το καταλάβει και θα συμφωνήσει. Καλώς ή κακώς, το κάθε σχολείο είναι ξεχωριστό και δεν υπάρχει κοινή νόρμα για όλα. Είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες των σχολείων στην επαρχία, από ότι στα νότια προάστια της Αττικής ή στα δυτικά. Ακόμη και στη δικιά μου γειτονιά, σχολεία με 1000 μέτρα απόσταση, διέφεραν σημαντικά.
Εν κατακλείδι, η άποψη μου είναι πως ό,τι γίνει θα πρέπει να έχει γίνει με τη σύμφωνη γνώμη (και συμμετοχή) του συλλόγου γονέων κι όχι γιατί πίεσαν εξωσχολικοί παράγοντες.
(είμαι εκτός θέματος; δε με ρώτησες αυτό ακριβώς ε;)
Όχι αυτό ακριβώς ήθελα να μάθω,το πώς βλέπεις εσύ μια σωστή διαμαρτυρία. Αυτό που δεν έχεις καταλάβει και πιστεύω πως είναι λάθος να το πιστεύεις είναι αυτό:
Εν κατακλείδι, η άποψη μου είναι πως ό,τι γίνει θα πρέπει να έχει γίνει με τη σύμφωνη γνώμη (και συμμετοχή) του συλλόγου γονέων κι όχι γιατί[B] πίεσαν εξωσχολικοί παράγοντες.[/B]
Εξωσχολικοί παράγοντες δεν πίεσαν ποτέ για την κατάληψη…Όλοι όσοι θέλαμε κατάληψη με αιτήματα και με στόχους γνωρίζαμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας, τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.Ποτέ δεν είχε ανακατευθεί μια παράταξη στις καταλήψεις και στις διαμαρτυρίες, ούτε αναρχικοί. Δεν αντιλέγω πως σε κάποια σχολεία γίνεται αυτό που λές αλλά στην πλειοψηφία των σχολείων όχι.
Όσο αφορά τη συμμετοχή γονέων στον αγώνα των μαθητών και είναι άκυρο αυτό που λές ούτε λάθος. Πιστεύω πως αν οι μαθητές εκφράσουν σωστά αιτήματα οι γονείς θα είναι στο πλευρό τους ενώ αν αντιληφθούν πως η κατάληψη γίνεται μόνο για να κλείσει το σχολείο(όπως συμβαίνει αρκετές φορές) θα σταθούν απέναντι τους. Φέτος όμως είναι και οι γονείς δίπλα στα παιδιά και πίστεψε με είναι κάτι το οποίο πρώτη φορά στα μαθητικά μου χρόνια είδα! Δεν πηγαίνω πλέον λύκειο αλλά έχω αρκετούς γνωστούς απο εκεί και το επιβεβαιώνουν. Η συνολική δυσαρέσκεια ωθεί σε διαμαρτυρία και κοινωνικούς αγώνες. Το γεγονός ότι μειώνεται το εισόδημα θεαματικά ωθεί και τους γονείς να στηρίξουν τις καταλήψεις και να προωθήσουν αιτήματα, γιατί η εικόνα του γονιού να μη ζορίζεται για να καλύψει τις μαθησιακές ανάγκες του παιδιού είναι μια εικόνα που ευαισθητοποιεί τους πάντες.
Επιπλέον χρήματα για την παιδεία ναι δεν μπορούν να δωθούν τώρα παραπάνω. Αλλά και παλιά που δεν υπήρχε μεγάλη κρίση γιατί δεν έδιναν; Λεφτά όμως για τους εξοπλισμούς που το ΝΑΤΟ επιβάλει στην Ελλάδα να αγοράσει γιατί υπάρχουν πάντα; (Μεγάλη συζήτηση αυτή αλλά είναι off topic :? )
Ο εξωσχολικός παράγοντας δημιουργεί κλίμα για την κατάληψη. Πολλές φορές και μόνο το ότι 20 σχολεία κάνουν κατάληψη, μπορεί να είναι αιτία για να κάνει και το 21ο σχολείο κατάληψη, δίχως να το χρειάζεται. Εξωσχολικός παράγοντας μπορεί να είναι μέχρι και η προπαγάνδα εφημερίδων, τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων, οι καθηγητές των φροντιστηρίων, κλπ. Ακόμη και στα παραδείγματα που είπες, στο τέλος οι λόγοι της κατάληψης ήταν εξωσχολικοί (π.χ. τα θέλω λίγων τεμπέληδων). Από εκεί και πέρα, για μένα όποιος τρόπος διαμαρτυρίας έχει τη σύμφωνη γνώμη του γονιού, εμένα με καλύπτει.
Μαζί σου για το ΝΑΤΟ, με μόνη παρατήρηση πως και παλιά υπήρχε κρίση. Απλά τα όπλα του ΝΑΤΟ μας επέτρεπαν να το κρύβουμε και να δανειζόμαστε φτηνά Αλλά και πάλι, το παρελθόν είναι παρελθόν. Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε, αλλά δε γίνεται και να κολλήσουμε σε αυτό.
Η κοινωνική επιρροή είναι κάτι υπαρκτό και δεν μπορεί να αποτραπεί εφόσον όλοι εμείς ζούμε,δρούμε και δεχόμαστε μηνύματα σε ένα περιβάλλον και επηρεάζουμε ο ένας τον άλλο.Τα ΜΜΕ δυστυχώς απο την αρχή της χρονιάς προπαγανδίζουν για καταλήψεις στα σχολεία πριν αυτές γίνουν για να ωθήσουν τους μαθητές στο να κλείσουν τα σχολεία και να δημιουργηθεί αυτό το μπάχαλο. Αλλά τονίζω την ιδιαιτερότητα αυτής της χρονιάς. Άλλωστε η εμπιστοσύνη προς τα ΜΜΕ,τυφλή τις πιο πολλές φορές, έχει κλονιστεί φοβερά τα τελευταία χρόνια. Τα συνδικάτα των καθηγητών,πολλές φορές είναι και αρνητικά προς την κατάληψη. Πέρα απο αυτά για μένα οι μαθητές πρέπει να αφουγκράζονται οι ίδιοι τα προβλήματα που τους αφορούν και να αποφασίζουν για τη διαμαρτυρία τους οι ίδιοι αφήνοντας στο περιθώριο τηλεόραση, εφημερίδες και εξωγενείς παράγοντες. Και πάνω απ’όλα αν αποφασίσουν να κάνουν κατάληψη να μην αφήσουν αυτούς που το κλείνουν για να την αράξουν σπίτι τους να σπιλώσουν τον αγώνα που οι ίδιοι έχουν αποφασίσει. Και οι γονείς μαζί βέβαια,αφού και αυτοί ενδιαφέρονται για τη μόρφωση των παιδιών τους. Όλα μπορούν να γίνουν μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα.
[SPOILER]Όσο αφορά αυτά που είπες για την κρίση έχεις δίκιο,εγώ βέβαια δεν τα είχα αντιληφθεί γιατί τα τελευταία 3 χρόνια έχω αρχίσει να ψάχνομαι γενικά.Το παρελθόν λοιπόν πρέπει να μας διδάξει για μερικά πράγματα που ο Ελληνικός λαός έπρεπε να τα έχει εφαρμόσει εδώ και πολύ καιρό.[/SPOILER]
Σήμερα στο Ρέθυμνο βγήκε το πλαίσιο της ΔΑΠ!!!:yahoo: