Το θέμα είναι ότι δεν μαζεύεται κόσμος. Έχουμε βγάλει προγράμματα κατάληψης με ταινίες συζητήσεις εξορμήσεις κλπ και μαζευόμαστε εμείς κι εμείς, που στην καλύτερη θα είμαστε 20-30. Στην ΠΟΛΥ καλύτερη δηλαδή.
Καθημερινά στην κατάληψη είναι σταθερά κάποια άτομα, εκ των οποίων οι ανένταχτοι να είμαστε 2. Το πολύ.
Δεν ξέρω πώς γίνεται ενώ τόσος κόσμος να ψηφίζει κατάληψη και να παθιάζεται στις γσ για τον ΑΓΩΝΑ και τον ΑΓΩΝΑ, η σχολή να είναι με 5-6.
@ ChrisP
Δυστυχως ετσι (φαινεται να) ειναι πλεον.
Τουλαχιστον στις καταληψεις προ 5ετιας, οι κατηλλειμενες σχολες ηταν πολυ πιο ‘‘ζωντανες’’.
Αυτές τις γενικεύσεις δε μπορώ. “Παρτάκιας και βολεμένος”. Γιατί; Επειδή δε συμφωνεί με “εσάς” που είστε “ανιδιοτελείς και κατακαημένοι”, άρα αυτός πρέπει [U]οπωσδήποτε[/U] να τρώει με χρυσά κουτάλια και να μη τον νοιάζουν αυτά που συμβαίνουν γύρω του; Την πιθανότητα να έχουν μια τελείως διαφορετική άποψη για την παιδεία, την ζωή τους και το πώς να τα βγάλουν πέρα, γιατί την απορρίπτεις; Υπάρχει κάποιος τόσο σημαντικός λόγος να μειώνουμε όποιον παίρνει διαφορετική απόφαση από εμάς; Δηλαδή όσοι ψηφίζουν υπέρ της κατάληψης δε το κάνουν για τον εαυτό τους; Δε το κάνουν για να μη δυσκολέψει περισσότερο η ζωή τους; Όπως παρατηρούν και τα παιδιά από πάνω, ψηφίζουν κατάληψη και ελάχιστοι θυσιάζουν πραγματικά χρόνο για να την τρέξουν. Τους κάνει και αυτούς “παρτάκιες και βολεμένους”;
Για ποιο λόγο πρέπει ακόμη και σε ένα τόσο απλό θέμα, όπως το ποιο πλαίσιο ψήφισε κάποιος, να επιδιώχθεί η πόλωση (“us and them”) και ο διχασμός; Τέλος πάντων, πιθανόν κολλάω κι εγώ σε κάτι που απλά το έγραψες δίχως να το σκεφτείς πολύ. Θεωρώ προφανές πως όταν το πλαίσιο μιας παράταξης παίρνει πολλλές ψήφους παραπάνω από το σύνηθες, είναι γιατί άτομα που δε την υποστηρίζουν την παράταξη και δεν έχουν καμιά κάψα για να την υπερασπιστούν, συμφωνούν με το πλαίσιο. Εσύ το θεωρείς αμαρτία εγώ όχι. Δεν έγινε και τίποτα. (το θεωρείς μαλακία κι αν κάποιος ψηφίσει πλαίσιο της ΠΚΣ ενώ κράζει ΚΝΕ, ΚΚΕ και ΠΚΣ, συμπεριφορά τους στις πορείες, κλπ;)
Από εκεί και πέρα, για να βοηθήσω κι εγώ τον mousikofilo, εκ πείρας του λέω, πως σε πολλές σχολές δεν είναι τόσο εύκολο το να κατεβάσεις το οτιδήποτε ανεξάρτητο και να μη δεχτείς απειλές, προσβολές και βία (σπάνια και σωματική), εφόσον φανεί πως ο κόσμος σε στηρίζει. Ο σεβασμός στην άποψη σου και στις ιδέες σου, είναι κάτι που εμφανίζεται περισσότερο στα κείμενα των πλαισίων και λιγότερο σε μια συνέλευση με τους συναδέλφους σου και τα μέλη αυτών των παρατάξεων. Γενναίο και θαρραλέο αν το κάνεις, αλλά μιας και ο σοφός λαός λέει “του τρεχάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ”, δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώσεις άσχημα αν κάποια στιγμή απογοητεύτεις και ψηφίσεις πλαίσιο παράταξης που κατά τα άλλα δε την γουστάρεις. Εσύ αποφασίζεις πότε το “εγώ” σου είναι πιο σημαντικό από την αξία της ψήφου σου.
Από εκεί και πέρα, αν κανείς δε το έχει δοκιμάσει στη σχολή σου, νομίζω πως δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις.
Μα δεν κατηγορώ τους συμμετέχοντες σε παρατάξεις που κατεβάζουν πλαίσια κατάληψης απαραίτητα. Βέβαια, τα μέλη των παρατάξεων αυτών για μένα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είναι κάποιες (αρκετές) ώρες καθημερινά παρόντα στο χώρο της κατάληψης.
Αν είστε 20-30 άτομα στου Ζωγράφου δεν είναι άσχημα. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αλλά δεν είναι και τίποτα. Αλλά κεντρικές σχολές όπως ΑΣΟΕΕ, ΕΜΠ (Πατησίων), Νομική, Παιδαγωγικό, ακόμα και Πάντειος, ΠΑ.ΠΕΙ. θα έπρεπε να έχουν μαζικότητα.
Κατάληψη και άδεια σχολή δεν έχει νόημα. Καλύτερα ανοίξτε τις και μιλήστε σε όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε. Και ξανακάντε κατάληψη όταν ο κόσμος αυτός είναι πρόθυμος να συμμετάσχει ενεργά και όχι απλώς να ψηφίσει.
Μου έρχονται στο μυαλό λόγια ενός καθηγητή που ήταν μέσα στην κατάληψη καλεσμένος να μιλήσει σε μία συζήτηση που είχε οργανωθεί.Και βλέποντας φυσικά το χάλι που επικρατούσε αναφώνησε αυτό το πράγμα,εντελώς καλοπροαίρετα.
Και φυσικά η αντίδραση από πλευράς μερίδας φοιτητών ήταν να του φωνάξουν πως “ενσαρκώνει τους χειρότερους εφιάλτες τους”:roll:
Ρε karvou, αγορινα μου, γιατι παλι κανεις οτι δεν καταλαβαινεις; Με ειδες πουθενα να λεω καποιον ‘‘παρτακια και βολεμενο’’ επειδη δε συμφωνει με τις δικες μου ιδεες; Εξηγησα (2 φορες, μιας και με την πρωτη δεν ηθελες να καταλαβεις) οτι ο χαρακτηρισμος αυτος παει γαντι σε συγκεκριμενα ‘‘απολιτικ’’ ατομα για συγκεκριμενη σταση μεσα σε συνελευσεις που βαριεμαι να ξαναγραφω για 3η φορα.
Ξαναγραψε σεντονια χωρις νοημα τωρα.
@ChrisP
Τα αυτονοητα λες.
Έχεις δίκιο. Δεν έχει νόημα να γράφω σεντόνια σε εσένα. Συγγνώμη που προσπάθησα να συνεννοηθούμε και να καταλάβω τι εννοείς.
δε προλαβα να συμμετασχω στη συζητηση που κανατε προ ημερων περι καταληψεων σε σχολεια…θα γραψω τωρα λοιπον…ναι βιβλια δεν εχουμε…ουτε φωτοτυπιες εχουμε…οτι φωτοτυπιες μας εχουν δωθει ειναι απο φροντιστηρια,και αυτες μονο για τις πρωτες σελιδες,και απο καθηγητες που κατοπιν μικρου ποσου απο καθε μαθητη πηγαν αυτονομα να βγαλουν αντιγραφα…η δευτερη λυση για τον καθενα τους (γιατι τα βιβλια δεν αποτελουν πλεον επιλογη) ειναι να διαβαζουμε (υλη πανελλαδικων παντα) απο τα site του οργανισμου,πραγμα αδυνατον.
οσον αφορα τις καταληψεις…μεχρι περσι σαν λυκειο εμεις,1ο πευκων θεσσαλονικης,συμμετειχαμε ενεργα…βασικοτερος λογος οτι το μαθημα γινοταν τα τελευταια 10 χρονια σε ΠΡΟΚΑΤ,νηπιαγωγεια και εγκαταλελειμενα μοναστηρια καλογριων…φετος μετα απο μαραθωνιο του δημαρχου μπηκαμε σε νεο κτιριο…ισως απτα καλυτερα της θεσσαλονικης οσον αφορα τις εγκαταστασεις του…με προσεγγισαν λοιπον χθες κατι κοπελιτσες στα 16…γκαζωμενες οτι πρεπει να οργανωσω καταληψη…οτι λεει αυριο μεθαυριο εμεις θα ειμαστε τα θυματα του νομοσχεδιου για τη τριτοβαθμια…ρωτησα λοιπον αν εχουν διαβασει το νομοσχεδιο και αν ξερουν ποιους συμφερει,ποιους οχι και πανω απολα αν ΞΕΡΟΥΝ ποιοι υπονομευουν τις καταληψεις στα ΑΕΙ…η απαντηση ηταν “θα μας βαλουνε να πληρωνουμε για να σπουδασουμε” και αμεσως μετα ακολουθησε το “καταργησανε το ασυλο”.πηρα θεση υπερ της αποφασης αυτης και με βγαλανε χρυσαυγιτη και προβατο που δεν αντιδρα.
αυτο που ειπωθηκε λοιπον οτι οι μαθητες στα 17-18 ξερουν τι τους γινεται …δε…το μεγαλυτερο ποσοστο που το παιζει ενημερωμενο δεν εχει γνωση του τι λεει.μιλα με συνθηματα και αυτο που τον τραβα ειναι η επαναστατικη κουλτουρα και οχι η δικαιωση …ελαχιστοι συνομηλικοι μου ειναι ενημερωμενοι…και ακομα και αυτοι προβαλουν το “ε να αραξουμε και λιγο μωρε” σαν επιχειρημα υπερ της καταληψεως…
οποτε προσωπικα βγαινω ουδετερος στις καταληψεις,σαν μαθητης γ λυκειου…και λεω ουδετερος γιατι πιστευω οτι υπαρχουν λογοι για καταληψη…αλλα οχι τροποι να γινουν σωστα σε λυκεια…και επισης…δε γουσταρω να δωσω την ευχαριστηση σε εκπαιδευτικους να τους πληρωνει ο πατερας μου η ο καθε πατερας για να ξυνονται οπως κανουν αντιστοιχα στα ΑΕΙ…9 μηνες μεινανε για να γινει το σχολειο αναμνηση.εκει.πρωτο θρανιο…να κανουμε ζωες κολαση.
Για πες εσυ που ΞΕΡΕΙΣ, ποιοι τις υπονομευουν???
Μ αρεσει που δεν σ αρεσουν οι γενικευσεις ομως8)
Εγω θα ελεγα οτι ο καθενας ειναι υπευθνος για αυτα που εκφραζει.Και κυριως να εχει συναισθηση του χωρου που βρισκεται.Το να εκφρασεις πολιτικη(ναι ΠΟΛΙΤΚΗ) αποψη σε μια συνελευση με 600 ακομα ατομα περιεχει και την ευθυνη του να μπορεις να στηριξεις με επιχειρηματα αυτο που θα εκφρασεις…Καλως η κακως οι παραταξιακοι αλλα και ο κοσμος που ειναι ενεργος μεσα στο πανεπιστημιο εχουν την ικανοτητα να σταθουν με επιχειρηματα…Τωρα καλα ή κακα το κρινει ο καθενας…
Οι δικοι μας ανεξαρτητοι παντως τι καναν…Καταρχας ειπαν οτι διαφωνουν και συμφωνουν με το νομο.Καταδικασαν την καταληψη σαν μεσο παλης.Προτειναν ως μεσα παλης επιστολες στο υπουργειο,διαμαρτυρια στο υπουργειο,αμφιθεατρο για χωρο συζητησεων.Σε οποια κριτικη πανω στις αποψεις τους οι απαντησεις κινουνταν στο ποσο σκατα ειναι η ΓΣ,για ποσα ασχετα θεματα μιλανε οι αριστεροι μεσα σε αυτες και ΚΥΡΙΩΣ για το οτι χανουμε μαθηματα…Λογικο λεω εγω οταν ειναι η πρωτη φορα που σε απασχολει κατι περαν του καφε που θα πιεις το απογευμα και του μπαρακιου που θα πας το βραδυ.
Στον μουσικοφιλο λοιπον θα προτεινα να ψαχτει λιγο με τη φαση…Να μιλησει με κοσμο να μπει σε καμια ΓΣ να διαβασει και καμια μπροσουρα και βλεποντας και κανοντας…
Παπαρδέλα πρόσεξε όμως το εξής…Μπορεί όντως η πλειοψηφία των συνομήλικων σου να μην γνωρίζει το νόμο, μπορεί επίσης να θέλει να κάνει κατάληψη για το άραγμα [B]ΑΛΛΑ[/B] το σίγουρο είναι πως στην παιδεία( όπως και σε ολους τους άλλους τομείς στην ελλαδα) θα μπλέξουν οι ιδιώτες και οι “αγορές”. Αυτό όπου έχει εφαρμοστεί , [B]έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα[/B].
Ρε ανοίγει και το παπεί :?
άρα αύριο έχει εξεταστική σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος. Βέβαια αύριο έχει και απεργία των ΜΜΜ αλλά μάλλον η δαπ δεν συνννενοήθηκε σωστά με την γραμματεία και δεν βγήκε νέα ανακοίνωση
Εγώ θα ήθελα να δω όλες τις σχολές ανοιχτές για να τιγκάρει δεξιότητες + γνώσεις η ελληνική κοινωνία και για να πετύχουμε [B]επιτέλους[/B] πρωτογενές πλεόνασμα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην συγκεκριμένη κυβέρνηση. Εξάλλου όλες της οι κινήσεις είναι προς το συμφέρον του λαού.
Άνοιξε τελικά και έπεσε και ξύλο με Δαπίτες όπως έμαθα:p
δεν ειπα οτι εγω ΞΕΡΩ.δυστυχως ειμαι ακομα μαθητης λυκειου και δεν μπορω να ξερω καλα τα των πανεπιστημιων…γνωριζω ομως οτι σε μικρο η μεγαλο βαθμο,αναλογα,βαζουν χερακια καθηγητες,πρυτανεις κτλπ.αποτι εχω καταλαβει δε συμφερει ουτε αυτους σε μεγαλο βαθμο το νομοσχεδιο.
σιγουρα,δεν ειπα το αντιθετο…και ειναι απτους λογους που θεωρω κυριους για καταληψη σε ενα σχολειο ΤΩΡΑ…αλλα ποσοι το γνωριζουν αυτο?ποσοι δηλαδη μπορουν ουσιαστικα να καταλαβουν τι σημαινει η προταση αυτη παρα μονο να την αναφερουν γιατι την εχουν ακουσει χιλιαδες φορες?
αυτο που δε ξερω αν αφησα να εννοηθει ειναι οτι πιστευω οτι για να γινει μια καταληψη πρεπει να χουν γνωση των γεγονοτων οσοι περισσοτεροι γινεται,ετσι ωστε και να εχει συμμετοχη και να εχει ενα σκοπο και να τη φτασουν μεχρι το τελος…μεχρι τωρα οσες καταληψεις συμμετειχα περιειχαν woofers.τσιγαρα,ποτα,ταβλι.κτλπ…και οταν πεφταν απειλες για αστυνομια και ονοματα,βασικο αυτο,μπροστα βγαιναμε 10-15 ατομα…κανεις δε θα μπλεξει με αστυνομια για το αραγμα…για τη παιδεια ομως?
Από παπει γυρνάω, έφυγα όταν η ΔΑΠ ήταν στο +150. Πφεχ. Δεν ήλπιζα και πολλά βέβαια.
Το θέμα είναι ότι τόσοι μαζευόμαστε στις ταινίες και στις συζητήσεις. Όταν έχουμε ανοιχτό συντονιστικό για σύνταξη πλαισίου κανείς.
Λες τα αυτονόητα όπως είπε και ο Leper, ελπίζω αυτή τη βδομάδα να μαζέψουμε κόσμο. Είδα κι άλλα ανεξάρτητα παιδιά που ήταν στην αρχή κατά της κατάληψης να τοποθετούνται και να λένε ωραία πράματα. Έχω ελπίδες.
Εδώ μιλάει η αγανάκτηση…
Δεν έχεις καταλάβει ούτε εσύ ούτε ο κιράτζος ότι δεν έχει νόημα η κατάληψη όταν η πλειοψηφία των φοιτητών μαζί και αυτοί που ψήφισαν υπέρ δεν είναι 100% σίγουροι γιατί μάχονται και δεν είναι αποφασισμένοι ότι θα το πάνε μέχρι το τέρμα .
Όταν οι φοιτητές αποφασίσουν ότι δεν πάει άλλο τότε δεν θα τους ενδιαφέρουν μαθήματα και καφέδες αλλά θα είναι συνειδητοποιημένοι.
Προφανώς αυτό δεν έγινε ακόμα γιατί ο νόμος-πλαίσιο δεν είναι ούτε η καταστροφή ούτε σατανικός όπως τον παρουσιάζουν κόμματα και παρατάξεις για να αδράξουν την ευκαιρία να μαζέψουν κόσμο αλλά έχει πολλά θετικά σημεία ΑΝ εφαρμοστούν σωστά .
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα προφανώς και είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά πολλοί μάθανε να τα βγάζουμε πέρα στις δυσκολίες και όσο θα αντέχουν ακόμα δεν θα τους ενδιαφέρει η ‘‘επανάσταση’’ όταν το καταλάβεις αυτό τράβα να ανάψεις ένα τσιγάρο.
Τις ιδιες @@ φανταζομαι λες και περι εργασιακου μεσαιωνα να φανταστω…
Χωρις λογο οι απεργιες αφου ακομα δεν τρωμε απο τους σκουπιδοντενεκεδες…
Θα κανουμε ιδεολογια και τον ατομικισμο τωρα!
Ειδικα εδω ελιωσα
Όταν οι φοιτητές [B]αποφασίσουν[/B] ότι δεν πάει άλλο τότε δεν θα τους ενδιαφέρουν μαθήματα και καφέδες [B]αλλά θα [/B] [B][U]είναι [/U][/B][B]συνειδητοποιημένοι.[/B]
Ρε παιδιά δεν χρειάζεται να διαβάσεις ένα νόμο για να πιάσεις το πόιντ του.Ούτε να ξέρεις όλες τις διατάξεις και το πως συνδέεται η μία με την άλλη.Μπορείς να πάρεις μία γενική ιδέα από το τι προωθείται τώρα στον εργασιακό και κοινωνικό τομέα και να δεις ότι το πανεπιστήμιο ουσιαστικά γίνεται υπηρέτης του κεφαλαίου σε δύο άξονες.
1)Είναι πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο,αφού αυτό θα μπορεί να παραλαμβάνει εργαζομένους άμεσα ειδικευμένους σε συγκεκριμένους τομείς,να τους πληρώνει λιγότερο,αφού αυτοί θα είναι πιο εξειδικευμένοι και “κατά παραγγελία”,να παράγουν περισσότερο αφού θα γνωρίζουν πιο εξειδικευμένα πράγματα και κατά συνέπεια να παράγουν περισσότερη υπεραξία για το κεφαλαιο.
2)Η κερδοφορία επίσης συνεχίζεται επίσης και με την ιδεολογική θωράκιση του κεφαλαίου δηλαδή αυταρχικοποιώντας την λειτουργία του,αποξενώνοντας τον σπουδαστή από το ίδρυμα (καμία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το ίδρυμα και τον σπουδαστή) και το προιόν της εργασίας του(Η έρευνα του δεν ξέρει που αθ πηγαίνει και για ποιους σκοπούς),εξατομικεύοντας το πτυχίο του και κάνοντας τον ίδιο να δρα ατομικά για το συμφέρον του.Εντείνει τους ταξικούς φραγμούς,αφού με τη δυνατότητα για σεμινάρια θα παίρνει κάποιος πιστωτικές μονάδες και η επιλογή για επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά(ανοίγει ο δρόμος και για προπτυχιακά?..) αφήνεται στα ιδρύματα…Σεμινάρια προφανώς επί χρήμασι,άρα αυτός που τα έχει,μπορεί να πάρει ένα καλύτερο πτυχίο (πτυχίο = άθροισμα πιστωτικών μονάδων).
3)Καταργεί την εκπροσώπηση του φοιτητή και τη διεκδίκηση συλλογικών συμφερόντων μετατρέποντας ουσιαστικά τις παρατάξεις αλλά και τα σχήματα και τα στέκια σε ομίλους συζητήσεων η ομίλους διασκέδασης,αφού δεν τους δίνει καμία δυνατότητα για δράση.Όσοι είστε κατά των κομμάτων,καθώς και πάσας μορφής συλλογικής οργάνωσης μπορεί να το βλέπετε αυτό σαν σωτήρια εξέλιξη αλλά σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα (έτσι όπως το έχω αντιληφθεί εγώ τουλάχιστον) αυτό οδηγεί στην πλήρη ατομικοποίηση του φοιτητή,στον ατομικό δρόμο που ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει να παλεύει συλλογικά για μεγάλα ζητήματα και το μόνο που θα κάνει θα είναι να κυνηγάει την προσωπική του βόλεψη,να τρέχει να πάρει πιστωτικές μονάδες,να παρακαλάει ατομικά τον εργοδότη να μην τον σκίζει τόσο στη δουλειά,να σκοτώνεται ατομικά στη δουλειά μπας και του δώσει προαγωγή ο εργοδότης.
Αυτοί οι 2 άξονες (το 3 είναι απλά κάτι που θα ήθελα να συμπληρώσω,είναι νομίζω συνυφασμένο με το δεύτερο και αφορά την ιδεολογική κυριαρχία της αστικής τάξης) πιστεύω είναι πολύ σημαντικοί για να αναλυθούν στο τόπι αυτό.
Καλό είναι να ανοίξει και μία κουβέντα για το ρόλο του πανεπιστημίου και εν γένει της εκπαίδευσης μέσα στην καπιταλιστική κρίση και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως όσο και γενικότερα στον καπιταλισμό.Έκανα την αρχή βάζοντας μία ανάλυση σε γενικές γραμμές όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ,καλό είναι να πείτε και εσείς τι πιστεύετε και να γίνει καμιά ωραία κουβέντα.
Πες όμως καλύτερα ότι αυτή είναι η θέση των ΕΑΑΚ,μην μπλέξουμε εδώ μέσα τώρα ταξικούς φραγμούς,νεοφιλελευθερισμούς και τέτοια.Θα χαθούν τα αυγά και τα πασχάλια.