α κομπλε τοτε.
επειδη εχω ξαναδει παρομοια σκηνικα να συμβαινουν. δεν ηξερα οτι γνωριζεστε.
α κομπλε τοτε.
επειδη εχω ξαναδει παρομοια σκηνικα να συμβαινουν. δεν ηξερα οτι γνωριζεστε.
εννοώ ότι ήταν ειρωνικό το ποστ του! σήμερα δε γίνομαι κατανοητός από κανέναν, πφ!
οκ δεν… λαθος μου.
Στέλιο και Γιάννη είστε απαράδεκτοι. Εδώ τα παιδιά θέλουν να σώσουν το δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο και εσείς κολλάτε στην εξεταστική σας.
Το δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο το ξεχνάμε πάντως. Αν κάποιος θέλει να πάρει πτυχίο και πακετώνεται το σέβομαι, αλλά όποιος πιστευει ότι ο χαρακτήρας των ΑΕΙ/ΤΕΙ θα παραμείνει ως έχει , δημόσιος δλδ, είναι απαράδεκτος.
Καλά ρε zouglau, τι προσπαθείς να εξηγήσεις και εσύ;
Αν δεν θέλει να αντικρίσει κανείς το πως είναι τα πράγματα δεν μπορείς να του αλλάξεις τη γνώμη. Αφού τους τρέχουν απο τα μπατζάκια άς πληρώνουν για το πανεπιστήμιο τι να κάνουμε
Και για να προλάβω σχόλια τύπου μα το πτυχίο μου μπλα μπλά, εγώ χωρίζω τους φοιτητές σε τέσσερεις κατηγορίες. Η πρώτοι,οι δαπίτες και τα καπιταλάκια τύπου όλα καλά και αυτοί που είναι μέσα στην άγνοια, οι μπαχαλάκιδες που γουστάρουν κατάληψη για τον καφέ που θα πίνουν όλη μέρα, τρίτον όσους επιθυμούν κατάληψη για να αγωνιστούν για τη δωρεάν παιδεία και τέλος εκείνους που δεν θέλουν κατάληψη λόγω πτυχίου αλλά γνωρίζουν τι συμβαίνει γενικότερα και αγωνίζονται όσο μπορούν. Με τις δύο τελευταίες κατηγορίες δεν έχω κάτι, οι πρώτες δύο είναι το πρόβλημα μου
Επειδή δε μας τρέχουν από τα μπατζάκια πρέπει να κόψουμε τους κρατικοδίαιτους. Για αυτό περνάει κι αυτός ο νόμος για αυτό κι έχουν αγχωθεί οι μεγάλες φοιτητικές παρατάξεις, όπου τα μέλη τους ήλπιζαν σε μια εύκολη καριέρα σε ψηλές θέσεις στο δημόσιο.
Ο κρατικός χαρακτήρας των ΑΕΙ της χώρας δεν κινδυνεύει από το νόμο μιας κυβέρνησης. Υπάρχει κι ένα Σύνταγμα στη μέση. Ας μην τρομοκρατούμε τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, δωρεάν παραμένει ο χαρακτήρας ακόμη και με όσα έχω διαβάσει. Απλά πλέον η δωρεάν φοίτηση θα σπαταλιέται λιγότερο.
ΥΓ. (δεν έχω ξεχάσει πως χρωστάω μια απάντηση σε κάποιον εδώ μέσα)
Στα άλλα δεν έχεις άδικο αλλά πώς είσαι σίγουρος για τα μπολταρισμένα; Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανέναν ούτε μιλάω μέσω κανενός κόμματος. Πιστεύω όμως πως στην πορεία θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας. Γιατί; Γιατί θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις πανεπιστημίων, γιατί επιχειρήσεις θα ενδιαφερθούν να συντηρήσουν πανεπιστήμια κτλ. Το να αλλάζεις κάποια θεσμικά θέματα είναι μεν δεκτό αλλά τι σε κάνει να είσαι σίγουρος ότι κάποια κυβέρνηση (αν όχι αυτή του τωρινού πασοκ) δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση της δημόσιας παιδείας στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Ποιοι είμαστε εμείς? Γιατί σε πολλούς στη χώρα , ναι τους τρέχουν από τα μπατζάκια.
Ο νόμος περνάει για να μπουν και οι ιδιώτες στα πανεπιστήμια. Άνοιγμα. ελεύθερη αγορά.
Ποιο σύνταγμα? την πλατεία εννοείς? γιατί το άλλο είναι κουρελόχαρτο. Και αν διαφωνείς σκέψου τον αγαπούλα ή την τρόικα που κάνει κουμάντο.
Τέλος, θα ήθελα όποιος πιστεύει ότι δεν θα έχουμε δίδακτρα στα ελληνικά ΑΕΙ να μου εξηγήσει το σκεπτικό του. δεν μπορώ να το καταλάβω.
Και μια σκέψη επί του θέματος. πως γίνεται ρε παιδιά σε καμία μεταρρύθμιση , όχι μόνο στην εκπαιδευτική που συζητάμε τώρα, να μην έχουν άποψη και λόγο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι? Μας το φέρνουν από πάνω, μας το φοράνε φερετζέ και εμείς κλασσικά θα βριζόμαστε μεταξύ μας και δεν ξέρω βαρέθηκα αυτή τη φάση.
Το έκανα edit και δε το πρόλαβες μάλλον. Το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζει πως τα ΑΕΙ είναι κρατικά και αυτό αλλάζει από αναθεωρητικές Βουλές μόνο και απαιτεί ισχυρή πλειοψηφία. Επίσης, θα γίνει επανάσταση στις ίδιες τις παρατάξεις αν κάποιος πάει να το αλλάξει.
Αυτός δεν είναι ο σκοπός του ν/σ και για αυτό εγώ δεν ανησυχώ. Απλά είναι γενική η τάση, σε οτιδήποτε συμβαίνει από μια κυβέρνηση στα ΑΕΙ, όλοι όσοι χάνουν δικαιώματα, να ταυτίζουν την ήττα τους με κίνδυνο της δημόσιας δωρεάν παιδείας στην Ελλάδα. Από καθηγητές που τους είπαν πως θα τους αξιολογήσουν, μέχρι και εκδοτικούς οίκους που τους είπαν πως οι φοιτητές θα διαβάζουν από τα βιβλία της βιβλιοθήκης και από επιστημονικές δημοσιεύσεις κι δε θα αγοράζει το κράτος πανάκριβα βιβλία για το σύνολο των φοιτητών κάθε έτους.
Εγώ το πιστεύω και στις 9.02.2011 είχες μάλιστα συμφωνήσει με το σκεπτικό μου. Σου το παραθέτω:
Δεν ισχύει αυτό και το λέτε πολλοί. Δίδακτρα πληρώνουν οι φοιτητές σε συγκεκριμένες χώρες (π.χ. Αγγλία) κι όχι σε όλες. Επομένως ο συσχετισμός “ξένα πρότυπα” => “δίδακτρα” δεν προκύπτει από πουθενά.
Ξένο πρότυπο μπορεί να είναι και η Γαλλία για παράδειγμα, που δεν πληρώνουν τίποτα οι φοιτητές (πολλοί επιχορηγούνται και 100% για νοίκι και έξοδα διαβίωσης) και το ίδιο η Ελβετία και πολλές χώρες του Βορρά (ψέμματα, πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό στην Ελβετία, της τάξεως του 1% του μέσου ετήσιου εισοδήματος αλλά και πάλι μπορείς να το αποφύγεις υπό προϋποθέσεις).
Προσωπικά, δε νομίζω πως τα ελληνικά ΑΕΙ θα ζητήσουν ποτέ δίδακτρα από τους Έλληνες φοιτητές. Αυτό που φοβάμαι κυρίως είναι πως κάποια στιγμή τα ελληνικά ΑΕΙ θα είναι τόσο υποβαθμισμένα, που όποιος έχει λεφτά για να φύγει έξω, θα επιστρέφει πιο καταρτισμένος από όσους δεν είχαν λεφτά για σπουδές στο εξωτερικό και τότε 2 τινά θα γίνουν. Ή αυτοί που είναι πιο καταρτισμένοι, θα αναδυθούν από τον ανταγωνισμό και θα προτιμούν αυτούς που σπούδασαν έξω όπως κι αυτοί ("πάντα το “εγώ” θα θεωρείται ανώτερο από το “αυτοί”) ή θα ανοίξουν παράλληλα και ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα προσελκύσουν τους καλύτερους Έλληνες καθηγητές ανά τον κόσμο (το 99% αυτών θα προτιμούσαν να ζουν στην πατρίδα τους αλλά δε τους ταιριάζει το ελληνικό σύστημα παιδείας) και θα επωμιστούν αυτά το βάρος της έρευνας στη χώρα, μαζεύοντας τους καλύτερους ερευνητές (για να διδάσκουν στα πλούσια παιδιά οι “καλύτεροι”), στρέφοντας την έρευνα αποκλειστικά προς τα εκεί που έρχονται τα λεφτά και χτίζοντας “κλίκες αποφοίτων” εντός Ελλάδος.
Με λίγα λόγια, όσο τα ελληνικά ΑΕΙ συνεχίζουν την κατηφόρα, τόσο πιο πιθανό βλέπω το σύστημα 2 ταχυτήτων (πλούσιοι Vs φτωχοί), παρά τα δίδακτρα. Δίδακτρα σε ένα υποβαθμισμένο ΑΕΙ δεν έχουν νόημα. Αυτός που έχει τα λεφτά να στείλει το παιδί του να σπουδάσει, αφού πληρώνει θα το στείλει κάπου που τα λεφτά θα πιάσουν τόπο.
ναι αλλά μετά διάβασα στο wikileaks πως μας αρέσει το αμερικάνικο σύστημα εκπαίδευσης. Από την άλλη, απότι φαίνεται ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά οπότε σε κανά 2-3 χρονάκια θα δούμε τι θα γίνει.Σημειώνω την ημερομηνία
Karvou η ακλονητη πιστη σου στην τηρηση του συνταγματος -ενω εχουν βγει συνταγματολογοι και μιλανε για κατ’εξακολουθηση καταπατηση του τον τελευταιο καιρο- με συγκλονιζει συθεμελα
Συνταγματολόγοι έγραψαν και τους νόμους. Όλοι δικαιούνται άποψη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως αποφασίζει και μπορεί να ρίξει μέχρι και κυβέρνηση. Για αυτό και καμία κυβέρνηση δε μπορεί να πάει κόντρα στο Σύνταγμα της Ελλάδος για πολύ καιρό. Αυτό είναι κεκτημένο που δε το έχουμε χάσει ακόμη.
Από την εμπειρία μου στα ελληνικά ΑΕΙ, έχω την εντύπωση ότι σε ΚΑΘΕ καταστατικό φοιτητικού συλλόγου προβλέπεται ότι αν μαζευτεί ένας συγκεκριμένος αριθμός υπογραφών, τότε γίνεται ΓΣ. Καμία προηγούμενη απόφαση ΓΣ δεν μπορεί να καθορίσει ότι για κάποιο διάστημα δεν μπορεί να γίνει ΓΣ.
Επομένως αν όντως μαζεύτηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές τότε δε βλέπω το λόγο γιατί να συγχύζεται κάποιος.
Επειδη όμως η ίδια εμπειρία μου, λέει ότι είναι πιθανό και να μη μαζεύτηκαν οι υπογραφές δύο είναι οι εκδοχές.
Το να κλαίγεται κανείς “μπουχουχου, οι φασίστες αριστεροί μου κλείσαν τη σχολή και τι θα κάνω τώρα” δεν οδηγεί πουθενά.
Κάποια στιγμή ο ανένταχτος/ανεξάρτητος φοιτητής εκτός από το να δηλώνει μεγαλόστομα “α, ξερεις, εγώ είμαι ανένταχτος” πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει και να πράξει ως τέτοιος. Θες ανοιχτή σχολή κύριε? Κατέβασε το (ανεξάρτητο) πλαισιό σου και αν ψηφιστεί να είσαι έτοιμος να το περιφρουρήσεις. Αλλιώς η πιο μαχητική μειοψηφία θα συνεχίσει να υπερισχύει και το να τη χαρακτηρίσεις “φασιστική” το μόνο που θα σου δώσει είναι μια πρόσκαιρη, θλιβερή αυτοϊκανοποίηση. “Α, τους είπα ΦΑΣΙΣΤΕΣ, τους έτσουξε, τους έδειξα εγώ!”.
Και για να προλάβω κάνα-δυο απαντήσεις που έχω κατά νου, τα ίδια ακριβώς λέω και για όσους κλαίγονται για μέτρα, χαράτσια, ρατσιστικές επιθέσεις κλπ και την ώρα της πράξης κάνουν κοκοκό και μην τους είδατε.
Πάντως δεν ξέρω αν και κατά πόσο είναι θεμιτό να πιστεύει κανείς ότι μία (1) ώρα αφ’ότου ψηφίστηκε πλαίσιο που λέει ανοιχτή σχολή και τέλεση εξεταστικής δίχως Γ.Σ. (ακόμα και αν κάτι τέτοιο είναι ενάντια στο καταστατικό, δεν πάυει να ήταν η θέληση του φοιτητικού σώματος εκείνη τη στιγμή) συνέβη κάτι τόσο δραστικό και αναπάντεχο ώστε να συντελεί σε άμεση αναθεώρηση της απόφασης αυτής. Έστω και για τα μάτια του κόσμου.
Καλές οι ειρωνειούλες γενικά, αλλά επίσης καλό είναι να μην έχουμε επιλεκτική χρήση αφενός της κοινής λογικής (έλα μωρέ τώρα, μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δαχτυλάκι μας) και αφετέρου της ψυχρής τήρησης του γράμματος του νόμου. Αυτές είναι τακτικές πολιτικάντιδων σε παραθυράκια της Στάη.
Αυτά με αφορμή το ποστ του κρισπ, όχι σαν απάντηση σε αυτό.
Εν πάση περιπτώσει, δεν εκφράζω γενική γνώμη, απλά μιλάω μεμονωμένα για ένα περιστατικό που δε νομίζω να αφορά και πολλούς, απλώς το έγραψα. Η συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο και τους τρόπους διαμαρτυρίας είναι οντόπικ εδώ πέρα, οπότε συνεχίστε =)
Βασικά η πλήρης εφαρμογή θα ξεκινήσει από 1/9/12, σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Βέβαια, με τις καταργήσεις των τμημάτων, τα “χοντρά” πανηγύρια ίσως τα δούμε σε 2 χρόνια από τώρα (σημειώνω την ημερομηνία κι εγώ :p), αν τελικά εφαρμοστεί πλήρως αυτός ο νόμος.
του Πέτρου Παπαθανασίου
[B]Το Πανεπιστήμιο παραμένει δημόσιο, δωρεάν για όλους τους Έλληνες[/B]
Αλήθεια: Όσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας θα υπάρχει η παράγραφος 4 του Αρθρου 16 που ορίζει ότι ?Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια?, το κράτος οφείλει να παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να τηρεί τη συνταγματική αυτή υποχρέωση.
Ψέμα: Πέρα όμως από τη συνταγματική επιταγή, ο νόμος-πλαίσιο αφήνει κενά σε ό,τι αφορά τη επιβίωση των ιδρυμάτων. Από τη μία ορίζει τη δημιουργία ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζονται τους οικονομικούς τους πόρους και θα αναζητούν πηγές χρηματοδότησης με διάφορους τρόπους (μεταξύ των οποίων και εμπορική εκμετάλλευση ?προϊόντων διανοητικής ιδιοκτησίας?). Από την άλλη, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με κάθε Ίδρυμα για το ύψος της χρηματοδότησης με βάση 4ετή σχεδιασμό, αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να δούμε σχολές να υπολειτουργούν ή ακόμη και να κλείνουν. Ακόμη όμως και το ίδιο του Υπουργείο Παιδείας τα μασάει ως προς το ποια βαθμίδα φτάνει η υποχρέωσή του για παροχή δωρεάν σπουδών. Έτσι, στην επίσημη ενημέρωση με τη μορφή ερωταπαντήσεων, το υπουργείο (ερωτ. 41) ισχυρίζεται ότι η υποχρέωσή του εξαντλείται στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών.
Σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ήδη εμφανίζονται οι πρώτες περιπτώσεις δωρεάν (έως σήμερα) παροχών, για τις οποίες απαιτείται πλέον ένα μικρό αντίτιμο, όπως για παράδειγμα τα 2,5 ευρώ για την έκδοση του φοιτητικού πάσου. Επίσης, υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν το ενδεχόμενο ύπαρξης μόνο ηλεκτρονικού συγγραμματος, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλη επιβάρυνση του φοιτητή αν πρέπει να το τυπώσει.
Κάρβου πάντως αν ρίξεις μία ματιά στο σύνταγμα θα δεις ότι κάθε άρθρο καταπατείται.Επίσης,επειδή το ξαναανέφερες και είχαμε συζητήσει παλιότερα (δεν ξέρω κατά πόσο το θυμάσαι).Στο δίλλημα ηλεκτρονικά συγγράματα και δάνεισμα από βιβλιοθήκη ή παραλαβή έντυπων συγγραμάτων τι θεωρείς πιο σωστά επιστημονικό και τι επιλέγεις εσύ.Επίσης η αξιολόγηση έχει ιδεολογικό πρόσημο και δεν γίνεται μόνο με ακαδημαικά κριτήρια.Συνδέεται με το στρατηγικό προσανατολισμό του ιδρύματος που καθορίζει ο μάνατζερ όπως επίσης και με το πόσο αντιστοιχούν τα προσόντα που παίρνεις επιλέγοντας (από το μενού) ένα πρόγραμμα σπουδών στην αγορά εργασίας.Τέλος,μην αναπαράγεις το σκάι και το μέγκα.Δεν είναι όλες οι παρατάξεις τα ίδια,ούτε η εαακ και η κνε αγωνίζονται για θέσεις στη συνδιοίκηση και επειδή χάνουν την κομματική ανέλιξη λένε ότι χάνεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία
Απογοήτευση ο λίγος κόσμος σήμερα στο πανεκπαιδευτικό. Εμείς που κατεβήκαμε σε κοινό μπλοκ με μαθηματικό/φυσικό ως ΣΘΕ ήμασταν αρκετούτσικοι, το Πάντειο ήταν μια κουτσουλιά ανάμεσα στα άλλα μπλοκ :!:
Τέλος πάντων, στο συντονιστικό μετά ακούστηκαν αρκετά ωραία πράγματα που ελπίζω να στεριώσουν. Οψόμεθα.