Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΕΙ/ΤΕΙ)

Δεν είπα ότι είναι ιδιοτελείς.ινντίν,δεν μίλησα για τα κίνητρα τους αλλά τα αποτελέσματα της δράσης τους.Αυτό που είπα είναι ότι απ’όσο έχω δει τέτοιες ομάδες όπως αυτή που κάνατε εσείς είναι πολύ λίγες,κυρίως γιατί οι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν μάθει να παίρνουν πρωτοβουλίες τόσο ,όσο να περιμένουν τη θεία λύση.Γι’αυτό συμπεραίνω ότι η δράση των παρατάξεων δνε είναι αρνητική.
Το τελευταίο που λες πάντως σίγουρα διαφωνώ.Το να απαγορεύεις σε μία μερίδα ανθρώπων να οργανώνονται επειδή έτσι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν κάτι είναι τελείως κόντρα στην ελευθερία του ανθρώπου,ειδικά όταν ο σκοπός που οργανώνονται είναι για κάτι καλύτερο από το σήμερα.Δεν είναι ότι τα κόμματα τα κακά μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε τόσο απλά τα αίτια

Υπάρχουν τρόποι που αλλού εφαρμόζονται. Απλά να μην σκεφτόμαστε ελληνοκεντρικά. Θα μιλάμε για οργανωμένη φύλαξη. Π.χ. έγινε κάτι σοβαρό μέσα στο κτίριο; Δεν βγαίνει κανένας μέχρι να ξεκαθαριστεί και να προσαχθεί ο υπαίτιος. Και μην αρχίσουμε τα περί συνταγματικότητας κλπ… όταν μπαίνει ο χρυσαυγίτης και μαχαιρώνει συνάδελφο στο άσχετο (επειδή είχε μακρύ μαλλί κλπ) ή μπαίνει άλλος άσχετος και τα σπάει κλπ, πάει και το σύνταγμα και οτιδήποτε άλλο.
Όταν υπάρξει θέληση και αποφασιστηκότητα από τα ίδια τα πανεπιστήμια, θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Μέχρι τότε ας κλαιγόμαστε.
Ξεχνάμε (και κάποιοι αγνοούν βασικά) ότι το πανεπιστημίο είναι δημόσιος χώρος που δεν (πρέπει να) αποτελεί τσιφλίκι κανενός κόμματος και καμιάς ομάδας. Είναι χώρος όπου πρωτίστως (πρέπει να) γίνεται εκπαίδευση και έρευνα, καθώς και η ελεύθερη διακίνηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Μέχρι τώρα μόνο στη διακίνηση το πετύχαμε… αλλά όχι ιδεών! Και αντί να προσπαθήσουν, έστω και τώρα, οι ωριμότερες ομάδες (κομματικές ή μη) να προστατεύσουν και το άσυλο και το παν/μιο γενικότερα, γίνονται συνήθως βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και του υπουργείου.
Στα πανεπιστήμια δεν έχουν δουλειά ούτε αστυνομία, ούτε κομματόσκυλα και λοιπά άσχετα με τον χώρο στοιχεία.

Δηλαδή θεωρείς ότι θα υπάρξει κάποτε θέληση που θα έρθει έτσι στο μπαμ?Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε γι’αυτή?
Επίσης,έχεις διαβάσει ποτέ τι λένε τα κομμουνιστικά κόμματα για τέτοια θέματα?Δηλαδή ότι ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί μόνος του και να μην περιμένει κάτι από άλλους “ηγέτες”?Και μην ταυτίζεις την ένταξη σε ένα κόμμα ως ακολουθώ τον ηγέτη,αλλά ως οργανωμένη προσπάθεια να αλλάξει κάτι από ένα φορέα

Προσοχή με αυτά που λες st.anger γιατί οι αριστεροί θα σε πουν φασίστα και οι δεξιοί αναρχικό.

Και μην ταυτίζεις την ένταξη σε ένα κόμμα ως ακολουθώ τον ηγέτη,αλλά ως οργανωμένη προσπάθεια να αλλάξει κάτι από ένα φορέα

Δηλαδή ο μόνος δρόμος για την περίφημη “αλλαγή” περνά μέσα από την ένταξη σε ένα κόμμα; Δε μπορεί να αλλάξει τίποτα ένας μόνο άνθρωπος ή μια ομάδα ανθρώπων που δεν εντάσσονται σε κάποιο κόμμα;
Ας μη γελιόμαστε, στα κόμματα σήμερα τα μέλη ακολουθούν τον υποτιθέμενο ηγέτη. Δες πχ στο ΠΑΣΟΚ, μια ψήφος “παρών” και διαγράφηκες.
Το θέμα δεν είναι να ενταχθούμε σε κόμμα. Το θέμα είναι ΟΛΕΣ οι ομάδες που νιώθουν αδικημένες από μια κυβερνητική πολιτική να συνεργαστούν, ανεξαρτήτως κομματος, ιδεολογίας κτλ ενάντια στη κυβέρνηση.
Όσο δε γίνεται αυτό, θα βλέπουμε τραγελαφικά σκηνικά (όπως π.χ σε μεγάλες πορείες βλέπεις το ΠΑΜΕ να κάνει ξεχωριστή πορεία, η ΓΣΕΕ ξεχωριστή κτλ).
Ειδικά η Αριστερά, έχει τεράστιες ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δεν είναι δυνατόν η Αριστερά να ταυτίζεται με το μόνιμο αρνητισμό, τον εσωτερικό πόλεμο και το διαχωρισμό σε δεκάδες κόμματα και ομάδες, τις προπαγανδιστικές μεθόδους διάδοσης των ιδεών και πάνω από όλα, ένα μόνιμο συντηρητισμό, μια αίσθηση ναφθαλίνης σε κάθε ομιλία και σε κάθε ανακοίνωση.
Πώς μπορείς να λες “ακολουθήστε μας” όταν εσύ ο ίδιος έχεις διασπαστεί σε 100 κομμάτια;

Όχι,δεν είπα κάτι τέτοιο.Είπα απλά τι πιστεύω εγώ ότι είναι η ένταξη σε ένα κόμμα.Δεν είπα ότι ει΄ναι ο μόνος δρόμος,δεν είμαι ο ΓΑΠ εγώ.Τώρα για το αν ένας άνθρωπος η μία ομάδα ανθρώπων μπορεί να αλλάξει κάτι ριζικό είναι θέμα συζήτησης.Σε κάθε περίπτωση πάντως χρειάζεται οργάνωση,όχι απαραίτητα ένταξη σε ένα κόμμα αλλά ένα σχέδιο.Με άλλα λόγια χριεάζεται συντονισμένη δράση και όχι αυθόρμητη

Για να επιστρέψουμε στο θέμα, ποιά θα μπορούσε λοιπόν να είναι η συντονισμένη δράση απέναντι στα όσα σχεδιάζουν για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ;

Να κινητοποιηθούν όλοι οι φοιτητές.Να κατέβουν στους δρόμους,να κάνουν εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους και σχολεία ώστε να κινητοποιήσουν και άλλους γιατί η επίθεση αυτή και αφορά πολλούς αλλά και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα,δηλαδή να μην περάσει το νομοσχέδιο.αυτό κατ’εμέ θα ήταν το ιδανικό

Πορείες, απεργίες…
Δυστυχώς, η εποχή που οι πορείες αποτελούσαν πραγματικό μέσο αντίδρασης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όταν βλέπεις 100-150 πορείες το χρόνο στην Αθήνα, πόση διαφορά θα κάνει μια ακόμα πορεία; Ακόμα και αν είναι μαζική (που δε θα είναι γιατί τόσες πορείες έφεραν μια “αναισθητοποίηση” στο μέσο έλληνα), ακόμα και αν είναι ενωτική (που δε θα είναι γιατί οι παρατάξεις σκοτώνονται μεταξύ τους), δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Γιατί;
Γιατί σήμερα δεν είμαστε κράτος εργατών. Δεν παράγουμε τίποτα. Εισάγουμε και δουλεύουμε στο δημόσιο. Η πορεία θα κλείσει το δρόμο, δε θα σταματήσει όμως την παραγωγή γιατί απλά δεν υπάρχει παραγωγή. Τι ακριβώς θα χάσει το κράτος αν εγώ κι εσύ κατέβουμε στο δρόμο; Υπάρχει βέβαια ένας συμβολισμός, αλλά πέρα από αυτό χέστηκε ο ΓΑΠ και ο Πάγκαλος αν κάτω από το γραφείο του μαζεύτηκαν 1.000.000 άτομα και φωνάζουν “κάτω η κυβέρνηση”. Ξέρουν πολύ καλά ότι 3 χρόνια μετά, οι μισοί από αυτούς θα τους ξαναψηφίσουν ή θα απέχουν - άλλο ένα “μέσο αντίδρασης” που εξυπηρετεί το σύστημα.
Βασικά μη πας μακρία, να σου θυμίσω τις μεγάλες πορείες και καταλήψεις του 99 για τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη ή τα αντίστοιχα που έγιναν το 2006 με το Νόμο Πλαίσιο.
Κανένα αποτέλεσμα.

Μια πορεία λοιπόν εν μέσω κρίσης, όπου πορείες και απεργίες γίνονται κάθε μέρα, θα ήταν απλά “μια ακόμα πορεία”. Πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι αντίδρασης.

Mulder το βλέπεις λίγο “στενά” το ζήτημα

1. μια μαζική διαδήλωση( πραγματικά μαζική όμως ε, όχι αηδίες) είναι ότι πιο δυνατό μπορεί να υπάρξει σε άμεση μορφή αντίδρασης.
  2. δεν είμαστε κράτος εργατών? τι είμαστε τότε? αστοί? οκ, σίγουρα έχουμε έναν διογκωμένο τομέα υπηρεσιών ,αλλά για σκέψου ,ο τύπος που δουλεύει σε ένα call center ¨εργάτης ’ δεν είναι?

Στην εποχή του αρσένη , ναι μεν πέρασε ο νόμος, αλλά έφυγε ο αρσένης( σύζυγος της Λούκας το καμάρι μας) , άλλαξαν κάποια σημεία του νόμου και έμεινε και παρακαταθήκη για τους επόμενους η αντίδραση . Αν είχαμε επιμείνει παραπάνω , θα είχαμε και καλύτερα αποτελέσματα. Πάντως να μην ξεχνάμε πως σημαντικότερα θέμα που αφορά τα πανεπιστήμια τα τελευταία 20 χρόνια είναι η [B]ιδιωτικοποίηση[/B] . το έχουν παλέψει πολλοί το θέμα…

οκ, αρκεί να ξέρεις όμως τι είδους λύση είναι αυτή που προτείνεις και τι παρενέργειες θα έχει…γενικά βλέπω μια ροπή προς τις “πρακτικές” λύσεις και έχω επιφυλάξεις.

Προφανώς η όποια αλλαγή θα έλθει με προσπάθεια. Απλά θέλει κάποιο χρόνο και επεξεργασία. Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια στο ΕΚΠΑ βάλανε ιδιωτική φύλαξη (με τζιπάκια νομίζω) στην παν/πολη (λογικό εν γένει, αλλά μάλλον στην εφαρμογή δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο) και φυσικά από τις πρώτες μέρες τους κυνήγησαν (κυριολεκτικά) οι διάφοροι “επαναστάτες” (τύπου εαακ) και τους έδιωξαν. Επομένως, όταν από τις αρχές του παν/μου γίνονται σπασμωδικές κινήσεις και υπάρχει έλλειψη αποφασιστικότητας, δεν γίνεται τίποτα έτσι. Γενικά, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές θεωρούν τον εαυτό τους (και επικρατεί στην πράξη) “άρχοντες” των παν/μιων και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και ότι όλα πρέπει να γίνονται με τον δικό τους τρόπο. Σε αυτή τη νοοτροπία φταίνε πολλοί βέβαια.

Το φαντάζομαι, αλλά so f… what? Από “αριστερούς” έχω γνωρίσει πολλούς… δεν δίνω σημασία πια. Όσο για τους δεξιούς… δεξιοί είναι, τι περιμένει κανείς :stuck_out_tongue:

St.anger λίγο μπερδεμένα τα λες άνθρωπε. μπορεί να μη γουστάρεις τις παρατάξεις( δικαίωμα σου) αλλά με ποιο δικαίωμα ζητάς την κατάργηση τους? επίσης θα βάλουμε μπάτσους στα πανεπιστήμια? αυτό είναι το θέμα μας? η έλλειψη αστυνόμευσης? εγώ νόμιζα πως άλλα είναι τα προβλήματα στα πανεπιστήμια…

Tojara θα σου πρότεινα να ψάξεις παλιά πόστ του damnation669. επικό μέτσαλ…Ξήγα φάση :lol:

Για να διευκρινίσω κάποια πράγματα: σίγουρα δεν γουστάρω κομματικές παρατάξεις, αλλά δεν είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει. Και έχεις δίκιο, υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα στα ελληνικά παν/μια, και σε γενικές γραμμές είναι: έλλειψη χρηματοδότησης, σπατάλη και διαφθορά, αναξιοκρατία και έλλειψη σωστής οργάνωσης.
Από ΄κει και πέρα, επειδή μπήκε το θέμα φύλαξης, για αυτό ανέπτυξα τις απόψεις εκείνες. Και η ασφάλεια και διαφύλαξη της παν/κης περιουσίας είναι εξίσου σημαντική. Δεν λέω να φτάσουμε στο άλλο άκρο (π.χ. ΗΠΑ), αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το μπάχαλο που έχουμε εδώ.

Στηριζω τον freedom…Nα φερουμε μερικους φουσκωτους…Ειναι και ενας τροπος να αποδυναμωσουμε παραταξεις οπως η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ…Θα παρουμε τους δικους τους!

Ειστε με τα καλα σας να ουμε?Τι face control τι λεει8O…Πραγματικα μονο σαν αστειο αυτα…

Τα αλλα περι απαγορευσης οργανωσης των ατομων σε ομαδα δεν μου φαινεται τοσο περιεργο…Θα γινει και αυτο…Οπως γινεται και στους εργασιακους χωρους…Σε προσλαμβανουμε αν δεν εισαι σε σωματειο.

Βαρβαροτητα την οποια φαινεται πως μεγαλο μερος του πληθυσμου την καταπιε και τωρα την χωνευει…Να δω σε λιγα χρονια πως θα του ‘‘βγει’’ βεβαια…:smiley:

St.anger νομίζω καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, αλλά ι με το θέμα της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια δεν είμαστε για να παίζουμε. ειδικά σε μια περίοδο όπου ο μόνος τομέας όπου η κυβέρνηση θα κάνει προσλήψεις θα είναι τα σώματα καταστολής. ειδικά σε περίοδο “κρίσης”. ειδικά σε περίοδο όπου αν βρουν πάνω σου κείμενα αναρχικών είσαι ύποπτος.

Επίσης, με μια πιο γενική ματιά, νομίζω πως τα “δικά” μας θέματα θα πρέπει να τα λύνουμε μόνοι μας. όταν μπαίνουν μεσάζοντες στη μέση τα πράγματα δεν πάνε καλά…

Καλά, είναι ψιλο- τρομακτικό το τι έχουν πει κάποια (νέα κιόλας) άτομα εδώ μέσα. Και πάω στοίχημα ότι ούτε καν καταλαβαίνουν τι λένε πάνω στη φούρια τους, ώστε αν τους κάνεις έν quote και τους πεις είπες το ένα και το άλλο θα σε αρχίσουν στα ‘‘δεν εννοούσα αυτό, το είπα έτσι μπλα μπλα μπλα’’. Δυστυχώς αυξάνεται το γεγονός ότι κάποιοι άλλα έχουν στο μυαλό τους, άλλα καταλήγουν να γράφουν, και μετά άλλα σου λένε. Anyway, χώστε ιδιωτική φύλαξη παντού και απαγορέψτε εξωπανεπιστιμιακούς. Εγώ λέω να χώσουμε κι έναν μπάτσο κάτω από κάθε σπίτι για να νιώθουμε πιο ασφαλείς, είναι ακριβώς το ίδιο σκεπτικό με αυτού που εκφράστηκε. Αφού τα κάναμε μπουρδέλο και δεν μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ας αυξήσουμε την αίσθηση ασφάλειας, ε;

Φιλε μου νομιζω εφτασε η ωρα και για καποιες πρακτικες λυσεις γιατι μεχρι τωρα εχουμε χορτασει θεωρια και φιλοσοφια.
Γιατι να σκεφτομαστε δηλαδη πως θα εχει ντε και καλα αρνητικες επιπτωσεις ή πως οι αρνητικες επιπτωσεις θα ειναι περισσοτερες απο τις θετικες και οχι το αντιθετο;

1.Στο πανεπιστημιο οπου σπουδαζα υπηρχε φυλακας, δεν κουνιοταν φυλλο, και σε πληροφορω πως δεν ειναι και τοσο αστειο.
2.Αν το να υπαρχει ιδιωτικη ασφαλεια σου φαινεται αστειο πως σου φαινεται να μπαινουν 200 μεταναστες και να κοιμουνται στρωματσαδα σε ενα παναπιστημιακο ιδρυμα; Το να σπανε καποιοι αμαξια, να πετανε Μολοτοφ και να μπαινουν κυριοι στο πανεπιστημιο πως σου φαινεται;
3. Εγω παντως με οσους συμφοιτητες μου συζητησα πως στην Ελλαδα κανουμε παρτυ μεσα στο πανεπιστημιο και μπαινει οποιος γουσταρει γιατι ειμαστε και πολυ φιλελευθεροι, χωρις υπερβολη με κοιτουσαν σαν να τους ελεγα πως εχω παει διακοπες στον Κρονο και πως κατοικω στο φεγγαρι!
4. Μηπως τελικα αυτα που εμας μας φαινονται λογικα σε καποιους αλλους φαινονται αστεια;
5. Φιλε St_Anger, πολυ σε παω εσενα!

The Strawberry Statement (click me)

Οποιος θελει ασφαλεια να παρει ασφαλιτες στο σπιτι του.