Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΕΙ/ΤΕΙ)

1.Και εδω υπαρχει φυλακας.Να κραταει τα κλειδια,να ανοιγει πορτες φωτα κλπ.Το δεν κουνιοταν φυλλο που ακριβως παει?
2.Μου φαινεται τραγικο οχι αστειο.Οι μεταναστες μεσα στο πανεπιστημιο σιγουρα δεν μου φαινονται αστειοι.Ειδικα αν ψαξω τις αιτιες που τους εκαναν να φτασουν εκει.Και τελικα χαιρομαι που παρ’ολα τα κακα υπαρχουν ακομα τροποι να διαμαρτυρηθεις ειτε εισαι φοιτητης,εργαζομενος ελληνας η ξενος.
3.Και τι παει να πει αυτο.Και με οσους συμφοιτητες μου εδω συζηταμε οτι στην Ελλαδα μεχρι προτινως τα ΜΜΜ ηταν πολυ φτηνα και τα πανεπιστημια τζαμπα με κοιτουσαν σαν να κατεβηκα απο τον Αρη.Τι παει να μας πει αυτο?
4.Δεν με νοιαζει ιδιατερα τι φαινεται στους αλλους,σε αυτους που δεν εχουν ζησει ποτε κατι τετοιο, αστειο…Με νοιαζει τι φαινεται σε αυτους που εχουν ζησει καποιες καταστασεις αστειο και τι οχι.

Εν ολιγοις σταματηστε να φερνετε συνεχεια παραδειγμα το εξωτερικο.Μιλαμε για διαφορετικες καταστασεις που στην τελικη δεν ειναι αντικειμενικα καλυτερες(δεν μιλω για το βιωτικος τους επιπεδο,μιλω για το επιπεδο ελευθεριων τους γενικοτερα).

1. που σπούδασες?
  2. Το να μπαίνουν 2οο μετανάστες και να κοιμούνται στρωματσάδα στη νομική μου φαίνεται άθλιο. τόσα σπίτια έχουμε απούλητα και ξενοίκιαστα. το να σπάνε κάποιοι αμάξια και να πετάνε μολότοφ( ασφαλίτες) και μετά να πληρώνονται από τους φόρους τους δικούς σου και τους δικούς μου πως σου φαίνεται?
  3. σε λίγο να δεις που θα τους λες πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζητάνε 7ωρο…
  4. ναι. εμένα π.χ. μου φάινεται αδιανόητο να βλέπω μπάτσους στα πανεπιστήμια

Η ώρα αυτή είχε φτάσει και το 1967. π.χ

πρόβλημα: έπρεπε να πάρει μπρος η οικονομία
λύση : χτίστε ότι γουστάρετε όπως γουστάρετε

πρόβλημα : οι φοιτητές κάνουν παράνομη κατάληψη
λύση : στείλτε τα τανκς

πρόβλημα: υπάρχει πολιτική αστάθεια
λύση : γύψος

Προσοχή λοιπόν στις πρακτικές λύσεις. Ούτε εγώ γουστάρω τη σαπίλα, ούτε εγώ γουστάρω την κατάσταση , αλλά προσοχή στις πρακτικές λύσεις…

Σημερινό παράδειγμα :
πρόβλημα: δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και χρωστάμε πολλά
λύση: υπογράψτε μνημόνιο,αυξήστε την ανεργία και μειώστε τους μισθούς

Όλα τα προβλήματα ήταν/είναι υπαρκτά. το [B]πως [/B] θα λύσεις το κάθε πρόβλημα, το ποια μέσα θα χρησιμοποιήσεις είναι αυτά που καθορίζουν την ποιότητα σου.

[I]να βγαζει εξω οσους δεν εχουν δουλεια μεσα

ας αφησουμε τις αιτιες που τους οδηγησαν εκει

δεν εχουν κανενα δικαιωμα να μπαινουν στο χωρο του πανεπιστημιου.

δε με νοιαζουν οι λογοι που οδηγουν καποιον να μπουκαρει με το στανιο στο χωρο του πανεπιστημιου, αυτο που με νοιαζει ειναι να κρατηθουν εκτος

[B]Δε με νοιαζει να προασπισω τις ελευθεριες[/B] αλλα με νοιαζει να κανω σοβαροτερο πανεπιστημιο

οποιος θελει να εισελθει σε πανεπιστημιακο χωρο θα ειναι μονο για τις σπουδες του γ[B]ια ολες τις αλλες συγκεντρωσεις υπαρχουν τα παρκα
[/B]
Δε θα υπηρχε λογος να υπαρχουν αστυνομικοι εφοσον οι φοιτητες ηταν [B]σαν και μενα[/B][/I]

:!::!::!::!::!::!::!::!::!::!:

Το λυπηρό δεν είναι ότι λέει ό,τι λέει. Αλλά μάλλον ότι δεν καταλαβαίνει πόσο σοβαρά πράγματα λέει.

Το κακό είναι ότι παίζει να δούμε στρατό στον δρόμο και να νομίσουμε ότι είναι happening :stuck_out_tongue:

Mulder το βλέπεις λίγο “στενά” το ζήτημα

1. μια μαζική διαδήλωση( πραγματικά μαζική όμως ε, όχι αηδίες) είναι ότι πιο δυνατό μπορεί να υπάρξει σε άμεση μορφή αντίδρασης.

Η μαζικότητα πράγματι είναι δύναμη, αλλά η διαδήλωση ως μέτρο αντιδρασης έχει καταντήσει συνήθεια. Σκέψου πόσες διαδηλώσεις γίνονται στην Αθήνα. Θα μου πεις “δεν είναι μαζικές”. Σωστά. Δεν είναι όμως και ενωτικές, αφού το κάθε μπλοκ πάει μόνο του. Αμα δε μπορούν δυό-τρεις παρατάξεις της Αριστεράς να διαμαρτυρηθούν μαζί, μη περιμένεις κανείς να σε πάρει στα σοβαρά.
Επιπλέον, και 1.000.000 κόσμο να μαζέψεις, 100 βαλτοί ή απλά ηλίθιοι να μαζευτούν και να κάνουν λίμπα μαγαζιά ιδιωτών, εχει σπάσει η πορεία και τα ΜΜΕ προβάλλουν μόνο τα επεισόδια.

1. δεν είμαστε κράτος εργατών? τι είμαστε τότε? αστοί? οκ, σίγουρα έχουμε έναν διογκωμένο τομέα υπηρεσιών ,αλλά για σκέψου ,ο τύπος που δουλεύει σε ένα call center ¨εργάτης ’ δεν είναι?

Φυσικά και είναι εργάτης και μάλιστα σκληρά εργαζόμενος (μιλάω εκ πείρας). Όσο για το τι είμαστε, ανοίγεις μεγάλη κουβέντα, άστο.

Πάντως να μην ξεχνάμε πως σημαντικότερα θέμα που αφορά τα πανεπιστήμια τα τελευταία 20 χρόνια είναι η ιδιωτικοποίηση . το έχουν παλέψει πολλοί το θέμα…

Μα πλαγίως πέρασε η ιδιωτικοποίηση. Τα κολέγια πλέον δίνουν αναγνωρισμένα διπλώματα της Ε.Ε και συνεπώς ο απόφοιτος κολεγίου, μπορεί να δουλέψει στην Ελλάδα όπως ακριβώς και ένας Βρετανός π.χ.

1)Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι με ένα εκατομύριο κόσμο στους δρόμους έχεις το δικαίωμα και την δύναμη να πας στους ιδ.σταθμούς/κανάλια/ραδιόφωνα και να προπαγανδίσεις την θέση σου.

1. Το τι είμαστε, είναι όντως μεγάλη κουβέντα. Αλλά πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία για το τι είδους παιδεία θέλουμε και για το ποια πρέπει να είναι η “συμπεριφορά” μας στα πανεπιστήμια.

3)Η τάση είναι να ακολουθήσουμε τα ξένα πρότυπα, άρα να πληρώνουμε δίδακτρα κλπ. αυτός είναι ο στόχος. Σε λίγο καιρό , θα μας πούνε ότι δεν υπάρχει σάλιο, οτι υπάρχει κακοδιαχείριση, ότι υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές, ότι γίνονται καταλήψεις και θα πάνε να βάλουν δίδακτρα στα ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Δεν ισχύει αυτό και το λέτε πολλοί. Δίδακτρα πληρώνουν οι φοιτητές σε συγκεκριμένες χώρες (π.χ. Αγγλία) κι όχι σε όλες. Επομένως ο συσχετισμός “ξένα πρότυπα” => “δίδακτρα” δεν προκύπτει από πουθενά.

Ξένο πρότυπο μπορεί να είναι και η Γαλλία για παράδειγμα, που δεν πληρώνουν τίποτα οι φοιτητές (πολλοί επιχορηγούνται και 100% για νοίκι και έξοδα διαβίωσης) και το ίδιο η Ελβετία και πολλές χώρες του Βορρά (ψέμματα, πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό στην Ελβετία, της τάξεως του 1% του μέσου ετήσιου εισοδήματος αλλά και πάλι μπορείς να το αποφύγεις υπό προϋποθέσεις).

Προσωπικά, δε νομίζω πως τα ελληνικά ΑΕΙ θα ζητήσουν ποτέ δίδακτρα από τους Έλληνες φοιτητές. Αυτό που φοβάμαι κυρίως είναι πως κάποια στιγμή τα ελληνικά ΑΕΙ θα είναι τόσο υποβαθμισμένα, που όποιος έχει λεφτά για να φύγει έξω, θα επιστρέφει πιο καταρτισμένος από όσους δεν είχαν λεφτά για σπουδές στο εξωτερικό και τότε 2 τινά θα γίνουν. Ή αυτοί που είναι πιο καταρτισμένοι, θα αναδυθούν από τον ανταγωνισμό και θα προτιμούν αυτούς που σπούδασαν έξω όπως κι αυτοί ("πάντα το “εγώ” θα θεωρείται ανώτερο από το “αυτοί”) ή θα ανοίξουν παράλληλα και ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα προσελκύσουν τους καλύτερους Έλληνες καθηγητές ανά τον κόσμο (το 99% αυτών θα προτιμούσαν να ζουν στην πατρίδα τους αλλά δε τους ταιριάζει το ελληνικό σύστημα παιδείας) και θα επωμιστούν αυτά το βάρος της έρευνας στη χώρα, μαζεύοντας τους καλύτερους ερευνητές (για να διδάσκουν στα πλούσια παιδιά οι “καλύτεροι”), στρέφοντας την έρευνα αποκλειστικά προς τα εκεί που έρχονται τα λεφτά και χτίζοντας “κλίκες αποφοίτων” εντός Ελλάδος.

Με λίγα λόγια, όσο τα ελληνικά ΑΕΙ συνεχίζουν την κατηφόρα, τόσο πιο πιθανό βλέπω το σύστημα 2 ταχυτήτων (πλούσιοι Vs φτωχοί), παρά τα δίδακτρα. Δίδακτρα σε ένα υποβαθμισμένο ΑΕΙ δεν έχουν νόημα. Αυτός που έχει τα λεφτά να στείλει το παιδί του να σπουδάσει, αφού πληρώνει θα το στείλει κάπου που τα λεφτά θα πιάσουν τόπο.

Δίδακτρα με την έννοια “πέσε 6.000 ευρώ το χρόνο” δε θα δούμε σύντομα στην Ελλάδα. Δεν είναι τόσο ηλίθιοι, ξέρουν τι θα επακολουθήσει μια τέτοια αναγγελία.

Αυτό που μεθοδεύεται είναι η σύνδεση της χρηματοδότησης με τον αριθμό των φοιτητών. Θα σου λέει το Υπουργείο: “Έχεις 50 ενεργούς φοιτητές σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα; Σου αναλογούν τόσα”.
Φυσικά αυτό θα προκαλέσει τραγικά προβλήματα χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και θα οδηγήσει σε νέες εξαγγελίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πουν “Φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα άνω των Χ ευρώ δεν επιχορηγούνται” και αυτοί θα πρέπει να τα βάλουν από τη τσέπη τους. Από κει και πέρα, η επιβολή διδάκτρων σε όλους είναι μια ανάσα μακριά.

Σωστή η παρατήρηση σου κάρβου, είχα στο μυαλό μου αγγλία κ αμερική όταν έγραφα και δεν το σκέφτηκα γενικότερα το θέμα.Έχω την αίσθηση ότι θα πάμε στο μοντέλο διδάκτρων ( ίσως μονο για τα τα καλά ΑΕΙ της χώρας). Μπορεί και όχι . Πολύ σωστά γράφεις για σύστημα 2 ταχυτήτων πάντως.

Επίσης ρε παίδες, δεν έχω καταλάβει το κόλλημα των κυβερνήσεων με τους αιώνιους φοιτητές. Ρίχνει την αξιοπιστία και καλά?

Ναι ρε συ. Το ξέρω. Εξάλλου το 90% των ελληνών φοιτητών όταν πάνε στο εξωτερικό, πάνε σε Αγγλία και Αμερική. Σχεδόν όλοι μας, όταν λέμε “θέλουν να μας κάνουν όπως στο εξωτερικό” αυτά τα 2 σκεφτόμαστε πρώτα-πρώτα. Απλά επειδή εγώ είμαι υπέρ άλλων ξένων προτύπων (και πάλι στην Αμερική υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις όπως το Berkeley που είναι δημόσιο και χτυπάει στα ίσια το MIT και το Stanford που είναι για τα πλουσιόπαιδα) έψαχνα ευκαιρία για να το τονίσω :stuck_out_tongue:

Δημόσιο ε? δέχονται φτωχούς πλην τίμιους οικονομικούς μετανάστες από την ελλάδα? :stuck_out_tongue:
Θα πάω να λιώσω στους Fu Manchu :lol:. Το berkeley αν δεν κάνω λάθος έχει μόνο fee σωστά? αλλά και αυτά νομίζω ότι θέλουν να τα υξήσουν.

Από μνήμης και με επιφύλαξη, αν είσαι κάτοικος Καλιφόρνια, τότε τα δίδακτρα για μάστερ είναι περίπου 5-7 χιλιάδες $/χρόνο (3-4 χιλιάδες ευρώ) και για bachelor αρκετά λιγότερα. Σίγουρα είναι ψηλά τα δίδακτρα, για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά για την Αμερική είναι ελάχιστα. Επίσης, έχουν ένα διαφορετικό σύστημα, όπου επιλέγουν τους φοιτητές ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και μετά γίνεται έκπωση και προσφορές για υποτροφίες/δουλειά στον κάθε φοιτητή ξεχωριστά, ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.

Δηλαδή, αν πάει ο γιος του Κόκκαλη και κάνει αίτηση και κριθεί αρκετά ικανός για το Berkeley, τότε δε του γίνεται καμία έκπτωση και ακόμη κι αν ζητήσει δουλειά για χαρτζιλίκι θα είναι ο τελευταίος επιλαχών.

Αν πάει κάποιος που είναι πάμφτωχος και επίσης θεωρηθεί πως είναι ικανός για να σπουδάσει στο Berkeley, τότε μπορεί να του γίνει μέχρι και 100 % έκπτωση και θα έχει και προτεραιότητα για υποτροφίες αν είναι πολύ καλός φοιτητής ή για εργασία εντός του πανεπιστημίου (π.χ. βιβλιοθήκη) για να βγάζει και τα έξοδα διαβίωσης του πιο εύκολα.

Πίστεψε με, σε σχέση με τα υπόλοιπα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής (Stanford, Harvard, Yale, MIT, CalTech, etc) και για τα δεδομένα της Αμερικής, το Berkeley είναι λαμπρότατη εξαίρεση στο θέμα “ίσες ευκαιρίες”.
Τα παράπανω όμως τα λέω με τεράστια επιφύλαξη, γιατί μου τα είχαν πει αρκετά παλιότερα και ίσως για άλλο πανεπιστήμιο, αλλά δεν έχω το χρόνο τώρα να το ψάξω/επιβεβαιώσω.

ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για πανεπιστήμια εντός ivy league που αξίζει τον χρόνο σας.

Η αμερική δείχνει τον δρόμο για άλλη μια φορά. Άννα διαμαντοπούλου κάνε κάτι σωστό και ψησε να μπουν όπλα στα πανεπιστήμια :stuck_out_tongue:

http://www.huffingtonpost.com/2011/02/20/texas-guns-campus-colleges_n_825718.html

Κατάργηση του ασύλου και της ΕΦΕΕ ζητά η ΔΑΠ

http://www.cosmo.gr/News/Hellas/311005.html

Ας κοιταξει να διασκεδαζει στα παρτυ η δαπ, και ας αφησει τα πολιτικα αφου στην ουσια κανενας δαπιτης δεν ενδιαφερεται για αυτα.

Eνδιαφερονται οι μελλοντικες τους θεσεις βρε…Και τωρα ειναι σε αγωνα δρομου για τις καλυτερες εξαγγελιες αφου το Πασοκ το ετοιμαζει μεσα στο Μαρτιο.

Παιδιά,θέλω επειγόντως να με βοηθήσει κάποιος.Έχω αναλάβει μία εισήγηση για το οικονομικό μέρος του κειμένου διαβούλευσης,δηλαδή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και θέλω αν έχει κάποιος πηγές για τον προυπολογισμό του κράτους στην παιδεία το 2011.Όποιος μπορεί ας βοηθήσει