Θόδωρος Αγγελόπουλος

Δεν έχω υπ΄όψη μου τί ακριβώς σε κάνει να το λες. :roll::stuck_out_tongue:

Ωραία, ωραία, γουστάρω λέμε.
Πάμε.

Αφ’ ενός θεωρώ κατανοητό να θεωρεί κάποιος υπερτιμημένο τον Κούνδουρο, γιατί κακά τα ψέματα ήταν δύσκολος δημιουργός, αφ’ ετέρου αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν όντως ένας από τους πατριάρχες του ελληνικού σινεμά - ξέρεις, δεν είναι υποκειμενική κρίση αυτό, είναι αντικειμενική διαπίστωση που απορρέει από το αντίκτυπο που είχε η δημιουργία του, την επιδραστικότητά του, τη σημαντικότητά του κτλ. Όταν δηλαδή μιλάμε για το σκηνοθέτη του Δράκου δεν έχουμε και πολλά περιθώρια - είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ανάμεσα στους μεγάλους και το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι “πολύ σημαντικός σκηνοθέτης, αλλά δεν τον πολυπαλεύω”.

Όσο για το Νικολαϊδη, κι εγώ αγαπώ το έργο του πρέπει να σου πω (κάποτε είχα κι υπογραφή ατάκα από τα Κουρέλια, τί συζητάμε τώρα…), αλλά αντικειμενικά δεν μπορεί να μπει στην ίδια κλάση με τους άλλους τρεις για τον απλό λόγο ότι εκείνοι, έτσι ξερά, επηρρέασαν τους πάντες και τα πάντα, ενώ ο Νικολαϊδης ήταν περισσότερο ο δημιουργός-σύμβολο της ελληνικής κινηματογραφικής και όχι μόνο “αντι-κουλτούρας”, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω στα ελληνικά αυτό τον όρο. Πάντα οι ταινίες του, οι οποίες αναμφισβήτητα ήταν υποδείγματα δεξιοτεχνίας και γνήσιας φιλμικής ματιάς, απευθύνονταν σ’ ένα πιο ειδικό κοινό, ήταν πιο underground φάση. Το να είναι βέβαια ο Νικολαϊδης ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης κάποιου που έχει ασχοληθεί σοβαρά με το έργο του, το βρίσκω απόλυτα λογικό! Κι εμένα είναι σίγουρα από τους πλέον αγαπημένους μου.

Λίγο πιο συγκεκριμένα για τον Κούνδουρο τώρα:
Δυστυχώς τους Φωτογράφους που λες δεν τους έχω δει, και ακόμα πιο δυστυχώς, ούτε το Ποτάμι - btw αν ξέρεις πού σκατά μπορώ να βρω να δω αυτή τη γαμωταινία, θα σου είμαι υπόχρεος. Αλλά για να είμαι ειλικρινής όλες τις υπόλοιπες τις θεωρώ ταινιάρες. Για το Δράκο, τη Μαγική Πόλη και τον Μπάιρον δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε γιατί προφανώς συμφωνούμε, το 1922 για μένα όχι μόνο δεν “συζητιέται” αλλά από πλευράς κινηματογραφικής οικονομίας, οπτικής και ατμόσφαιρας μπαίνει ακριβώς δίπλα τους, το Βόρτεξ επίσης νομίζω ότι εντάσσεται ισάξια στην κατηγορία των ταινιών “ευπρόσδεκτης διαφορετικότητας”, μαζί με τις Μικρές Αφροδίτες, ενώ θα πω και άλλες δυο που δεν ξέρω αν ξέχασες ή απλά δεν έχεις δει. Η μία είναι το επιβλητικό, υπνωτικό, “σχεδόν-Μπάιρον” [B]Μπορντέλο[/B] που καταφέρνει κάτι το εξαιρετικό: αποτελεί ύμνο στην Κρητική Αντίσταση στα τελευταία της Τουρκοκρατίας, αλλά κυρίως μέσα από τη σκοπιά της παρακμής της δυτικής Ευρώπης! Και η δεύτερη δεν είναι άλλη από τους θρυλικούς [B]Παράνομους[/B] που είχα την τύχη να δω, επιτέλους, πρόσφατα και πραγματικά με συγκίνησε, όχι μόνο επειδή αποτελεί μια κλασσικά κουνδουρική βασανιστική φιλμική ελεγεία, αλλά και επειδή πρέπει να είναι η πρώτη ελληνική ταινία ever που ουσιαστικά σχολιάζει τον Εμφύλιο από τη σκοπιά εκείνων που είχαν το δίκιο με το μέρος τους, δηλαδή των ηττημένων…
Και πέρα απ’ αυτά βέβαια δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι κι εσύ ουσαστικά τις περισσότερες ταινίες του τις παραδέχεσαι!

Μια τελευταία νύξη που θεωρώ σημαντική: τον Κούνδουρο να ξέρεις ότι προσωπικά ΔΕΝ τον εκτιμώ σαν προσωπικότητα, θεωρώ ότι έχει πουλήσει τις ιδέες του με τρόπο πολύ χειρότερο από τον Αγγελόπουλο. Δεν ξεχάσω ποτέ το σοκ που είχα πάθει όταν είχα πάει να δω το Μπορντέλο και μετά την προβολή στην αίθουσα είδα τον Κούνδουρο να χαριεντίζεται με τον… Γιώργο Βαρδινογιάννη. Πάρτε εδώ το δημιουργό που είχαμε κάποτε για θεό, που έχει κάνει Μακρόνησο, τον σκηνοθέτη των Παράνομων και του Δράκου, έλεγα από μέσα μου και έβραζα. Για να μη μιλήσω για διάφορες αισχρές εθνικιστικές ρατσιστικές δηλώσεις του τα τελευταία δύο χρόνια.
Αλλά όπως και να το κάνουμε, το έργο είναι έργο.

Μπραβο, αυτο ακριβως…
Περα απο την ανθρωπινη απωλεια, που γι αυτο εχω φυσικα να πω, ελαφρυ το χωμα που τον σκεπαζει, ειναι γενικα λυπηρο που σε μια δυσκολη συγκυρια για τη χωρα, χανονται σιγα σιγα οι μεγαλες πνευματικες μορφες του τοπου. Ασχετως πολιτικων πεποιθησεων κτλ.

Kλασική ζαφροκική θεοποίηση όποιου έχει κάνει κριτική στο κόμμα. Είσαι πιο προβλέψιμος κι απ΄το νόμο της βαρύτητας, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο σε πάω.

Μην χανεται την μπαλα ομως.

Ο Αγαπημένος μου σκηνοθέτης και σίγουρα ήταν προτωποριακός σε σχέση με τους άλλους Έλληνες κινηματογραφιστές
ΥΓ
Ψάχνω να βρώ σε torrent την Ταινία Μεγά Αλέξανδρος αν την βρεί κάποιος σε torrent η σε rapidshare ας μου στείλει pm

Πραγματικα μου κατσε βαρυ και χτες το βραδυ που το εμαθα και ειδικα σημερα το πρωι που ακουσα την καταληξη…
Οπως εγραψα και αλλου ειναι τραγικη ειρωνεια εστω και ακουσια ο θανατος ενος απο τους μεγαλυτερους δημιουργους αυτου του τοπου απο εναν μπατσο…Λιγο συμβολικα να το δουμε και καταληγουμε σε αυτο που ειμαστε σημερα…

Τωρα να πω παλι για ολους αυτους τους μαλακες που μεχρι σημερα το πρωι κραζαν τον ιδιο και το εργο του ειδικα καθε ωρα και στιγμη και καλα σατυρικα (κατα πασα πιθανοτητας μην εχοντας προσπαθησει ποτε να το αντιληφθουν) και σκανε σημερα σε ολα τα μιντια λεγοντας ποσο μεγαλος σκηνοθετης ανθρωπος αγιος ξερω γω ηταν ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ.

Απο την αλλη να καθησουμε και να πουμε ποσο κακο αφεντικο ηταν ή ποσο μαλακας και εγωμανης ξερω γω παλι νομιζω δεν εχει νοημα διοτι απλουστατα δεν ειπαμε ουτε οτι ημασταν φιλοι του ουτε οτι εξεφραζε κανενα τιμιο κομμουνιστικο πνευμα…Την ενεργο του ακομα συμμετοχη στην τεχνη(στα μεσα γυρισματων για νεα ταινια ηταν με θεμα την…κριση και την εξαθλισωση…) κοιταμε και τι εχει προσφερει σε αυτη…Εξ αλλου παρτε εναν εναν τους διαφορους που θεωρουντε μεγαλοι και αρχιστε να βρισκετε κουσουρια και ασυνεπειες, δουλεια να χαμε…Μια χαρα κριτικη μπορε να γινει τοσο στην οπτικη του Αγγελοπουλου, οσο και στο στυλ του αλλα ακομα και στις σχεσεις τους με τις εξουσιες τις επιχορηγησεις κλπ, το τελευταιο μαλιστα δεν μειωνει σε τιποτα το εργο του…

Το μονο που μου δινει μια ελπιδα ειναι με το θανατο του να δωθει μια αφορμη για θεαση του εργου του εξω απο τα χαζα μας καλουπια(εμενα παντως ξανααναψε η φλογα να δω αυτα που δεν εχω δει) χωρις αυτο να σημαινει οτι πρεπει να μας αρεσουν ολα σε ολους…Ετσι ισως θα έχει αυτος ο καταραμενος μεσος* ‘’’‘σινεφιλ’’’’ να δει διιαφορετικα κατι που τοσα χρονια χλευαζε.

*Καταχρηστικα το χρησιμοποιω κατα τα αλλα αρκετος κοσμος στην Ελλαδα και πολυς στο εξωτερικο(αρκει να δειτε ποσες αναφορες ειχε στα ξενα μιντια) μεσος κατωτερος ανωτερος η δεν ξερω γω τι ειχε μια συναισθηση.

ατυχέστατο αυτό με το συμβολισμό που έγραψες.

Βγαζω νοημα σε ποστ ανω της μισης γραμμης

‘‘Ο Θίασος’’ και ‘‘Το Βλέμα Του Οδυσέα’’ τις θεωρώ τις καλύτερες ταινίες του
…οι υπόλοιποες, όσες έχω προσπαθήσει να δω δεν τις πάλεψα με τίποτα
…όπως και νάχει ήταν ένας ξεχωριστός δημιουργός, που ή θα τον λάτρευες ή θα τον μισούσες
…καλό ταξίδι

Έγραψαν και οι Κάννες για τον Αγγελόπουλο

http://www.berlinale.de/de/_extras/nachruf_theo_angelopoulos.html

και η berlinale το έχει πρώτο νέο

ξέχασαν να πουν τη φάση με την τυρόπιτα όμως ρε γαμώτο

μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο και πολιτισμό γενικότερα…

Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ένας μεγάλος άνθρωπος της Έβδομης Τέχνης, πρωτοπόρος του ποιοτικού κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή.

Ο αδόκητος θάνατός του συγκλονίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο.

Το «μετέωρο βήμα του Πλούτωνα» στη μέση της οδού, μας πήρε έναν άνθρωπο που μας είχε συγκλονίσει, συγκινήσει και προβληματίσει βαθειά

[SPOILER]
im lost of words[/SPOILER]

Ο λαικισμος σε ολο του το μεγαλειο!!!

my words-thoughts excactly, συμφωνω σε καθε λεξη!

Λοιπόν, ορμώμενος από την κουβέντα του Γράκχου σχετικά με Αγγελόπουλο - Νικολαϊδη θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια. Για να μην κουράσω τα βάζω σε spoiler για όποιον θέλει να τα διαβάσει

[SPOILER] Καταρχήν ξεκαθαρίζω τη θέση μου ότι αγαπάω παθολογικά τον Νικολαίδη. Τον θεωρώ όχι απλά τον καλύτερο Έλληνα κινηματογραφοποιό (sic) και από τους αγαπημένους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών γενικότερα. Αντίθετα τον Αγγελόπουλο τον σέβομαι, έχω απολαύσει ταινίες του, έχω βαρεθεί κιόλας, τον θεωρώ κορυφαίο τεχνίτη, αλλά σαφώς δεν τον αγαπάω το ίδιο.

Ξεκινώντας με κάποια τεχνικά στοιχεία (επισημαίνω ότι μιλάω πάντα ως θεατής και όχι ως ειδικός) θεωρώ ότι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό είναι η προσοχή στο κάδρο. Πραγματικά οι ταινίες και των δύο είναι σαν μία σέιρά καλοστημένων φωτογραφιών. Ο μεν Αγγελόπουλος ειδικευόταν στα εξωτερικά και μακρινά πλάνα, συνήθως στην ύπαιθρο που υποδήλωναν και τη μοναξιά του πρωταγωνιστή, την ασημαντότητα του ατόμου στο σύνολο ή στην ιστορική συνέχεια. Ο δε Νικολαίδης στα πιο κοντινά, συνήθως αστικά και πολλές φορές φορτωμένα με αντικείμενα κάδρα, έχει μία πιο ανθρωποκεντρική λογική.

Κάπου εδώ τελειώνουν και οι ομοιότητές τους αφού από εκεί και πέρα υπηρετούν τελείως διαφορετικό είδος Σινεμά. Ο Αγγελόπουλος σχεδόν πάντα με μία κεντρική ιδέα αλλά χωρίς σενάριο αναπτύσσει αργά την ιστορία του, με λίγους διαλόγους οι οποίοι σπάνια ορίζουν και την ταινία, όπως και οι πρωταγωνιστές του. Ο Νικολαϊδης από την άλλη λειτουργεί σε πιο γρήγορο ρυθμό, που αρκετές φορές μάλιστα αυξάνει προς το τέλος, έχει πολύ συγκεκριμένο σενάριο δουλεμένο πριν ξεκινήσει η ταινία, στηρίζεται πολύ στους διαλόγους και τις ατάκες όπως και στις ερμηνείες των ηθοποιών. Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί και η διαφορά των budget με τα οποία δούλευαν οι δυο τους με τον Νικολαίδη να δουλεύει πραγματικά με ό,τι μπορεί να βρει διαθέσιμο.

Πέρα από τα τεχνικά στοιχεία, η ουσία για μένα (το έγραψα και πριν) είναι το τι είδους Κινηματογράφο έφτιαξε ο καθένας. Ο Αγγελόπουλος κινήθηκε εξαρχής εκ του ασφαλούς. Ακόμα και στα “κομμουνιστικά” χρόνια του, ήταν ενταγμένος σε μία συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία, σε μία εποχή που αυτή γινόταν για πρώτη φορά αποδεκτή και την οποία επίσης άφησε πίσω του όταν αυτή άρχισε να χάνει την αίγλη της. Δεν τον κατηγορώ για αυτό, δεν είναι υποχρεωμένος να βγάζει για πάντα “κόκκινες” ταινίες, αποτυπώνω απλώς μία πραγματικότητα. Γενικά ο κινηματογράφος του ήταν προορισμένος να θεωρείται υψηλή τέχνη, να παίζεται στα σαλόνια των φεστιβάλ, να εντυπωσιάζει τους κριτικούς με την τεχνική του αρτιότητα. Η μαγκιά του ήταν ότι όλα αυτά τα έκανε από την Ελλάδα (σε αντίθεση με τον Γαβρά ας πούμε) που τα μέσα για να κάνει κανείς όλα αυτά είναι λίγα αν και είχε πάντοτε τη στήριξη της πολιτείας. Όλα τα παραπάνω όμως καταλήγουν και σε ταινίες ψυχρές με τις οποίες ο θεατής συχνά εντυπωσιάζεται αλλά σπάνια ταυτίζεται.

Ο Νικολαίδης είναι άλλη περίπτωση. Κινηματογραφόφιλος και ο ίδιος, έφτιαξε ταινίες μετέωρες που δεν ανήκουν σε κανένα είδος αλλά και σε κανένα ιδεολογικό κοινό. Στις ταινίες του λατρεύεται ο άνθρωπος (και ιδιαίτερα η Γυναίκα), η παρέα, η φιλία, ο Έρωτας, αλλά όχι με κάποια μπανάλ Χολυγουντιανή ψευδοπραγματικότητα αλλά και με την αληθινή τους παρανοϊκή, σκοτεινή, διεστραμμένη πτυχή την οποία τόνιζε, η αλήθεια είναι, περισσότερο. Κατάφερε ακόμα και προβάλλοντας έναν, κατά βάση, λούμπεν κόσμο να κάνει τον θεατή να ταυτίζεται με τους ήρωές του. Οι ταινίες του όμως ήταν τόσο απείθαρχες και επαναστατικές από κούνια που κανένας επίσημος φορέας δε θα μπορούσε να “αγκαλιάσει”, πόσο μάλλον όταν και ο ίδιος υπήρξε ένας επαναστάτης του συστήματος με τις γνωστές γιούχες στα φεστιβάλ Θεσ/κης κτλ.

Εχώ πολλά στο μυαλό μου να γράψω ακόμα αλλά είμαι στη δουλειά και αδυνατώ, αν κάποιος θέλει να συνεχίσουμε τη συζήτηση μπορεί μέσα από το διάλογο να βγουν και άλλα πράγματα.
[/SPOILER]

Εγω θα συμφωνησω μαζι σου οπως και με αρκετα πραγματα που ειπε ο Γρακχος.Χθες,δεν ξερω αν διαβασες καποιες σελιδες πιο πισω,ειπα οτι ο [B]Νικολαιδης[/B] ειναι μεγαλος διοτι μεσα σε μια εποχη οπου γυριζονταν βιντεοταινιες με το κιλο,αλλα και επιτηδευμενες κουλτουροταινιες,με πενiχρα μεσα κ με διαθεση να κανει ποιοτικα b movies(για μενα b movies εκανε),πηγε πραγματικα κοντρα σε πολλα πραγματα και σε πολλες διστακτικες γνωμες και ενοχοποιημενες συνειδησεις.Γι αυτο και μονο ,που εδινε μια αλλη ματια στον λουμπεν κοσμο του,οπως ευστοχα παρατηρησες,ηταν πρωτοπορος σε εγχωριο επιπεδο.Απο την αλλη ο [B]Αγγελοπουλος [/B]υπηρετουσε ενα σινεμα το οποιο ξεφευγε απο τη στενη ελληνικη πραγματικοτητα,εφτασε να συνεργαστει με μεγαλους κ καταξιωμενους ηθοποιους του παγκοσμιου στερεωματος([B]Bruno Ganz,Willem Dafoe,Harvey Keitel,Marcello Mastroianni,Jeanne Moreau[/B]),ασχετα αν οι ηθοποιοι στις ταινιες του ειναι απλα νεροκουβαλητες και οχι πρωταγωνιστες,και παραλληλα κατορθωσε να καταξιωθει παγκοσμιως.Για μενα καθε Ελληνας πρεπει να κανει το καθηκον του και να δει τον ‘’[B]Θιασο[/B]’’.Και τιποτα αλλο να μην δει,αυτο το εργο τουλαχιστον ωφειλει να το δει.
Αν προσεξες διαφωνησα με τον Γρακχο στο ποσο μεγαλος ειναι ο [B]Κουνδουρος[/B].Για μενα ο τελευταιος ειναι καινοτομος,μπροσταρης και ριζοσπαστικος,αλλα οχι μεγαλος,για λογους που ανεφερα στην προηγουμενη σελιδα.
Ολα καλα λοιπον κι ολα ωραια,και πραγματικα χαιρομαι που υπαρχουν ατομα εδω μεσα που δεν σνομπαρουν καθε τι ελληνικο,οπως στη ζωη μου ως τωρα εχω βαρεθει να βλεπω,αλλα να σας πω ποιος ειναι για μενα ο μεγαλυτερος Ελληνας δημιουργος,η εστω υποκειμενικα μιλωντας ,ο αγαπημενος μου?

Ο [B]Κωστας Γαβρας[/B]!!!
Πολλοι θα πουν οτι ο τυπος απλα ονομα ελληνικο εχει και ουσιαστικα πρεπeι να λογιζεται Γαλλος και δεν θα διαφωνησω.Το οτι εχει ελληνικες ριζες,εστω και τυπικα ,τον κανει Ελληνα παντως.Δεν ειναι αυτο το θεμα μου βεβαιως,το θεμα ειναι οτι ο τυπος ειναι ο κορυφαιος σκηνοθετης πολιτικων θριλερ παγκοσμιως.Πηρε ενα ειδος και το απογιεωσε με αριστουργηματα οπως τα: ‘’[B]Z[/B]’’,’’[B]Εtat De Siege[/B]’’,’’[B]Missing[/B]’’,’
[B]’‘L’aveu’’[/B]’ και μεσα στο γηρας του και μετα την υπερπιπα το ‘’[B]Mad City[/B]’’ και το μετριο τελικα ‘’[B]Amen[/B]’’ ερχεται και μας δινει κατα την ταπεινη μου αποψη μια απο τις δεκα καλυτερες ταινιες της δεκαετιας 2000-2010,το απιστευτο ‘[B]‘Le Couperet’[/B]’!!!

Αυτη μου η αποψη φυσικα δεν μειωνει κανεναν[B] Αγγελοπουλο[/B],κανεναν [B]Νικολαιδη[/B] που πραγματικα αμφοτερους θαυμαζω πολυ,ασχετα αν υπηρετουν εντελως αλλο σινεμα,αλλα απλα ανεφερα μια ιδιαιτερη προτιμηση κι αδυναμια στον [B]Γαβρα[/B],που στην Ελλαδα τον εχουμε λιγο παραπεταμενο τελικα.

πώς κινήθηκε εκ του ασφαλούς όταν διάλεξε να κάνει ταινίες με τις οποίες δεν ταυτίζεται εύκολα ο θεατής; ταυτίζεται βέβαια απόλυτα ο ίδιος ο αγγελόπουλος με αυτές νομίζω και αυτό δύσκολα γίνεται εκ του ασφαλούς… αν, βέβαια, έχεις πληροφορίες ότι δεν ταυτιζόταν και τόσο με τις ταινίες του και το έκανε γιατί ήξερε ότι τα φεστιβάλ θα αποθέωναν ούτως ή άλλως την υψηλή του τέχνη, πάω πάσο. ούτε είχε πάντα τέτοια τεράστια τεχνική αρτιότητα θαρρώ, αλλά κι αν την είχε, τι; έπρεπε να την ξεφορτωθεί ενώ τον βοηθούσε να κάνει αυτό που θέλει, όπως το θέλει; ο αγγελοπουλος κι ο κάθε αγγελόπουλος ειναι κερδισμένη υπόθεση γιατί ολοκλήρωσε το προσωπικό του χρέος, μέσα από τις ταινίες του βρήκε ποιος είναι και ολοκληρώθηκε ως άτομο. η ηθική, ή όποια άλλη διάσταση, του έργου - είναι δευτερεύουσα για το άτομο όταν αυτό το έργο καταφάσκει το άτομο. μπορεί το έργο του να είναι σκατά, αλλά αν ήταν προορισμένος για σκατά-πέτυχε. όχι ότι θα τα φάμε κιόλας.

Τα περισσότερα από τα συμπεράσματά σου δεν προκύπτουν από τα λεγόμενά μου. Φυσικά και δεν είναι κακό να έχεις τεχνική, και ο Νικολαϊδης είχε. Αυτό που λέω είναι ότι η εμμονή στην τεχνική έκανε πιο ψυχρές τις ταινίες του.

Όσο για το “εκ του ασφαλούς” αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο Αγγελόπουλος δεν πήρε ποτέ καλλιτεχνικά ή άλλα ρίσκα. Θα μου πεις ότι και μόνο το να φτιάχνεις ταινίες που εν συντομία θα λέγαμε “μη εμπορικές” είναι από μόνο του ένα θέμα. Και θα συμφωνήσω, αλλά είναι κάτι που το παίρνω δεδομένο όταν μιλάμε για πραγματικά μεγάλους σκηνοθέτες. Το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορείς να βρεις ρίσκο είναι το πολιτικό περιεχόμενο των πρώτων ταινιών του. Αλλά και αυτό υπό τις συνθήκες που ανέφερα. Πρόσεξε, δε μειώνω το έργο του, απλά το συγκρίνω με το πόσο διαφορετικό και λιγότερο τολμηρό (κατά την άποψή μου) είναι σε σχέση με τον Νικολαϊδη.

Όσο για το αν πέτυχε αυτό που ήθελε, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του, το γεγονός ότι ελάχιστα άλλαξε το στυλ του και τη θεματολογία του όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει πως προφανώς και το αποτέλεσμα τον εξέφραζε πλήρως.

ok, απλώς αυτό που λέω είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, γιατί με διαφορετικό κεντράρισμα, έχεις διαφορετικά συμπεράσματα. Η εμμονή στην τεχνική, που λες, η οποία επιφέρει την ψυχρότητα, είναι από μόνη της ένα ρίσκο και προφανώς ήταν διατεθειμένος να το πάρει. νομίζω είναι εύκολα κατανοητό αυτό - από το γεγονός ότι, εσένα (και προφανώς όχι μόνο εσένα) μάλλον σε απωθεί αυτή η ψυχρότητα. πήρε το ρίσκο να μη σας ικανοποιήσει, όπως πήρε το ρίσκο ο νικολαίδης να μην ικανοποιήσει το κατεστημένο (που μάλλον ικανοποίησε ο αγγελόπουλος) για χάρη άλλου κατεστημένου. οπότε, λέω, πως ίσως είναι καλύτερο να κριθούν οι επιλογές τους για το αν καταφάσκουν τα άτομα που τις πήραν παρά για το πού απευθύνονταν, γιατί, όπως και να το κάνεις, κάπου απευθύνονταν και κάποιους απέκλειαν.