Ρεμπετικο - Η Ταινια

Ενα θρεντ για την καλυτερη ελληνικη ταινια των τελευταιων 30 ετων.

Τίτλος: Ρεμπέτικο
Σκηνοθέτης: Κώστας Φέρρης
Πρωταγωνιστές: Σωτηρία Λεονάρδου, Νίκος Καλογερόπουλος, Μιχάλης Μανιάτης, Θέμις Μπαζάκα, Νίκος Δημητράτος, Γιώργος Ζορμπάς
Επιπλέον συντελεστές: Σταύρος Ξαρχάκος (Συνθέτης)
Κυκλοφορία: 2004
Διάρκεια ταινίας: 150’

http://www.klika.gr/cms/images/stories/synentefkseis/02_muammer.jpg

Το “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη αναφέρεται στην ιστορία μιας μεγάλης τραγουδίστριας του ρεμπέτικου, που γεννιέται το 1919 στη Σμύρνη, και καταλήγει το 1956 στην Αθήνα. Οι περιπλανήσεις, οι έρωτες, οι επαγγελματικές επιτυχίες και οι προσωπικές καταστροφές της ηρωίδας, αλλά και μια ξεχωριστή ματιά στα γεγονότα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 2ού αιώνα. Μια ιστορική τοιχογραφία της νεότερης Ελλάδας: των καίριων πολιτικών γεγονότων, που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία τα κάπου σαράντα αυτά δύσκολα για τον ελληνισμό χρόνια, αρχής γενομένης με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου της Ιωνίας, μέχρι τον Παπάγο και την έλευση της Δεξιάς.

Η ταινία διακρίθηκε και είχε μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτή η επιτυχία κατά μέγα μέρος οφείλεται και στην εμπνευσμένη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος, τα περισσότερα πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Όσοι δεν έχουν δει την ταινία σίγουρα γνωρίζουν και έχουν τραγουδήσει τα τραγούδια της.

Βραβεία:
Αργυρά Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1984
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Βαλέντσια 1984
Μεγάλο Βραβείο Αλεξάνδρεια 1985
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1983: Καλύτερης ταινίας, Α? Γυναικείου ρόλου (Σωτηρία Λεονάρδου, Β? Ανδρικού ρόλου (Δημήτρης Πουλικάκος) Β? Γυναικείου ρόλου (Θέμις Μπαζάκα), Ειδικό Βραβείο (Σταύρος Ξαρχάκος)
ψηφίστηκε στο Internet movie database 1η δημοφιλέστερη ελληνική ταινία για το 2000

Η δυνατή και συναισθηματική σχέση του Κώστα Φέρρη με το ρεμπέτικο και την ιστορία του, χρονολογείται από τα παιδικά του χρόνια. Έζησε πολλές στιγμές κοντά σε δημιουργούς, μίλησε μαζί τους για γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους και το τραγούδι, μελέτησε στοιχεία και ντοκουμέντα. Έτσι διαμόρφωσε μια ολοκληρωμένη άποψη και την έδωσε στον κόσμο μέσα από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία “Ρεμπέτικο”, από το θεατρικό έργο “Ρεμπέτικο Μυστήριο” και τελευταία από το όμότιτλο βιβλίο του (Ρεμπέτικο) όπου, μέσα από τις 290 σελίδες του βιβλίου του, επιχειρεί μια άλλη παρουσίαση και ανάλυση για το ρεμπέτικο και τους πρωταγωνιστές του.

Η πρώτη έμπνευση για το κεντρικό θέμα της ταινίας όπως αναφέρει ο Κώστας Φέρρης, ήρθε στα χρόνια της ρεμπετολογικής του ενασχόλησης, το 1958, με την περιγραφή της κηδείας της Μαρίκας Νίνου που του έκανε ο φίλος του και εν ρεμπετολογία συνάδελφος Κώστας Καζάκος.

Το ξαναδα χθες για 2η φορα…Απιστευτη ταινια…Προσκυνω τον Κωστα Φερρη που εφερε σε περας αυτο το φιλμ.

η σκηνη της κηδειας στο φιναλε ειναι απο τις πιο δυνατες σκηνες του ελληνικου σινεμα και οχι μονο, δεν ξερω και γω ποσες φορες εχω τα τελευταια χρονια χωσει να τη δω μεμονωμενη…

εχω να το δω την ταινια ολοκληρη απο την αλλη αρκετα χρονια-το εχω και απο μια εφημεριδα κτλ- αλλα δεν εχει μειωσει την αξια του μεσα μου, οντως απο τις καλυτερες ελληνικες ταινιες που εχουν γυρισθει, με τη μουσικη να εκφραζει και να σκιαγραφει την πορεια της χωρας μεσα στο χρονο, ενω πελωριο \μ/ στη Μαρικα…

http://www.youtube.com/watch?v=ZGHLL6cKdV4
+
ισως το καλυτερο σαουντρακ σε ελληνικη ταινια και στην ολιγολεπτη αν θυμαμε καλα εμφανιση του Ασιμου ως ξωτικο στην αρχη της ταινιας διπλα σε Τζουμα…

Θα σας τη σπάσω φαντάζομαι, αλλά ΠΟΛΥ υπερτιμημένη ταινία. Δυστυχώς δηλαδή, γιατί όταν την είδα πριν από κάποια χρόνια περίμενα να τα δω όλα και τελικά στο τέλος ήμουν λίγο πολύ :|. Το κύριο μείον είναι οι ερμηνείες που είναι μάλλον άψυχες για ένα τέτοιο θέμα, δε βγάζουν αυτή τη λαϊκή μαγκιά που θα ήθελα, ενώ και η σκηνοθεσία πέρα από το “υπερπαραγωγή” του πράγματος δεν είναι και καμιά τρομερή έμπνευση. Συμφωνώ πάντως ότι το σάουντρακ είναι η θεΐλα η ίδια ε.

τραβα στον Τεντ Μποσμπυ σου εσυ, αδεΛφη…

Αυτό πραγματικά δε χρειαζόταν.

πιστευω πως ενας κοινος γνωστος μας φταιει που ισως η ταινια δεν σου εκανε την εντυπωση που επρεπε, αλλα θα ελεγα να της εδινες αλλη μια ευκαιρια…

δεν θυμαμε λεπτομεριες πολλες, καποιες ερμηνειες δυνατες ομως της ειχε-Mπαζακα, Βανιτα και βεβαια η Λεοναρδου και ο παντοτε θεος Καλογεροπουλος- + το κλιμα που εμενα με επεισε για την ‘φυση’ των παλιων ρεμπετιδων κτλ…η σκηνοθεσια παλι, αποσο θυμαμε αλλα και διαβασα πριν λιγο και αλλου και επιβεβαιωθηκα, χαρακτηριζεται απο αρκετα πολυ δυνατα μονοπλανα που σε βυθιζουν ολο και πιο ευκολα στην ατμοσφαιρα του παλκου και της ‘αλητειας’ των πρωταγωνιστων και της μουσικης τους…η αληθεια ειναι πως το εχωσα τωρα για δοςνλοαδ γτ δν βρισκω το dvd απο την εφημεριδα και μου δημιουργηθηκε η αναγκη να το ξαναδω…

τεσπα, περαν του οτι εισαι αδεΛφη, ξαναδες το λεω, ισως σου κανει αλλη εντυπωση…αλλα και να μην, δεν πειραζει, γουστα ειναι αυτα, σ’αρεσουν οι αντρες και ολα οκ…:smiley:

Ωραια ταινια :slight_smile: Η Σωτηρια Λεοναρδου ειναι απλα εξαιρετικη.Μια απορια εχω κι οποιος δυναται,ας με διαφωτισει παρακαλω…Στη ταινια λεγεται οτι παιζει και ο Νικολας Ασιμος.Την εχω δει τουλαχιστον 3 φορες αλλα Ασιμο δεν ειδα ουτε για δειγμα.Εαν εμφανιζεται,ας μας πει καποιος ποτε ακριβως,σε ποια σκηνη γιατι θα σκασωωωω:evil:

lupin γαμας λεμε

αυτο με τα μονοπλανα το παρατηρησα κ εγω χθες κ με αφησαν μαλακα , ειδικα στις σκηνες που παιζει η κομπανια ειναι να βγαλεις κ να στριψεις 8φυλλο

τεραστια ταινια,αγαπαμε γρακχο κ δεν του λεμε τπτ :wink:

ελα αποψε στου θωμα κ ολο το soundtrack γαμαει…

να το δειτε ολοι εδω μεσα που δεν το εχετε δει , κ αφηστε κυνοδοντες και λοιπες ταινιες που τις θεοποιουν τα ΜΜΕ για να εχουν να φανε λιγο ψωμακι οι κριτικοι

αντε !!!

Να πω την αλήθεια ότι κι εμένα σε επίπεδο ερμηνειών δεν με άρεζε και πολύ(ειδικά η κόρη του Φέρτη… Κάνει την κόρη Κόπολα στο GF3 να κερδίζει οσκαρ).
Αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας, με αποκορύφωμα το φινάλε, σβήνουν τις όποιες χλιαρές ερμηνείες…

Ρε αφήστε τα ρεμπέτικα και ζεϊμπέκικα και ελάτε στο thread του θεού του Αγγελόπουλου να μάθετε τι σημαίνει μονόπλανο, να σας φύγει η μαγκιά λέμε…

άντε!!!

On topic:

Το “Ρεμπέτικο” είναι εκπληκτική ταινία, δεν το συζητάμε. :stuck_out_tongue:

ταινιαρα

ο λουπιν φυσικα τα λεει καλυτερα απο εμενα:):

“το κλιμα που εμενα με επεισε για την ‘φυση’ των παλιων ρεμπετιδων κτλ…η σκηνοθεσια παλι, αποσο θυμαμε αλλα και διαβασα πριν λιγο και αλλου και επιβεβαιωθηκα, χαρακτηριζεται απο αρκετα πολυ δυνατα μονοπλανα που σε βυθιζουν ολο και πιο ευκολα στην ατμοσφαιρα του παλκου και της ‘αλητειας’ των πρωταγωνιστων και της μουσικης τους”

και η κομματαρα της ταινιας
(στιχοι Νικος Γκατσος)

[SPOILER]http://www.youtube.com/watch?v=ZGHLL6cKdV4[/SPOILER]

[B]http://www.youtube.com/watch?v=QR4avmuBDhY&feature=related[/B]

[B]Ολοι αποψε στου Θωμα.[/B]

(ναναι καλα ο Γ.Α. που μου ειχε δωσει το dvd πριν χρονια…που να το κατεβαζεις απο pirate bay κλπ κουραση)

[B]καυλιαρη λουπιν αυτο για παρτη σου ρε αληταρα !!![/B]

[B]http://www.youtube.com/watch?v=epWY3qDGow8&feature=related[/B]

[B]\m/[/B]

ταινια για μορτηδες

http://www.youtube.com/watch?v=5pzf0UE4ogk&feature=related

αξεχαστη και αειμνηστη Βανιτα…

και το ξεκινημα με το χερι να κανει στο πλαι τις χαντρες…

τι ταινια εκανε ρε πστ μου ο φερρης

σεναριο
παραγωγη
σκηνοθεσια

πρεπει να του αναψουμε πολλες λαμπαδες…

Μια κομματαρα για το τελος

[B]http://www.youtube.com/watch?v=v8XCU4uIueg[/B]

[B]και στιχοι-γαμησε τα[/B]

[SPOILER]Που να’ βρω τέσσερα σπαθιά
και μια λαμπάδα στη γροθιά
φωτιά να βάλω σήμερα
και να τον κάψω σίγουρα
τον κόσμο αυτόν π΄ αγάπησα
και μ΄ άφησε και σάπισα

• και σάπισα

Στης πίκρας τα ξερόνησα
το δάκρυ μου κοινώνησα
και στης ζωής τη φυλακή
που δεν υπάρχει Κυριακή
ποτέ μου δε λησμόνησα
τη μοναξιά τη φόνισσα

• τη φόνισσα

Κι εσύ που ήλθες μια βραδιά
να μου ζεστάνεις την καρδιά
με πέταξες αλίμονο
στο μαύρο καταχείμωνο
με πρόδωσες και μ΄ έφτυσες
ήσουν χαρά και ξέφτισες

• και ξέφτισες

Που να’ βρω τέσσερα κεριά
και στη ψυχή μου σιγουριά
φωτιά να βάλω γρήγορα
και να τον κάψω σήμερα
τον κόσμο αυτό π΄ αγάπησα
και μ΄ άφησε και σάπισα

• και σάπισα

αγάπησα
και σάπισα…[/SPOILER]

\m/

Δεν έχω δει την ταινία, δεν έχω άποψη, αλλά:

Κ εγώ ομολογώ δεν έχω δει την ταινία - μόνο αποσπασματικά. Πάραυτα το soundtrack είναι ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟ! Διπλό βινύλιο που κληρονόμησα από πατέρα, μεγάλη, τεράστια δουλειά! Καίγομαι καίγομαι, Μάνα μου Ελλάς, Το Δίχτυ… Εξαιρετική μουσική, ερμηνείες με πάθος κ μια Σωτηρία Λεονάρδου που αναδείχτηκε (δικαίως) από κει. Τραγούδησε βέβαια κ Νικόλα Άσιμο - μεγάλη τραγουδίστρια… Κ ο Δημητράτος επίσης φωνάρα (χάθηκε μετά).

Με ψήσατε και το είδα πάλι χθες το βράδυ μετά από πεντε-έξι χρόνια. Το εκτίμησα πολύ περισσότερο. Με έβαλε για τα καλά μέσα στην κουλτουρα του ρεμπέτικου και την ατμόσφαιρα της εποχής. Εκπληκτικές ερμηνείες. Οι κοινωνικές συνθήκες που γεννησαν το Ρεμπέτικο, η άνοδός του και η πτώση του μέσω της “εμπορευματοποίησής” του μέσα από μια ταινία που καταφέρνει να μην χάσει στο δραματουργικό κομμάτι λόγω των πολλών τραγουδιών. Μιας και έχω πρόσφατο και τον “Θίασο” λετε να κάνω ένα πολ; Έτσι για να γινεται κουβεντα… :stuck_out_tongue:

Ρε Γράκχε, ειλικρινά τι λες; Οι ερμηνείες είναι από τις πιο ψυχωμένες που έχουμε δει σε ελληνική ταινία, λες και βλεπεις αληθινούς ρεμπέτες…

o Gracchus θα το ξαναδει και θα κανει κωλοτουμπα, i bet :stuck_out_tongue: