Ελληνικη οικονομική κρίση/δντ/νεα μετρα

:lol2::lol2::lol2:

αυτή η ατάκα πρέπει να μείνει.!!

Φετος πιστευω επειδη θα τρεχει για να σωθει θα κανει παγκοσμιο ρεκορ :slight_smile:

Λοιπόν, είχα υποσχεθεί από προχθες να απαντήσω σε αυτά τα ποστς γιατί θέτουν μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα -ειδικά του metal militia:

Πριν από το ? υπήρχε το Ecu, μία λογιστική μονάδα που χρησιμοποιούνταν από την ΕΕ για να ενοποιούνται κάπως τα οικονομικά στοιχεία των χωρών μελών. Φανταστείτε ακόμα και σε μία ένωση 12 χωρών όπως ήταν η ΕΕ πριν 20 χρόνια, να πρέπει να ενοποιούνται στοιχεία από 12 διαφορετικές χώρες με τα νομίσματα τους να είναι καθημερινά σε ελεύθερη διακύμανση…
Tο Εcu ήταν ένα “καλάθι νομισμάτων” όπου τα νομίσματα των χωρών μελών συμμετείχαν σταθμισμένα: To Mάρκο αντιστοιχούσε περίπου στο 1/3 του καλαθιού, το Γαλλικό φράγκο στο 20%, η Δρχ. ούτε στο 1%
Για να προετοιμαστεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση και το πέρασμα σε κοινό νόμισμα και για να αποφέυγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στα νομίσματα των χωρών υπήρχε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΕRM) όπου καθοριζόταν μία κεντρική ισοτιμία ανάμεσα στο κάθε εθνικό νόμισμα και το Ecu, και ένα πλέγμα από ισοτιμίες ανάμεσα στα νομίσματα (π.χ. Δρχ/Μάρκο). Υπήρχαν όρια διακύμανσης από αυτή την κεντρικά καθορισμένη ισοτιμία, ένα νόμισμα δεν μπορούσε να αποκλίνει προς τα πάνω ή προς τα κάτω περισσότερο από 2,25%. Οι Ιταλοί είχαν εξασφλίσει μία εξαίρεση και για την πληθωρισμένη λιρέττα το όριο αυτό ήταν 6%.

Για τις υπόλοιπες χώρες που πέρασαν στο ? την 1/1/1999, οι ισοτιμίες μετατροπής ήταν αυτές της 31/12/1998. Για την Ελλάδα που μπήκε την 1/1/2001 καθορίστηκε τον Ιούνιο του 2000.

Είναι σαφές πως η Ελλάδα έκανε έναν αγώνα δρόμου όλη τη δεκαετία του '90 για να καταφέρει να πετύχει τον “Εθνικό Στόχο” της συμμετοχής στο ?, ξεκινώντας από μειονεκτική θέση αφετηρίας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Ξεκίνησε την δεκαετία με πληθωρισμό κοντά στο 20%. Τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και η κυβέρνηση Σημίτη έκαναν μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τον πληθωρισμό (κυρίως) αλλά και να μπορέσει η χώρα να πιάσει τα υπόλοιπα κριτήρια που έθετε η συνθήκη του Μάαστριχτ για ένταξη στο ?. Το κακό (βλέποντας από την σημερινή μας θέση προς τα πίσω) είναι πως -ειδικά επί Σημίτη- υπήρξε μεγαλύτερη έννοια στο να “φέρουμε τα νούμερα εκεί που πρέπει” παρά στο να γίνουν δομικές αλλαγές στην οικονομία που να διασφαλίζουν πως τα νούμερα θα παραμείνουν εκεί μακροπρόθεσμα. Το σκεπτικό ήταν “να μπούμε στο ? και μετά τα φτιάχνουμε”.
Επίσης είναι γνωστό πως οι Ελληνικές κυβερνήσεις παραδοσιακά υποτιμούσαν την δραχμή για να καθιστούν τα Ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα και τον τουρισμό πιό φτηνά και να εξισορροπούν κάπως ελλείμματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας που οφείλονταν σε δομικούς λόγους, στο πως η οικονομία μας ήταν οργανωμένη.
Ο Σημίτης τον Μάρτιο του '98, γνωρίζοντας πολύ καλά όλα αυτά, προχώρησε στην υποτίμηση για να επιτρέψει στην οικονομία να χρησιμοποιήσει μία τελευταία φορά πριν την ένταξη στο ? αυτό το “εργαλείο”. Ο ίδιος άλλωστε έιχε κάνει και την προηγούμενη υποτίμηση της δραχμής με κυβερνητική απόφαση το φθινόπωρο του '85 ως υπουργός οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αν και εκείνη την εποχή, τον Μάρτιο του '98, η αρχική μου -λόγω πίστης στις αγορές και απέχθειας στις κυβερνητικές παρεμβάσεις- αντίδραση απέναντι στην υποτίμηση ήταν αρνητική, κοιτάζοντας πίσω από την θέση που βρισκόμαστε σήμερα, τον καταλαβαίνω τον Σημίτη:
Ήθελε να αγοράσει χρόνο για την χώρα, να την βάλει στο ? με κάπως χαμηλότερη ισοτιμία ώστε μετά να προλάβει ενδεχομένως να κάνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε. Αυτές δεν έγιναν βέβαια ποτέ, οι τεχνοκράτες συνεργάτες του Σημίτη που προσπάθησαν να προωθήσουν μεταρρυθνίσεις στο ασφαλιστικό (Σπράος, Γιαννίτσης) χλευάστηκαν και κατασπαράχτηκαν από το “βαθύ ΠΑΣΟΚ” αυτό που τότε έχτιζε γήπεδα μπάσκετ με δημόσιο χρήμα στην εκλογική του περιφέρεια και σήμερα πάει να μας πάρει και τα σπίτια μας…
Αξιομνημόνευτο είναι πως η ΝΔ τότε το '98, αντί να πάρει μία θέση απέναντι στην υποτίμηση με οικονομικές θέσεις, έκανε μήνυση στον Σημίτη! Όπως είχε σχολιάσει κάποιος τότε, όταν ένα κόμμα έχει διώξει όσους οικονομιλόγους είχε και #1 σύμβουλος του Καραμανλή είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος (καθηγητής της νομικής) λογικό είναι να κάνει αυτό που ξέρει: Mήνυση αντί για θέσεις οικονομικής πολιτικής! :lol:

Σχετικά με το αν “βγήκαν χοντρά λεφτά” από κάποιους με την υποτίμηση και το αν “ήταν και ο Σημίτης μέσα στο κόλπο” που γράφτηκε:
Προφανώς και σε κάθε περίπτωση υποτίμησης από την κυβέρνηση, μακριά από τις αγορές, υπάρχουν τεράστια περιθώρια σε αυτούς που έχουν πληροφόρηση “από μέσα” να βγάλουν πολλά λεφτά! Ένας παραπάνω ηθικός λόγος να μην καθορίζονται οι ισοτιμίες με διοικητικές αποφάσεις αλλά στην αγορά. Όμως: Mε δεδομένες τις συνθήκες τις εποχής και πως βρισκόμασταν σε μία μοναδική στην ιστορία διαδικασία εγκατάλειψης ενός νομίσματος και ένταξης σε νομισματική ένωση, μπορώ να καταλάβω το μακρο-οικονομικό σκεπτικό του Σημίτη. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν κερδοσκόπησε. Η αλήθεια είναι πως αν έφυγε από πρωθυπουργός πλουσιότερος από ότι ήταν πριν, κάνει πολύ καλή δουλειά στο να το κρύβει αντίθετα με τους πρώην υπουργούς του!

βασικα βαρεθηκα να τα συζηταω βαρεθηκα να ακουω ειδησεις…μια λυση υπαρχει…

ξεσηκωνεσαι, ριχνεις τους γερμανοτσολαδες της κυβερνησης διωχνεις και το δντ…περνας καποια πολυ δυσκολα χρονια αλλα διατηρεις την αξιοπρεπεια σου σαν λαος και την περηφανεια σου…δεν ξεπουλας τα παντα και δεν θα σε ελεγχει κανεις…

Mε όλες τις επιφυλάξεις που πρέπει να έχει κανείς απέναντι σε ό,τι δημοσιεύεται στο “Βήμα”, το γιατί δημοσιεύεται τώρα κλπ. το συγκεκριμένο άρθρο έχει πολύ ζουμί για την πορεία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, το πως λειτουργεί (ή καλύτερα δεν λειτουργεί!!!) ο ΓΑΠ και η κυβέρνηση κλπ.

Άλλη μια βρωμιάρικη και συκοφαντική, αλλά προπάντων πασοκτζήδικη και κυβερνητική επίθεση της συγκεκριμένης φυλλάδας προς το ΚΚΕ. Συνηθισμένα πράματα. Απώτερος σκοπός τους είναι να φτιάξουν και κλίμα για την απεργία και την περικύκλωση της βουλής που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ.

Μπήκα για να το ποστάρω το άρθρο. Λέγονται φοβερά πράγματα αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε αν πρόκειται για αλήθειες ή για μισές αλήθειες, αν προτιμάτε καλύτερα για κάποιο μέρος αλήθειας. Κρίσιμο διήμερο τετάρτη-πέμπτη, πρέπει να τους διώξουμε αρχικά και κατόπιν βλέπουμε το μετά…

εντιτ. http://www.youtube.com/watch?v=eWFSo8pjzsw

Άσχετο με το κλίμα της κουβέντας εδώ, αλλά ας μοιραστώ με τους φίλους φορουμίτες [U]αυτή[/U] την ανούσια αμπελοφιλοσοφημένη ανάρτηση στο blog μου , σχετικά με τα “θετικά” της οικονομικής κρίσης. :slight_smile:

υποθετω οτι αυτο ειναι το θρεντ που λεει ο mule. Ειπα να το συζητησουμε αλλη φορα γιατι απλα δεν εχω χρονο. Και γραφω για να μην νομιζεις οτι το αποφευγω.

Απλα σε αυτα που ειπα για σχεδιο δεν ξερω γιατι σου φανηκαν αστεια. Οπως θα ξερεις ο κοσμος ειναι σε φαση αναδιαμορφωσης των δυναμεων του και αν η ευρωπη (δηλαδη η γερμανια) δεν σηκωσει τωρα το αναστημα της για να βαλει για τα καλα του ορους της στο παιχνιδι σε καποια χρονια θα ειναι για τους ασιατες οτι ειναι οι ελληνες σημερα για τους ευρωπαιους.

Και στο θετω απολυτως ξεκαθαρα… Με τον τροπο που υπαρχει διαπλοκη και διαφθορα στην ελλαδα , στην γερμανια (και σε αλλες χωρες) οχι δεν υπαρχει. Υπαρχει περισσοτερη αξιοκρατια και δικαιοσυνη , και μεριμνα και για τους πιο αδυναμους και ευκαιριες περισσοτερες για ολους.

προφανώς εσένα σε ενδιαφέρει μόνο το γερμανικό κράτος ,η ευημερία του και τίποτα άλλο.στα @@ αν γαμάει ολόκληρους λαούς το “σχέδιο” της μέρκελ. α, και οι γραφικές δηλώσεις που έκανες ξεπερνάνε και τα πιο γραφικά μου ποστ για τους manowar.

αληθεια ειναι αυτο.Πιο πολυ με ενδιαφερει η ευημερια της γερμανιας. Ανοιχτα και ξεκαθαρα στο λεω. Αλλα για ποιες δηλωσεις αναφερεσε???

αναπαράγω κάτι που θεωρώ πολύ εύστοχο σχετικά με την κρίση/πολιτική/σήμερα/μελλον :

‘’«Το εκτυλισσόμενο σενάριο ΓΑΠ προωθεί εθνικές αρμοδιότητες στους “ξένους που γνωρίζουν καλύτερα” όπως γινόταν κατά τις μεγαλύτερες περιόδους της νεώτερης ιστορίας.
Το σενάριο επικράτησης του Σαμαρά μυρίζει έντονα καταστροφή τύπου ΄97, ΄22, ΄74…
Το σενάριο της Αριστεράς μυρίζει εκτροπή τύπου ΄46 και ΄65.
[B][SIZE=“2”]Το σενάριο που λείπει θα ανήγαγε τους Έλληνες σε πρωταγωνιστές από κομπάρσους της ίδιας της Ιστορίας τους…[/SIZE][/B]»

πιο γραφικό κι από μένα με baby oil.

*το μας ως προς τι?

και επίσης κάνεις και την παλαβή όταν σε ρωτήσαν για το δημοσίευμα της μπιλντ.
κράζεις τις “γελοιότητες” και τις “γραφικότητες” των ελλήνων και των ελληνικών μέσων, όμως δε βλέπω να μιλάς για τα αντίστοιχα δικά σας. ωραία η παραπληροφόρηση που κάνουν τα μμε σας για το ότι οι έλληνες δε πληρώνουν φόρους??? ωραίο το εξώφυλλο με την αφροδίτη της μήλου??? ή αυτά είναι λογικό να συμβαίνει επειδή σας χρωστάμε?? και στη τελική πόσα δώσατε και πόσα θα πάρετε??? και τι λεφτά δώσατε??? δικά σας ή των “αγορών”?? γιάτί έχω την εντύπωση ότι δανειζόστασταν, και τα δανείζατε με τη σειρά σας σε εμάς με μεγαλύτερο επιτόκιο δηλαδή. αερά δηλαδή πουλάτε. τοκογλυφία.ε?

το αρθρο της μπιλντ φιλε το διαβασα. δεν λεει τιποτα αξιο σχολιασμου. Λεει για μια γιαγια η οποια ηταν παντρεμενη με ενα ξαδερφο του ωναση και δεν εχει μεριδιο στην κληρονομια αλλα παιρνει 300 ευρω. Δεν κανω καμια παλαβη δεν εχω κατι να σχολιασω σε αυτο. Μη βιαζεσαι να βριζεις αν δεν σκεφτεσαι πρωτα η δεν ξερεις για τι πραγμα μιλας. (το κανω και εγω μερικες φορες και ειναι λαθος)

Δεν ξερω γιατι τα σχολια μου τα βρισκεις γραφικα. Δεν ειναι γραφικα. Ειναι απαραδεκτο αυτο που γινεται με τα σχολια. Ειναι υπουλο και δεν μου αρεσει να υβριζεται το γερμανικο εθνος απο αλητες.

Τωρα για ποια παραπληροφορηση μιλας??? Ορθοτατα κρινουν τα γερμανικα μεσα καποια πραγματα… μα καλα θα με τρελανεις??? οι ελληνες πληρωνουν φορους???
μηπως δεν καινε και τα δαση για να τα καταπατησουν???

Τα λεφτα που δωσαμε ειναι δικα μας. Τα βγαζουμε μεσα απο σκληρη εργασια δουλευοντας οργανωμενα και υπομονετικα. Ειναι δικα μας προφανως οχι των αγορων και τα κερδιζουμε δικαια .

Μαλλον δεν εχεις ιδεα πως δουλευει το παγκοσμιο χρηματοπιστοτικο συστημα και λες μπουρδες που ακουσες στον αυτια και τον χαρδαβελα και τους αλλους υπεροχους ελληνες δημοσιογραφους. Τιποτα κακο δεν εχει κανει η γερμανια. Κοιταει το μακροπροθεσμο καλο της οπως οφειλει να κανει μια σοβαρη χωρα απεναντι στους εντιμους πολιτες της.

Θα μπορουσα να σου απανταω εναν χρονο. Δεν νομιζω οτι η αντιπαραθεση βγαζει πουθενα. Εχεις απολυτο αδικο (κατα την γνωμη μου) σε ολα οσα λες.

@kreatorhell

μια χαρα φόρους πληρώνει ο μεροκαματιάρης έλληνας.και δουλεύει και πιο πολύ από τον μέσο ευρωπαίο εργαζόμενο.

τα άρθρα της BILD τα θεωρείς ορθά?

Καθημερινά εδώ και 2 χρόνια, δέχομαι ρατσισμό από Γερμανούς συναδέλφους που δημόσια αποκαλούν εμένα, τον πατέρα μου, τον παππού μου, τους φίλους μου και όλους τους Έλληνες τεμπέληδες. Τη στιγμή που όλοι αυτοί (και εγώ μαζί) δουλεύω/δουλεύουμε το διπλάσιο από αυτούς. Και μάλιστα, η βαρβαρότητα τους φτάνει σε τέτοια όρια που δικαιολογούν το ξεζούμισμα του φτωχού κόσμου για μία κρίση που είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης του 08 και της πολιτικής της Ε.Ε. εδώ και 10 χρόνια. Εσύ είσαι ο πολλοστός που το λέει και μάλιστα το είπες μέχρι και στον τυχαίο Έλληνα που βρήκες στο τόπικ του Ολυμπιακού.

Το παρακάτω το έβγαλε Γερμανικός οργανισμός. Σου προτείνω να του ρίξεις μια ματιά. Ναι, είναι αριστερών πεποιθήσεων οργανισμός τα στοιχεία του όμως πολιτικώς αχρωμάτιστα και απολύτως αληθή. Σε παρακαλώ ρίξε τους μια ματιά και αν επιμένεις πως αυτές οι απόψεις σου δεν είναι προκαταλήψεις και αδικαιολογήτως προσβλητικές γενικεύσεις, τότε συνεχίζουμε την κουβέντα μας για το τι σχέδιο έχει η Μέρκελ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

edit:
Και αυτό εδώ σε παρακαλώ διάβασε το. Μιας και είδα πως υποστήριξες το να κοιτάζει η Γερμανία αποκλειστικά τα συμφέροντα της και να μη την ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των εταίρων της και όσων την στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

οσο για το εξωφυλλο της αφροδιτης της μηλου πραγματικα ενα εχω να πω…
ολα τα χε η μαριωρη ο φερετζες της ελειπε…
Αυτο εσενα δηλαδη ειναι το προβλημα σου??? το εξωφυλλο που το 95% ουτε το εχει δει να καταλαβει τι παιζει και τι μηνυμα εδινε… Η αποθεωση της πανηλιθιοτητας…

Μα απο ολα αυτα που ειπες φιλε μου , και δεν εχω κανενα λογο να σε κακολογω, εχεις το δικαιωμα να πιστευεις οτι θες , αυτο που μου εκανε πιο πολυ εντυπωση ειναι το οτι ειπες η υπονοησες οτι οι ελληνες πληρωνουν τους φορους τους…
Απιστευτο!!!

Θα αργησω να ξαναμπω στο φορουμ λογω υποχρεωσεων , οταν ξαναμιλησουμε διαδικτυακα καλο θα ειναι τα σκεφτεις λιγο ολα αυτα…

Και υπομονη!!! Δεν πρεπει να μας καταβαλει ο πανικος ποτε!!!

δεν είναι γραφικό εξώφυλλο αυτό δλδ ε???

δηλαδή το να κριθεί κάποιος ως αλήτης ή καλός άνθρωπος έγκειται στο κατα πόσο κριτικάρει ή μιλάει άσχημα για το γερμανικό κράτος???

ναι ρε μεγάλε,οι μαλάκες οι έλληνες πληρώνουν τους φόρους τους! welcome to reality! το ότι υπάρχουν πολλά λαμόγια που την γλυτώνουν δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα πιο πολλοί μαλάκες που τα σκάνε στο κράτος.

Μη βιαζεσαι να βριζεις αν δεν σκεφτεσαι πρωτα η δεν ξερεις για τι πραγμα μιλας. (το κανω και εγω μερικες φορες και ειναι λαθος)
ψάξου καλύτερα λίγο και μην λες τις μπούρδες που ακούς στον γερμανό αυτιά και στον γερμανό χαρδαβέλα. καλά κάνει η γερμανία και κοιτάζει το μακροπρόθεσμο καλό της και το μόνο που την νοιάζει είναι πως θα πατήσει επί πτωμάτων. κοιτάζει πως θα εκμεταλευτεί την δυσχερέστατη κατάσταση που είναι η ελλάδα για να δει τι οφέλη μπορεί να έχει η ίδια ως κράτος από αυτό. για σας τους γερμανούς καλά κάνει. αλλά για μας τους έλληνες είναι απλά ένας τοκογλύφος που μας πατάει στο λαιμό. οπότε έχουμε το δικαίωμα να κριτικάρουμε και να μιλάμε όπως θέλουμε για ένδοξο γερμανικό κράτος. α,και προσέχεις τι λέω ε? κρατος, όχι έθνος. εγώ δεν τσουβαλιάζω όλους τοθς γερμανούς. επειδή εσυ είσαι γραφικός και εθνικόκαυλος δε σημαίνει ότι όλοι οι γερμανοί είναι.

α,και θα μπορούσα να σου απαντάω ενάμιση χρόνο.

φιλε μου ειλικρινα δεν εχω τον χρονο τωρα να το διαβασω… απο μια επιπολαιη ματια μου φαινεται οπως ειπες αριστερων πεποιθησεων…

Τωρα απο προσωπικη εμπειρια που εχω και στις 2 χωρες θα σου πω οτι κατα την αποψη μου οι γερμανοι δουλευουν το τριπλασιο χρονο σε ποσοτητα και το 30πλασιο σε ποιοτητα.

Θα το διαβασω ομως και θα επνελθω!!!

σε παρακαλω μην κανεις προσωπικες επιθεσεις…εχω το δικαιωμα να ειμαι οτι θελω και να αξιολογω τα πραγματα οπως μου αρεσει…

και οχι!!! προφανως και δεν εχεις κανενα δικαιωμα να κριτικαρεις την στιγμη που λες ψεματα και ειρωνευεσαι…Εκτος αν δεν καταλαβαινεις την θεση που ειναι η χωρα σου…

ειλικρινα δεν προλαβαινω να απαντησω αλλο… θα επανελθω μια αλλη φορα στην συζητηση!!