Ελληνικη οικονομική κρίση/δντ/νεα μετρα

Εγώ δε συμφωνώ σε πολλά πράγματα που έχουν ειπωθεί, δε θεωρώ κανέναν περισσευούμενο και αν κάποιος δεν αποδίδει στη δουλειά του είναι ευθύνη αυτού που οργανώνει την εργασία να τον μετακινήσει σε αποδοτικότερη θέση. Δεν είναι ότι έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το εργατικό δυναμικό. Αλλά το βάζω στην άκρη αυτό το θέμα και πάω με τα νερά σας. Περισσεύουν λοιπόν κάποιοι. Να πούμε το 30% των δημοσίων υπαλλήλων; Σας κάνει;

Η μισθοδοσία των ΔΥ αποτελεί το 11% του ΑΕΠ. Το 30% αυτής (υποθέτωντας ότι αυτοί που περισσεύουν ισοκατανέμονται στις μισθολογικές βαθμίδες) είναι το 3,3% του ΑΕΠ;

Πόσο % του ΑΕΠ είναι το χρέος της Ελλάδας είπαμε;

Αξίζει, ειλικρινά, η συζήτηση που κάνετε; Αξίζει, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, το ανάθεμα που ρίχνετε σε “40ηδες με παιδιά” που θα “θυσιαστούν για τα εκατομύρια των άλλων πολιτών”; Μήπως η συζήτηση αυτή βολεύει πολύ για να καλυφθούν άλλα κενά;

Οι πρώτοι που πρέπει να φύγουν, αφού πληρώνονται χωρίς να παράγουν κάτι (θετικό), είναι οι βουλευτές, και ειδικά οι συγκυβερνητικοί + υπουργοί. Αποτυχημένα ανθρωποειδή που ούτε στα κόμματά τους δεν μπορούν να βάλουν τάξη, και έχουν χρέη παντού. Ας τους αλλάξουμε, μήπως άλλοι, πιο ικανοί - αν βρεθούν (του κίναιδου, πόσο χειρότεροι να υπάρχουν…) - βάλουν τάξη στο δημόσιο, με ελάχιστες απολύσεις (για την ακρίβεια, πρέπει να απολυθούν αρκετά λαμόγια, και αν χρειαστεί να προσληφθούν στις θέσεις τους άλλοι πιο αξιοκρατικά).
Υπάρχει μια σειρά που πρέπει να ακολουθηθεί :wink:

την έχουμε ξανακάνει εμείς αυτή τη συζήτηση αλλά κάθε φορά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το πόσο διαφωνώ με αυτό που λες

και επίσης η κουβέντα περί μείωσης του αριθμού των Δ.Υ. δεν αφορά το ΑΕΠ αλλά πως το ο προϋπολογισμός θα γίνει πλεονασματικός. Μάλιστα η μείωση κατά 30% είναι πολύ αισιόδοξη εκτίμηση.

Δε γίνεται όμως όποτε πιάνουμε ένα θέμα, να λέμε “υπάρχουν και σημαντικότερα και βολεύει εμείς να μιλάμε για αυτά κι όχι για τα σημαντικότερα”. Δηλαδή δεν γίνεται να μιλάμε για όλα; Το χρέος του δημοσίου δεν το έκαναν οι δ.υ. αλλά μέσω αυτών θα σβηστεί. Η δημιουργία ενός πιο efficient δημοσίου είναι αυτή τη στιγμή η μόνη λύση για να ξεπληρωθεί το χρέος του δημοσίου.

Κι εγώ μπορεί να μην είμαι αυτός που δημιούργησε τα χρέη του πατέρα μου, αλλά αφού αυτά επιβαρύνουν πλέον εμένα και την οικογένεια μου κι εγώ πρέπει να δω πως θα τα καλύψω. Και πρέπει να κάνω την αυτοκριτική μου και να οργανωθώ καταλλήλως και να με υπερασπίσω (αν το χρέος δεν το δέχομαι).

Σύμφωνοι, δεν ήταν ο πολεοδόμος αυτός που έκανε το 140% χρέος, αλλά αυτός καλείται να δουλέψει με τρόπο που θα μειωθεί το χρέος. Αν συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε πριν (από ξύσιμο και φακελάκι μέχρι το να δουλεύει σκληρά 14ωρα για να κάνει αχρείαστες χαρτούρες που απαιτούν οι νόμοι μας) τότε, συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει ελπίδα.

Δεν την καταλαβαίνω την ένσταση σου. Είναι η 2η φορά μέσα σε λίγες ώρες που μου συμβαίνει (όπως και με τον BBB που ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί βολεύει τα συμφέροντα το να κριτικάρουμε τις 92 τροπολογίες που πήγαν να περάσουν νύχτα για θέματα που δεν χωράει ανθρώπου νους πως πρέπει να απασχολούν ένα κοινοβούλιο)

Τουλαχιστον μπορουμε να εχουμε την απαιτηση να μην πληρωνουμε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ συνδικαλιστες? Ας κανουμε τα στραβα ματια για τον υπαλληλο που μπηκε μεσω υπουργου σε καποιο ποστο, αλλα εστω τυπικα κανει τη δουλεια του, τηρει το ωραριο του, εξυπηρετει ενα Χ αριθμο πολιτων. Ο Φωτοπουλος σε συνεντευξη του στο “Κ” της Καθημερινης πριν μερικους μηνες (btw “ζηταω συγνωμη” που διαβαζω μεταξυ αλλων και Καθημερινη, γιατι ειδα κατι σχολια σε αλλο τοπικ απο καποιον σε καποιον επειδη ο δευτερος παρεθεσε κατι απο την Καθημερινη…) δηλωσε οτι παιρνει 1900 ευρω καθαρα (και ποιος ξερει ποσα αλλα με “αλλους τροπους”), ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ επειδη ασχολειται με τα συνδικαλιστικα

Είναι άλλο πράγμα ο πιο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας και είναι άλλο πράγμα οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ένστασή μου λοιπόν είναι ότι ακόμα και ένα 30% (ποσοστό που θεωρώ εξωφρενικό να ισχυριστεί κάποιος) των δημοσιών υπαλλήλων να είναι περισσευούμενοι, είναι ψύλλος στ’ άχυρα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε η αιτία της κατάρρευσης ούτε η σωτηρία του κράτους. Δεν καταλαβαίνω πώς από αυτούς θα σβηστεί στο χρέος όπως ισχυρίζεσαι. Και το χειρότερο είναι ότι δεν το ισχυρίζεσαι μόνο εσύ αυτό αλλά και ένα σωρό επίσημοι φορείς που κόβουν μισθούς και βάζουν εφεδρείες, με σκοπό να πετύχουν τι ακριβώς;

Φαντάζομαι ότι είστε όλοι τόσο γρήγοροι στο να στηλιτεύετε και τις τεράστιες αμοιβές των αφεντικών στον ιδιωτικό τομέα. Θα έχετε και νούμερα σχετικά με το πόσο επιβαρύνουν αυτές τις τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών (που επίσης τις πληρώνετε);

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις;

Οπότε ας το πούμε με ένα παράδειγμα:
Έστω ότι έχω μια επιχείρηση εστίασης με χ υποκαταστήματα και ψ προσωπικό. Όταν μπαίνω μέσα τι πρέπει να κάνω; να βάλω τον μάγειρα να σερβίρει και το σερβιτόρο να κάνει τον αποθηκάριο;
Όχι. Κλείνω κάποια καταστήματα που δεν αποδίδουν και απολύω υπαλλήλους κρατώντας τους πιο άξιους. Κάνω δηλαδή περικοπή των λειτουργικών εξόδων

Το χρέος θα αποπληρωθεί μόνο όταν τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα. Τόσο απλό.

Και επιτέλους δεν είναι μόνο το θέμα των Δ.Υ., αλλά μιας ριζικής αναδιάρθρωσης του κρατικού μηχανισμού που θα λειτουργεί πλέον χωρίς διαρροή εσόδων σε μίζες, λεφτά σε ημέτερους και σε διεφθαρμένους υπαλλήλους

Αλλά το ξαναλέω ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ αλλαγή νοοτροπίας του Έλληνα

Το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» έτσι όπως πάμε σύντομα θα αποδειχτεί ως κάτι να θυμόμαστε και να κλαίμε

Μα γιατί το χρέος πρέπει να σβηστεί από αυτούς; Δεν μπορεί να σβηστεί ΚΑΙ από αυτούς; Δηλαδη μόνο άσπρο ή μαύρο είναι τα πράγματα;

Και το τι δικαιολογία βρίσκουν οι επίσημοι φορείς για να κόψουν μισθούς, δεν βλέπω γιατί πρέπει να επηρεάζει εμένα και τις απόψεις μου. Αφού η μονιμότητα δεν είναι σημαντική, γιατί διαφωνούμε; Ας αρθεί και στην χειρότερη την επαναφέρουμε.

Εγώ σου αντιστρέφω το ερώτημα. Μήπως το να μη μιλάμε για τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου βολεύει κάποιους και κυρίως όσους βγάζουν λεφτά από αυτές;

Εκεί έχω την δυνατότητα να επιλέξω από ποιον θα αγοράσω την υπηρεσία. Στο δημόσιο και σε ό,τι επιλέγει το δημόσιο για μένα (από ταξιτζήδες, φαρμακοποιούς και μηχανικούς μέχρι και κατασκευαστικές εταιρείες και εξοπλισμούς) δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα.

Επίσης, τα Golden Boys των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών πληρώνονται τόσα γιατί τόσα και ακόμη περισσότερα φέρνουν πίσω στην εταιρεία τους. Το πρόβλημα είναι το πώς τα φέρνουν πίσω. Και στην Ελλάδα τα Golden Boys (για τα οποία φαντάζομαι αναφέρεσαι) τα φέρνουν πίσω γιατί έχουν τις γνωριμίες που χρειάζονται μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Το δημόσιο παραμένει το πρόβλημα δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα Golden Boys φροντίζουν όλοι οι Έλληνες να πληρώνουν ένα προϊόν που δεν θα το ήθελαν αλλιώς. Αν βγάλεις τον μεσάζοντα (κράτος), τότε τα Golden Boys θα πληρώνονταν για να ρίξουν την τιμή του προϊόντος.

Όταν η Siemens πλήρωνε τόσα λεφτά τον CEO της στην Ελλάδα, δεν το έκανε γιατί αυτός είχε managerial skills. Το έκανε γιατί είχε γνωριμίες στον κρατικό μηχανισμό και στα συνδικαλιστικά μεγάλων δημόσιων οργανισμών.

1. Μα … εσύ το είπες! Δεν το είπα εγώ:

Το χρέος του δημοσίου δεν το έκαναν οι δ.υ. αλλά μέσω αυτών θα σβηστεί. Η δημιουργία ενός πιο efficient δημοσίου είναι αυτή τη στιγμή η μόνη λύση για να ξεπληρωθεί το χρέος του δημοσίου.

1. Εγώ δεν είπα ότι η μονιμότητα είναι ή δεν είναι σημαντική. Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση και, να πω την αλήθεια, μάλλον μου είναι αδιάφορη από τη στιγμή που το δημόσιο λειτουργεί ως ο φορέας εξυπηρέτησης των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Είπα όμως ότι η δική μου άποψη είναι ότι η μισθοδοσία των ΔΥ δεν επηρεάζει το χρέος της χώρας. Μπορείς να έχεις άλλες απόψεις εσύ, αλλά θα ήθελα να μου τις δικαιολογήσεις και με κάποια στοιχεία.

2. Μα δεν είναι παθογένεια! Αυτό λέω. Έχω την εντύπωση ότι εσύ μου μιλάς για “αποτελεσματικότητα” ενώ εγώ σου μιλάω για τα έξοδα μισθοδοσίας. Μπορούμε να τα αποσυνδέσουμε αυτά τα δύο σε παρακαλώ;

Ωραία έστω ότι δεν θα σωθούμε. Πες μου λίγο γιατί να συνεχίσουμε να πληρώνουμε κάποιους οι οποίοι δεν δουλεύουν

Μια από τις βασικότερες ευθύνες του κράτους είναι να επιβάλλει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Έχει καθήκον να εποπτεύει και να μην επιτρέπει τη δημιουργία καρτέλ για παράδειγμα. Φυσικά στηλιτεύουμε τα καρτέλ και θέλουμε να τιμωρηθούν παραδειγματικότατα.

Έχω ήδη απαντήσει

Για κάποιο λόγο τα δικά σου μηνύματα δεν τα πρόσεξα πριν. Μάλλον το ignore ενεργοποιήθηκε μόνο του στην περίπτωσή σου :stuck_out_tongue:

Απαντάω όσο μπορώ συνοπτικά:
Προσπαθώ να σας πω με στοιχεία ότι τα έξοδα του κράτους δεν επιβαρύνονται από τη μισθοδοσία των ΔΥ σε τόσο μεγάλο βαθμό. Είναι σαν αν έχουμε ένα κατάστημα εστίασης, όπως λες, και επειδή μπαίνει μέσα να κόβουμε τις …οδοντογλυφίδες . Μόνο που οι συγκεκριμένες οδοντογλυφίδες έχουν ζωή, κοινωνική υπόσταση, επηρεάζουν την οικονομία με την ανεργία ή την εργασία τους κτλ.

Επίσης όσο και να θέλουμε να προσομοιάσουμε το ελληνικό δημόσιο με μία κερδοσκοπική εταιρία, δε γίνεται. Είναι άλλος ο ρόλος του και άλλο το έργο που παράγει. Το ότι τα δασαρχεία της Πίνδου δεν “αποδίδουν” γιατί έχει καιρό να πιάσει φωτιά εκεί, δε σημαίνει ότι θα “κλείσεις το συγκεκριμένο υποκατάστημα για να κάνεις περικοπή λειτουργικών εξόδων”. Τα οποία λειτουργικά έξοδα υπάρχουν και άλλοι πολλοί τρόπου να μειώσεις όπως ξέρουν ακόμα και όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα…

Κατά τα άλλα συμφωνώ και στην αναδιάρθρωση και στην αλλαγή νοοτροπίας αν και μάλλον προς άλλη κατεύθυνση από αυτή που εννοείς εσύ.

ώστε έτσι λοιπόν; :stuck_out_tongue:

σε μισθούς και συντάξεις δίνει το κράτος γύρω στα 50 δις και για να χρησιμοποιήσω τα στατιστικά στοιχεία που ανέφερες ,ένα υποθετικό 3,3% του ΑΕΠ που θα γλίτώσουμε με μια περικοπή 30% του αριθμού των Δ.Υ. είναι σημαντικό ποσό.

Ειλικρινά επειδή πρόσφατα στην εταιρεία που δουλεύω πέρασα από την φάση μείωσης λειτουργικού κόστους, το πρώτο που γίνεται έίναι μείωση καταστημάτων/προσωπικού και ακούγεται πως θα ακολουθήσει και μείωση μισθών. Δεν μου αρέσει αλλά έτσι γίνεται.

Δυστυχώς, αυτές είναι οι προτεραιότητες των μεγάλων ελλήνων μανατζαραίων.

απλά για να γνωρίζεις…η εταιρεία δεν είναι Ελληνικών συμφερόντων, όχι ότι θα άλλαζε κάτι βέβαια.

http://athensvoice.gr/the-paper/article/386/edito-386

Α ναι ο Γεωργελές, αυτός που μαζί με Κωστόπουλο δημιούργησαν τον σούπερ κουλ γιάπη Έλληνα των 90ς… KLIK, NITRO, κώλους, τα 100 πράγματα που πρέπει να κάνει ένας άντρας μεχρι τα 30 και και lifestyle της κακιά ώρας… Kαι τώρα Athens Voice με τη χρηματοδότηση του κράτους. Ευχαριστώ δεν θα πάρω…

Ε καλά, δεν περίμενες και κάτι διαφορετικό από τον CRABSODY.

Φυσικά κανένα σχόλιο για το κείμενο. Αναμενόμενο

Ε καλά, δεν έχει και κάτι να πεις το κείμενο. Μία γενικότερη άποψη εκφράζει πολυακουσμένη και πολυφορεμένη. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να χρείζει απάντησης. Αν νομίζεις ότι υπάρχει κάτι απομόνωσέ το να το συζητήσουμε.