Just another book thread for all the nerds and book geeks out there.
Αυτό είναι το αδερφό θρεντ των αγαπημένων συγγραφέων του 20ου αιώνα. Εδώ πάμε έναν αιώνα πιο πίσω, την εποχή εκείνη που η λογοτεχνία δημιούργησε ορισμένα από τα διαχρονικότερα της αριστουργήματα.
Δε θα ήταν υπερβολή αν έλεγα πως ο 19ος αιώνας είναι ίσως ο σημαντικότερος από λογοτεχνική άποψη, μια που έθεσε τα θεμέλια για όλες τις ανατροπές που θα ακολουθούσαν κατά τον ξέφρενο 20ο αιώνα? Πολλά από τα κλασικότερα έργα γράφτηκαν τότε, το μυθιστόρημα έφτασε σε ύψη που ποτέ δεν είχε αγγίξει ποτέ ξανά, ενώ τέθηκαν και οι βάσεις για κάποια λογοτεχνικά είδη που έμελε να καρποφορήσουν τον αιώνα που θα ακολουθούσε, όπως ο ρεαλισμός, το αστυνομικό μυθιστόρημα και η επιστημονική φαντασία?
Όπως και στο άλλο θρεντ, έτσι και εδώ η επιλογή του poll μοιραίως είναι περιοριστική ? βασικά είναι αδύνατη, δέκα επιλογές είναι πραγματικά λίγες. Όπως και να χει όμως, έβαλα 9 πολύ σημαντικούς συγγραφείς και την επιλογή «άλλος» και από κει και πέρα προχωράει η συζήτηση? Προσοχή όμως, εδώ ψηφίζουμε από έναν ως τρεις το πολύ συγγραφείς! Όχι παραπάνω!
Να πω επίσης πως την ιδέα γι?αυτό το θρεντ την είχα από πολύ παλιά, μόνο που τότε κατά νου είχα μια μονομαχία τύπου «Τολστόι vs Ντοστογιέφκσυ», στην πορεία όμως σκέφτηκα πως αν χώσουμε μέσα και όλες τις άλλες μορφές του αιώνα, τότε δε θα μιλάμε απλά για μονομαχία δύο γιγάντων αλλά για Ράγκναροκ κανονικό.
Πραγματικά είμαι περίεργος να δω ποιοί θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους, κρίνοντας απο τον ροκ/μεταλ χαρακτήρα του φόρουμ…
Μια στα γρήγορα σύνοψη των συγγραφέων που έβαλα.
[SIZE=“2”]Charles Dickens[/SIZE]. Δε χρειάζεται συστάσεις, ο κλασικότερος εκπρόσωπος της Αγγλίας της βικτωριανής εποχής, στα έργα του οποίου στηλιτεύτηκε όσο σε ελάχιστων άλλων συγγραφέων η κοινωνική εξαθλίωση και οι αντιθέσεις ανάμεσα στις τάξεις, συν ότι έγραψε έργα που έμελε να γίνουν ταινίες, κινούμενα σχέδια, κόμικς και ένα σωρό άλλα πράγματα κατά τον 20ο αιώνα. Από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς όλων των εποχών. Ιστορία Δύο Πόλεων, Μεγάλες Προσδοκίες, Oliver Twist, A Christmas Carol (το πόσο έχει χαραχτεί στη συλλογική χριστουγεννιάτικη φαντασία αυτό το διηγηματάκι δεν έχει προηγούμενο).
[SIZE=“2”]Ιούλιος Βερν[/SIZE]. Ο γάλλος θεμελιωτής της επιστημονικής φαντασίας, μαζί με τον άγγλο H.G.Wells. Τι να απαριθμήσεις πρώτα από τα έργα του, τα ξέρετε όλοι λίγο πολύ. 20.000 Λεύγες Κάτω απ?τη Θάλασσα, Ταξίδι στο Κέντρο της Γης, Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες, Από τη Γη στο Φεγγάρι, μερικά από τα κλασικότερα ανάμεσα σε δεκάδες βιβλία που εμπλούτισαν το συλλογικό φαντασιακό του 20ου αιώνα ίσως όσο ελάχιστα άλλα έργα?
[SIZE=“2”]
Edgar Alan Poe[/SIZE]. Ο άρχοντας του γοτθικού τρόμου, αλλά όχι μόνο. Η αστυνομική λογοτεχνία, το fantasy, ο ρομαντισμός, η ιστορική λογοτεχνία, το γκροτέσκο, πόσα χρωστάνε σ?αυτή την ιδιόμορφη φιγούρα και στα δεκάδες διηγήματα της. Αυτά ξέχωρα των μοναδικών ποιημάτων που έγραψε.
[SIZE=“2”]Victor Hugo[/SIZE]. Ανέφερα ρομαντισμό, εδώ έχουμε τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του. Και μόνο τους «Άθλιους» να είχε γράψει, θα μιλούσαμε για έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών. Η δύναμη και η επιδραστικότητα (ειδικά στις κοινωνικές συνειδήσεις) αυτού του έργου πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της λογοτεχνίας. Η «Παναγία των Παρισίων» δική του επίσης.
[SIZE=“2”]Leo Tolstoi[/SIZE]. Και τα μεγαθήρια διαδέχονται το ένα το άλλο? Τι να πει κανείς για τον συγγραφέα του «Πόλεμος και Ειρήνη», του πιο επικού και μεγαλόπνοου ίσως έργου που έχει γραφτεί ποτέ στα χρονικά, που σκιαγραφεί με ανατριχιαστική λεπτομέρεια κάθε πτυχή της κοινωνίας της εποχής, από τους έρωτες της αριστοκρατίας, στα βάσανα των στρατιωτών στη μάχη, συνδυάζοντας το με κοινωνικές και ιστορικές αναλύσεις μακροσκοπικού επιπέδου, πετυχαίνοντας παράλληλα να ταυτιστεί ο αναγνώστης τόσο με τους χαρακτήρες. Άλλα έργα του η «Άννα Καρένινα» και η «Ανάσταση».
[SIZE=“2”]
Φίοντορ Ντοστογιέφκσκυ[/SIZE]. Το αντίπαλο δέος του Τολστόι, και πραγματικά απορώ για το ποιος θα μαζέψει περισσότερες ψήφους. Ο Ντοστογιέφκσυ είναι πιο σκοτεινός και υποχθόνιος από τον Τολστόι, ψυχογραφεί σε ανελέητο (και πρωτόγνωρο για την εποχή) βαθμό τους χαρακτήρες του, οι εσωτερικές συγκρούσεις των οποίων με την κοινωνία και τον περίγυρο τους έθεσαν τα θεμέλια του υπαρξισμού και γενικά, έχουν αφήσει έργα κειμήλια της παγκόσμιας σκέψης όπως το «Έγκλημα και Τιμωρία», οι «Αδερφοί Καραμαζόφ», «Το Υπόγειο», «Ο Ηλίθιος», κλπ. Κανένας άλλος συγγραφέας δεν είχε παρουσιάσει ως τότε τα κλασικά θρησκευτικά, υπαρξιακά και φιλοσοφικά ερωτήματα με τέτοιον δυναμικό και σπαρακτικό τρόπο.
[SIZE=“2”]Oscar Wilde[/SIZE]. Για πολύ κόσμο, «Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» είναι το κορυφαίο βιβλίο που έχει γραφεί ποτέ, απλά. Και παραδόξως είναι και το μοναδικό μυθιστόρημα μιας πραγματικά ξεχωριστής μορφής, που ανάμεσα σε άλλα έγραψε θεατρικά, παραμύθια, υπήρξε δημοσιογράφος, και καθιέρωσε αυτό που λέμε «η τέχνη για την τέχνη». Την οποία παρεμπιπτόντως θεωρούσε «εντελώς άχρηστη».
[SIZE=“2”]
Honore De Balzac[/SIZE]. Ήμουν σε δίλλημα ανάμεσα στον γάλλο Μπαλζάκ και στον επίσης Γάλλο Emile Zola, όντας και οι δύο σημαντικοί εκπρόσωποι του ρεαλισμού στη λογοτεχνία, τελικά έβαλα τον Balzac όντας παλαιότερος και ουσιαστικά προπάτορας, όχι μόνο του Ζολά, αλλά και συγγραφέων όπως ο Ντίκενς, ο Προυστ, ο Ντοστογιέφκσυ, ο Ιταλο Καλβίνο, ο Κέρουακ κλπ. Η «Ανθρώπινη Κωμωδία» το μεγαλύτερο (τιτάνιο κυριολεκτικά) έργο του. Δεν έχω διαβάσει ούτε Μπαλζάκ ούτε Ζολά, ωστόσο ήθελα να βάλω και κάποιον εκπρόσωπο του γαλλικού ρεαλισμού στο poll.
[SIZE=“2”]
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης[/SIZE]. Όπως στο αντίστοιχο poll του 20ου έβαλα ανάμεσα στους ξένους και τον Καζαντζάκη, έτσι και εδώ θεώρησα σωστό να συμπεριλάβω τον σημαντικότερο έλληνα πεζογράφο του 19ου αιώνα? Του οποίου επίσης δεν έχω διαβάσει ούτε ένα έργο, αλλά όπως και να χει, πρόκειται για πολύ σημαντική μορφή των ελληνικών γραμμάτων.
[SIZE=“2”]Άλλοι συγγραφείς[/SIZE].
Είναι πολλοί. Arthur Conan Doyle και ο «Σέρλοκ Χολμς» του. Η Έμιλυ Μπροντέ, και τα «Ανεμοδαρμένη Ύψη» της. Η αδερφή της, Σαρλότ Μπροντέ και η «Jane Eyre» της. Ο «Φράνκενσταιν» της Mary Shelley. O ?Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ. Η επιστημονική φαντασία του H.G.Wells. Ο Robert Louis Stevenson, δημιουργός του «Dr Jekyll & Mr Hyde», και του «Treasure Island»? Ο μεγάλος αμερικανός Mark Twain, πατέρας του Τομ Σόγιερ? Ο γάλλος Gustave Flaubert, συγγραφέας του ?Madame Bovary??
Στο θρεντ του 20ου αιώνα ο Τόλκιν μάζεψε τις περισσότερες ψήφους, φαβορί για εδώ θεωρώ τον Πόε, απλά και μόνο γιατί είμαστε σε ροκ/μεταλ φόρουμ όπου και οι συγγραφείς (και το στυλ αυτό) είναι πολύ αγαπητοί. Είμαι περίεργος να δω ωστόσο…