ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Προσωπικά ένας από τους λόγους που τα τελευταία 2-3 χρόνια παρακολουθώ όλο και λιγότερο μπάλα είναι αυτός (ελληνικό πρωτάθλημα πάντα). Φέτος δεν είδα ούτε έναν (1) αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος ολόκληρο. Απλά δεν βλέπετε πια αυτό το πράγμα.

Επειδή κάθε φορά που έχουμε και ένα περιστατικό γίνεται ένας χαμός μέσα στα θέματα των ομάδων σχετικά με το θέμα και επειδή η βια στα γήπεδα δεν είναι θέμα ομάδων αλλά νοοτροπίας και κακής παιδείας καλό είναι να ανοίξει μια συζήτηση όσο γίνεται μακριά από τα οπαδικά thread.

Ας ανοίξει η συζήτηση λοιπόν.

(δεν ξέρω αν υπάρχει ήδη θέμα αν ναι ας κλειδωθεί μεν αλλά ας επανέλθει η συζήτηση)

Το ζήτημα της βίας στα γήπεδα δεν είναι αθλητικό, είναι κοινωνικό. Όταν το αντιμετωπίζουμε στα στενά άθλητικά όρια με ατάκες στυλ “πρέπει να καθαρίσουν τα γήπεδα, πρέπει να παρθούν μέτρα, πρέπει να φυγουν οι καφροι, πρέπει τα γήπεδα μας να γίνουν σαν τα αγγλικα κτλ κτλ” για μενα κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απο το χαλί. Το ζήτημα εδώ δεν είναι αν κάποιοι τύποι μπαίνουν στο γήπεδο και μας χαλάνε την καυλα για πρόκριση στην Τουμπα ή αν πλακώνουν τους παίκτες του Παναθηναϊκού και μετά οι βαζελοι την λένε στους γαυρους για τα καφριλικια τους. Το πρόβλημα είναι πολυυυυυ ευρυτερο. Ναι, οι ΠΑΕ φοβούνται να ακουμπήσουν το ζητημα. Ναι, αν ήθελαν θα καθαριζαν το άθλημα. Ε, και; Δηλαδη αυτό που θέλουμε είναι απλα τα γήπεδα να γινουν εκκλησίες; Αν γίνουν δηλαδη τα γήπεδα εκκλησίες αυτοί που κανουν επεισόδια στα γήπεδα δεν θα βρίσκονται και πάλι στην κοινωνια; Τα κοινωνικα φαινόμενα που γεννάνε αυτές τις συμπεριφορές δεν θα συνεχίσουν να ισχύουν; Εκτός και αν το μόνο που μας νοιάζει είναι να ζουμε στον γυάλινο, αθλητικό μας κόσμο όπου θα βλέπουμε μπάλα στα γήπεδα ανενόχλητοι. Αν αυτό είναι το πρόβλημα μας ας αρχίσουμε να μιλάμε για την άχρηστη Σουπερ Λίγκα, για την αστυνομία που “δεν κάνει την δουλειά της” στα γήπεδα, για τις κάμερες στα γήπεδα που δεν λειτουργούν κτλ κτλ κτλ. Αν όμως θέλουμε να ασχοληθούμε ουσιαστικά με το ζήτημα αυτών των αντικοινωνικών συμπεριφορών μάλλον πρέπει να ξεκινήσει μια κουβέντα που θα βγαίνει έξω από τα στενά αθλητικά όρια…

Δεν θα διαφωνήσω για αυτό έθεσα και θέμα παιδείας αλλά έχω μια ένσταση. Γιατί κάθε φορά που κάνουμε λόγο για βια στα γήπεδα γίνεται αναφορά στο “Δηλαδη αυτό που θέλουμε είναι απλα τα γήπεδα να γινουν εκκλησίες;”

Για να καταλάβω, ή που σε ένα γήπεδο θα έχουμε ξύλο και βία η που θα είναι εκκλησία; Άστοχο επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον.

Προφανως αυτο που σου λεει ειναι πως η βια ειναι κατι που υπαρχει, παντα υπαρχει!
ΚΑι α εκφραζεται παντου, ειτε λεγεται δρομος, ειτε γηπεδο, ειτε πορειες, ειτε μαγαζια ειτε, ειτε…
Επισης, το τι σημαινει βια ειναι κατι σχετικο. Εσυ λες τωρα βια τα μπαχαλα στο γηπεδο πχ, αλλα οι αθλητικοι τρομο-νομοι δεν ειναι βια? Οι μπατσοι στις εκδρομες, αλλα και στα εντος οταν θελουν να προκαλεσουν δεν ειναι βια? Το modern foοtball και ο τροπος επιβολης του δεν ειναι βια?
Αλλα περα απο αυτο, πες μου εσυ τον τροπο για να διωξεις τη βια απο τα γηπεδα…
Η ουεφα, πχ εχει βρει τον “εχθρο” ακομα και στα καπνογονα…

Δεν μπορώ να πω για άλλες ομάδες γιατί δεν έχω ιδέα τι γίνεται μέσα στο γήπεδο τους αλλά στο Καραϊσκάκη για κάποια χρόνια είχαν ηρεμήσει ΠΑΡΑ πολύ τα πράγματα. Και λέω δεν έχω ιδέα γιατί προφανώς από την TV δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα γιατί δείχνουν ότι θέλουν ανάλογα με το ποιους θέλουν να πάρουν με το μέρος τους τα media.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε ένα επικό 1-0 επί του ΠΑΟ (παπουτσελης) είχα φοβηθεί για την ζωή μου γιατί ήμουν στην ακριβώς δίπλα θύρα από τους βαζελους. Και από τότε σταμάτησα να ασχολούμαι με την μπάλα στην Ελλάδα?

Αλλά επειδή η αρρώστια δεν γίνεται καλά, ξανάρχισα να πηγαίνω γήπεδο τα τελευταία 5 χρόνια και πραγματικά είχε γίνει εκκλησιά το Καραϊσκάκη. Ίσως επειδή ήταν καινούργιο, ίσως επειδή δεν υπήρχε λόγος, δεν ξέρω γιατί, πάντως ήταν γεγονός. Μεμονωμένες μαλακιές γινοντουσαν αλλά τίποτα το ιδιαίτερο.

Και από πέρυσι, πάλι τα παλιά καλά πραγματακιαααα? Φέτος δεν πηρά διαρκείας, πήγα σε λίγα match και ελπίζω να μην μου κοπεί η όρεξη πάλι γιατί είναι κρίμα να μην μπορείς να δεις την ομάδα σου για 50 μαλακες. Και όντως είναι 50 γιατί είχα συνδεσμιακο διαρκείας και έβλεπα τι γινόταν στην 7. Παθός, φωνή, ένταση, αλλά όχι καφριλικια.

καλα κανει.ο “εχθρος” που λες εσυ χθες παραλιγο να βρει ενα τερματοφυλακα στο κεφαλι και στο τελος ενα ζωο προσπαθησε να καρατομησει παιχτη με μια τετοια αλλο αν δεν τον πετυχε.η φωτοβολιδες χρησιμοποιουνται και καλα για ατμοσφαιρα αλλα ανετα αν δεν παει κατι καλα μπορουν να χρησιμοποιηθουν ως οπλο.δηλαδη στην αγγλια που στα γηπεδα ολη την ωρα τραγουδανε δεν εχει ατμοσφαιρα?

Είναι η ιδέα μου ή φέτος έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα περιστατικά βίας?

Και το κινητο αν τον βρει τον αλλον στο κεφαλι του το ανοιξε… Και τα κλειδια αν του ριξει μπουνια του αλλου θα παθει ζημια.
Να τα απαγορεψουμε???

Για να μην παρεξηγηθω, προφανως και δεν ειμαι υπερ να ριχνουμε τα καπνογονα στους παικτες και να τους τραυματιζεις

συγκυρίες… μερικοί αγώνες έφτασαν να έχουν άλλη σημασία απο οτι θα ειχαν κανονικά…

Καλά φέτος γίνεται λίγο της πουτάνας σε πολλά γήπεδα… σχεδόν κάθε αγωνιστική τα ίδια ακούμε…
Το θέμα δεν είναι να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο…αυτό δεν φτιάχνεται μόνο του… Κοινωνικό είναι το θέμα και το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας… Όσο πιο σκατά γινόμαστε στο ένα, θα ακολουθεί και το άλλο…
Ότι γίνεται είναι θέμα παιδείας… όταν φτιάξουμε αυτό, θα βελτιωθούμε και σαν κοινωνία και θα στρώσει και το ποδόσφαιρο… δλδ εμείς δεν έχουμε ελπίδα…τίποτα εγγόνια μπορεί…

Κατά τα άλλα ο Έλληνας οπαδός (γελοίος) ονειρεύεται ομαδάρα και κάνει ευρωπαϊκά όνειρα τη στιγμή που ο ίδιος δεν φροντίζει να γίνει καλύτερος φίλαθλος. δλδ και Ευρώπη θέλουμε,και να τα σπάμε θέλουμε, και να μπουκάρουμε μέσα θέλουμε, και να δέρνουμε τους παίχτες, να μας κάνει ο πρόεδρος τα χατίρια και να χώνει φράγκα για παιχταράδες θέλουμε (και αφού τα χώσει μετά από 2-3 χρόνια τον κατηγορούμε και κακοδιαχείριση) κλπ κλπ…

Δεν υπάρχει ελπίδα, μην την ψάχνετε με το ποδόσφαιρο…

Ναι ρε συ cynic προφανώς και η βια υπάρχει παντού αλλά όταν γίνεται τόσο έντονη σε ένα θεσμό που υποτίθεται είναι πάνω από όλα διασκέδαση κάτι πάει στραβά. Δεν είναι το ίδια να βλέπεις βία στους δρόμους σε διαμαρτυρίες και πορείες και το να βλέπεις το ίδιο σε γήπεδα, αθλητικές εκδηλώσεις. Ναι σίγουρα όλο αυτό κάτι δείχνει για το που πάμε σαν κοινωνία αλλά το θέμα είναι δεν βλέπω λύση και τα πρώτα θύματα δεν νομίζω να αργήσουν να φανούν.

Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα καφριλίκια στα γήπεδα σαν κάτι “φυσιολογικό” αφού γίνονται και στις πορείες και αφού η κοινωνία είναι έτσι και αφού ήρθε και το ΔΝΤ και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Αλλά φασαρίες πορείες και όλα αυτά γίνονται παντού, οι αστυνομικοί νόμοι σε άλλες χώρες είναι ακόμα πιο αυστηροί και η εφαρμογή τους επίσης από ότι στην Ελλάδα και όμως εδώ κλαιγόμαστε περισσότερο.

Το χειρότερο κανείς δεν κάνει τίποτα. Οι ομάδες θέλουν να έχουν τους κάφρους και ας ανοίξει μωρέ κανένα κεφάλι σιγά τώρα, οι διαιτητές αρνούνται να πάρουν την ευθύνη για οριστική διακοπή ενός αγώνα γιατί μετά θα τους την πέσουν οι μεγάλοι και οι αθλητικοί δικαστές κάνουν αγγαρεία στην ουσία ρίχνοντας τυπικές ως αστείες ποινές να ξεμπερδεύουν. Το θέμα είναι να μην έχει κανείς πάνω του τις ευθύνες.

πλεον και αν εχει εκατομμύρια ο πρόεδρος δεν μπορεί να τα χώσει στην ομάδα με τους νέους κανονισμούς της ουεφα…

καταλαβες τι εννουσα.νταξει δε νομιζω ο αλλος να πεταξει τα κλειδια απο την κερκιδα ενω φωτοβολιδες πεφτουν βροχη.βεβαια αυτο ειναι το λιγοτερο αλλα πρεπει να γινουν καποια βηματα για αρχη.και επειδη νομιζω πριν ειπες για λυση:
σε ευρωπαικα ματς δεν ανοιγει ρουθουνι(τσου λου κ ουεφα εννοω)γιατι πολυ απλα αν γινοταν κατι τετοιο η ομαδα την γαμησε.αφαιρεση βαθμων,τιμωρια εδρας και ισως και μελλοντικος αποκλεισμος.αλλα εδω στην ελλαδα τπτ.στο ντου στο καραισκακης μια αγωνιστικη κεκλεισμενων.οκ.αν αφαιρουσαν καμια 10ρια βαθμους ομως η εριχναν 10 αγωνιστικες κεκλεισμενων των θυρων θα γινονταν αυτα?αμφιβαλλω.

παιδια οτι και να λετε η απαντηση για το ποιος ευθυνεται για τα επισοδεια βρισκεται στο παρακατω λινκ
http://freddos.yooblog.gr/2011/03/15/2917/

οι slayer φταινε! αυτοι οι αντιχριστοι!! χαχαχαχα

οταν τα λεγε η λουκα…






Και μεις τρελαινόμαστε με κάτι ντου στο 89 :stuck_out_tongue:

[B]Μάχη οπαδών με καλάσνικοφ[/B]

http://www.gazzetta.gr/article/item/192098-mahe-opadon-me-kalasnikoph

OMG

!! και όταν το είδα νόμιζα ότι θα είναι κάτι σε καμιά τριτοκοσμική χώρα…βέβαια κοντά είμαστε…

*στο ευρωπαϊκό με τον βρανκοβιτς είχαμε και εδω λαρισα κάτι συμπλοκές με μαχαίρια και ξύλα.!

να τους κοψουν τις κρατικες χορηγιες!