"Έφυγε" ο Θανάσης Βέγγος

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ο «καλός άνθρωπος» του ελληνικού κινηματογράφου Θανάσης Βέγγος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Έφυγε από τη ζωή διακριτικά έτσι όπως έζησε, παρά τη φήμη του και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και κάμερες τον πολιορκούσαν στενά τα τελευταία χρόνια.

Αθόρυβος, σχεδόν ανθρωποφοβικός, ο Θανάσης Βέγγος ανήκει στους τελευταίους της γενιάς που χάρισε στη μεταπολεμική Ελλάδα άφθονο γέλιο.

Απέφευγε τις συνεντεύξεις και στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του οι δημοσιογράφοι κρέμονταν από τα χείλη του κυριολεκτικά.

Καλός οικογενειάρχης, καλός επαγγελματίας, καλός συνάδελφος αφοσιώθηκε με λατρεία στον κινηματογράφο αγνοώντας σχεδόν τη μικρή οθόνη, την οποία τίμησε με την παρουσία του ελάχιστες φορές.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς στο πρόσωπο του βρήκαν τον αρχετυπικό άνθρωπο του λαού που σε μεγάλη ηλικία πια και έχοντας ταλαιπωρηθεί στο νεανικό του βίο γίνεται σοφός.

Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε ηθοποιός. Υπήρξε αυτοδίδακτος. Στα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Μακρόνησο. Όταν απολύθηκε έκανε διάφορες δουλειές για τα προς τα ζην.

Από τις γνωριμίες του, στο Μακρονήσι, εκείνη με τον Νίκο Κούνδουρο είναι που του χαρίζει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην «Μαγική Πόλη».

Αφού πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μαθαίνοντας τον κινηματογράφο ως παιδί για όλες τις δουλειές στα συνεργεία, συμμετέχει σε ταινίες-σταθμούς για το Ελληνικό σινεμά: «Δράκος», «Ποτέ την Κυριακή», «Κορίτσι με τα μαύρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Ηλίας του 16ου» και «Μανταλένα».

Λίγα χρόνια αργότερα ο «Πράκτωρ Θου Βου» μετατρέπει τον Βέγγο σε λαϊκό ήρωα μέσα από πολλές ταινίες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, την εποχή που ο κινηματογράφος αποτελούσε την μόνη φθηνή ψυχαγωγία για τον ευρύ κοινό.

ΑΝΤΙΟ ΜΕΓΑΛΕ :frowning:

:frowning:

RIP

Όλα είναι ατμός… :frowning:

Τώρα τι να πείς…
Κοιτάω και την αφίσα πάνω απ’το pc με τον Θου-Βου και δεν έχω λόγια.

Δεν μπορώ να πώ πολλά. Πραγματικά.

Καλό ταξίδι Κύριε Θανάση…

Τεράστιος ηθοποιός και απ’ότι λένε άνθρωπος με ήθος!

r.i.p.

RIP καλέ μας άνθρωπε…

τεράστια απώλεια…δεν έχω λόγια…
καλό ταξίδι Κύριε Θανάση…

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/05/2011_389350

Εφυγε ο μεγαλυτερος Ελληνας κωμικος.Τι να πουμε για αυτον τον ανθρωπο που λατρευτηκε απο ολη την Ελλαδα εδω και χρονια.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

R.I.P.
Πολύ στενοχωρήθηκα τώρα.

Με προλαβες Panagioti.Ανοιξα κι εγω στο ‘‘Αλλες Τεχνες’’.Ας κανουν μια συγχωνευση οι mods.
Ευχαριστω.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

Ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της Ελλάδας μας αφήνει. Καλό ταξίδι άρχοντα!:slight_smile:

:(:(:frowning:

ειμαι στη δουλεια και μου ερχεται να βαλω τα κλαματα. απο τους καλυτερους κωμικους μας, αν οχι ο καλυτερος, λογω του μοναδικου του στυλ. αθανατος ο καλος μας ανθρωπος και να χαριζει γελιο μαζι με τους αλλους μεγαλους κωνστανταρα, σταυριδη, βλαχοπουλου εκει ψηλα…

Πού μας αφήνεις καλέ μου άνθρωπε;;

Θλίψη και μόνο…

Τεράστιος άνθρωπος και μοναδικός ηθοποιός… ΠΟΛΛΑ χρόνια μπροστά από την εποχή του. Κρίμα :frowning:

Δεν πεθαίνουν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι, απλώς πάνε κάπου “αλλού”

Ο Βέγγος υπήρξε τεράστιο κεφάλαιο για τον ελληνικό κινηματογράφο, αν και λίγοι το αναγνωρίζουν μένοντας σε μια επιφανειακή ανάγνωση των ερμηνειών του. Η πορεία του είναι ενδεικτική. Πρώτα μικροί ρόλοι σε μεγάλες παραγωγές όπου κλέβει την παράσταση, μετά καταξίωση ως πρωταγωνιστής, μετά ήρθαν οι δικές του παραγωγές όπου παρότι οικονομικά απέτυχαν, πολλές από αυτές έχουν πράγματα να πουν και να δώσουν στον θεατή πέρα και από την επιφανειακή ατάκα που προκαλεί ένα αυθόρμητο γέλιο.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς στο πρόσωπο του βρήκαν τον αρχετυπικό άνθρωπο του λαού που σε μεγάλη ηλικία πια και έχοντας ταλαιπωρηθεί στο νεανικό του βίο γίνεται σοφός.

Νομίζω δεν θα μπορούσα να το γράψω καλύτερα.

Όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμα, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δείτε το “Όλα είναι Δρόμος” του Βούλγαρη. Όσοι το έχετε δει, ξαναδείτε το και παρατηρείστε τον Βέγγο. Η ερμηνεία του είναι παγκόσμιας κλάσης, σε πείθει τόσο πολύ ότι αυτός ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι άρρηκτα δεμένος με το φυσικό του περιβάλλον που η τελική σκηνή όσο τραγική φαντάζει άλλο τόσο είναι λυτρωτική.

Η αύρα που είχε πάνω του φαινόταν παντού, υπήρχε πχ μια σειρά αν θυμάστε “Περί Ανέμων και Υδάτων”, συμπαθητική κατά τ’ άλλα, που απογειωνόταν όποτε εμφανιζόταν ο χαρακτήρας του Βέγγου.

Αντίο στον Θανάση Βέγγο, καλό ταξίδι και τυχεροί όσοι βρίσκονται εκεί και απολαμβάνουν τις ατάκες του.

Κι εγω στη δουλειά είμαι και άρχισα να κλαίω…
Με ρωτάνε τι έπαθα…τι να τους εξηγώ…
Καλό ταξίδι καλε μας άνθρωπε… :frowning:

Ο μεγαλύτερος. Αναπαύσου εν ειρήνη.

κρίμα :frowning:
άσχημα ξεκινάει η μέρα.
RIP στο μεγαλύτερο ηθοποιο που έχει βγάλει η ελλάδα. μακάρι να είχαμε κι άλλους τέτοιους καλλιτέχνες και ανθρώπους.

Κι εγώ δάκρυσα ρε παιδιά…μα με αυτόν μεγαλώσαμε όλοι μας…
πραγματικά [SIZE=“7”]ΑΘΑΝΑΤΟΣ[/SIZE] :(:(:(:frowning:

Συμφωνώ με τον Κρισπ. Το μέρος του Όλα Είναι Δρόμος με τον Βέγγο είναι απλά σπουδή στον κινηματογράφο. Και από τον Βούλγαρη που δεν τον πολυσυμπαθώ γενικά, αλλά κυρίως από τον Βέγγο.

Γενικότερα πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του, με κοινωνικούς προβληματισμούς και πολιτική στάση ακόμα και στις πιο φαινομενικά “χαζές” ταινίες του.

Το μόνο που με παρηγορεί γενικά είναι ότι ήταν πλήρως γνώστης της αγάπης του κόσμου προς αυτόν.

Ένας από τους ελάχιστους ηθοποιούς που θα ήθελα να του είχα σφίξει το χέρι.