Well said @osfp7
Χωρίς να έχω δει Χιονάτη για να κρίνω αν είναι τόσο κακό ή όχι (που i guess θα είναι λογικά) απλά να πω πως εν προκειμένω, στην Αμερική η ταινία έφαγε το σκατό που έφαγε γιατί η Rachel Zegler έκανε δηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε διάφορες συνεντεύξεις της και τα media της χώρας το πήγαν αναμενόμενα μια παραπέρα (λόγω του ότι και η Gadot είναι (περήφανη) Ισραηλινή).
Παράλληλα τόλμησε να αναφερθεί στα αναχρονιστικά προβλήματα της αρχικής ιστορίας (όντως σκουρόχρωμη) ενώ και η ίδια η ταινία (από όσο γνωρίζω, χωρίς να το έχω δει ξαναλέω και ίσως κάνω και λάθος) τα κάνει adress σε σημαντικό βαθμό και προσεγγίζει το damsel in distress διαφορετικά.
Ελάχιστα τεσπά έχει να κάνει με τη ποιότητα της ταινίας, η παγκόσμια κατρακύλα της σε box office και το (μανιακό) θάψιμο της από το κοινό (ποιο κοινό δηλαδή, incel party στα high του)
Και εγω δεν τo εχω δει αλλα απo γνωστoυς εχω ακoυσει αρνητικα πραγματα. Anyway υπερβoλικo τo hate πoυ εφαγε η κoπελα και ακoμα πιo υπερβoλικo τo 1,5 στo imdb υπoθετω αλλα ως πρoς την επιδoση στo box office ειμαι πεπεισμενoς oτι θα πατωνε ετσι κ αλλιως. Τo κλημα ηταν αρνητικo πoλυ πριν γινει αναφoρα στην Παλαιστινη με διαφoρα παρατραγoυδα (πχ τoυς νανoυς).
Διαφορετικά μέσα με τις όποιες δυνάμεις και αδυναμίες τους, απλώς αν κάποιος ενδιαφέρεται για μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη εμπειρία με το πρωτότυπο, όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλες σειρές και πολύ περιεχόμενο, η tv σειρά είναι η κατάλληλη επιλογή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σαφώς. Τώρα σχετικά με το κομμένο περιεχόμενο και κατά πόσο επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, αυτό είναι σίγουρα σχετικό. Κάποιον που δεν έχει επαφή με το πρωτότυπο δε θα τον νοιάξει καθόλου, με όποιον έχει επαφή, ανάλογα. Για μένα συνήθως ζημιώνει το potential, καθώς νιώθω πως μειώνεται το immersion και σε μεγάλα franchises νιώθω πως παίρνω μια περίληψη και όλα φαντάζουν συνοπτικά. Ακόμα θυμάμαι πόσο δε μου άρεσε για αυτό το λόγο η 4η ταινία.
Σίγουρα, δεν υπάρχει κάποιου είδους εγγύηση, εγώ μιλάω συγκεκριμένα για τις πιθανές δυνατότητες του long form storytelling που θα μπορούσε να προσφέρει η σειρά με την κατάλληλη μεταχείριση.
Συμφωνούμε. Η διαχείριση αυτών των ζητημάτων είναι άκρως προβληματική, όπως έχει ειπωθεί και σε προηγούμενες συζητήσεις. Τέλος πάντων, έχει ακόμη μύθο η υπόθεση, μέχρι τότε μπορούμε να διασκεδάζουμε με το vs μεταξύ της Rowling και την παραγωγή της σειράς
Νέα σεζόν Black Mirror φοβερή ως τώρα. Η προηγούμενη ήταν πραγματικά κακή, εκτός απο 1 επεισόδιο, αλλά τα πρώτα 3 ως τώρα είναι φοβερά.
Επίσης, Time for White Lotus S3
Το πρωτο επεισοδιο του ΒΜ ειναι το πιο μαυρο, σκοτεινο, καταθλιπτικο και ψυχοπλακωτικο που εχω δει. Ζοριστηκα πολυ σχεδον σε ολη την εξελιξη του. Θα μπορουσε να γινει φουλ αγαπημενο μου, αλλα δεν θελω να το πολυσκεφτομαι.
Το δευτερο ηταν καλο, το τριτο δεν το εχω δει ακομη (λογω μεγαλυτερης διαρκειας) και περασα στο #4 το οποιο ηταν προβλεψιμο για εμενα. Ωραια εκτελεση, αλλα ως εκει.
Εχω τρια επεισοδια να δω, ισως αποψε χαζεψω καποιο.
Κανω follow up για να γραψω οτι ευτυχως που δεν παρακολουθησα το #3 νωριτερα, εξαιτιας της χρονικης διαρκειας του. Ηταν μια απολαυση χθες βραδυ σε ολη του τη μεγαλοπρεπεια. Δεν κανω σποιλερ, οποιοι παρακολουθουν ακομη τη σειρα φανταζομαι οτι θα το δουν, οι υπολοιποι δεν ενδιαφερονται καν
Εβαλα να δω το #5, αλλα ημουν πολυ κουρασμενος ακομη και για τα 47 λεπτα του. Το αφησα στη μεση, ισως το συνεχισω σημερα. Το scifi δεν μου αρεσε στον προηγουμενο κυκλο, φανταζομαι οτι θα ειναι waste of time κι αυτη τη φορα.
Το 1ο σου μένει για πάντα, είναι ψυχοβγαλτικο.
Το 4ο μίλησε κατευθείαν στην εφηβική και φοιτητική ψυχή μου. Καθώς εξελισσόταν εκείνη την περίοδο, είναι και ένα tribute στο videogaming και σε κάθε computer nerd εκείνης της εποχής.
Γεμάτο μουσικά και cultural references και ηλεκτρονική μουσική από εκείνη την εποχή, κλείσιμο με FSOL.
Throttle, εμπνευσμένο από Star Trek (the Borg hive collective) και StarCraft (the Zerg Swarm) και ίσως το όνομα τους από την μπάντα Shpongle.
Αλλά και τα υπόλοιπα είναι φοβερά.Τα είδα όλα σε 3 μέρες.
Δεν μπορω να κάνω binge watch γιατί μετά από κάθε επεισόδιο θέλω αρκετή ώρα να συλλογιστώ.
Υπαρχει μια διαφορα σε ολα αυτα τα παραδειγματα βεβαια, η οποια εχει να κανει και με το αρχικο υλικο, αλλα και με τον δημιουργο του υλικου. Εν προκειμενω, η δημιουργος της ιστοριας πισω απο τον Harry Potter και ολου αυτου του Potterverse, ειναι οχι απλα υπερμαχος της επιλογης casting για τον Snape, αλλα μαλιστα δηλωσε ευθεως πλην σαφως πως δεν την απασχολει οποιος εχει προβλημα με το οτι στην σειρα ο Snape θα ειναι μαυρος.
Και εδω που τα λεμε, καλα κανει. Μιλαμε για fictional χαρακτηρα, ο οποιος εμφανιστηκε ως λευκος στο πρωτο adaptation σε ταινιες, αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν μπορει να ειναι μαυρος στην σειρα, κατι που ισχυει και για την Ερμιονη, μιας και ειχε γινει ντορος και με αυτο παλιοτερα. Θαρρω πως τον πρωτο και τον τελευταιο λογο τον εχει καθε φορα ο δημιουργος των χαρακτηρων. Δηλαδη αν εβγαινε ο George Lucas και ελεγε πως σε καποιο remake του Star Wars ή σε καποια μελλοντικη ιστορια ο Χαν Σολο ειναι πλεον μαυρος τι θα του πουμε εμεις? Φυσικα δεν θα το εκανε λογω του ποσο iconic ειναι ο Harrison Ford στον ρολο αυτον, αλλα θελω να πω πως αν το σκεφτει κανεις ουσιαστικα, δε θα επρεπε να αποτελει προβλημα στον θεατη μια τετοια επιλογη.
Εκει που πιστευω κατανταει αστεια (εως γελοια) η υποθεση, ειναι οταν καποια εταιρια αποκταει τα δικαιωματα για μια ιστορια (ταινια, βιβλιο, μικρη σημασια εχει), και ξεκιναει την διαδικασια παραγωγης νεου υλικου με πρωτο γνωμονα το να προσλαβει ανθρωπους λογω του τι χρωμα εχουν στο δερμα τους και τι φυλο ειναι, οι οποιοι με την σειρα τους γραφουν ιστοριες με προτεραιοτητα του να εχει το υλικο αυτο τεραστιο diversity και inclusion, ενω στην πορεια ξεχνανε πως για να ειναι καλο το υλικο πρεπει να εχει και καλο στορι, καλους ηθοποιους και καλο filmmaking.
Προσφατο παραδειγμα αναμεσα σε χιλιαδες παραδειγματα πλεον και η Χιονατη που αναφερθηκε. Μιλαμε για ΚΑΚΗ ταινια. Κακοφτιαγμενη, με κακες ερμηνειες. Το οτι η καποια Ρεητσελ Ζεγκλερ χρησιμοποιησε μια πλατφορμα για να βγει να μιλησει για τις δικες της ανησυχιες που δεν εχουν καμια σχεση με την ταινια, ηταν επισης πολυ ατυχες. Σκεψου να πας να παρεις ενα καρβελι ψωμι απο φουρνο και να κρατας στο χερι σου καφε απο καποιο αλλο μαγαζι της γειτονιας, και να σου λεει ο τυπος στον φουρνο “γιατι δεν παιρνεις καφε απο μενα?”. Το αποτελεσμα θα ειναι να μην παρεις ουτε ψωμι στο μελλον απο αυτον τον τυπο. Ο κοσμος οταν παει να δει μια ταινια στο σινεμα δεν παει για να αποκτησει νεα οπτικη στην ζωη και για να του πουν σε ποια πορεια πρεπει να κατεβει. Τεσπα, μεγαλη κουβεντα αυτη και ξεφυγα πολυ Η ουσια ειναι πως μπορει καποιος ταυτοχρονα να βρισκει αυτο που γινεται στην Παλαιστινη γενοκτονια στην οποια οι Εβραιοι ειναι οι θυτες, ΚΑΙ να θελει ενα βραδυ να παει να δει με το παιδι του την Χιονατη χωρις να αναγκαστει να σκεφτει το Μεσανατολικο.
Το αρμεγμα ειναι προφανες παντα και παντου οταν μιλαμε για επαγγελματικο filmmaking. Απο την ταινια με το μπατζετ των 200 μυριων, απο το indie film με το μπατζετ των 3.4 μυριων, εως την σειρα Χαρι Ποτερ με τις βλεψεις για πολλα εσοδα και το Adolescence που απευθυνεται σχετικα σε πιο niche κοινο.
Αυτη η “αιγλη” του Star Wars παντως που αναφερεις δεν εχει καμια σχεση με αρμεγμα, απλως εχει συμβει λογω λιγων (αλλα τεραστιων) αποτυχημενων επιλογων και προφανως απευθυνομαι στα sequels και μονο σε αυτα. Απο κει και περα ειναι αρκετα υποκειμενικη η κριτικη σου. Υπαρχουν κυριολεκτικα εκατονταδες εκατομμυρια κοσμος που εχουν αγκαλιασει το Disney υλικο Star Wars (ή εστω την πλειοψηφια αυτου).
Οσον αφορα το πετσοκομμα, ως τεραστιος φαν των βιβλιων Harry Potter, μπορω να πω πως οσον αφορα τα Goblet Of Fire & Half Blood Prince (για μενα τα δυο καλυτερα βιβλια μαζι με το Azkaban) εγινε σχεδον αψεγαδιαστη δουλεια στην μεταφορα στον κινηματογραφο. Στο Goblet Of Fire ευτυχως εκοψαν ολες τις σκηνες με τον Hagrid να εκπαιδευει ενα σωρο περιεργα ζωα και τους μαθητες να μαθαινουν πως να τα εκπαιδευουν κι αυτοι. Οι σκηνες αυτες δε θα ειχαν δουλεψει πολυ καλα στην ταινια, ποσο μαλλον μιας και θα την ειχαν κανει 5 ωρες χωρις λογο. Τουναντιον, στην τηλεοπτικη σειρα οπως πολυ σωστα λες, θα λειτουργησουν αψογα ως υλικο μεσα στα επεισοδια. Στο Half Blood Prince δε, δεν μπορω με τιποτα να συγχωρησω το οτι εκοψαν 2 απο τις 5 σκηνες στις οποιες ο Harry εξερευενει τις αναμνησεις του Voldemort ως Tom Marvolo Riddle στα νιατα του, αλλα πρεπει να παραδεχθω πως η ταινια ηταν μια απο τις καλυτερες, και μαλλον η ταινια με τα μεγαλυτερα emotional stakes (και με το καλυτερο plot twist ολου του franchise). Και εδω βεβαια, θα ειναι φανταστικο αν μπορουμε να δουμε τις αναμνησεις του Voldemort στην σειρα, και μαλιστα πιο εκτεταμενες και σκοτεινες.
tl;dr : το casting για την σειρα Harry Potter ειναι εξαιρετικο, και αν εχουν κανει καλη δουλεια στον τομεα του σεναριου και της σκηνοθεσιας, κανενας δε θα παραπονιεται για τον “μαυρο” ή για οτι αλλο ασχετο με την ιδια την σειρα. Οπως δεν παραπονεθηκε κανενας στο House Of Dragon και σε πολλες αλλες σειρες/ταινιες που ειχαμε πρωταγωνιστες με αλλο φυλο ή αλλο χρωμα και το υλικο ηταν
Double Post γιατι δεν ηθελα να γραψω για Black Mirror στο σεντονι μου. Δεν εχω δει ακομα την 6η σεζον, καπως μου ξεφυγε. Αλλα μπορω να κανω ΛΙΣΤΑ με τα αγαπημενα μου επεισοδια των πρωτων 5 σεζον:
- San Junipero (S03E04) - οτι καλυτερο
- Hang the DJ (S03E04) - online dating gone right
- Nosedive (S03E01) - Bryce Dallas + ratings =
- The National Anthem (S01E01) - εκπληκτικη αρχη
- Arkangel (S04E02) - απο τα πιο μιζερα
- The Entire History Of You (S01E03) - με ειχε σοκαρει η ιδεα οταν το ειχα δει
- Striking Vipers (S05E01) - αψογο αν και αυτη η σεζον ηταν μονο 3 επεισοδια
- Playtest (S03E02) - επισης πολυ μιζερο
- Hated In The Nation (S03E06) - τριτη σεζον πηγε γενικα φανταστικα
- Fifteen Million Merits (S02E02) - μοντερνος καπιταλισμος
+1
Καλα εγω αν ειχα παιδι δεν θα τo πηγαινα στην Χιoνατη. Ομως oχι για την πoιoτητα της ταινιας oυτε για της δηλωσεις κλπ. Τι CGI ειναι αυτo στoυς νανoυς ρε Disney πλακα μας κανεις;; Εδω εγω θα εχω εφιαλτες με αυτo τo πραγμα.
Καθoμαστε τωρα, σπαμε σε στρατoπεδα και μαλωνoυμε μεταξυ μας και η εταιρια (σε αυτη την περιπτωση η disney) ταυτoχρoνα κoβει lgbt χαρακτηρες για να τα τσεπωσει και απ την μεση ανατoλη και κρυβει τoυς μαυρoυς στις αφησες της για να τα τσεπωσει απo την Κινα.
Το προβλημα με την Ροουλινγκ βεβαια ειναι οτι παει να μας πουλησει (ακινδυνο liberal) προοδευτισμο με gender και race swapped χαρακτηρες ενω εχει συμμαχησει με καθε ακροδεξιο και νεοναζι σκουπιδι που κυκλοφορει εκει εξω λογω της τρανσφοβικης της παρανοιας. Η υποκρισια και τα double standards εμενα με εξοργιζουν προσωπικα και προφανως δεν προκειται να ξαναδωσω ουτε ενα σεντ που θα παει στην τσεπη της ποτε και για κανενα λογο.
thank you πραγματικά. Εκεί είναι όλη η ουσία
πωπω τι επος το Penguin - οτι επρεπε για τη πασχαλινη φασουλα.
Τρομερα καλογραμμενο, ακραιος Φαρελ και γενικα ερμηνειες, τελειο τελειο.
Το άρμεγμα έχει να κάνει κυρίως με μεγάλα established franchises, τα οποία έχουν στανταρ fanbase και η οποιαδήποτε μεταφορά πρόκειται να επιφέρει κέρδη. Σε μικρότερες παραγωγές στον indie χώρο σίγουρα παίζει ρόλο το πιθανό κέρδος, αλλά δεν είναι δεδομένο, ούτε είναι ίδιο το σκεπτικό στη δημιουργία του. Αν κάτι καινούριο γίνει χιτ, όπως το Adolescence που λες, σίγουρα δεν θέλουν να το αφήσουν ανεκμετάλλευτο, αλλά και πάλι μιλάμε για διαφορετική κατάσταση.
Το χτύπημα που έφαγε το SW δεν είχε να κάνει με την ποσότητα, μιλάω ξεκάθαρα για τα Last Jedi και το Rise. Το Last Jedi σε άλλο franchise δεν θα ήταν απλό χτύπημα, θα ήταν ταφόπλακα. Ακόμα βλέπουμε τις συνέπειες, αν και δεν ευθύνεται μόνο η κακοδιαχείρηση στα sequels. Προφανώς καταλαβαίνω πως ειδικά καινούργιοι φανς λατρεύουν τα sequels και γενικά πως έχουν φέρει νέο κόσμο στο SW, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως η κατάσταση που διαμορφώθηκε δεν είναι ιδανική.
Για τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις έγραψα σχετικά με τα υπέρ του τηλεοπτικού φορματ, οπότε συμφωνούμε.
Και γω πριν λίγες μέρες το είδα, ο Φαρελ αποδεικνύει πως είναι πραγματικά μεγάλος ηθοποιός, απίστευτη ερμηνεία.
Το είδα φέτος το The Knick, πάρα πολύ καλό. Είμαι λίγο μυστήριος με τα δράματα εποχής, αλλά αυτό με κέρδισε εύκολα. Στην πρώτη σεζόν που δείχνει περισσότερες εγχειρήσεις ετοιμάσου για πειστική σπλατεριά, τα εφφέ (χεράτα, όχι cgi) είναι πολύ ρεαλιστικά και όσοι δεν το σηκώνουν, θα χρειαστούν υπομονή. Σταδιακά πάντως ανοίγει το πλαίσιο και γίνεται καθαρό ιστορικό δράμα, δεν επικεντρώνεται μόνο στο ιατρικό κομμάτι. Θα περάσεις καλά, θαρρώ.
Απροσδοκητα (αν και δε θα επρεπε, Tim Burton εισαι) ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ η πρωτη σεζον (pun intended), και ανυπομονω προσωπικα για την δευτερη. Emma Myers ολα τα λεφτα οπου κι αν παιζει.
Έχω ξεκινήσει κι εγώ την έβδομη του Black Mirror. Μόλις είδα το δεύτερο επεισόδιο και δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω. Αυτός ο Μπρούκερ πραγματικά μας δουλεύει ψιλό γαζί, ειδικά όταν γράφει σε black comedy ύφος. Ή αυτό ή μετατρέπει σε ιστορία κάθε παλαβή ιδέα που του κατεβαίνει όταν είναι μαστουρωμένος - αν χρειάζεται να μαστουρώσει δηλαδή.
Summary
And I mean this in the best possible way
Έχω αρρωστήσει με το Succession, χτες είδα και το φινάλε της 3ης σεζόν.
Τέτοιο πράγμα δεν το περίμενα με τίποτα, η σειρά μου έχει κάνει το κεφάλι να εκραγεί με το πόσα πράγματα πραγματεύεται και με πόσο στοχευμένα (και πετυχημένα) ιλαροτραγικό τρόπο.
10 επεισόδια ακόμη και τέλος - και όταν σε μια σειρά χρειάζομαι το τέλος, τότε κάτι έχει κάνει πολύ καλά για εμένα
ελα στο τελος να κλαψεις εδω μπροστά μας, σε περιμενουμε