Νεκρος ο Μουαμαρ Κανταφι

Τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαίωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του το μεσημέρι κατά την επιχείρηση σύλληψής του στη Σύρτη. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Ο Τζιμπρίλ ανέφερε ακόμη ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το γιο του νεκρού έκπτωτου ηγέτη Σαϊφ αλ Ισλάμ να εγκαταλείπει τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή.

Το μεσημέρι, ο αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι τραυματίστηκε στα πόδια και το κεφάλι κοντά στη Σύρτη, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από το ΝΑΤΟ.

Ο στρατιωτικός διοικητής Αμπντέλ Ματζίντ ανέφερε ότι ο Καντάφι παρελήφθη από ασθενοφόρο.

Νεκρός φέρεται να έπεσε κατά την επιχείρηση σύλληψης ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ.

Εικοσάχρονος Λίβυος λέει ότι εντόπισε τον συνταγματάρχη σε λαγούμι και η τελευταία του κραυγή ήταν «μην πυροβολείτε».

Φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι νεκρό μεταδίδονται διεθνώς. Μαζί τους και η φωτογραφία του 20χρονου Μοχάμεντ αλ-Μπίμπι ο οποίος δήλωσε σε ανταποκριτή του BBC ότι ήταν αυτός που βρήκε τον Καντάφι στο λαγούμι στο κέντρο της Σύρτης. Ο συνταγματάρχης ικέτεψε «μην πυροβολείτε».

Ο 20χρονος μαχητής του Εθνικού Συμβουλίου επιδείκνυε εν μέσω πανηγυρισμών στους δημοσιογράφους ένα χρυσό πιστόλι που δηλώνει ότι πήρε από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης -ο οποίος είχε επικηρυχθεί για 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από στρατιώτες να περικυκλώνουν δύο μεγάλους αγωγούς αποχέτευσης κάτω από λεωφόρο, όπου φέρεται να κρυβόταν ο Καντάφι. Πάνω από το άνοιγμα των αγωγών ήταν γραμμένο με σπρέι «τιποτένιε Καντάφι» και «Ο Θεός είναι μεγάλος». Δίπλα βρισκόταν μία σορός, πιθανώς υποστηρικτή του συνταγματάρχη.

Η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί σε τέμενος στη Μιζουράτα, σύμφωνα με το δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera.

«Έπεσε η Σύρτη»

Το πρωί, η λιβυκή ηγεσία ανακοίνωσε την πτώση της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι και τελευταίου μεγάλου θύλακα αντίστασης.

Συγκεκρμένα, οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει και τις τελευταίες θέσεις που ήλεγχαν υποστηρικτές του Καντάφι στη γενέτειρά του.

«Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πλέον δυνάμεις του Καντάφι», είπε ο ταγματάρχης Γιούνους αλ Αμπνταλί. «Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που προσπαθούν να διαφύγουν».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ένας ακόμα στρατιωτικός διοικητής. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι η νέα σημαία της Λιβύης κυματίζει στο κέντρο της πόλης.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι μετά την πτώση της γενέτειρας του Καντάφι θα ανακηρυχθεί η «απελευθέρωση» της Λιβύης και νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί εντός ενός μήνα.

Η διεθνής κοινότητα

Το οριστικό πλέον τέλος της εποχής του Μουαμάρ Καντάφι, που ήρθε με τον θάνατο του πρώην ηγέτη στη Σύρτη, καλωσορίζει η διεθνής κοινότητα ζητώντας από τους Λίβυους να επιδείξουν πνεύμα συμφιλίωσης και να φροντίσουν για την ειρηνική μετάβαση σε μία νέα εποχή.

Την ιστορική ημέρα για τη Λιβύη που την απάλλαξε από τη σιδηρά πυγμή του Μουαμάρ Καντάφι χαιρέτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του για το τέλος του Λίβυου ηγέτη.

«Κερδίσατε την επανάσταση» τόνισε απευθυνόμενος της Λιβύης κηρύσσοντας το τέλος «ενός από τους μακροβιότερους δικτάτορες».

Η εξέλιξη «δείχνει το τέλος ενός μακρού και οδυνηρού κεφαλαίου για το λαό της Λιβύης που τώρα που τώρα έχουν την ευκαιρία να καθορίσουν τη μοίρα τους σε μία νέα και δημοκρατική Λιβύη», υπογράμμισε μιλώντας στον Τύπο. Οι Λίβυοι, μαζί με αυτήν την τεράστια ευκαιρία από το τέλος του Καντάφι «έχουν τώρα μία μεγάλη ευθύνη».

«Η εξουσία της σιδηράς πυγμή αναπόφευκτα έρχεται στο τέλος της», τόνισε ακόμη στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου ξεσηκώθηκε ο λαός κατά των καθεστώτων.

Κάλεσε δε σε μία ομαλή μετάβαση και σε ελεύθερες, διαφανείς εκλογές.

Οι ΗΠΑ, υποσχέθηκε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, θα είναι συνέταιρος της Λιβύης ενώ πρόσθεσε ότι η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα σύντομα θα τερματιστεί.

«Είναι σαφές ότι αυτή η ημέρα είναι μία ιστορική ημέρα μετάβασης για τη Λιβύη» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν και κάλεσε τους μαχητές όλων των πλευρών να καταθέσουν τα όπλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη μεταβατική ηγεσία της χώρας να προχωρήσει σε κινήσεις ευρείας συμφιλίωσης που θα περιλάβει όλους κατοίκους και θα εξασφαλίσει μία ειρηνική, δημοκρατική και διαφανή μετάβαση.

«Ο αναφερόμενος θάνατος του Καντάφι», ανέφεραν σε κοινή δήλωση πριν ακόμα επιβεβαιωθεί από τις Αρχές ο θάνατος του πρώην ηγέτη, «σημειώνει το τέλος μίας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης, από την οποία οι Λίβυοι υπέφεραν για πολύ».

Μετά το θάνατο του Καντάφι «οι Λίβυοι έχουν περισσότερες ελπίδες να χτίσουν μία δυνατή και δημοκρατική Λιβύη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ως αρχή των δημοκρατικών διαδικασιών που συμφώνησε το Μεταβατικό Συμβούλιο στη Λιβύη βλέπει την απελευθέρωση της Σύρτης ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καλώντας στην εξασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των ομάδων μέσα στη χώρα. «Τώρα είναι ώρα αποκατάστασης μέσα σε ενότητα και ελευθερία» καταλήγει.

Στο ίδιο πνεύμα, για την αρχή μίας νέας εποχής, την αρχή της δημοκρατίας και της ανοικοδόμησης της Λιβύης έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Επιπλέον, καθώς η χώρα του σήκωσε μεγάλο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, δήλωσε περήφανος για το ότι «βοηθήσαμε τα λαό της Λιβύης».

Μία Λιβύη ελεύθερη να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να αρχίσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις βλέπει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελά Μέρκελ.

«Είναι το τέλος του αιματηρού πολέμου που ξεκίνησε ο Καντάφι κατά του λαού του» επισημαίνει και προσθέτει ότι «η Γερμανία είναι ανακουφισμένη και πολύ ευτυχής για αυτό». Η καγκελάριος προσθέτει ακόμη ότι η Λιβύη πρέπει να φέρει σε πέρας τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις «ώστε να διαβεβαιώσει ότι τα επιτεύγματα της Αραβικής Άνοιξης δεν θα χαθούν».

  • Δικαίωση για το θάνατο του Καντάφι, νιώθουν τέλος οι οικογένειες των 270 θυμάτων της τραγωδίας στο Λόκερμπι το 1988 η οποία σχεδιάστηκε από τη Λιβύη.

Πηγη: http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=κανταφι&source=web&cd=6&ved=0CFQQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.tanea.gr%2Fkosmos%2Farticle%2F%3Faid%3D4666778&ei=5kihTtmcAs2VswaShNHqAg&usg=AFQjCNHN7SrMsm5Poc-fvTSafv5iJNohbQ&sig2=gsmf4kl8TIhblPlLmZzQpg

δειτε το βιντεο

[B]http://www.sport-fm.gr/article/509211[/B]

Eτσι εξηγειται το λινκ του sport-fm:p

Ως προς το γεγονος, δεν αλλαζει κατι ο θανατος του. Τετελεσμενα ηταν τα γεγονοτα, απλως η ολη φαση με το βιντεο κτλ απεδωσε πανηγυρικο χαρακτηρα στην “αλλαγη” που χαρακτηριζει τη Λιβυη… Τα “…” γιατι οι ιδιοι γνωστοι θα κανουν κουμαντο και παλι

Συλλυπητήρια στη Μιμή και στον Γιωργάκη!

R.I.P.

Αυτός δίπλα στον Καντάφι ζει;;;

Εντάξει,τον σκοτώσαμε τον τύρρανο,χαρήκαμε όλοι για την επιτυχία αυτή της ανθρωπότητας,ας γυρίσουμε στις δουλειές μας τώρα :wink:

Με προκαλείς να γράψω “και στα δικά μας” τώρα!

[COLOR=“White”]…[/COLOR]

Οταν τον ειχαν πιασει γιατι δεν ηρθαν στρατιωτες να τον σωσουν; Διακοσμητικους τους ειχε;

Έβλεπαν τσάμπιονς λιγκ εκείνη τη μέρα.

One of the few good things about modern times: If you die horribly on television, you will not have died in vain. You will have entertained us…

r.i.p. ερε τι κάνει το πετρέλαιο:):!:

…σε μπλε και σε κοκκινο βινυλιο ! κυκλοφορια του 2002 !

Στην τηλεόραση έλεγε ότι κρέμασαν τη σωρό του και του γιού του σε μία αποθήκη - ψυγείο κρεάτων, και πως ο κόσμος πάει και βγάζει δίπλα τους φωτογραφίες ή τους παρακολουθεί, λες και είναι κανένα αξιοθέατο…πω,πω ανατριχιαστικό πάντως, αν το σκεφτεί κανείς, αλλάαα…

Ειναι η αρχη της μεταβασης στη Δημοκρατια που ονειρευονται οι εξεγερμενοι:lol:. Μονο που με τετοιες συμπεριφορες καταλαβαινεις πως η Λιβυη αλλαζει απλως τυπικα. Χθες ο Κανταφι, σημερα και αυριο καποιος αλλος θα ειναι ο τυραννος…

Εν τω μεταξυ, οντως ειχαν παει διπλα στο πτωμα ενα σωρο ατομα με κινητα με καμερα, ψηφιακες φωτογραφικες κτλ. Μπορει να μην εχεις να φας δλδ, αλλα το γκατζετακι πρωτη μουρη:p

Xαχαχα, ναι! Εντάξει, δεν είναι τόσο τα κινητα κλπ., όσο αυτό που έγραψες για τη συμπεριφορά τους, και ότι δυστυχώς με τέτοια μυαλά δεν πάνε μπροστά… Βασικά, κάτι ανάλογο σκέφτηκα, μόλις άκουσα την είδηση “χαρείτε όσο είναι καιρός…” -γιατί έτσι έχουν ακρίβως τα πράγματα, όπως τα λες, χθες ο Καντάφι, αύριο κάποιος άλλος!

τύραννος ήταν απότι λένε ο μουαμάρ και είχε κάνει φρικαλέα πράγματα σε αντιφρονούντες και σαφώς θα έπρεπε να τιμωρηθεί, αλλά το να λένε οι επαναστάτες οτι θα διοικήσουν πιο δημοκρατικά και πιο καλά και να τον δολοφονούν εν ψυχρώ μόλις τον πιάνουν είναι λίγο κάπως…

δείχνουν και οι επαναστάτες οτι έχουν τα φόντα να κάνουν τα ίδια(που έκανε ο καντάφι) στους αντιφρονούντες τους.

Μπορεί να κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Αυτό, που λέγαμε και παραπάνω, ότι με αυτήν την “λογική” μάλλον πίσω θα πάνε, παρά μπροστά… Είναι τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός τους (και δικαίως) για αυτήν τη νίκη απέναντι στον κακό τύραννο, που δεν τους αφήνει τα περιθώρια να σκεφτούν τα υπέρ και τα κατά… Έχουν την εντύπωση (αυτή η εικόνα, μου έχει δημιουργηθεί εμένα, τουλάχιστον, απ’όσα παρακολούθησα) ότι πλέον θα είναι ελεύθεροι και όλα θα ναι καλά… Με αυτό το σκεπτικό όμως, καθώς και με τη συμπεριφορά τους αποδεικνύουν ότι όχι μόνο ο “πόλεμος” δεν έληξε εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και θα είναι ακόμη πιο καταστροφικός. Δε θέλω να τα δραματοποιήσω, αλλά αυτό μου βγάζουν…δεν έχουν πήξει ακόμα τα μυαλά τους, δεν βάζουν καμία λογική πάνω απ’το συναίσθημα και οι πράξεις τους δείχνουν ότι δεν είναι έτοιμοι για ουσιαστικές αλλαγές. Όλο και κάποιος “σωτήρας” θα εμφανιστεί και αυτοί θα φάνε το “παραμυθάκι” του/ους αμάσητο…