Με αφορμή αφιέρωμα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ είπα να ανοίξω αυτό το θρεντ.
Το αφιέρωμα δεν κάνει λόγο για κακές ταινίες αλλά για αυτές που πήραν καλές κριτικές θεωρήθηκαν αριστουργήματα από πολλούς και έφτασαν μέχρι τα οσκαρ αλλά σύμφωνα με τους συντάκτες… ήταν μάπα το καρπούζι.
Εδώ βάζω την λίστα με τις ταινίες τόσο αυτές που πήραν το οσκαρ καλύτερης ταινίας όσο και αυτές που ήταν περαστικές από τα βραβεία.
Εννοείται πως η λίστα μπορεί και να μεγαλώσει από δικές μας επιλογές (με μια γρήγορα ματιά εγώ βλέπω πως λείπει για παράδειγμα ο Ελαφοκυνηγός).
Chariots of Fire
Mar Adentro
The English Patient
Gandhi
The Sound of Music
Midnight Express
Moonstruck
Chicago
1900
Shakespeare in Love
Million Dollar Baby
Avatar
The Shawshank Redemption
Giant
A Beautiful Mind
Out of Africa
Giulieta Degli Spirit
Diva
Clerks
Terms of Endearment
Dances with Wolves
Forest Gump
Crash
Shidler’s List
Rocky
My Fair Lady
A Man for all Seasons
Slumdog Millionare
How Green was my Valley
Rain Man
Cramer vs Cramer
An American in Paris
Gigi
Around the world in 80 days
Ordinary people
Driving Mrs Daisy
Και μιας και το αφιέρωμα περιλαμβάνει και λίστα με τους πιο υπερεκτιμημένους σκηνοθέτες ας βάλω και αυτή την λίστα έτσι να έχουμε υλικό.
Sofia Copola
Pedro Almodovar
Alejandro González Inarritu
Chan-wook Park
Francois Ozon
Tim Burton
Ken Loach
Clint Eastwood
Steven Spielberg
Daren Aronofsky
Night M. Shyamalan
Emir Kusturica
Gaspar Noe
Steven Sondeberg
Προς το παρόν δεν βάζω τις δικές μου ενστάσεις στην λίστα αυτές θα έρθουν με κάποιο ποστ λίγο αργότερα
Παραδόξως, από τις ταινίες δεν υπάρχει κάποια στη λίστα που να μου χτυπάει ιδιαίτερα άσχημα (απ’ όσες έχω δει προφανώς) , αλλά η λίστα με τους σκηνοθέτες είναι για χοντρά γέλια.
Εγώ πάλι έχω 1-2 χοντρές ενστάσεις στην λίστα με τις ταινίες αλλά υπάρχουν και αρκετές που πολύ το χάρηκα που τις είδα μέσα, όπως και μερικές που μου άρεσαν μεν αλλά δεν θα επιμείνω για κάποια “δικαίωση” της. Βέβαια λείπει πράμα αλλά έχουμε καιρό για αυτό (και για να πω την αλήθεια το θρεντ περισσότερο το άνοιξα για να προσθέσουμε ταινίες)
Τώρα για σκηνοθέτες και εμένα μου φάνηκε παράξενη η λίστα. Θέλω βασικά να διαβάσω και τους λόγους που διάλεξαν τον καθένα μιας και προς το παρόν έχω διαβάσει μόνο τους προλόγους των κειμένων στο αφιέρωμα όπου και αναφέρεται η λογική της επιλογής (που πάνω κάτω δεν διαφέρει από την λογική που διάλεξαν τις ταινίες και έχω ήδη αναφέρει).
Λοιπον η θα με κραξετε η θα συμφωνησετε μαζι μου!!!
Α πα πα,μαλακες θα γινει μακελειο τωρα μιλαμε…
Aυτοι που εβγαλαν τις λιστες ειναι μιλαμε για δημοσιο λιθοβολισμο και για εκτελεση χωρις κουκουλα στα 3 μετρα.
Υπερτιμημενα τα εξης:’’[B]Μar Ardento[/B]’’,’’[B]Midnight Express[/B]’’(τι λενε ρε τα ατομα,editor δεν υπαρχει στο περιοδικο???),’’[B]Driving Mrs Daisy[/B]’’,’’[B]The Shawshank Redemption[/B]’’(Παναγια μου,τι λενε!!!),’’[B]Μillion Dollar Baby[/B]’’ κλπ.???
Και που ειναι τα ‘’[B]Κill Bill’’,’‘Inglorious [/B][B]Bastards’’,’‘Antichristo’’,’‘Irreversible’’,’‘Hunger’’,’‘Titanic’’,’‘Matchpoin[/B]t’’(και το λεω εγω ο φανατικος του [B]Woody Allen[/B]) και χιλια δυο αλλα???
Βεβαια συμφωνω με αρκετες απο τις ταινιες οτι ειναι υπερτιμημενες,αλλα στους σκηνοθετες μιλαμε εχω τρελες ενστασεις.
Δλδ κυριοι ξερολες ειναι μεγαλος σκηνοθετης ο [B]James Cameron[/B] ας πουμε,αλλα δεν ειναι ο [B]Ιnarritu[/B],o [B]Almodovar[/B] και ο [B]Ken Loach[/B]???
Eιναι μεγαλος σκηνοθετης ο [B]Ron Howard[/B] και ο[B] Robert Zemeckis[/B] ας πουμε και δεν ειναι ο [B]Αronofsky[/B] και o [B]Kusturica[/B](ενα ολοκληρο στυλ/ειδος δικο του) και ο [B]Clint Eastwood[/B] που μιλαμε οργωσε στη δεκαετια 2000-2010.
Σκηνοθεταρα η επιτομη του υπερτιμημενου σκηνοθετη [B]David Fincher[/B],ετσι???
[B]Tarantino,Rodriguez[/B] και[B] Guy Ritchie[/B] μιλαμε για ΤΕΡΑΣΤΙΟΥς δημιουργους ,ετσι??
Δλδ τωρα το ‘’[B]The Snatch[/B]’’ ειναι ταινιαρα ,ας πουμε,ε???
Για τους υπολοιπους σχεδον συμφωνω με βασικα παραδειγματα [B]Sofia Coppola[/B] και [B]Steven Sonderbergh[/B]!
Ξεχνανε παντως οτι αυτοι οι ιδιοι συντακτες ειναι που συνεβαλλαν ωστε αυτες οι ταινιες και αυτοι οι σκηνοθετες να θεωρηθουν μεγαλες και μεγαλοι,αντιστοιχα οταν εβγαζαν καποιες απο αυτες τις ταινιες,’‘ταινιες του μηνα’’/’‘ταινιες της χρονιας’’/’‘ταινιες της δεκαετιας’’ και δεν συμμαζευεται.
Αν κατάλαβα καλά στην λίστα μπήκαν μόνο οι ταινίες που πέρασαν από τα οσκαρ για αυτό και έμειναν έξω Irreversible, Hunger, Matchpoin και τα άλλα που αναφέρεις. Σίγουρα δεν έβαλαν ταινίες σαν το Irreversible που δίχασαν. Μόνο ταινίες που κατά γενική ομολογία έχουν αποθεωθεί, τουλάχιστον στις κριτικές.
Μιdnight Express, ομοφοβικο αμερικανικο ρατσιστικο παραλληριμα μισους
Driving Mr Daizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…
The Shawshank Redemption, η επιτομη της ‘‘ψαγμενης’’ Αμερικανιας για πιτσιρικια-οχι πως δεν μαρεσει και μενα, αλλα οκ, δεν το θεωρω καμια τρομερη ταινια, με αγγιξε μικρος που τοδα στο σινεμα, τωρα μου φανταζει παραμυθακι
Μillion Dollar Baby, φουλ, καργα υπερτιμημενο, λαικιστικο και υπεραπλουστευμενο
Απο τους σκηνοθετες, σαφως ειναι μεγαλοι οι Καμερον-προ Τιτανικου ή ο Ρομπερτ- Back To the Future - Zemekis και ο Guy Ritchie- το σνατς δεν ειναι ταινιαρα, ειναι ΤΑΙΝΙΑΡΑ, οπως φυσικα και οι Κανες…
ο Ιναριτου ειναι η μιζερια σε repeat ενω ειδικα τα 00ς ηταν η κατηφορα του Ηστγουντ της υπεραπλουστευμενης λαικιστικης ηθικοπλαστικης αμερικανιας…
καλα, για αλμπδοβαρ δεν αρχιζω γτ λειπει και ο Γρακχος για να με συγκρατησει και να τα χωσει πιο ψυχραιμα, για την καταντια της κληρονομιας του Μπουνιουελ…
τελος, ο Φιντσερ, οσο και ν μην τον γουσταρω, με τις 3 πρωτες του ταινιες ορισε τα αμερικανικα κινηματογραφικα 00ς, ενω το Zodiac ειναι μια απο τις 3 καλυτερες αμερικανικες ταινιες των 00ς…
Συμφωνω οτι δεν ειναι για Νο1,αλλα αυτο δεν την κανει υπερτιμημενη(για μενα)τουλαχιστον.
Επισης υπερτιμημενες ταινιες θεωρω,οσο κι αν προκαλεσω το’’[B]Apocalypse Now[/B]’’,κατι ‘’[B]Lord Of The Rings[/B]’’,κατι ‘[B]Jurassic Park[/B]’’ κατι ‘’[B]Harry Potter[/B]’’ και κατι ‘’[B]Pirates Of The Carribean[/B]’’.
Επισης ο [B]Steven Spielberg[/B] μπορει στην αρχη της καριερας του να εκανε καποιες ταινιαρες(π.χ ‘’[B]Jaws[/B]’’),αλλα θεωρω οτι ειναι ο Νο1 υπερτιμημενος σκηνοθετης EVER!!!
Κι εγω θελω να τον φαω απο τη μια,αλλα απο την αλλη τον εκτιμω τον ατιμο!!!
Επειδή πιστεύω ότι αυτή η ταινία έχει γαμηστερο σενάριο και ερμηνείες αν μπορείς (επειδή προφανώς έχεις περισσότερες γνώσεις κινηματογράφου) να εξηγήσεις ποιο αναλυτικά!!!
Κοιτα Crimson,το σεβομαι αυτο που λες,αλλα και για μενα ας πουμε το ‘’[B]Goonies[/B]’’ ειναι μεγαλη παιδικη αγαπη,αλλα αν καποιος την ονομασει Μεγαλη Ταινια ,θα φερω αντιρρησεις!!!
Μην μπερδευετε την καλλιτεχνικη αξια και την υστεροφημια με τον υποκειμενισμο.
Κι εμενα μπορει ταυτοχρονα να μου την πεφτει το Μαρακι της γειτονιας και η [B]Monica Bellucci[/B],αλλα στο τελος να προτιμησω το Μαρακι.
Αυτο δεν σημαινει οτι το Μαρακι ειναι μουναρα!!!
Valte kapoios sto arxiko post ton orismo ths lekshs ‘‘iperektimimenos’’ giati to misa kormia pou tha pesoun sto topic tha pesoun epeidh afth h leksh taftizetai me to ‘‘metrios/kakos’’,kati to opoio merikes fores isxiei alla oxi pada.
Ποιος είπε πως δεν τις απολαμβάνουμε. Το thread αυτό μέρος της απόλαυσης είναι
Εγώ τώρα θα ήθελα να ρίξω λιγάκι λάδι στην φωτιά με μερικές ακόμα ταινίες που θεωρώ πως θα μπορούσαν να βρίσκονται στην λίστα αν και δεν ξέρω αν από την μίνι λίστα μου θα έχω και τόσες πολλές ενστάσεις. Θα συνεχίσω πάντως στην λογική της λίστα του ΣΙΝΕΜΑ με οσκαρικές ταινίες.
[B]The Social Network[/B]
Εντάξει από την αρχή μου μύριζε άσχημα το πράγμα αλλά η ταινία απλά δεν παλεύεται από ένα σημείο και μετά. Βασικά ακόμα μέχρι σήμερα δεν είμαι σίγουρος τι διάολο ήθελε τελικά να μας δείξει με την ταινία αυτή ο Φιντσερ.
[B]The Hurt Locker[/B]
Τα έχουμε ξαναπεί για αυτήν. Κακή προπαγάνδα και δυστυχώς δεν το κρύβει και τόσο. Παρόλα αυτά… όσκαρ!!
[B]Mystic River[/B]
Εδώ μάλλον θα έχω και τις περισσότερες ενστάσεις. Καταρχήν εδώ έχουμε 2 ερμηνείες που σίγουρα μπαίνουν στις πιο υπερεκτιμημένες ever (Πεν, Ρομπινς). Από εκεί και πέρα ναι μεν υπάρχει το απαραίτητο σκοτάδι σε μια ταινία που το απαιτεί αλλά βρίσκω την σχέση μεταξύ των χαρακτήρων προβληματική σεναριακά για αυτό και το φινάλε δεν μου έκατσε καλά αν και σε άλλη περίπτωση θα έλεγα “γάμησε”.
[B]Pulp Fiction[/B]
Βασικά δεν διαφέρει και τόσο από τις άλλες που έχει κάνει, ο λόγος που αυτή βρίσκεται εδώ και όχι κάποια άλλη είναι λόγω του τεράστιου ντόρου που την ακολουθεί και ποτέ δεν κατάλαβα.
[B]The Last Emperor[/B]
Μια ενδιαφέρουσα πρώτη ώρα για ένα πιτσιρικά που γίνεται αυτοκράτορας για να ακολουθήσουν 2 ακόμα ώρες με πολιτικές δολοπλοκίες και ίντριγκες που κουράζουν όσο τίποτα. Σαν να βλέπεις 2 διαφορετικές ταινίες.
[B]The Graduate[/B]
Ναι οκ μπορεί όταν βγήκε να σόκαρε τους συντηρητικούς αμερικανούς αλλά η ταινία είναι απλά κακή και σε σημεία δεν διαφέρει από μια τυπική ρομαντική κομεντι του σήμερα.
[B]Doctor Zhivago[/B]
Μακροσκελές μελόδραμα που δεν μπορώ να φανταστώ πόσες διαφορές θα έχει από τα τούρκικα σηριαλ που παίζουν κάθε μέρα στην tv.
Επίσης το Jurasic ούτε εμένα μου άρεσε ποτέ Αν και γενικά Steven γουστάρω κάργα, τουλάχιστον όταν δεν το παίζει μεγάλος δημιουργός δραματικο ιστορικών έπων.